Crema, niekedy nesprávne nazývaná aj pena, je vedľajší produkt extrakcie kávy. Pena na káve vzniká pôsobením CO2 v zrnkách kávy a jej vzhľad a kvalita nám dokážu o káve mnohé prezradiť. Napríklad aj to, či je káva čerstvá alebo správne pripravená.
Obsah článku
Crema je znakom dobrého espressa
Na to, ako by mala vyzerať „dokonalá“ pena na káve panujú rôzne názory. Jedno je však isté. Espresso bez cremy je ako cappuccino bez peny.😉
Ak chcete vedieť, prečo je crema niekedy krásne hustá a karamelová a inokedy bledá a spadnutá, pozrite si video s našim baristom Majom. Vysvetlí vám, čo všetko ovplyvňuje vzhľad a kvalitu cremy a tiež, aké sú najčastejšie dôvody toho, že crema nevyzerá podľa vašich predstáv.
Aj tieto baristické odporúčania vám pomôžu k hustej a bohatej creme:
Kvalita kávových zŕn
Aby ste dosiahli požadovanú cremu, kávové zrná musia byť čerstvé, zdravé a kvalitne spracované. Maximalizuje sa tak obsah esenciálnych olejov a bielkovín, ktoré prispievajú k tvorbe peny na káve.
Zrnková káva by mala byť v ideálnom prípade pražená 1 až 3 týždne pred prípravou kávového nápoja. Obsah CO2 v kávových zrnkách totiž po upražení postupom času klesá. To znamená, že čím je káva čerstvejšia, tým bohatšiu a krajšiu cremu môžete očakávať na hladine espressa.
Zmes arabicy a robusty je na vytvorenie bohatšej a hustejšej cremy najvhodnejšia. Arabica prináša jemnosť a komplexnosť chutí, zatiaľ čo robusta zaručuje hustejšiu cremu.
Správne mletie
Ak je káva namletá príliš hrubo, voda cez ňu rýchlo pretečie. Výsledná kávová pena (crema) nebude dostatočne hustá. Taktiež je ideálne, ak zrná meliete tesne pred prípravou. Mletá káva rýchlo stráca svoje vlastnosti, čo môže ovplyvniť cremu aj chuť.
Čistota kávovaru
Pokiaľ nepristupujete k čisteniu stroja zodpovedne, zvyšky kávy môžu spôsobiť nepríjemnú chuť a slabú cremu. Bude menej hustá a nestabilná. Znečistený kávovar tiež narušuje tlak a prietok vody, čím sa obmedzí správna extrakcia kávy. A zároveň tvorbu hustej kávovej peny. Pravidelné čistenie kávovaru, vrátane vyplachovania prívodov, čistenia páky a filtra a odstraňovania vodného kameňa, zabezpečuje optimálne podmienky k tvorbe bohatej cremy na espresse.
Tlak a teplota vody
Tlak 9 barov a teplota vody medzi 88-94 °C sú ideálne parametre. Ak tlak alebo teplota nie sú správne nastavené, crema môže byť slabá alebo dokonca žiadna.
Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.
Michala Laláková
Som milovníčka kávy, čítania, písania, pečenia a permakultúry. A verím, že každý deň si treba vychutnávať plnými dúškami. Napríklad aj so šálkou skvelého espressa.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.