Kilečko za kilečko je tu: K nákupu kávy nad 100€ získate 1kg kávy ako darček. Len do 18.5. Skryť

Košík

Váš košík je prázdny.

Crema – ako má vyzerať pena na káve? / RISTRETTKO #5

Šálka espressa s cremou

Crema, niekedy nesprávne nazývaná aj pena, je vedľajší produkt extrakcie kávy. Pena na káve vzniká pôsobením CO2 v zrnkách kávy a jej vzhľad a kvalita nám dokážu o káve mnohé prezradiť. Napríklad aj to, či je káva čerstvá alebo správne pripravená.

Crema je znakom dobrého espressa

Na to, ako by mala vyzerať „dokonalá“ pena na káve panujú rôzne názory. Jedno je však isté. Espresso bez cremy je ako cappuccino bez peny.😉

Ak chcete vedieť, prečo je crema niekedy krásne hustá a karamelová a inokedy bledá a spadnutá, pozrite si video s našim baristom Majom. Vysvetlí vám, čo všetko ovplyvňuje vzhľad a kvalitu cremy a tiež, aké sú najčastejšie dôvody toho, že crema nevyzerá podľa vašich predstáv.

Kvalita kávových zŕn

Aby ste dosiahli požadovanú cremu, kávové zrná musia byť čerstvé, zdravé a kvalitne spracované. Maximalizuje sa tak obsah esenciálnych olejov a bielkovín, ktoré prispievajú k tvorbe peny na káve.

Zrnková káva by mala byť v ideálnom prípade pražená 1 až 3 týždne pred prípravou kávového nápoja. Obsah CO2 v kávových zrnkách totiž po upražení postupom času klesá. To znamená, že čím je káva čerstvejšia, tým bohatšiu a krajšiu cremu môžete očakávať na hladine espressa.

S týmito kávami vyčaríte dokonalú Cremu

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    Na sklade
    4,4935,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    220g balenie kávy Duetto

    Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed
    Na sklade
    4,4936,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2019
    Gurmano transparent

    Gurmano

    Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    hrozienkahrozienka
    Na sklade
    4,4933,90

Zmes arabicy a robusty je na vytvorenie bohatšej a hustejšej cremy najvhodnejšia. Arabica prináša jemnosť a komplexnosť chutí, zatiaľ čo robusta zaručuje hustejšiu cremu.

Správne mletie

Ak je káva namletá príliš hrubo, voda cez ňu rýchlo pretečie. Výsledná kávová pena (crema) nebude dostatočne hustá. Taktiež je ideálne, ak zrná meliete tesne pred prípravou. Mletá káva rýchlo stráca svoje vlastnosti, čo môže ovplyvniť cremu aj chuť.

Čistota kávovaru

Pokiaľ nepristupujete k čisteniu stroja zodpovedne, zvyšky kávy môžu spôsobiť nepríjemnú chuť a slabú cremu. Bude menej hustá a nestabilná. Znečistený kávovar tiež narušuje tlak a prietok vody, čím sa obmedzí správna extrakcia kávy. A zároveň tvorbu hustej kávovej peny. Pravidelné čistenie kávovaru, vrátane vyplachovania prívodov, čistenia páky a filtra a odstraňovania vodného kameňa, zabezpečuje optimálne podmienky k tvorbe bohatej cremy na espresse.

Tlak a teplota vody

Tlak 9 barov a teplota vody medzi 88-94 °C sú ideálne parametre. Ak tlak alebo teplota nie sú správne nastavené, crema môže byť slabá alebo dokonca žiadna.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Michala Laláková
Michala Laláková

Som milovníčka kávy, čítania, písania, pečenia a permakultúry. A verím, že každý deň si treba vychutnávať plnými dúškami. Napríklad aj so šálkou skvelého espressa.