Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

zrná bezkofeínovej kávy v miske

KÁVOVLOG #6: Bezkofeínová káva, jej výroba a chuťové vlastnosti

„Bezkofeínka“ – káva, ktorá neustále vyvoláva otázky. Je zdravá? Je vôbec chutná? A prečo by sme ju mali piť, keď neobsahuje žiaden kofeín?

Kofeín – pre jedného jed, pre druhého stimulant

Kofeín je alkaloid, ktorý sa prirodzene nachádza v rôznych rastlinách, ako sú kávové a kakaové bôby, čajovníkové listy, kolové orechy či plody guarany. V prírode je jeho hlavnou úlohou chrániť rastlinu, jej listy či plody pred škodcami. V ľudskom svete je kofeín v určitom množstve podpornou látkou, ktorá zvyšuje našu bdelosť, udržiava pozornosť a priaznivo stimuluje našu centrálnu nervovú sústavu.

Ako sa z kávy extrahuje kofeín?

Metód extrakcie kofeínu z kávovníkových zŕn existuje viacero. Pri tzv. nepriamej metóde sa používajú organické rozpúšťadlá, ako sú chloroform či etylacetát. Dekofeinizácia sa môže vykonávať aj pomocou superkritických plynov, kedy sa plyny používajú v skvapalnenom skupenstve, čím prakticky fungujú ako rozpúšťadlá.

Najšetrnejšia je tzv. Švajčiarska vodná metóda (z angl. Swiss Water Process), ktorá pracuje s prirodzenou vlastnosťou kofeínu, a tou je jeho rozpustnosť vo vode. V našej pražiarni pracujeme iba s kávami spracovanými touto metódou, nakoľko ide o spôsob dekofenizizácie, ktorý berie ohľad nielen na výslednú kvalitu kávy bez kofeínu, ale aj na zdravie jej konzumentov.

Ochutnajte našu bezkofeínovú alebo nízkokofeínovú kávu

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie