Cibetková káva je pojem, ktorý sa mnohým spája s predstavou exotiky, luxusu a nedostupnosti. Prezradíme vám, či sa ju oplatí ochutnať.
Čo je cibetková káva a prečo je taká drahá
Cibetková káva alebo Kopi Luwak patrí medzi najdrahšie kávy na svete. V kaviarni vás jedna jej šálka vyjde na 5-10 Eur a cena 1 kg balenia tejto kávy sa pohybuje od 500 Eur vyššie. Čo je na nej také výnimočné? V prvom rade by to mala byť špecifická chuť, za ktorú cibetková káva vďačí, ako inak, cibetke.
Cibetky sú malé mäsožravce, podobné napríklad kunám. Počas celého roka sa živia predovšetkým malými hlodavcami a hmyzom, no v čase dozrievania kávovníkových čerešní nepohrdnú ani ich sladkými plodmi, pričom si vyberajú len tie najlepšie a najsladšie čerešne.
Keď cibetka čerešňu zožerie, jej tráviaci trakt spracuje všetko okrem samotných zrniek, ktoré v žalúdku prejdú procesom fermentácie a cibetka ich následne vylúči. Práve proces prirodzenej fermentácie by mal tejto káve dodávať jej nezameniteľnú arómu a chuť.
Nuž a tu do hry vstupuje človek. Vo voľnej prírode cibetky stopuje a vyhľadáva ich trus, obsahujúci kávovníkové zrná. Tie sa následne preplachujú, sušia a exportujú do pražiarní po celom svete.
Na extrémne vysokej cene cibetkovej kávy sa teda podpisuje ako náročný „zber“ zŕn, tak aj jej obmedzená produkcia. Na Filipínach a v Indonézii, odkiaľ táto káva pochádza, sa jej totiž ročne vyprodukuje iba menej ako pol tony. A ako to už býva, čo je nedostupné, to získava punc exkluzivity a rastie na cene.
Komerčné chovy cibetiek
Práve dopyt prevyšujúci ponuku otvoril v prípade cibetkovej kávy dvere podnikavcom, ktorí sa rozhodli túto kávu komerčne „vyrábať“. To však zásadne mení nielen samotnú cibetkovú kávu ale aj náš pohľad na ňu.
Cibetky sa totiž za účelom produkcie kávy chovajú v klietkach, kde sú kávovníkovými čerešňami umelo kŕmené. Tento spôsob produkcie nám nedáva zmysel hneď z dvoch dôvodov. V prvom rade sa stráca hlavná úloha cibetky, ktorá spočívala v prirodzenej selekcii tých najlepších zŕn. Okrem toho sa vplyvom umelého dokrmovania a stresu mení črevná mikroflóra cibetiek a teda aj chuť výslednej kávy.
Je teda na mieste otázka, či cibetková káva, skutočne stojí za to… a to z cenového i etického hľadiska.

Aká je chuť najdrahšej kávy na svete
Podľa niektorých je táto káva naozaj výnimočne chutná, iní tvrdia, že ide iba o produkt postavený na dobrom marketingu, ktorý chuťovo nijak nevyniká. V zásade by v jej chuti mali prevládať ťažké tóny pripomínajúce tabak, pôdu a horkú čokoládu.
Čo si o jej chuti myslíme my, to už vo videu prezradí náš barista Majo.
Náš tip: Ak máte radi chuťovo intenzívne kávy bez kyslosti, v ktorých prevládajú tóny čokolády a tabaku, nemusíte kupovať práve cibetkovú kávu. Siahnite radšej po našej skvelej odrodovej káve Cuba Serrano Superior alebo po chuťovo výraznom a medzinárodne ocenenom blende Intensivo.
-
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
13,90€ Detail produktu -
Cuba Serrano Superior
Absolútne dokonalá, orieškovo-karamelová káva s hustou crémou a horkými tónmi tabaku.
11,90€ Detail produktu