„Bezkofeínka“ – káva, ktorá neustále vyvoláva otázky. Je zdravá? Je vôbec chutná? A prečo by sme ju mali piť, keď neobsahuje žiaden kofeín?
Kofeín – pre jedného jed, pre druhého stimulant
Kofeín je alkaloid, ktorý sa prirodzene nachádza v rôznych rastlinách, ako sú kávové a kakaové bôby, čajovníkové listy, kolové orechy či plody guarany. V prírode je jeho hlavnou úlohou chrániť rastlinu, jej listy či plody pred škodcami. V ľudskom svete je kofeín v určitom množstve podpornou látkou, ktorá zvyšuje našu bdelosť, udržiava pozornosť a priaznivo stimuluje našu centrálnu nervovú sústavu.
Ako sa z kávy extrahuje kofeín?
Metód extrakcie kofeínu z kávovníkových zŕn existuje viacero. Pri tzv. nepriamej metóde sa používajú organické rozpúšťadlá, ako sú chloroform či etylacetát. Dekofeinizácia sa môže vykonávať aj pomocou superkritických plynov, kedy sa plyny používajú v skvapalnenom skupenstve, čím prakticky fungujú ako rozpúšťadlá.
Najšetrnejšia je tzv. Švajčiarska vodná metóda (z angl. Swiss Water Process), ktorá pracuje s prirodzenou vlastnosťou kofeínu, a tou je jeho rozpustnosť vo vode. V našej pražiarni pracujeme iba s kávami spracovanými touto metódou, nakoľko ide o spôsob dekofenizizácie, ktorý berie ohľad nielen na výslednú kvalitu kávy, ale aj na zdravie jej konzumentov.