Košík

Váš košík je prázdny.

Ako správne degustovať kávu / KÁVOVLOG #12

koleso kávových chutí

Ako zistiť, ktorá káva je tá „vaša“? Degustáciou! Hoci podmienky na profesionálny cupping nemá každý, degustovať kávu možno aj v domácich podmienkach.

Ako kávu ochutnať a zároveň si ju i vychutnať?

Žijeme v rýchlej dobe, kedy na nič nemáme čas, a tak všetko potrebujeme stihnúť čo najrýchlejšie. Pri káve a jej konzumácii je to však skôr na škodu, pretože tento nápoj v sebe skrýva množstvo aromatických a chuťových vlastností, ktoré stojí za to objavovať. Ako teda degustovať kávu tak, aby ste si ju vedeli aj skutočne vychutnať vám prezradíme v našom novom vlogu.

Pri objavovaní chuťových tónov si môžete pomôcť aj kolieskom chutí. Vaše postrehy si zaznačte do degustačného hárku – stačí si ho stiahnuť a vytlačiť.

Ako postupovať pri degustácii kávy?

1. Keďže mletá káva veľmi rýchlo stráca svoje chuťové a aromatické vlastnosti, odporúčame na degustáciu používať vždy zrnkovú kávu. Ak si kávu meliete doma, urobte tak až tesne pred prípravou kávy. A nezabudnite zo svojho mlynčeka dôkladne vymlieť všetku zbytkovú kávu, aby sa vám nezmiešali dva druhy káv – odrazilo by sa to nepriaznivo na výslednej chuti kávového nápoja

2. Pripravte si kávu vašou obľúbenou metódou prípravy. Ak idete porovnávať viacero káv, je dôležité, aby ste ich všetky pripravili rovnako, iba vtedy totiž dokážete porovnať a zhodnotiť ich vlastnosti objektívne. Pri degustácii je dôležité piť kávu čistú, teda bez sladidiel a mlieka. I keď neobľubujete „čiernu“ kávu, určite to odporúčame aspoň vyskúšať.

3. Keď máte kávu pripravenú, ako prvé viackrát jemne zakrúžte šálkou, aby sa z nápoja uvoľnila aróma a privoňajte. Ako na vás kávová aróma pôsobí? Aké tóny v nej cítite? Pripomína vám niečo?

4. Následne môžete prejsť k samotnej degustácii. Pri prvom dúšku by sa káva mala rozliať po celom jazyku. Chvíľu ju v ústach prevaľujte a skúste vnímať, aká je a čo vás na jej chuti najviac upútalo. Je jej chuť sladká či naopak horká?

Marek ovoniava kávu počas cuppingu
Marek pri cuppingu káv v pražiarni

5. Pri degustácii kávy si okrem prvotných aromatických a chuťových vlastností všímajte aj to, aké má telo – teda aký pocit vám v ústach káva zanecháva – je jej chuť skôr jemná, ľahká alebo naopak výrazná a silná?

6. V neposlednom rade skúste zhodnotiť aj pomer základných chuťových vlastností, teda sladkosti, horkosti a ovocnosti v káve alebo napríklad aj tzv. dochuť kávy – teda zvyškovú chuť, ktorá vám zostane v ústach nejaký čas po jej dopití. V koliesku chuťových tónov nájdete najčastejšie arómy a chuťové tóny, ktoré je možné v káve identifikovať. Cítite niektorú z nich aj vy? Je práve toto horká káva alebo je skôr ovocnejšia či sladká?

7. Na záver si celkovo zhodnoťte danú kávu – čím si vás získala a čím naopak vôbec. Ak vám niektorá z jej chuťových vlastností „nesadla“, teraz je priestor zvážiť metódu či samotnú receptúru prípravy daného nápoja a prípadne ju zmeniť.

Ideálne na prvé degustácie

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Barbora Uherčíková
Barbora Uherčíková

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie