Koľko kávových nápojov sa dá vytvoriť z espressa a speneného mlieka? Viac než si viete predstaviť! Najznámejším a doposiaľ najobľúbenejším je však nepochybne cappuccino.
Taliansky nápoj s rakúskymi koreňmi
Hoci cappuccino vzniklo v Taliansku okolo roku 1900, jeho rakúsky predchodca je o čosi starší. Prvá písomná zmienka o nápoji kapuziner pochádza z roku 1805. Už vtedy sa v rakúskych kaviarenských domoch pripravoval tento lahodný kávový nápoj so smotanou a cukrom. Jeho názov bol odvodený od farby odevu miestnych kapucínov. V talianskom prostredí sa pojem cappuccio, ktorý doslova znamená kapucňa, postupne zadaptoval do súčasnej podoby cappuccino.

Aj keď sa v Taliansku o cappuccine rozprávalo už pred druhou svetovou vojnou, moderné cappuccino, ako ho poznáme dnes, vzniklo až po nej. Jeho zrod možno datovať okolo roku 1950, kedy začala tzv. éra cremy. Vďaka technickému pokroku dokázali nové kávovary vytvoriť vysoký tlak, s pomocou ktorého mohli baristi pripravovať espresso s bohatou cremou, ale aj ľahko napeniť mlieko či smotanu.


Obľúbená Dankina káva: „Dokonalá káva na cappuccino je podľa mňa Guatemala. Mlieko zjemní jej ovocnosť a jej čokoládovým tónom dá naopak viac vyniknúť.“
Čím sa líši cappuccino od kávy s mliekom?
Niekomu sa môže zdať, že cappuccino je len obyčajná káva s mliekom. Nie je to však celkom tak. Celá podstata tradičného cappuccina je založená na štruktúre troch rovnomerných vrstiev: espressa, vyšľahaného mlieka a hustej peny.
TIP! Trh už dnes ponúka množstvo náhrad kravského mlieka, ktoré sú vhodné nielen pre vegánov, ale aj ľudí s rôznymi intoleranciami. Mnohé z týchto tzv. rastlinných mliek sa dajú krásne našľahať a používať aj na profesionálny latte art.
Základom každého cappuccina je najmä dobre pripravené espresso. Väčšina ľudí síce preferuje skôr tmavšie praženie a horkejšie tóny, no v cappuccine krásne vyniknú aj svetlejšie pražené kávy s jemnou aciditou. Z našich káv sa na cappuccino priam dokonalo hodí Cuba Serrano Superior, Colombia Medellin či ovocnejšia Ethiopia Dimtu Terro. Pre milovníkov kávových zmesí môžeme zas odporučiť naše blendy Piano a Harmonelle.


Podľa Národného talianskeho inštitútu by sa k 25 až 30 ml espressa malo pridať cca 125 ml našľahaného mlieka. Mlieko by malo byť vychladené a obsahovať min. 3,5 % tuku, pretože práve tuk zaručuje jeho správne našľahanie. Cappuccino by sa malo podávať v nahriatej šálke na cappuccino s jemnou vrstvou mikropeny.
Príprava cappuccina: Klasický verzus moderný prístup
Aj vo svete kávy dochádza k vývoju, posunu a modernizácii. Inak tomu nie je ani v prípade cappuccina, ktoré si tiež prešlo svojim vývojom.


Baška odporúča: „V cappuccine mi najviac chutí naša Cuba Serano Superior. Sójové mlieko krásne zjemní jej výraznú horkosť, no pritom zachová jej plnú chuť.“
Klasický prístup k príprave cappuccina, ktorý ešte aj dnes nájdete v Taliansku či vo väčšine slovenských kaviarní, vychádza z presvedčenia, že jedinečnosť tohto nápoja spočíva v jeho jasnej štruktúre. Cappuccino to sú tri rovnocenné zložky espressa, mlieka a peny, ktoré by podľa zarytých klasikov mali byť od seba oddelené, a tak definovať nielen vzhľad nápoja, ale aj jeho chuť.
TIP! Jemnú mikropenu cappuccina neodporúčame posýpať škoricou ani kakaom – výrazným spôsobom totiž naruší jemnú chuť kvalitnej kávy a štruktúru dobre pripravenej mliečnej peny.
Moderný prístup však tvrdí, že časy hrubej, ťažkej mliečnej peny sú už pasé a povrch cappuccina by mala tvoriť jemná, nadýchaná mikropena. Namiesto bieleho neforemného „vankúša“ by mal barista vedieť z našľahaného mlieka vytvoriť dokonalý latte art. Aj v chuti by malo byť cappuccino iné – každý dúšok by mal byť rovnako harmonický a lahodný, rozdiely medzi jednotlivými vrstvami by teda nemali byť vôbec cítiť.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Ristretto: menší brat espresso kávy
Či už patríte k vyznavačom starej alebo novej školy, príprava cappuccina sa aj dnes považuje za skúšku zručnosti baristu. Koniec koncov, cappuccino nie je len obyčajná káva s mliekom…
Vyberte si svojho favorita na cappuccino
-
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
9,90€ Detail produktu -
Intensivo
Jedna z TOP10 espresso káv Európy so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
13,90€ Detail produktu -
Cuba Serrano Superior
Absolútne dokonalá, orieškovo-karamelová káva s hustou crémou a horkými tónmi tabaku.
11,90€ Detail produktu