10 zaujímavostí o káve, ktoré vás prekvapia

Káva je jedným z najpopulárnejších, a dovolíme si tvrdiť, že aj najzaujímavejších nápojov na svete. Týchto 10 faktov vás určite zaujme.

#1 Kávové zrnko je čerešňová kôstka

Kávové zrná ako ich poznáme sa získavajú z kávovníka – kvitnúcej kríkovitej rastliny, ktorá plodí čerešne. Každá kávovníková čerešňa obsahuje dve alebo tri semená – kôstky, ktoré sa po dozretí čerešne spracúvajú rôznymi spôsobmi. Na svete je známych asi 60 druhov kávovníka, pričom len tri z nich sa pestujú kvôli semenám.

zrelé čerešne kávovníka

Hoci kávovníkové čerešne nie sú nijak extra vláknité, ide o bežne jedlé plody, ktorých chuť, podobne ako pri káve, závisí od oblasti a podnebia. Od zasadenia kávovníka až po jeho prvú úrodu zvyčajne uplynú aj 4 roky, pričom priemerný výnos jedného kríku na sezónu je okolo pol kilogramu upraženej kávy.

#2 Káva bola vlastne najskôr čaj

Dávno pred tým, ako ľudia upražili prvé kávové zrná, zvykli piť cascaru. Slovo pochádzajúce zo španielčiny označuje šupku kávovníkovej čerešne, z ktorej sa v minulosti pripravovali rôzne odvary a infúzie. Dnes sa vysušená dužina so šupkou považuje za vedľajší produkt výroby, ktorý končí v odpade alebo prinajlepšom ako hnojivo pre kávovníky.

cascara - sušené šupky čerešní z kávovníka

Keďže je obsah kofeínu v cascare pomerne nízky a ani chuťovo sa na kávu veľmi neponáša, len veľmi málo farmárov ju ďalej spracúva a predáva. Šupky čerešní sú však plné vitamínov a antioxidantov a príjemne sladká, ovocná chuť s tónmi ruží či šípok by určite zaujala nejedného milovníka čaju či kávového fajnšmekra.

#3 Káve podľahli aj veľkí myslitelia

Hoci mala káva počas svojej histórie mnohých odporcov, priaznivcov si vždy dokázala nájsť niekoľkonásobne viac. A niektorí mali naozaj bláznivé kávové zvyky. Napríklad taký Voltaire údajne vypil až 50 šálok kávy denne a aj napriek výstrahám jeho lekára sa dožil krásnych 83 rokov. Podobne na tom bol aj americký prezident Theodore Roosevelt, ktorý denne vypil až galón (cca 3,8 litra!) kávy.

záhrady vo Versailles

Náruživými kávičkármi boli aj Honore de Balzac, ktorý v čase literárneho zápalu vypil až 60 šálok kávy denne, či francúzsky kráľ Ľudovít XV, ktorý si v skleníku Versailleského paláca pestoval vlastný kávovník. Zrnká údajne sám ručne zberal, pražil aj mlel, aby tak mohol pohostiť návštevníkov paláca vlastnou kávou.

#4 Bach zložil skladbu o káve

Okolo roku 1735 zložil Johann Sebastian Bach skladbu Schweigt stille, plaudert nicht, známu aj ako Kávová kantáta. Ide o zhudobnenú verziu satirického textu, v ktorom otec vytýka svojej dcére, že pije veľa kávy a preto ešte stále nemá nápadníka. Text skladby bol reakciou na vtedajšiu popularitu pitia kávy v Nemecku. Len v Lipsku, kde Bach žil, bolo v tom čase až jedenásť verejných kaviarní, a to sa káva podávala ešte aj v salónoch.

piano so zborníkom Bachových skladieb

#5 Káva ich dostala na olympiádu

Keď v 30. rokoch svet zasiahla Veľká hospodárska kríza, muselo sa v mnohom improvizovať. Preto v roku 1932, keď chcela Brazília vyslať svojich atlétov na Letné olympijské hry do Los Angeles, vláda rozhodla, že ich nasadí na loď spolu s 50 tisíc vrecami kávy. Tie mali cestou rozpredať, a tak získať financie na výpravu.

historická fotografia brazílskej lode Itaquice

Z 82 športovcov sa ich napokon na olympiádu dostalo len 67. Keďže si úrady účtovali 1 dolár za každú osobu, ktorá v prístave vystúpi, organizátori hier povolili vstup len tým, u ktorých mali pocit, že majú šancu vyhrať medailu. Zvyšok posádky sa plavil ďalej do San Francisca, kde sa predali ďalšie vrecia, vďaka čomu sa hier zúčastnili aj vodní pólisti, veslári a atléti. Brazília napriek všetkej snahe nezískala ani jednu medailu.

