Chemex svojím netradičným dizajnom na prvý pohľad pripomína sklenenú karafu z chemického laboratória – odtiaľ dostal aj svoj názov. V skutočnosti však dokáže pripraviť vynikajúcu filtrovanú kávu už za pár minút.
Obsah článku
Čo je chemex a ako vznikol?
V tomto článku sa spoločne pozrieme na to, ako používať chemex správne, aby ste dosiahli pri príprave kávy čo najlepší výsledok. Tento elegantný kávovar, ktorý nájdete aj v múzeách, patrí totiž medzi najobľúbenejšie nástroje pre milovníkov výberovej kávy.
Na trhu sa uchytil pred viac ako 80 rokmi a dnes sa teší čoraz väčšej popularite v domácnostiach aj v moderných kaviarňach. Aké odrody a chute mu najviac svedčia? Ak vás láka experimentovanie, pridali sme aj porovnanie rôznych pomerov kávy a vody a ich výslednú chuť.

Z hľadiska prípravy kávy ide o tzv. pour-over metódu, teda zalievanie pomletej kávy horúcou vodou cez papierový filter. Čo chemex odlišuje od iných metód prípravy filtrovanej kávy, sú jeho špeciálne hrubé filtre.
Dokážu zachytiť viac olejov a jemných častíc. Výsledkom je šálka kávy s výnimočne čistou a jemnou chuťou, v ktorej sa naplno odrážajú chuťové tóny výberovej kávy.
História kávovaru chemex
Za vznikom chemexu stojí zaujímavý príbeh. V roku 1941 ho navrhol nemecký chemik a vynálezca Peter Schlumbohm, ktorý chcel zjednodušiť prípravu kávy a zároveň vytvoriť estetický predmet pre milovníkov kávy.
Inšpiroval sa laboratórnym vybavením, vďaka čomu vznikla elegantná karafa z borosilikátového skla s typickým dreveným golierom.

Ako funguje chemex?
Kávovar sa skladá z jedného kusu odolného skla. Je teda zároveň dripperom, cez ktorý káva preteká, aj karafou na výslednú kávu.
Charakteristická je pekná, dizajnová drevená obruč v strede, vďaka ktorej na prvý pohľad spoznáte, o aký kávovar ide. Má aj praktickú funkciu, chemex za obrubu môžete držať bez toho, aby ste sa popálili.
Najšpeciálnejšie na tejto metóde prípravy kávy sú už spomínané chemex filtre, bez ktorých by príprava kávy nebola možná. Sú o 20-30 % hrubšie ako bežné papierové filtre. Vďaka tomu preteká voda cez mletú kávu pomalšie a extrakcia trvá dlhšie.
Chemex teda funguje na veľmi jednoduchom princípe, počas ktorého horúca voda rovnomerne preteká cez čerstvo pomletú kávu do spodnej časti nádoby. Dlhšia extrakcia a pomalší prietok vody majú za následok:
- výraznejšie ovocné a kvetinové tóny,
- menší obsah kávových olejov,
- hladkú a jemnú textúru bez finálnej trpkosti na jazyku.

Chemex – príprava kávy krok za krokom
Pripraviť si lahodnú šálku filtra z chemexu je jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Milovníci kávy tento rituál obľubujú najmä preto, že je vďaka tvaru a dizajnu chemexu esteticky príťažlivý a voňavý. Aj nás baví sledovať, ako si káva hľadá svoju cestičku a tešiť sa na výsledok.
Budete potrebovať:
- chemex kávovar (existujú rôzne veľkosti, my sme zvolili tú na 6 šálok)
- originálny chemex filter
- váha a stopky
- 30 g čerstvo pomletej kávy (stredne hrubé mletie)
- 420 ml horúcej vody (95 až 96 °C)
- kanvica na horúcu vodu s tenkým hrdlom
Postup:
- Filter vložte do chemexu tak, aby trojvrstvová strana smerovala k výlevke kávovaru. Prepláchnite ho horúcou vodou, odstránite z neho papierovú pachuť a zároveň ohrejete karafu. Prebytočnú vodu vylejte.
- Nasypte pomletú kávu do filtra a postavte chemex na váhu. Nastavte si na nej nulu, s váhou vody budete pracovať aj v ďalších krokoch.
- Zalejte kávu prvou várkou vody, asi 140 ml (gramov). Robte to jemnými krúživými pohybmi, aby voda cez kávu pretekala rovnomerne. Voda by mala mať teplotu okolo 96 °C.
- V tomto bode sa začína tzv. blooming, teda kvitnutie kávy. Nechajte proces odstáť asi 35 až 45 sekúnd. Medzičasom si dohrejte vodu, ak vám jej teplota klesla pod 96 °C.
- Postupne zalievajte zvyšok vody krúživým pohybom. Vždy, keď hladina klesne, opäť pomaly dolejte.
- Proces môžete rozdeliť aj na 3 fázy – do kávy vždy nalejte zhruba tretinu horúcej vody naraz. Celkovo by ste mali (podľa tohto pomeru) získať v závere 420 ml filtrovanej kávy.
- Celý proces extrakcie by mal trvať 4 až 4,5 minúty. Filter vyberte a kávu si vychutnajte ideálne ihneď.

Aký je ideálny pomer kávy a vody?
Pri chemexe môžete smelo experimentovať. My odporúčame tradičný pomer vody, teda 1 : 14. Znamená to, že na každých 140 ml kávy, ktorú chceme získať filtráciou, si čerstvo namelieme 10 gramov kávy.
Takýto pomer vám vyčarí vyváženú šálku kávy s čistým telom a jemnou sladkosťou. Ak však radi experimentujete, nebojte sa toho. Chuť kávy sa s rôznymi pomermi výrazne mení.
Takto ovplyvňuje pomer káva : voda výslednú chuť pri chemex príprave kávy:
| Pomer | Chuťové tóny | Pre koho je pomer vhodný? |
| 1 : 12 | intenzívna chuť, plné telo, bohatá aróma | milovníci espressa a tmavšieho praženia |
| 1 : 14 | vyvážená chuť, jemná sladkosť, stredne plné telo | fanúšikovia vyváženej chuti |
| 1 : 17 | jemná káva, zvýraznená sviežosť a acidita | nadšenci ovocných a filtrovaných káv |
Aká káva v chemexe najlepšie vynikne?
Na tento typ prípravy sa hodia kávy, ktoré majú jemné, komplexné a svieže tóny. Vhodné sú výberové kávy so svetlejším pražením, ktoré sa pri procese bloomingu dokážu naplno rozvinúť vo svojej prirodzenej chuti.
V našej pražiarni máme niekoľko svetlo pražených káv, ktoré sa zaradili medzi obľúbené stálice. V chemexe krásne vyniknú napríklad ovocné etiópske kávy, 100% arabicy z Guatemaly či exotická EBENICA Kenya Tekangu Tegu.
-



Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Na skladePrice range: 4,49€ through 25,80€ -


Kenya Tekangu Tegu
Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín
Na skladePrice range: 4,49€ through 25,80€ -

Guatemala Huehuetenango
Pripravte sa na explóziu chutí: od sviežich čerešní, cez mandle a čokoládu až po grepovú dochuť.
Na skladePrice range: 11,90€ through 23,80€
Tipy a triky na záver
Aby ste dosiahli pri chemex príprave čo najlepší výsledok, je treba myslieť na zopár detailov. Postupne sa vám „dostanú pod kožu“ a budete ich robiť automaticky, niekedy však nie je na škodu si ich na záver ešte raz pripomenúť.










