Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

šľahanie mlieka vo French presse

KÁVOVLOG #14: Ako napeniť mlieko bez kávovaru?

Milujete mliečne kávové nápoje a radi by ste si ich pripravovali aj doma, no nemáte doma kávovar? Potom je tento diel kávovlogu určený práve vám!

Vo French presse si spravíte kávu aj našľaháte mlieko!

Hoci sa to na prvý pohľad môže zdať ako vtip, v skutočnosti je to veľmi populárny trik, ako si aj v domácich podmienkach pripraviť chutné cappuccino s bohatou mliečnou penou. Nemusíte mať pákový ani automatický kávovar, stačiť vám bude obyčajný French press. Poďte sa teda pozrieť, ako na to!

Našľahajte si mlieko (takmer) ako v kaviarni!

Základom pre správne našľahanie je 3,5 %-né mlieko zohriate na teplotu cca 60 až 70 °C. Vtedy má totiž svoju príjemnú arómu a sladkú chuť. Dôležité je, aby sme mlieko neprehriali, teda aby jeho teplota nevystúpila nad 80 °C, prípadne až k bodu varu. Vtedy hrozí riziko jeho spálenia, čo nesvedčí nielen jeho chuti, ale ani nášmu zažívaniu.

Na šľahanie mlieka nie je potrebné kupovať žiadne špeciálne baristické mlieka, stačí klasické plnotučné alebo ktorékoľvek rastlinné. Platí však, že čím viac bielkovín, tým lepšia pena. Podľa veľkosti požadovanej kávy či počtu šálok, ktoré chceme pripraviť, si zvolíme aj objem mlieka. Na jedno cappuccino sme si v mikrovlnke zohriali cca 200 ml mlieka.

mliečna pena z french pressu

Samotný postup šľahania je veľmi jednoduchý. Zohriate mlieko si vlejeme do French pressu, vložíme doň piest, ktorým zvyčajne cedíme pripravenú kávu, a pravidelným pumpovaním začneme mlieko šľahať až kým sa nám nevytvorí zamatová pena. Keďže je French press krehký, treba si pri šľahaní mlieka dávať pozor, aby sme ho nepoškodili.

Pomôcky na šľahanie mlieka do kávy

Či už máte doma pákový či automatický kávovar alebo ste skôr vyznavač alternatívnych metód príprav, v našom e-shope nájdete rozličné kávové príslušenstvo, ktoré sa vám k príprave dobre našľahanej mliečnej peny môže hodiť.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie