Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

Kávovníkové čerešne v rukách

Aká je káva z Indonézie?

Indonézia je ostrovnou krajinou, ktorá skrýva neuveriteľnú rozmanitosť a obrovskú mieru biodiverzity. Aj preto je ťažké hovoriť o „indonézskej káve“ ako takej – káva z každej oblasti či ostrova rastie v iných mikroklimatických podmienkach a jej chuť je špecifická pre danú oblasť. Z krajiny napríklad pochádza jedna z najdrahších káv sveta, no v pohode tu kúpite aj pekelne horkú robustu, praženú spolu s kukuricou. Poďme sa teda na kávový svet Indonézie pozrieť bližšie…

Dúha nad kávovníkovou plantážou v Indonézii
Spracovanie kávy vo vlhkom prostredí si vyžaduje zvláštny postup.

Prečo sa v Indonézii pestuje robusta

História pestovania kávovníkov v Indonézii siaha do 17. storočia, kedy holandská koloniálna vláda vysadila v okolí Batavie (dnešná Jakarta) prvé kávovníky. Ukázalo sa, že káve sa v miestnych podmienkach celkom darí a tak sa onedlho pestovanie kávy rozšírilo aj na ostrovy Sumatra, Sulawesi, Bali a Flores, ktoré sú hlavnými pestovateľskými oblasťami dodnes.

Prvá, iba 450 kg zásielka kávy bola do Európy odoslaná začiatkom 18. storočia. Potom začala produkcia kávy výrazne narastať a už o desať rokov neskôr export dosiahol 60 000 kg, čím sa Indonézia stala prvou krajinou mimo Arabského polostrova a Etiópie, ktorá pestovala kávu v komerčných objemoch.

Väčšinu storočia Indonézia vyrábala takmer 100% arabiku. V 60. rokoch 19. storočia sa však hrdza kávových listov (CLR) rozšírila za hranice jej rodiska v Etiópii a zničila väčšinu indonézskej produkcie. Čoskoro potom väčšina farmárov nahradila svoje stromy robustou, odolnejšou voči chorobám a škodcom. Zatiaľ čo Indonézia zostáva štvrtým najväčším producentom kávy na svete, káva arabica tvorí menej ako 20 % produkcie. V jej produkcii patrí Indonézii 12. miesto na svete.

ženy preberajúce kávovníkové zrná
Zber i triedenie zŕn prebiehajú v Indonézii ručne.

Giling basah – lokálna metóda spracovania kávy

V Indonézii sa káva spracováva svojskou polosuchou metódou s názvom giling basah alebo wet-hulled proces. Ide o tradičnú metódu spracovania kávy, vďaka ktorej sa zelené zrná v daždivom a vlhkom indonézskom prostredí rýchlejšie vysušia.

Kávovníkové čerešne sa pri tejto metóde najskôr podrvia na mlynčekoch, ktoré sa podobajú tým, aké u nás využívame napríklad na mletie hrozna pred prešovaním. V noci sa nechajú fermentovať a nasledujúci deň sa sušia na slnku. Potom za zrná pomocou ďalšieho, tzv. „lúpacieho“  stroja zbavujú pergamenu – tenkej šupky na povrchu.

Výsledkom „lúpania“ pergamenu pomocou stroja je, že zrnká na prvý pohľad nepôsobia tak pekne, ako zrnká výberovej kávy z iných častí sveta. Fakt, že sú trochu „dobité“ je však na druhej strane zaujímavým poznávacím znakom indonézskej kávy.

Mlynček na drvenie kávovníkových čerešní.
Čerešne sa pred ďalším spracovaním drvia na mlynčekoch.

Ako chutí Indonézia v šálke

Indonézia nepatrí medzi oblasti známe výnimočne chutnou kávou a na profesionálnych cuppingoch sú jej specialty kávy často prehliadané. Áno, väčšina káv z Indonézie má v šálke špecifickú chuť, ktorá je charakteristická silným telom a rustikálnymi zemitými až korenistými tónmi a takmer nulovou aciditou. Málo kyslá káva pochopiteľne milovníkov čistých ovocných káv veľmi neoslní.

Avšak táto krajina, pozostávajúca z 17 508 ostrovov je neuveriteľne rozmanitá a každý z jej regiónov má iné podmienky na pestovanie, čo sa odzrkadľuje i v rôznych chuťových profiloch káv. Preto by bola škoda hádzať všetky indonézske kávy do jedného vreca. Aj medzi nimi sa totiž dajú nájsť skutočné chuťové skvosty, ktoré môžu smelo konkurovať africkým či americkým specialty kávam.

Medzi najznámejšie kávy patrí okrem cibetkovej kávy Kopi Luwak napríklad Sumatra Mandheling s plnou čokoládovou chuťou a pikantnými tónmi škorice, Bali Kintamani s jemnou ovocnou chuťou či Sulawesi Toraja, ktorá zaujme tónmi čokolády, ovocia a korenín. 

Kávová kultúra v Indonézii

Hoci sú Indonézania skôr milovníci čajov, hrajú aj kaviarne a obchody s kávou v tejto krajine významnú rolu. Dôvodom je aj fakt, že 90 % obyvateľstva je moslimského vierovyznania, ktoré zakazuje konzumáciu alkoholu. Preto sa práve kaviarne stávajú obľúbeným miestom stretávania a spoločenského života.

Ponuka kaviarní je rovnako rozmanitá ako krajina samotná. Niekde vám naservírujú zalievanú kávu z robusty praženej spolu s kukuricou, ktorej chuť prekrýva veľké množstvo cukru, no v moderných kaviarňach si viete vyberať z veľkého množstva zaujímavých specialty káv. Tie sú pražené novovznikajúcimi lokálnymi pražiarňami, ktoré majú veľkú zásluhu na tom, že na domácom trhu vzrastá dopyt po kvalitnej lokálnej káve.

Príprava zalievanej kávy v Indonézii
Kopi Tubruk je jednou z tradičných foriem servírovania kávy v Indonézii. Pripomína vám to niečo? Áno, je to rovnaký nápoj ako u nás dobre známa „turecká káva“.

Vedeli ste, že… Indonézia má množstvo zaujímavých i bizarných tradícií súvisiacich s kávou? Jednou z nich je aj „ngelelet“ – ozdobovanie cigariet ornamentálnymi vzormi, maľovanými pomocou kávovej usadeniny zo špeciálne pripravenej zalievanej kávy.

Kto hľadá nájde – ochutnajte skvelú kávu Indonesia Trenggiling

Tento rok rozhodli zaradiť kávu z Indonézie aj do našej edície Limitka. Svojim chuťovým profilom totiž Indonesia Trenggling presne zodpovedá tomu, čo sme pre vás hľadali. Táto výberová káva má plné telo s nízkou aciditou a zaujímavú chuť, v ktorej dominujú čokoládové tóny.

V žiadnom prípade však nejde o nudnú kávu, práve naopak. V šálke môžete pri rôznych prípravách objaviť naozaj široké spektrum chutí – od prevládajúcich tónov mliečnej čokolády a kvetinových tónov pripomínajúcich ruže, cez chuť coly a škorice až k horkým mandľovým tónom v závere.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie