Procesy odstraňovania kofeínu z kávy sa líšia v použitých technikách a vo výslednej kvalite kávového nápoja. V tomto článku sa dozviete, ako sa vyrába bezkofeínová káva a ako si vybrať tú naozaj kvalitnú.
Obsah článku
Odstraňovanie kofeínu z kávovníkových zŕn je dômyselný proces, ktorý umožňuje milovníkom kávy vychutnať si jej bohatú chuť bez stimulačných účinkov kofeínu. Existuje niekoľko metód, ako ho z kávy odstrániť. Ako sa vyrába bezkofeínová káva?
Kofeín – jed či bežný stimulant?
Kofeín je prírodný alkaloid a zároveň stimulant. Prirodzene sa nachádza v rôznych rastlinách (kávové a kakaové bôby, čajovníkové listy či plody guarany). V prírode je jeho hlavnou úlohou chrániť rastlinu pred škodcami. V ľudskom svete je v určitom množstve podpornou látkou a skvelým stimulantom. Zvyšuje bdelosť, udržiava pozornosť a priaznivo stimuluje centrálnu nervovú sústavu.

Napriek tomu sa niektoré skupiny ľudí káve s kofeínom vyhýbajú, aj keď im chutí. Sú to ľudia trpiaci úzkostnými poruchami, ktorí sú citlivejší na jeho stimulačné účinky, tí, ktorí majú problémy so srdcom, pretože kofeín môže zvyšovať tep a krvný tlak či dojčiace ženy, ktoré sa obávajú o zdravie svojho bábätka. Týmto milovníkom kávy odporúčame siahnuť po kvalitnej bezkofeínovej zrnkovej káve, ktorá sa vyrába šetrným spôsobom.
Ako sa vyrábala bezkofeínová káva v minulosti?
Ludwig Roselius bol prvý, kto začiatkom 20. storočia dokázal komerčne využiť proces dekofeinizácie – výroby bezkofeínovej kávy. Bol presvedčený, že jeho otec predčasne zomrel pre nadmernú konzumáciu kofeínu, a tak sa rozhodol, že musí nájsť spôsob, ako tento „toxín“ z kávovníkových zŕn odstrániť.
Riešenie prišlo nečakane a ponúklo sa samo, keď mu prišla zásielka kávovníkových zŕn, ktoré boli mokré. Nešťastnou náhodou sa pri prevoze namočili do morskej vody, vďaka čomu Roselius objavil predchodcu toho, ako sa vyrába bezkofeínová káva dnes.
V roku 1905 si patentoval techniku dekofeinizácie, ktorá zahŕňala naparovanie zŕn kyselinami a následnú extrakciu kofeínu za pomoci benzénu. Táto metóda sa stala na desaťročia jedinou, vďaka čomu mohol Roselius uviesť na trh bezkofeínovú kávu ako svoj exkluzívny produkt.

Takto sa vyrába bezkofeínová káva dnes?
Od čias Ludwiga Roseliusa prešlo už viac ako celé storočie, počas ktorého sa metódy výroby bezkofeínovej kávy postupne zdokonaľovali. Čím náročnejší proces to bol, tým drahší bol finálny produkt.
Zároveň sa však priamoúmerne zlepšovala aj jej kvalita a chuť, ktorú dnes často nerozoznáte od tej kofeínovej. S rastúcim dopytom klesá aj cena kávy a jej výroby, a tak si dnes najlepšiu zrnkovú bezkofeínovú kávu môžu dovoliť všetci tí, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu alebo nechcú prijímať kofeín.
V tomto kávovlogu sa Majo venoval najčastejším metódam, ktoré výrobcovia bezkofeínovej kávy aktuálne používajú. Pozrite si video a zistite, ako sa vyrába dnes:
Čo je dekofeinizácia?
Zjednodušenie povedané – odstraňovanie kofeínu z kávy. Neexistuje metóda, ktorá by kávovníkové zrnká zbavila kofeínu úplne. Pre väčšinu ľudí sú tieto množstvá zanedbateľné, ale pre tých s extrémnou citlivosťou na kofeín alebo vážnymi zdravotnými problémami môže byť aj toto malé množstvo dôležité.
Preto vedci už niekoľko rokov skúmajú možnosti pestovania kávy, ktorá by prirodzene neobsahovala kofeín. Prvé pozitívne výsledky dosiahli v Brazílii, kde objavili genetickú mutáciu u druhu Coffea charrieriana. Kávovníkové zrnká nazvali príznačným názvom Decaffito a ich pestovanie ošetrili ochrannou známkou. Ktovie, možno je práve toto budúcnosť bezkofeínovej kávy.

Metódy výroby bezkofeínovej kávy
Je ich hneď niekoľko a výsledok je pri každej z nich trochu iný. Kávovníkové zrnká prechádzajú pri extrahovaní kofeínu pomerne zložitými chemickými procesmi.
Niektoré v nich môžu zanechať chuťové či aromatické stopy, ktoré v káve nechcete. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa vyrába bezkofeínová káva tým najšetrnejším spôsobom:


…je bezkofeínová káva škodlivá?
Nie je, ak sa vyrába zodpovedným a šetrným spôsobom. Preto by ste si mali vždy zvoliť kávu, ktorá prešla bezpečným procesom odstraňovania kofeínu, akým Švajčiarsky vodný proces rozhodne je.
Túto kávu spoznáte podľa označenia špeciálnej pečate priamo na obale produktu. Naše kávy bez kofeínu túto modrú nálepku s kvapkou vody hrdo nosia. Už pred časom sme sa totiž rozhodli, že všetky naše bezkofeínové kávy budeme pražiť iba zo zŕn, z ktorých bol kofeín odstránený práve Švajčiarskou vodnou metódou.
Okrem toho aj kvalitná bezkofeínová káva obsahuje rovnaké antioxidanty ako bežná káva. Látky v nej obsiahnuté môžu mať priaznivé účinky na zdravie, vrátane zníženia rizika niektorých chronických ochorení. Antioxidanty vo výberovej káve zase chránia bunky pred oxidačným stresom a zápalmi.

Najlepšia bezkofeínová káva
Ktorá bezkofeínová káva je najlepšia? Jednoznačne taká, ktorá spĺňa všetky vaše požiadavky na chuť, arómu či napríklad spôsob výroby. Radi tvrdíme, že pri najlepšej bezkofeínovej káve jednoducho nemôžete cítiť žiadny rozdiel.
Aká je teda najlepšia bezkofeínová káva? Taká, ktorej nechýba nič okrem kofeínu! Zároveň by mala spĺňať tieto požiadavky:
- Aj bez kofeínu by mala káva zachovať bohatú a komplexnú chuť, ktorá je typická pre kvalitnú výberovú kávu.
- Je zbavená kofeínu šetrnou Švajčiarskou vodnou metódou bez aditív a chemikálií.
- Musí byť čerstvo pražená a správne skladovaná, aby si zachovala optimálnu kvalitu a chuť.
- Najlepšia bezkofeínová káva by mala mať jemnú a vyváženú kyslosť, ktorá nebude dráždiť žalúdok. Ocenia to najmä ľudia citliví na kofeín.
Naše kávy EBENICA Zero, EBENICA Mammie a EBENICA Siesta (so zníženým obsahom kofeínu) spĺňajú všetky vyššie spomenuté atribúty. Majú plnú, sladšiu chuť s tónmi čokolády a orieškov. V závere ich jemne dopĺňajú ovocné tóny, vďaka čomu vynikajúco ladia s mliekom a sú ideálne na prípravu obľúbeného cappuccina či latte.
EBENICA Zero je dôkazom, že aj bezkofeínová káva môže byť fantastická. Je to dokonca káva ocenená v súťaži Great Taste 2023 v kategórii espresso. Porotcovia jej udelili jednu zlatú hviezdičku a vyjadrili sa o nej pochvalne: „V aróme i chuti cítiť sladké tóny citrónového koláča. Veľmi príjemná káva na každodenné popíjanie.“
Vyberte si spomedzi nich svojho favorita
-
Zero
Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Siesta
Káva so zníženým obsahom kofeínu, ktorá prekvapí plnou chuťou mandľových tónov.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Degustačný balíček Bezkofeínové kávy
Aj káva bez kofeínu môže byť lahodná. Presvedčte sa sami.
Na sklade14,90€
Najlepšia bezkofeínová káva pre tehotné a dojčiace mamičky
EBENICA Mammie je lahodná bezkofeínová káva s čokoládovými tónmi, ktorá je už niekoľko rokov súčasťou našej pražiarne. Sme hrdí na príbeh jej vzniku a emócie, ktoré nájdete ukryté v každom balíčku.
Pýtate sa, ako sa vyrába bezkofeínová káva pre mamičky? Vývoj EBENICA Mammie bol výsledkom rokov výskumu, testovania a dôkladného zberu dát priamo od tehotných a dojčiacich mamičiek. Toto všetko sa odrazilo na jej výnimočnej kvalite a chuti.
Venovali sme jej maximum pozornosti, pretože vieme, aké dôležité je toto obdobie v živote ženy. Zároveň si uvedomujeme, že to, čo konzumuje, môže mať vplyv aj na jej bábätko. Ochutnajte našu špeciálnu bezkofeínovú kávu pre mamičky aj vy »
-
Mammie
Výnimočne lahodná bezkofeínová káva, vytvorená špeciálne pre tehotné a dojčiace ženy.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Mám z latté srdce
Tričko pre kávičkárov, ktorí majú naozaj zlaté srdce.
Nie je na sklade12,90€ -
Plátená taška
Šikovná, opätovne použiteľná taška s uškami zo 100% bavlny.
Na sklade4,90€