Košík

Váš košík je prázdny.

Ako sa vyrába bezkofeínová káva? / KÁVOVLOG #6

zrná bezkofeínovej kávy v miske

Procesy odstraňovania kofeínu z kávy sa líšia v použitých technikách a vo výslednej kvalite kávového nápoja. V tomto článku sa dozviete, ako sa vyrába bezkofeínová káva a ako si vybrať tú naozaj kvalitnú.

Odstraňovanie kofeínu z kávovníkových zŕn je dômyselný proces, ktorý umožňuje milovníkom kávy vychutnať si jej bohatú chuť bez stimulačných účinkov kofeínu. Existuje niekoľko metód, ako ho z kávy odstrániť. Ako sa vyrába bezkofeínová káva?

Kofeín – jed či bežný stimulant?

Kofeín je prírodný alkaloid a zároveň stimulant. Prirodzene sa nachádza v rôznych rastlinách (kávové a kakaové bôby, čajovníkové listy či plody guarany). V prírode je jeho hlavnou úlohou chrániť rastlinu pred škodcami. V ľudskom svete je v určitom množstve podpornou látkou a skvelým stimulantom. Zvyšuje bdelosť, udržiava pozornosť a priaznivo stimuluje centrálnu nervovú sústavu.

EBENICA Zero a Siesta

Napriek tomu sa niektoré skupiny ľudí káve s kofeínom vyhýbajú, aj keď im chutí. Sú to ľudia trpiaci úzkostnými poruchami, ktorí sú citlivejší na jeho stimulačné účinky, tí, ktorí majú problémy so srdcom, pretože kofeín môže zvyšovať tep a krvný tlak či dojčiace ženy, ktoré sa obávajú o zdravie svojho bábätka. Týmto milovníkom kávy odporúčame siahnuť po kvalitnej bezkofeínovej zrnkovej káve, ktorá sa vyrába šetrným spôsobom.

Ako sa vyrábala bezkofeínová káva v minulosti?

Ludwig Roselius bol prvý, kto začiatkom 20. storočia dokázal komerčne využiť proces dekofeinizácie – výroby bezkofeínovej kávy. Bol presvedčený, že jeho otec predčasne zomrel pre nadmernú konzumáciu kofeínu, a tak sa rozhodol, že musí nájsť spôsob, ako tento „toxín“ z kávovníkových zŕn odstrániť.

Riešenie prišlo nečakane a ponúklo sa samo, keď mu prišla zásielka kávovníkových zŕn, ktoré boli mokré. Nešťastnou náhodou sa pri prevoze namočili do morskej vody, vďaka čomu Roselius objavil predchodcu toho, ako sa vyrába bezkofeínová káva dnes.

V roku 1905 si patentoval techniku dekofeinizácie, ktorá zahŕňala naparovanie zŕn kyselinami a následnú extrakciu kofeínu za pomoci benzénu. Táto metóda sa stala na desaťročia jedinou, vďaka čomu mohol Roselius uviesť na trh bezkofeínovú kávu ako svoj exkluzívny produkt.

bezkofeínové kávy EBENICA Coffee

Takto sa vyrába bezkofeínová káva dnes?

Od čias Ludwiga Roseliusa prešlo už viac ako celé storočie, počas ktorého sa metódy výroby bezkofeínovej kávy postupne zdokonaľovali. Čím náročnejší proces to bol, tým drahší bol finálny produkt.

Zároveň sa však priamoúmerne zlepšovala aj jej kvalita a chuť, ktorú dnes často nerozoznáte od tej kofeínovej. S rastúcim dopytom klesá aj cena kávy a jej výroby, a tak si dnes najlepšiu zrnkovú bezkofeínovú kávu môžu dovoliť všetci tí, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu alebo nechcú prijímať kofeín.

V tomto kávovlogu sa Majo venoval najčastejším metódam, ktoré výrobcovia bezkofeínovej kávy aktuálne používajú. Pozrite si video a zistite, ako sa vyrába dnes:

Čo je dekofeinizácia?

Zjednodušenie povedané – odstraňovanie kofeínu z kávy. Neexistuje metóda, ktorá by kávovníkové zrnká zbavila kofeínu úplne. Pre väčšinu ľudí sú tieto množstvá zanedbateľné, ale pre tých s extrémnou citlivosťou na kofeín alebo vážnymi zdravotnými problémami môže byť aj toto malé množstvo dôležité.

Vedeli ste, že…? Neexistuje ani jedna 100% bezkofeínová káva, vo všetkým zrnkách zostávajú stopové, zanedbateľné stopy kofeínu. Kým espresso z bežnej kofeínovej kávy obsahuje približne 75 miligramov kofeínu, tá bezkofeínová ho má iba 1 až 5 miligramov (v závislosti od sily extraktu a spôsobu prípravy kávy).

Preto vedci už niekoľko rokov skúmajú možnosti pestovania kávy, ktorá by prirodzene neobsahovala kofeín. Prvé pozitívne výsledky dosiahli v Brazílii, kde objavili genetickú mutáciu u druhu Coffea charrieriana. Kávovníkové zrnká nazvali príznačným názvom Decaffito a ich pestovanie ošetrili ochrannou známkou. Ktovie, možno je práve toto budúcnosť bezkofeínovej kávy.

balenie káv v sklade

Metódy výroby bezkofeínovej kávy

Je ich hneď niekoľko a výsledok je pri každej z nich trochu iný. Kávovníkové zrnká prechádzajú pri extrahovaní kofeínu pomerne zložitými chemickými procesmi.

Niektoré v nich môžu zanechať chuťové či aromatické stopy, ktoré v káve nechcete. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa vyrába bezkofeínová káva tým najšetrnejším spôsobom:

Nepriama metóda

Pri nepriamej metóde výroby bezkofeínovej kávy sa kofeín zo zŕn odstraňuje pomocou organických rozpúšťadiel (chloroform alebo etylacetát). Proces prebieha v dvoch fázach. Najprv sa kávové zrná namáčajú vo vode, ktorá z nich vylúhuje časť chuťových látok a kofeínu. Voda sa potom oddelí od zŕn a pridávajú sa k nej organické rozpúšťadlá.

Tie sa viažu na kofeín vo vode, čím ho odstránia. Potom sa voda so zvyšnými chuťovými látkami vráti späť do kávových zŕn, čím sa zabezpečí, že káva si uchová svoj charakteristický chuťový profil. Nakoniec sa zrná dôkladne vysušia, aby boli pripravené na ďalšie spracovanie a praženie.

Túto metódu často preferujú výrobcovia, ktorí hľadajú ekonomicky dostupný spôsob, ako uspokojiť rastúci dopyt po bezkofeínových produktoch. Nie je však vo výslednom chuťovom zážitku úplne ideálna.

bezkofeínové kávy na poličke

Metóda superkritických plynov

Pri tomto spôsobe odstraňovania kofeínu sa využívajú plyny a pracuje so zvýšeným tlakom. Plyny sa v superkritickom stave stávajú kvapalinami a fungujú podobne ako rozpúšťadlá.

Jedným z plynov, ktoré sa na dekofeinizáciu používajú, je napríklad oxid uhličitý. Najskôr sa zrná pri teplote 70 °C a zvýšenom tlaku naparia vodnou parou. Kofeín sa naviaže na plynnú zložku a pomocou absorpcie s recirkuláciou plynu sa následne zo zŕn odstráni.

Švajčiarska vodná metóda

V treťom bode ste našli svoju odpoveď na otázku, ktorá metóda výroby bezkofeínovej kávy je najšetrnejšia. Je to tzv. Švajčiarska vodná metóda (z angl. Swiss Water Process), ktorá pracuje s prirodzenou vlastnosťou kofeínu. Tou je jeho rozpustnosť vo vode.

Táto metóda bola vyvinutá v 30. rokoch 20. storočia vo Švajčiarsku. Jej hlavnou výhodou je, že nevyužíva žiadne chemikálie na odstránenie kofeínu z kávovníkových zŕn. Namiesto toho využíva vodu a aktívne uhlie na zachovanie plnej chuti kávy pri minimálnom ovplyvnení jej prirodzených vlastností.

Samotný proces začína namáčaním zelených zŕn do horúcej vody, čím sa z nich kofeín aj iné rozpustné látky extrahujú. Tento roztok sa potom prefiltruje cez uhlíkový filter, ktorý zachytí molekuly kofeínu. Ostatné látky, zodpovedné za chuť a arómu, sa vrátia späť do vody. Do nej výrobcovia bezkofeínovej kávy pridajú ďalšie zrná a proces dekofeinizácie sa môže opakovať bez straty chuti.

EBENICA Siesta a bábätko

…je bezkofeínová káva škodlivá?

Nie je, ak sa vyrába zodpovedným a šetrným spôsobom. Preto by ste si mali vždy zvoliť kávu, ktorá prešla bezpečným procesom odstraňovania kofeínu, akým Švajčiarsky vodný proces rozhodne je.

Túto kávu spoznáte podľa označenia špeciálnej pečate priamo na obale produktu. Naše kávy bez kofeínu túto modrú nálepku s kvapkou vody hrdo nosia. Už pred časom sme sa totiž rozhodli, že všetky naše bezkofeínové kávy budeme pražiť iba zo zŕn, z ktorých bol kofeín odstránený práve Švajčiarskou vodnou metódou.

Vedeli ste, že…? Švajčiarska vodná metóda je ekologicky šetrná. Nepoužíva chemické rozpúšťadlá, eliminuje škodlivé rezíduá v káve a minimalizuje dopad na životné prostredie. Využíva len vodu a uhlíkové filtre, ktoré sa opakovane recyklujú. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli práve pre tento spôsob – je nám sympatické, ako sa vyrába bezkofeínová káva bez zbytočného dopadu na prírodu.

Okrem toho aj kvalitná bezkofeínová káva obsahuje rovnaké antioxidanty ako bežná káva. Látky v nej obsiahnuté môžu mať priaznivé účinky na zdravie, vrátane zníženia rizika niektorých chronických ochorení. Antioxidanty vo výberovej káve zase chránia bunky pred oxidačným stresom a zápalmi.

Naše kávy si nechávame pravidelne testovať aj nad rámec zákonom stanovených testov. Pozrite sa, ako sme dopadli v poslednom testovaní »

Marek Fajčík a bezkofeínové EBENICA Coffee kávy

Najlepšia bezkofeínová káva

Ktorá bezkofeínová káva je najlepšia? Jednoznačne taká, ktorá spĺňa všetky vaše požiadavky na chuť, arómu či napríklad spôsob výroby. Radi tvrdíme, že pri najlepšej bezkofeínovej káve jednoducho nemôžete cítiť žiadny rozdiel.

Aká je teda najlepšia bezkofeínová káva? Taká, ktorej nechýba nič okrem kofeínu! Zároveň by mala spĺňať tieto požiadavky:

  • Aj bez kofeínu by mala káva zachovať bohatú a komplexnú chuť, ktorá je typická pre kvalitnú výberovú kávu.
  • Je zbavená kofeínu šetrnou Švajčiarskou vodnou metódou bez aditív a chemikálií.
  • Musí byť čerstvo praženásprávne skladovaná, aby si zachovala optimálnu kvalitu a chuť.
  • Najlepšia bezkofeínová káva by mala mať jemnú a vyváženú kyslosť, ktorá nebude dráždiť žalúdok. Ocenia to najmä ľudia citliví na kofeín.

Naše kávy EBENICA Zero, EBENICA MammieEBENICA Siesta (so zníženým obsahom kofeínu) spĺňajú všetky vyššie spomenuté atribúty. Majú plnú, sladšiu chuť s tónmi čokolády a orieškov. V závere ich jemne dopĺňajú ovocné tóny, vďaka čomu vynikajúco ladia s mliekom a sú ideálne na prípravu obľúbeného cappuccina či latte.

EBENICA Zero je dôkazom, že aj bezkofeínová káva môže byť fantastická. Je to dokonca káva ocenená v súťaži Great Taste 2023 v kategórii espresso. Porotcovia jej udelili jednu zlatú hviezdičku a vyjadrili sa o nej pochvalne: „V aróme i chuti cítiť sladké tóny citrónového koláča. Veľmi príjemná káva na každodenné popíjanie.“

Vyberte si spomedzi nich svojho favorita

Najlepšia bezkofeínová káva pre tehotné a dojčiace mamičky

EBENICA Mammie je lahodná bezkofeínová káva s čokoládovými tónmi, ktorá je už niekoľko rokov súčasťou našej pražiarne. Sme hrdí na príbeh jej vzniku a emócie, ktoré nájdete ukryté v každom balíčku.

Pýtate sa, ako sa vyrába bezkofeínová káva pre mamičky? Vývoj EBENICA Mammie bol výsledkom rokov výskumu, testovania a dôkladného zberu dát priamo od tehotných a dojčiacich mamičiek. Toto všetko sa odrazilo na jej výnimočnej kvalite a chuti.

Venovali sme jej maximum pozornosti, pretože vieme, aké dôležité je toto obdobie v živote ženy. Zároveň si uvedomujeme, že to, čo konzumuje, môže mať vplyv aj na jej bábätko. Ochutnajte našu špeciálnu bezkofeínovú kávu pre mamičky aj vy »

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie