Košík

Váš košík je prázdny.

Ako napeniť mlieko do kávy bez kávovaru?

napeňovanie mlieka do kávy

Tento kávovlog je pre vás, ak dlho už bojujete s napeňovaním mlieka a jednoducho vám to nejde. Barista Majo vám ukáže, ako napeniť mlieko do kávy bez kávovaru hneď niekoľkými spôsobmi.

Vyberte si správne mlieko

Ideálny obsah tuku mlieka do kávy, ktoré vám vytvorí hustú penu je 3,5%. Teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí cca 60-70 °C. Ak mlieko prehrejete nad 80 °C, hrozí riziko spálenia. Nesvedčí to jeho chuti, tráveniu ani intenzite napenenia.

mliečna pena z french pressu

Na šľahanie mlieka nie je potrebné kupovať žiadne špeciálne baristické mlieka, stačí klasické plnotučné alebo ktorékoľvek rastlinné. Platí však, že čím viac bielkovín, tým lepšia bude finálna pena.

Podľa veľkosti požadovanej kávy či počtu šálok, ktoré chceme pripraviť si zvolíme aj objem mlieka. Na jedno cappuccino sme si v mikrovlnke zohriali cca 200 ml mlieka.

Vlastnosti mlieka na napenenie do kávy:

  • teplota: 60-70 °C
  • obsah tuku: 3,5 %
  • objem: cca 200 ml

Ako napeniť mlieko aj bez kávovaru

Ako si ale napeníte mlieko bez kávovaru? Úplne jednoducho. Náš barista Majo si pre vás pripravil niekoľko trikov na to, ako napeniť mlieko aj bez parnej trysky a s dokonalým výsledkom:

Napeňovanie mlieka frenchpressom

French press je sklenená alebo kovová nádoba s piestom, ktorý má jemné sitko.
Primárne sa používa na prípravu kávy, ale šikovným spôsobom si v ňom napeníte mlieko aj bez kávovaru. Je to ten najjednoduchší spôsob, ak nemáte doma kávovar.

Samotný postup ako napeniť mlieko vo french presse je veľmi jednoduchý. Zohriate mlieko doň vlejete, vložte piest a pravidelným pumpovaním začnite mlieko šľahať. Robte tak až pokým sa vám nevytvorí zamatová pena.

Kávy, ktoré si s mliekom rozumejú

  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    220g balenie kávy Duetto

    Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.Biely nápis "organic" na tmavozelenom pozadí.
    Guatemala Acatenango transparent

    Guatemala Acatenango

    Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.

    karamelkaramel
    mandarínkymandarínky
    čokoládačokoláda
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.Logo procesu švajčiarskej vody pre kávu.
    220g balenie kávy Siesta

    Siesta

    Káva so zníženým obsahom kofeínu, ktorá prekvapí plnou chuťou mandľových tónov.

    mandlemandle
    mandarínkymandarínky
    melasamelasa

Ako napeniť mlieko doma – ďalšie tipy

Ak nemáte kávovar s parnou tryskou ani vyššie spomínaný french press, existujú aj ďalšie, pomerne jednoduché spôsoby, ako napeniť mlieko doma bez špeciálnych pomôcok.

Využiť viete aj bežné kuchynské elektrospotrebiče ako sú ručný šľahač či mikrovlnná rúra. Pozrime sa, ako na to:

Mikrovlnná rúra

Napenenie mlieka v mikrovlnke s použitím zatvárateľnej nádoby je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako rýchlo vytvoriť mliečnu penu. Stačí, ak nalejete mlieko do nádoby s viečkom (napríklad pohár s tesniacim uzáverom), uzavriete ju a energicky pretrepete asi 30 sekúnd, aby sa v mlieku vytvorili bublinky.

Potom nádobu bez viečka vložte do mikrovlnky a mlieko ohrievajte približne 30 sekúnd. Mikrovlnka spôsobí, že sa pena stabilizuje a zväčší svoj objem. Výsledkom je ľahká a krémová pena, ktorá je ideálna na prípravu cappuccina či latte.

Elektrický napeňovač mlieka

Elektrický napeňovač mlieka vám ho automaticky napení a ohreje jedným stlačením tlačidla. Funguje ako kombinácia ohrevu a rýchleho miešania, čím vytvára jemnú a hustú mliečnu penu.

Existuje aj ručný napeňovač mlieka, poväčšine piestový, ktorý tiež patrí k najjednoduchším spôsobom penenia mlieka. K vytvoreniu bohatej mliečnej peny nepotrebuje ani elektrinu, ani baterky, len trochu času a lásky.

Káva s mliekom je jed! Skutočne? Poďte spolu s nami vyvrátiť tento mýtus »

elektrický napeňovač mlieka

Ručný šľahač

V tomto prípade stačí, ak zohriate mlieko nalejete do vyššej nádoby a následne zapnete mixér alebo šľahač na nízku až strednú rýchlosť. Počas miešania sa mlieko začne prevzdušňovať, čo vedie k tvorbe hustej a krémovej peny.

Celý proces trvá len pár minút a máte plnú kontrolu nad konzistenciou peny – čím dlhšie šľaháte, tým hustejšia bude. Tento spôsob je jednoduchý, rýchly a praktický.

Všetko na prípravu kávy s mliekom

Užitočné tipy pre napeňovanie mlieka

Spísali sme pár tipov, ktoré by ste mali mať na pamäti vždy, keď sa rozhodnete ísť napeňovať mlieko bez kávovaru. Ak sa vám nepodarí našľahať mlieko do požadovanej konzistencie, prezriete si ich a aplikujte do postupu prípravy.

Správna teplota mlieka

Aby ste dosiahli ideálnu penu, mlieko by malo mať teplotu okolo 60–70 °C. Ak je príliš studené, pena nebude taká stabilná, a ak je príliš horúce, mlieko stratí sladkosť a môžu sa tvoriť veľké bubliny.

Ak nemáte teplomer, stačí sa riadiť tým, že mlieko by malo byť horúce na dotyk, ale nie vriace. Toto neplatí pri napeňovaní mlieka tryskou v kávovare (vtedy začínate s vychladeným mliekom).

Používajte plnotučné mlieko

Plnotučné mlieko vytvára bohatšiu a krémovejšiu penu vďaka vyššiemu obsahu tuku. Ak preferujete nízkotučné mlieka, aj tie môžu vytvoriť penu, ale výsledok nebude taký dobrý.

Technika šľahania

Či už používate trysku, ručný šľahač, mixér, alebo piestový napeňovač, rýchlosť a technika sú zásadné. Šľahajte mlieko pomaly na začiatku a postupne zvyšujte rýchlosť.

Nepreplňujte nádobu

Pri napenení vždy ponechajte dostatok priestoru v nádobe, aby mlieko malo miesto na zväčšenie objemu. Ak nádobu preplníte, pena sa nebude môcť správne vytvoriť alebo môže vytekať.

Napenené mlieko ihneď použite

Keď je pena hotová, neváhajte a nalejte ju hneď do kávy. Čím dlhšie bude stáť, tým rýchlejšie začne padať a strácať svoju textúru.

príprava cappuccina s napeneným mliekom

Ako napeniť mlieko tryskou (kávovar)

Máte doma kávovar? V tom prípade sme si pre vás pripravili bonus. Je ním napeňovanie mlieka pomocou pomocou trysky. Tento spôsob vyžaduje viac zručností a skúšania. Ak sa vám teda nepodarí napeniť mlieko doma na prvý raz, nevzdávajte sa a vyskúšajte to opäť.

Majo dostáva otázku ako správne napeniť mlieko veľmi často. Až tak často, že práve táto téma bola podnetom na vytvorenie vôbec prvého Kávovlogu. Nech sa páči, pozrite si ho aj vy:

Ak ste skôr vizuálny typ alebo si postupy tlačíte na papier, mysleli sme na vás. A tak sme postup napeňovania mlieka spísali aj v zopár prehľadných bodoch.

Pripravte si mlieko a kanvičku

Na rozdiel od napeňovania mlieka vo french presse sa vám bude pri tryskovom napeňovaní najlepšie pracovať s vychladeným mliekom.

Odporúčame používať originálnu baristickú kanvičku, ktorej kónický tvar a materiál zaručia rovnomerné napenenie mlieka. Ideálna výška mlieka je taká, ktorá siaha tesne pod úroveň spodnej hrany kohútika výlevky.

Odpustite nakondenzovanú vodu

Predtým, ako začnete so samotným napeňovaním by ste mali z trysky kávovaru odpustiť nakondenzovanú vodu. Takto ju aj zvnútra prečistíte od prípadných zvyškov mlieka z posledného napeňovania.

Správne uchopte kanvičku a zapnite trysku

Uchopte kanvičku celou plochou dlane, ponorte trysku kávovaru do mlieka cca 0,5 cm pod jeho hladinu a zafixujte ju o okraj kanvičky.

Napeňovanie vám uľahčí, ak budete držať kanvičku v správnom uhle. Mali by ste vidieť, ako sa v mlieku vytvorí malý vír. V úvode budete počuť jemné praskanie a vidieť nárast objemu mlieka, resp. čerstvo vytvorenej mliečnej peny.

Kontrolujte teplotu

Dlaňou ruky monitorujte teplotu kanvičky a mlieka v nej. Ideálna teplota mlieka by mala byť okolo 60 až 70 °C, čo sa dá orientačne odhadnúť tým, že kanvička už začína páliť v ruke.

Keď máte pocit, že je mlieko dostatočne teplé (a kanvička horúca), trysku vypnite a (podobne ako na začiatku) z nej vypustite prebytočnú paru. Ideálne je pretrieť ju aj na to určenou handričkou.

Eliminujte bublinky

Ak sú na povrchu mlieka bublinky, môžete ich popraskať jemným pobúchaním kanvičky o stôl. Takto napenené mlieko môžete naliať do šálky s čerstvo pripraveným espressom a podávať.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie