Plánujete si otvoriť vlastnú kaviareň, no neviete, akú kávu v nej ponúkať? Toto sú naše 3 tipy, ktoré vám prezradia, ako na to. Prečítajte si, ako vybrať kávu a nepopáliť sa pri tom – mať základné znalosti sa na začiatku naozaj oplatí.
Obsah článku
Kaviarní je veľa, výber kávy je kľúčový
Otvoriť si vlastnú kaviareň je snom mnohých začínajúcich podnikateľov. Tí majú často jasnú predstavu o tom, kde by mala byť kaviareň situovaná či ako by mala vyzerať, avšak výber kávy a vhodnej technológie si nechávajú na poslednú chvíľu.
Ako teda urobiť zo sna realitu a vybrať do vašej kaviarne kávu, vďaka ktorej sa zákazníci radi vrátia? Tu sú naše 3 tipy – vďaka nim získate do kaviarne kávu presne podľa vašej chuti.

#1 Výber kávy si nenechávajte na poslednú chvíľu
Káva je základná surovina, kvôli ktorej sa k vám zákazníci budú vracať. A hoci je moderný či dizajnový interiér kaviarne určite dôležitý, ruka v ruke s ním by mala ísť aj kvalita a chuť kávy.
Slovo kaviareň je odvodené od slova káva. Nič prekvapivé, vieme, no i napriek tomu sa často stretávame so situáciami, keď sa má kaviareň o pár týždňov otvoriť a majiteľ ešte nevie, akú kávu v nej bude svojim zákazníkom ponúkať. Preto všetkým budúcim majiteľom či prevádzkarom kaviarní odporúčame vždy začať práve výberom kávy.

Ak ste v HoReCa sektore noví a nemáte ešte dostatočné skúsenosti s prevádzkou kaviarne, prípadne vaša prevádzka disponuje len jedným mlynčekom, odporúčame začať klasikou, teda univerzálnou chuťou kávy.

#2 Ako vybrať kávu? Podľa preferencií zákazníkov!
Neodmysliteľnou súčasťou konceptu vašej kaviarne je vaša klientela. Viete, aký typ ľudí sa pohybuje v okolí vašej kaviarne a sú vašimi potenciálnymi zákazníkmi? Sú to študenti, mamičky na materskej či manažéri?
Ideálna káva do kaviarne by mala byť zladená s lokáciou, konceptom a zákazníkmi prevádzky. Inak povedané, sami vám napovedia, ako vybrať kávu.
Nech už si vyberiete akúkoľvek kávu, vždy sa pýtajte svojich zákazníkov, či im chutí. Ak nie, treba ju vymeniť a túto zmenu zákazníkom včas a jasne komunikovať. Iba tak im dokážete, že ste tam pre nich.
Kávu do kaviarne zvyčajne vyberá majiteľ či prevádzkar, ktorý však môže mať úplne iné preferencie ako jeho zákazníci. Ak kaviareň sídli v blízkosti obchodného či biznis centra, kde sa pohybuje množstvo rôznych ľudí, je dobré zvoliť čo najuniverzálnejšiu chuť. Horká káva bude v tomto prípade tou správnou voľbou.
Vyberte si z tmavšie pražených zmesí bez acidity
-
Duetto
Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.
Na sklade4,49€ – 36,90€ -
Gurmano
Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.
Na sklade4,49€ – 33,90€ -
Degustačný balíček Klasické kávy
Trio klasických kávových blendov pre milovníkov poctivého espressa.
Na sklade14,90€
V prípade kaviarne nachádzajúcej sa vo väčšom meste s vyšším pohybom turistov alebo v blízkosti škôl si možno dovoliť aj svetlejšie pražené kávy ako EBENICA El Salvador či EBENICA Ethiopia Dimtu Tero, prípadne testovať rôzne receptúry.
V neposlednom rade je veľmi dobré, ak máte kávu chuťovo zladenú aj s vašou ponukou jedál. Ak máte cukráreň alebo kaviareň so stálou ponukou zákuskov, k nim odporúčame zvoliť výraznú, horkú kávu bez kyslosti.
Naopak, v prípade takej ázijskej kuchyne sa hodí skôr niečo exotickejšie a pokojne i acídnejšie. Vždy však treba myslieť na chuťové preferencie zákazníka.

#3 Sústreďte sa na kvalitu a čerstvosť kávy
Nízka cena kávy je síce nesmierne lákavá, no zradná. Čerstvo pražená výberová káva z lokálnej pražiarne má oveľa viac výhod než akákoľvek komerčná káva zo zahraničia, ktorej cenová výhoda môže často priamo súvisieť s nižšou kvalitou vstupnej suroviny. Prípadne môže byť podmienená nakupovaním väčších objemov kávy, ktorá potom stojí na sklade.
Zaujíma vás, prečo cena kávy neustále stúpa? Spísali sme 5 hlavných dôvodov »
Môže sa zdať, že specialty káva je na rozdiel od komerčných káv oveľa drahšia. Keď si to však prepočítate na šálku kávy, cenový rozdiel sa zrazu ukáže ako minimálny. Rozdiel v chuti, na druhej strane, je obrovský.

Kúpou kávy od slovenského pražiara neinvestujete len do kvalitnej suroviny, ale aj do kvalitného vzťahu so svojimi zákazníkmi a dodávateľmi. Spoluprácou s lokálnou pražiarňou totiž získate spoľahlivého partnera, ktorý vám vždy rád poradí, ako vybrať kávu.
Rovnako pomôže so zabezpečením vhodnej techniky a jej pravidelným servisovaním, no predovšetkým vám bude spoľahlivo a pravidelne dodávať čerstvo praženú kávu. Takže už žiadne skladovanie starej kávy a výkyvy v jej chuti, ale len výborná šálka kávy.
Nebojte sa so svojimi zákazníkmi otvorene rozprávať o tom, akú kávu, z ktorej pražiarne a z akých dôvodov máte v ponuke. Takto im vysvetlíte základné rozdiely v kvalite a chuti kávy, no zároveň im ukážete, že sa v danej oblasti vyznáte a ponúkate im len to najlepšie.

Pridajte sa k top kaviarňam s výberovou kávou EBENICA COFFEE
Stačí, ak nezáväzne vyplníte tento formulár a náš obchodný zástupca vás bude informovať o možnostiach spolupráce »