Dvojmetrový kúzelník, ktorý dokáže zelené kávovníkové zrná v priebehu pár minút premeniť na zlato v šálke.
V čom spočíva Andrejova práca?
Andrej bol úplne prvým členom tímu, ktorý sa k Marekovi pridal ešte v júni 2011, takže ako sám hovorí, vo firme je „už asi sto rokov“. V Ebenice začínal ako obchodný manažér, ktorý však pomáhal so všetkým, čo bolo treba. Dnes je pražiarom na plný úväzok, takže okrem samotného praženia kávy má na starosti celý sklad zelenej kávy, výber nových káv, testovanie vzoriek a úzku spoluprácu s Marekom a Majkom na tvorbe nášho kávového portfólia. Ako bývalý someliér ma veľmi vycibrený jazýček, takže zohráva dôležitú úlohu aj pri našich interných cuppingoch alebo verejných ochutnávkach káv. Okrem toho má na starosti aj technické zabezpečenie pražiarne, teda kontrolu, údržbu a kompletnú starostlivosť či prípadné servisovanie našej pražiarenskej techniky. Stará sa aj o našich VIP klientov a s ostatnými členmi tímu spolupracuje na verejných prezentáciách našej pražiarne.
Práca v pražiarni kávy očami pražiara
Keďže je Andrej v tíme Ebenica najdlhšie, spýtali sme sa aj jeho, ako vníma svoje už viac ako 10-ročné pôsobenie v pražiarni kávy.
Čo ťa na práci v pražiarni a z tvojich každodenných činností najviac baví?
Káva. 😀 Je to totiž jedinečná a nesmierne fascinujúca surovina. Najviac ma baví práve tá „bádateľská“ stránka môjho povolania, keďže mojou hlavou úlohou ako pražiara je spoznávať nové kávy a objavovať ich skryté chute. Navyše, keď môžete pracovať so špičkovou technikou, tak tá radosť je, dá sa povedať, bezhraničná. V neposlednom rade milujem ten pokoj, ktorý sa so sústredeným pražením kávy spája a miestami vie mať až relaxačné účinky.
Čo ťa okrem kávy dokáže najviac nakopnúť?
Mám také základné trio, a to je: slnko, more a šport. 🙂
Do ktorej „kávovej krajiny“ by si sa chcel pozrieť a prečo?
Vždy som sa chcel ísť pozrieť do Thajska, a to som si už aj splnil. No určite by som rád ešte zavítal do Južnej Ameriky, najmä do Kolumbie, na Kostariku či na Havaj, ktorých kávy patria k najlepším na svete.
Ktorá z káv Ebenica je tvoja favoritka a aký je tvoj obľúbený nápoj?
Moje obľúbenkyne sú určite Cuba a Ethiopia, no vždy si rád pošmáknem aj na rôznych farmárskych špecialitkách. Hoci zvyčajne začínam pracovný deň espressom, sú aj rána, kedy si rád doprajem cappuccino, no musí byť skutočne dobre pripravené. Doobedia však zväčša patria najmä espressu, poobedia zasa skôr ristrettu, ktoré najmä v letných mesiacoch rád striedam s espresso tonicom.
S kým by si chcel ísť na kávu a prečo?
Raz som na káve sedel s Ivanom Mládkom a pokojne by som si to zopakoval zas. Nuž a ešte by som veľmi rád na jedno espresso pozval Milana Lasicu, čo už bohužiaľ nebude možné. Jeho láskavý a inteligentný humor mi vždy imponoval a takú veľkú osobnosť dnes len ťažko niekto zastúpi. V zásade si však kávu rád dám s hocikým, kto má takpovediac v hlave upratané, má široký rozhľad, zmysel pre humor a dobré srdce.
Čo o Andrejovi povedali jeho kolegovia?
Na Andrejovi vás asi najskôr zaujme jeho výška, ktorá je z pracovného hľadiska síce veľmi praktická, 😀 no len veľmi málo prezráda o jeho osobnostných kvalitách. Andrej je veľmi milý, jemný a citlivý človek, ktorý má skvelý rozhľad, zmysel pre humor a schopnosť byť vždy nad vecou. Je to pohoďák so spoločenskou a priateľskou povahou, ktorý rád pomôže a poradí. Veľmi dobre sa napríklad vyzná vo víne a vie odporučiť nielen dobrý ročník, ale aj kvalitnú reštauráciu, kde sa dá chutne najesť. Najviac nás však fascinuje jeho sústredenosť pri pražení a schopnosť vtesnať do každého upraženého kávového zrnka toľko vône a chuti. Najmä keď si uvedomíte, že pražiarenskému remeslu sa priučil od piky sám. Pri práci je navyše veľmi svedomitý a nebojí sa ani nových vecí a výziev.