Košík

Váš košík je prázdny.

Ako pestovať kávovník: Je možné pestovanie kávy na Slovensku?

kávovník a EBENICA COFFEE káva

Kávovník je krásna, vždyzelená rastlina, ktorú môžete na základe niekoľkých charakteristických znakov rozpoznať už z diaľky. Viete však, ako pestovať kávovník a či je vôbec možné pestovanie kávy na Slovensku?

Nikto z neba učený nespadol – tak vraví staré slovenské príslovie, ktoré sme si pri pestovaní kávovníka vyskúšali aj na vlastnej koži my v EBENICA COFFEE. Náš barista Majo cestovaním “unavil” už niekoľko rastliniek. Rád ich nosí so sebou na rôzne kávové prezentácie a na ochutnávky kávy do firiem, kde mu kávovník skrášli stánok s kávou

Značke EBENICA COFFEE dôveruje na Slovensku viac než 200 firiem – sú medzi nimi malé firmičky i významné spoločnosti so stovkami zamestnancov. Zistite viac o našom programe Káva do firmy »

rastlina kávovníka v kvetináči

Táto rastlina však nemá rada časté zmeny prostredia, a tak viaceré z nich skončili v komposte. Podobne ako kávovník našej copywriterky Simy. Kým sa naučila správne odhadnúť, koľko svetla potrebuje a ktoré okno v dome je preň vhodné, zostali jej z prvých troch rastliniek len žlté byle. 

Pozrime sa teda spoločne na proces pestovania kávovníka v kvetináči. Záleží na všetkých detailoch – od výberu správneho miesta, hnojiva a zeminy na kávovník až po interval jeho zalievania

Je možné pestovanie kávy na Slovensku?

V našej krajine s miernym kontinentálnym podnebím nie sú podmienky na pestovanie kávovníka ideálne. Kávovník vyžaduje klimatické podmienky s vyššími teplotami, optimálnym tieňom a stabilnou vlhkosťou, ktoré nie je zatiaľ možné dosiahnuť v našich geografických šírkach. 

S rastúcim záujmom o kvalitnú výberovú kávu a experimentovanie s exotickými plodinami sa objavujú snahy o pestovanie kávovníka v skleníkoch alebo vnútorných priestoroch aj v Európe. Pestovanie kávovníka v našich končinách zatiaľ nie je rozšírené, no nie je ani nemožné. Pokúsiť sa o to možno všade tam, kde vedia účinne kontrolovať teplotu a vlhkosť.

kávovník a káva Guatemala Acatenango

Vedeli ste, že…? Oblasť na mape, v ktorej sa typicky pestujú kávovníky, sa nazýva aj kávový opasok (coffee belt). Ide o geografický pás, ktorý sa rozprestiera okolo rovníka, medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. Táto oblasť je typická svojimi ideálnymi podmienkami pre pestovanie kávovníka, vrátane vhodného podnebia, nadmorskej výšky a typu pôdy. 

Zatiaľ sa milovníci kávy môžu zamerať na pestovanie kávovníka v byte či v dome. Takáto rastlina vám pravdepodobne neprinesie vytúžené kávovníkové plody – čerešne, z ktorých by ste si mohli pražiť vlastnú kávu. Ak však budete čítať ďalej, dozviete sa, ako pestovať kávovník v kvetináči tak, aby vám pohľad naň každý deň prinášal čo najviac radosti.  

Tipy, ako pestovať kávovník

Ak sa chcete doma pustiť do pestovania a zveľaďovania kávovníka, mali by ste myslieť na niekoľko základných pravidiel. Podobne ako iné rastliny, aj pestovanie kávovníka v kvetináči bude jednoduchšie, ak zvolíte správne hnojivo, zeminu či intervaly zalievania. 

Zemina na kávovník

Kávovník je náchylný na preliatie a hnitie koreňov. Preto potrebuje ľahkú a vzdušnú zeminu, ktorá bude dobre odvádzať vodu do misky pod kvetináčom. Ideálna je zmes obsahujúca rašelinu, perlitvermikulit alebo piesok, ktoré zlepšujú drenáž a kvalitný záhradný substrát (v pomere 2:1:1).

Kávovník preferuje pôdu s mierne kyslým pH, ideálne medzi 6 a 6,5. Aby ste toto ideálne pH dosiahli, môžete do kvetináča pridať trochu viac rašeliny. Rašelina tiež zadržiava vlhkosť a poskytuje organické látky, ktoré podporujú rast kávovníka.

Hnojivo na kávovník

Ideálne hnojivo na kávovník pestovaný v kvetináči by malo byť vyvážené a obsahovať základné makroživiny (dusík, fosfor, draslík) aj mikroživiny (horčík, železo, mangán, meď či bór), ktoré podporujú zdravý rast rastliny. 

Pri tipoch, ako pestovať kávovník nesmie chýbať aj dávkovanie hnojiva. Keď sa rozhodnete pre tekuté hnojivo, ideálne je aplikovať ho na kávovník každé 2-4 týždne. Granulované hnojivá stačí aplikovať každé 2-3 mesiace. Pri aplikácii hnojiva dodržiavajte odporúčané dávkovanie na obale. Prekročenie dávky môže spôsobiť popálenie koreňov, listov a poškodenie rastliny.

Aj samotná kávová usadenina môže fungovať ako hnojivo pre iné rastliny. Prečítajte si, ako na to »

Zalievanie kávovníka

Kávovník potrebuje pravidelné zalievanie, najmä počas vegetačného obdobia (jar a leto). Dajte si však pozor na to, aby ste ho nepreliali. Ako sme písali vyššie, je veľmi náchylný na hnitie koreňového systému

Vrchná vrstva pôdy by mala medzi zálievkami mierne vyschnúť. Zalievajte rastlinu zhora, kým voda nezačne vytekať z drenážnych otvorov na spodku kvetináča. Prebytočnú vodu z misky vylejte. 

rosenie kávovníka - tipy ako pestovať kávovník

Vedeli ste, že…? Preliaty a príliš suchý kávovník viete ľahko rozoznať. Ak to s polievaním preženiete, objaví sa pleseň na povrchu pôdy a žltnutie až hnednutie listov. Málo vody sa prejavuje suchými, krehkými listami, ktoré samy opadávajú a viditeľným vädnutím rastliny. 

Ideálne umiestnenie

Kávovník miluje svetlo, ale vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré môže spôsobiť popáleniny listov. Umiestnite kávovník blízko východného alebo západného okna, kde dostane dostatok jemného svetla počas rána alebo dopoludnia. 

Preferuje teplotu medzi 18-24 °C počas dňa a nie menej ako 15 °C v noci. Vyhnite sa miestnostiam s častým prievanom, ktorý môže spôsobiť rastline stres. Preferuje aj vyššiu vlhkosť vzduchu. Dosiahnete ju prostredníctvom postrekovania listov vodou alebo použitím zvlhčovača vzduchu.

Kávovník – charakteristika a rozšírené odrody

Existuje niekoľko základných odrôd kávovníka, z ktorých najvýznamnejšie sú Coffea arabica (arabica) a Coffea canephora (robusta). Tieto dve odrody tvoria väčšinu svetovej produkcie kávy a každá z nich má svoje typické vlastnosti, pre ktoré ju kávomilci obľubujú. 

arabica a robusta odrody kávovníka

Kávovník Coffea arabica

Arabica je najobľúbenejší druh kávovníka. Pochádza z východnej Afriky (Etiópia a Južný Sudán) a Jemenu. Cenená je hlavne pre svoju jemnú, komplexnú chuť s náznakmi sladkosti a ovocia, často s acidnejším profilom.

V porovnaní s robustou obsahuje menej kofeínu, jej zrná sú svetlejšie a majú podlhovastý tvar. Rastie vo vyššej nadmorskej výške a je náročnejšia na klimatické podmienky. To zároveň spôsobuje náchylnosť tohto druhu kávovníka na choroby a vyššiu cenu kávovníkových zŕn. Tvorí približne 60-70 % svetovej produkcie kávy.

Kávovník Coffea canephora

Kávovník známy vo svete kávičkárov skôr pod pojmom robusta je druhý najrozšírenejší druh kávovníka. Pochádza zo strednej a západnej Afriky, dnes je jej pestovanie rozšírené aj v Ázii. Robusta nie je tak náročná na podmienky (vyrastie aj v nižších výškach a vyšších teplotách), rovnako ju menej trápia kávovníkové choroby. 

So svojou silnou, horkejšou chuťou sa výborne hodí do kávových blendov s menej komplexnými tónmi, často s náznakmi čokolády alebo zemitého charakteru. Tvorí približne 30-40 % svetovej produkcie kávy.

Ďalšie známe odrody kávovníkov

Iné druhy sú menej ekonomicky významné a nedisponujú takými kvalitami, aby boli zaujímavé pre kávový trh. Napriek tomu ich niektorí kávoví fajnšmekri uprednostňujú. Patria sem napríklad Coffea liberica, Coffea excelsa či slonie zrno Coffea maragogipe.

Zaujali vás menej známe odrody kávy? V tomto blogu sa o nich dozviete viac »

Kávovník čelí ekologickým hrozbám

Kávovník v 21. storočí, podobne ako iné rastliny, čelí mnohými environmentálnym hrozbám. Je to rastlina citlivá na teplo a vlhko, a hoci ho obľubuje, keď ho je príliš, spôsobí to malú kávovníkovú katastrofu. Tá môže mať vážne dôsledky nielen pre samotné rastliny, ale aj pre celé komunity, ktoré sú od pestovania kávovníkov závislé

pestovanie kávovníka

Extrémne vlhká/suchá

Nedostatok alebo nadmerné zrážky môžu spôsobiť zoslabnutie a hnitie rastlín a zvýšiť riziko chorôb a škodcov. 

Kávová hrdza

Ide o ochorenie spôsobené hubami Hemileia vastatrix. Ide o jedno z najzávažnejších ochorení kávovníkov, ktoré môže mať vážne dôsledky na úrodu kávy. Šíri sa najmä v teplých a vlhkých podmienkach. 

Monokultúra pestovania

V oblastiach, kde vidia kávovníky len ako prostriedok na zbohatnutie, sa často nestarajú o pestrosť vysádzania. Takéto intenzívne poľnohospodárske praktiky vedú k úplnému vyčerpaniu pôdy a zvýšenej zraniteľnosti kávovníkov voči chorobám a škodcom.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie