Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

kávová šálka neón

Ako vybrať vhodnú kávu do kaviarne?

Plánujete si otvoriť vlastnú kaviareň, no neviete, akú kávu v nej ponúkať? Toto sú naše 3 tipy, ktoré vám prezradia, ako sa pri výbere kávy nepopáliť.

Kaviarní je veľa, buďte jednou z TOP

Otvoriť si vlastnú kaviareň je snom mnohých začínajúcich podnikateľov. Tí majú často jasnú predstavu o tom, kde by mala byť kaviareň situovaná či ako by mala vyzerať, avšak výber kávy a vhodnej technológie nechávajú na poslednú chvíľu. Ako teda urobiť zo sna realitu a otvoriť kaviareň so skutočne dobrou kávou? Tu sú naše 3 tipy!

cappuccino na kaviarenskom stole

#1 Výber kávy si nenechávajte na poslednú chvíľu

Slovo kaviareň je odvodené od slova káva. Nič prekvapivé, vieme, no i napriek tomu sa pomerne často stretávame so situáciami, kedy sa má kaviareň za pár týždňov otvoriť, no majiteľ ešte nevie, akú kávu v nej bude svojim zákazníkom ponúkať. Preto všetkým budúcim majiteľom či prevádzkarom kaviarní odporúčame vždy začať kávou.

Káva je základná surovina, kvôli ktorej sa k vám zákazníci budú vracať. A hoci je moderný či dizajnový interiér kaviarne určite dôležitý, ruka v ruke s ním by mala ísť aj kvalita a chuť kávy.

Ak ste v HORECA sektore noví a nemáte ešte dostatočné skúsenosti s prevádzkou kaviarne, prípadne vaša prevádzka disponuje len jedným mlynčekom, odporúčame začať „klasikou“, teda univerzálnou chuťou kávy. Vo všeobecnosti možno povedať, že kávové zmesi s Robustou sú najuniverzálnejšie a slovenskí zákazníci ich vyhľadávajú kvôli lahodnej horkej chuti. Vďaka praktickej, dlho trvajúcej creme sú tieto blendy obľúbené aj medzi baristami, takže je to win-win voľba, ktorou určite nič nepokazíte.

espresso v duritke

V prípade väčšej kaviarne, kde budete mať k dispozícii dva mlynčeky, určite odporúčame ku spomínanej „klasickej“ káve ponúknuť aj niečo originálnejšie, zaujímavejšie či exotickejšie. Či už to bude nejaká ovocnejšia 100% Arabica alebo bezkofeínový blend je už samozrejme na vás a požiadavkach vašej klientely.

TIP! Ak je to možné, zvoľte si jednu univerzálnu kávu, ktorá bude v ponuke stabilne a k nej ponúkajte vždy nejakú novinku. Takto jednak oslovíte širšiu skupinu zákazníkov, no zároveň ponúknete aj chuťovú variabilitu a pocit novosti, čo je v rámci marketingu k nezaplateniu.

vizitka obchodného zástupcu

#2 Kávu vyberajte vždy podľa preferencií zákazníkov

Neodmysliteľnou súčasťou konceptu vašej kaviarne je vaša klientela. Viete, aký typ ľudí sa pohybuje v okolí vašej kaviarne a sú vašimi potenciálnymi zákazníkmi? Sú to študenti, mamičky na materskej či manažéri? Ideálna káva do kaviarne by mala byť zladená s lokáciou, konceptom a zákazníkmi prevádzky. 

Nech už si vyberiete akúkoľvek kávu, vždy sa pýtajte svojich zákazníkov či im chutí. Ak nie, treba ju vymeniť a túto zmenu zákazníkom včas a jasne komunikovať. Iba tak im dokážete, že ste tam pre nich.

Kávu do kaviarne zvyčajne vyberá majiteľ či prevádzkar, ktorý však môže mať úplne iné preferencie ako jeho zákazníci. Ak kaviareň sídli v blízkosti obchodného či biznis centra, kde sa pohybuje množstvo rôznych ľudí, je dobré zvoliť čo najuniverzálnejšiu chuť, teda skôr tmavšie pražené zmesi bez acidity. V prípade kaviarne nachádzajúcej sa vo väčšom meste s vyšším pohybom turistov alebo v blízkosti škôl si možno dovoliť aj svetlejšie pražené kávy ako El Salvador či Ethiopia, prípadne testovať rôzne receptúry.

stôl s kávou a jedlom

V neposlednom rade je veľmi dobré, ak máte kávu chuťovo zladenú aj s vašou ponukou jedál. Ak máte cukráreň alebo kaviareň so stálou ponukou zákuskov, k nim odporúčame zvoliť výraznú, horkú kávu bez kyslosti. Naopak, v prípade takej ázijskej kuchyne sa hodí skôr niečo exotickejšie a pokojne i acídnejšie. Vždy však treba myslieť na chuťové preferencie zákazníka.

TIP! Nezabúdajte, že chuť kávy je do istej miery ovplyvnená aj kvalitou vody. Úpravou vody pomocou filtrov a zmäkčovačov zabezpečíte nielen stabilnú chuť kávových nápojov, ale aj ochranu kávovaru pred vodným kameňom a zbytočne častým servisovaním.

kontakty na obchodného zástupcu

#3 Sústreďte sa na kvalitu a čerstvosť kávy

Nízka cena kávy je síce nesmierne lákavá, no zradná. Čerstvo pražená výberová káva z lokálnej pražiarne má oveľa viac výhod než akákoľvek komerčná káva zo zahraničia, ktorej cenová výhoda môže často priamo súvisieť s nižšou kvalitou vstupnej suroviny alebo byť podmienená nakupovaním väčších objemov kávy, ktorá potom stojí na sklade.

Môže sa zdať, že specialty káva je na rozdiel od komerčných káv oveľa drahšia. Keď si to však prepočítate na šálku kávy, cenový rozdiel sa zrazu ukáže ako minimálny. Rozdiel v chuti, na druhej strane, je obrovský.

Kúpou kávy od slovenského pražiara neinvestujete len do kvalitnej suroviny, ale aj do kvalitného vzťahu so svojimi zákazníkmi a dodávateľmi. Spoluprácou s lokálnou pražiarňou totiž získate spoľahlivého partnera, ktorý vám vždy rád poradí s výberom kávy, pomôže so zabezpečením vhodnej techniky a jej pravidelným servisovaním, no predovšetkým vám bude spoľahlivo a pravidelne dodávať čerstvo praženú kávu. Takže už žiadne skladovanie starej kávy a výkyvy v jej chuti, ale len výborná šálka kávy.

čerstvo pripravené ristretto zvrchu

Nebojte sa so svojimi zákazníkmi otvorene rozprávať o tom, akú kávu, z ktorej pražiarne a z akých dôvodov máte v ponuke. Jednak im vysvetlíte základné rozdiely v kvalite a chuti kávy, no zároveň im ukážete, že sa v danej oblasti vyznáte a ponúkate im len to najlepšie. A práve takýmto prístupom si získate vernú a vracajúcu sa klientelu.

TIP! Snažte sa svojim zákazníkom ponúkať vždy aj niečo navyše, a tak im dať dôvod k opätovnej návšteve. Napríklad, ak im chutí káva, ktorú máte aktuálne na mlynčeku, snažte sa mať v ponuke vždy aj jej balenú verziu, ktorú si budú môcť u vás kúpiť a zobrať domov.

Pridajte sa k top kaviarňam s výberovou kávou Ebenica

Stačí, ak nezáväzne vyplníte tento formulár a náš obchodný zástupca vás bude informovať o možnostiach spolupráce.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie