My v pražiarni EBENICA COFFEE kávu milujeme a nedáme si ujsť žiadnu príležitosť dozvedieť sa o nej niečo viac. Toto je 10 zaujímavosti ku káve o káve, ktoré ste (zrejme) ešte nepočuli.
Obsah článku
#1 Kávové zrnko je čerešňová kôstka
Kávové zrná ako ich poznáme sa získavajú z kávovníka – kvitnúcej kríkovitej rastliny, ktorá plodí čerešne. Každá kávovníková čerešňa obsahuje dve alebo tri semená – kôstky, ktoré sa po dozretí čerešne spracúvajú rôznymi spôsobmi. Na svete je známych asi 60 druhov kávovníka, pričom len tri z nich sa pestujú priamo na získavanie semien.

Hoci kávovníkové čerešne nie sú nijak extra vláknité, ide o bežne jedlé plody, ktorých chuť, podobne ako pri káve, závisí od oblasti a podnebia. Od zasadenia kávovníka až po jeho prvú úrodu zvyčajne uplynú aj 4 roky, pričom priemerný výnos jedného kríku na sezónu je okolo pol kilogramu upraženej kávy.
#2 Káva? Najskôr tu bola Cascara
Dávno pred tým, ako ľudia upražili prvé kávové zrná, zvykli piť skôr Cascaru. Slovo pochádzajúce zo španielčiny označuje šupku kávovníkovej čerešne, z ktorej sa v minulosti pripravovali rôzne odvary a infúzie.
Šupky čerešní sú plné vitamínov a antioxidantov, a preto dnes Cascaru považujeme za superpotravinu. Nenechali sme nič na náhodu a zaradili sme ju aj do stálej ponuky našej pražiarne.

Stavili sme na vynikajúcu Cascaru z farmy Costa Rica Hacienda Sonora, kde sa kávovníkové čerešne ručne zberajú v čase plnej zrelosti a následne sušia na slnku. Táto lahodná špecialitka z čerešní kávovníka vás prekvapí sviežou ovocnou chuťou s tónmi šípok a medu.
Môžete si ju pripraviť nastudeno (s ľadom a citrónovou šťavou), ale výborne sa hodí aj na sychravé jesenné dni. Zahreje a prekrví organizmus, vďaka nízkemu obsahu kofeínu však nespôsobí žiadne prudké výkyvy tlaku.
Skúste si pripraviť čaj z kávovníkových čerešní
-
Cascara Costa Rica
Lahodná špecialitka z čerešní kávovníka. Prekvapí vás sviežou ovocnou chuťou s tónmi šípok a medu.
Na sklade7,90€ -
Kávovar French press Bialetti
Dizajnový French press Bialetti s prvkami z nehrdzavejúcej ocele.
Na sklade25,00€
#3 Káve podľahli aj veľkí myslitelia
Zaujímavosti ku káve by sa nezaobišli bez kúska kávovej histórie. Počas storočí mala mnohých odporcov, priaznivcov si vždy dokázala nájsť násobne viac. A niektorí mali naozaj bláznivé kávové zvyky!
Napríklad taký Voltaire údajne vypil až 50 šálok kávy denne. Aj napriek výstrahám jeho lekára sa dožil krásnych 83 rokov. Podobne na tom bol aj americký prezident Theodore Roosevelt, ktorý denne vypil až galón (cca 3,8 litra) filtrovanej kávy.
Náruživými kávičkármi boli aj Honore de Balzac, ktorý v čase literárneho zápalu vypil až 60 šálok kávy denne, či francúzsky kráľ Ľudovít XV., ktorý si v skleníku Versailleského paláca pestoval vlastný kávovník. Zrnká údajne sám ručne zberal, pražil aj mlel, aby tak mohol pohostiť návštevníkov paláca vlastnou kávou.
#4 Hudba o káve z pera skladateľa
Okolo roku 1735 zložil Johann Sebastian Bach skladbu Schweigt stille, plaudert nicht, známu aj ako Kávová kantáta. Ide o zhudobnenú verziu satirického textu, v ktorom otec vytýka svojej dcére, že pije veľa kávy, a preto ešte stále nemá nápadníka.
Text skladby bol reakciou na vtedajšiu popularitu pitia kávy v Nemecku. Len v Lipsku, kde Bach žil, bolo v tom čase až jedenásť verejných kaviarní, a to sa káva podávala ešte aj v salónoch.

#5 Káva ich dostala na olympiádu
Keď v 30. rokoch 20. storočia svet zasiahla Veľká hospodárska kríza, muselo sa v mnohom improvizovať. Preto v roku 1932, keď chcela Brazília vyslať svojich atlétov na Letné olympijské hry do Los Angeles, vláda rozhodla, že ich nasadí na loď spolu s 50-tisíc vrecami kávy. Tie mali cestou rozpredať, a tak získať financie na výpravu.
Z 82 športovcov sa ich napokon na olympiádu dostalo len 67. Keďže si úrady účtovali 1 dolár za každú osobu, ktorá v prístave vystúpi, organizátori hier povolili vstup len tým, u ktorých mali pocit, že majú šancu vyhrať medailu. Zvyšok posádky sa plavil ďalej do San Francisca, kde sa predali ďalšie vrecia, vďaka čomu sa hier zúčastnili aj vodní pólisti, veslári a atléti. Brazília napriek všetkej snahe nezískala ani jednu medailu.

#6 Na kofeíne si ulietavajú aj včely
Aké by to boli zaujímavosti ku káve, keby ste sa nedozvedeli aj niečo o zvieratkách? Kofeín svojou prirodzenou horkosťou zabezpečuje rastlinám ochranu pred rôznymi škodcami, vo vysokých dávkach môže byť dokonca toxický aj pre opeľovače. Pri nízkej koncentrácii ich však priťahuje.
Včely cestujú kvôli nektáru tisíce kilometrov a často pri tom opeľujú rôzne druhy kvetov. Biológovia zistili, že keď nektár obsahuje kofeín, včela si ho nielen lepšie zapamätá, ale ho aj vyhodnotí ako výrazne kvalitnejší, než v skutočnosti je.

Preto sa ku kvetom, ktorých nektár obsahuje kofeín, omnoho častejšie vracia a upozorňuje na ne aj ostatné včely v úli špeciálnym tančekom. Vďaka kofeínu je teda kvet pre včely doslova nezabudnuteľný.
#7 Najstaršia mačka na svete bola kávičkárka
Držiteľkou svetového Guinessovho rekordu za najdlhšie žijúcu mačku bola do nedávna Creme Puff, ktorá sa dožila neuveriteľných 38 rokov. Podľa slov jej majiteľa bola okrem slaniny, vajíčok a brokolice neodmysliteľnou súčasťou jej každodennej diéty aj káva so smotanou.
Najzaujímavejšie na tomto príbehu je však to, že pred Creme Puff bola držiteľkou tohto rekordu mačka menom Granpa Rexs Allen (34 rokov), ktorá patrila tomu istému majiteľovi, a teda mala aj tú istú diétu. Náhoda? Nemyslíme si!
#8 Najdrahšia káva pochádza od slona
Medzi najexotickejšiu a najdrahšiu kávu patrí Kopi Luwak, u nás známa aj ako cibetková káva. Cibetky však nie sú jediné zvieratá využívané pri produkcii lukratívnych káv. V Thajsku na podobnom princípe využívajú slony, ktorým sa rovnako ako cibetkám pridávajú do krmiva kávovníkové čerešne.
Na rozdiel od cibetiek sú slony bylinožravce, čo znamená, že v ich žalúdkoch prebiehajú celkom iné procesy. Počas 12 až 27 hodinového trávenia ich potravy dochádza k fermentácii potravy, vďaka ktorej kávové zrná strácajú horkosť a zvýrazňujú sa ich čokoládovo-ovocné tóny. Ak vás proces výroby neodrádza, zájdite si do niektorého 5-hviezdičkového hotela v Ázii a pýtajte si Black Ivory Coffee.

#9 Káva by sa nemala piť hneď po zobudení
Počas dňa dochádza v ľudskom tele k zmenám v produkcii kortizolu – stresového hormónu, ktorý okrem iného vplýva aj na našu pozornosť. Podľa vedcov by sme sa počas fáz vysokej produkcie kortizolu, teda v časoch medzi 8:00-9:00, 12:00-13:00 a 17:30-18:30 mali káve skôr vyhýbať.
Ak si v tomto čase totiž kávu doprajeme, nielen že tým znižujeme účinok kofeínu, ale si aj umelo zvyšujeme našu kofeínovú toleranciu. V praxi to znamená, že na nakopnutie budeme potrebovať stále viac a viac kávy. Čo ale robiť, keď ste ranné vtáča? Vedci odporúčajú počkať a prvú kávu si dať najskôr hodinu po zobudení. Prečítajte si názor odborníčky na túto tému »

#10 Farmári často pijú najhoršiu kávu
Myslíte si, že farmári z kávových plantáží majú prístup len k tým najkvalitnejším kávovým zrnám? Bohužiaľ, nie je to tak. Medzi ďalšie zaujímavosti ku káve patrí fakt, že ešte pred pár rokmi sa až 75 % produkcie tej najlepšej kolumbijskej kávy vyvážalo. Pre domácu spotrebu z nej tak zostalo len veľmi málo a za cenu, ktorú si bežní ľudia aj tak nemohli dovoliť.
Situácia sa však pomaly mení k lepšiemu nielen v Kolumbii, ale aj v rozvojových krajinách, a to vďaka fair trade programom a spravodlivým nákupným cenám pre farmárov. V porovnaní s americkou či európskou kávovou kultúrou je to však ešte stále veľký nepomer, čo sa týka dostupnosti kvalitnej kávy.