#6 Na kofeíne si „ulietavajú“ aj včely

Kofeín svojou horkosťou zabezpečuje rastlinám ochranu pred rôznymi škodcami a vo vysokých dávkach môže byť dokonca toxický aj pre opeľovače. Pri nízkej koncentrácii ich však priťahuje a podľa výskumu, ktorý na včelách medonosných robila neurovedkyňa Geraldine Wrightová, aj zvyšuje ich dlhodobú pamäť.

včela opeľuje kvety kávovníka

Včely cestujú kvôli nektáru tisíce kilometrov a často pri tom opeľujú rôzne druhy kvetov. Wrightová zistila, že keď nektár obsahuje kofeín, včela si ho nielen že lepšie zapamätá, ale ho vyhodnotí aj ako výrazne kvalitnejší, než v skutočnosti je. Preto sa ku kvetom, ktorých nektár obsahuje kofeín, omnoho častejšie vracia a upozorňuje na ne aj ostatné včely v úli špeciálnym tančekom. Vďaka kofeínu je teda kvet pre včely doslova nezabudnuteľný.

#7 Farmári často pijú najhoršiu kávu

Myslíte si, že farmári z kávových plantáží majú prístup len k tým najkvalitnejším kávovým zrnám? Bohužiaľ, nie je to tak. Ešte pred troma rokmi sa až 75% produkcie tej najlepšej kolumbijskej kávy vyvážalo, takže pre domácu spotrebu z nej zostalo len veľmi málo a za cenu, ktorú si bežní ľudia aj tak nemohli dovoliť.

jutové vrece plné zelenej kávy

Situácia sa však pomaly mení k lepšiemu nielen v Kolumbii, ale aj v rozvojových krajinách, a to vďaka fair trade programom a spravodlivým nákupným cenám pre farmárov. V porovnaní s americkou či európskou kávovou kultúrou je to však ešte stále veľký nepomer, čo sa týka dostupnosti kvalitnej kávy.

#8 Za najdrahšou kávou stojí… slon!

Medzi najexotickejšiu a najdrahšiu kávu patrí Kopi Luwak, známa aj ako cibetková káva. Cibetky však nie sú jediné zvieratá využívané pri produkcii lukratívnych káv. V Thajsku na podobnom princípe využívajú slony, ktorým sa rovnako ako cibetkám pridávajú do krmiva kávovníkové čerešne.

slon medzi kávovníkmi

Na rozdiel od cibetiek sú slony bylinožravce, čo znamená, že v ich žalúdkoch prebiehajú celkom iné procesy. Počas 12 až 27 hodinového trávenia dochádza k fermentácii potravy, vďaka ktorej kávové zrná strácajú horkosť a zvýrazňujú sa ich čokoládovo-ovocné tóny. Ak vás proces výroby neodrádza, zájdite si do niektorého 5-hviezdičkového hotela v Ázii a pýtajte si Black Ivory Coffee.

#9 Káva by sa nemala piť hneď po zobudení

Počas dňa dochádza v ľudskom tele k zmenám v produkcii kortizolu – stresového hormónu, ktorý okrem iného vplýva aj na našu pozornosť. Podľa vedcov by sme sa počas fáz vysokej produkcie kortizolu, teda v časoch medzi 8:00 – 9:00, 12:00-13:00 a 17:30-18:30, mali káve vyhýbať.

svetelný nápis coffee o´clock

Ak si v tomto čase totiž dáme kávu, nielen že tým znižujeme účinok kofeínu, ale si aj umelo zvyšujeme našu kofeínovú toleranciu. V praxi to znamená, že na nakopnutie budeme potrebovať stále viac a viac kávy. Čo ale robiť, keď ste ranné vtáča? Vedci odporúčajú počkať a prvú kávu si dať najskôr hodinu po zobudení.

#10 Najstaršia mačka na svete bola kávičkárka

Držiteľkou svetového Guinessovho rekordu za „Najdlhšie žijúcu mačku“ bola do nedávna Creme Puff, ktorá sa dožila neuveriteľných 38 rokov. Podľa slov jej majiteľa bola okrem slaniny, vajíčok a brokolice, neodmysliteľnou súčasťou jej každodennej diéty aj káva so smotanou. Najzaujímavejšie na tomto príbehu je však to, že pred Creme Puff bola držiteľkou tohto rekordu mačka menom Granpa Rexs Allen (34 rokov), ktorá patrila tomu istému majiteľovi, a teda mala aj tú istú diétu. Náhoda? Možno áno, možno nie. 😉

Dostali ste po toľkom čítaní chuť na kávu?

Tak skočte do nášho e-shopu a vyberte si niečo fakt dobré…

  • Piano

    Jedinečný blend 100% Arabica káv s lahodnou chuťou ovocných a orieškovo-čokoládových tónov.

    lieskovce
    čokoláda
    ovocie
    11,2038,40
  • Harmonelle

    Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.

    čokoláda
    orechy
    víno
    11,2038,40
  • Intensivo

    Jedna z TOP10 espresso káv Európy so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.

    čokoláda
    tabak
    orechy
    13,2038,40