V skratke je to káva pripravená lúhovaním mletých kávovníkových zŕn v studenej vode po dobu 12 až 18 hodín. Výsledkom je jemnejšia a menej chuťovo výrazná káva v porovnaní napríklad s espressom. Hľadáte dokonalý recept na cold brew? Potom ste na správnom mieste.
Cold brew je populárna metóda, ktorá sa líši od tradičného spôsobu prípravy kávy pomocou horúcej vody. Je veľmi obľúbená medzi mladými ľuďmi a niektorí baristi ju aj v 21. storočí stále považujú za takzvanú „hipsterčinu“.
My ale máme radi trendy a sme presvedčení, že držať sa striktne len toho, čo je tradičné, je väčšinou na škodu. Preto sme si o nápoji cold brew veľa načítali a radi sa s vami podelíme o naše dojmy.
Vyberte si z našej ponuky káv ideálnych na prípravu cold brew
-
Brasil Frankenstein
Jedinečná brazílska 100% Arabica, s výrazne ovocnou arómou i chuťou.
Na sklade4,49€ – 25,80€ -
Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Na sklade4,49€ – 25,80€ -
Kenya Tekangu Tegu
Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.
Na sklade4,49€ – 25,80€
Čo je cold brew?
Namiesto použitia horúcej vody sa cold brew káva lúhuje v studenej vode po dlhšiu dobu, čo vedie k uvoľneniu rozličných chutí. Vo voľnom preklade je to teda za studena lúhovaná káva, ktorá sa výborne hodí na teplé letné dni.
Možno to mnohých prekvapí, cold brew však nie je moderný vynález. Jej korene siahajú až do 17. storočia v Japonsku, kde používali metódu Kyoto-style coffee. Pri nej pomaly kvapkajúca studená voda prechádzala cez mletú kávu. Aj vtedy tento proces trval aj niekoľko hodín, výsledok však definitívne stál za to.
Odvtedy prešla cold brew káva vývojom, no skutočnú renesanciu zažila až v 21. storočí, keď ju kaviarenské reťazce ako Starbucks začali ponúkať ako štandardnú položku vo svojej ponuke.


Ako pripraviť cold brew – recept
Cold brew recept je naozaj veľmi jednoduchý a zvládnete ho aj doma – bez väčšej prípravy či zložitého kávového príslušenstva. Cold brew kávovar na to nepotrebujete, hoci takáto špeciálna nádoba existuje a ak si tento typ kávy pripravujete často, možno jeho jednoduchosť oceníte.
Čo však určite budete potrebovať je:
- nahrubo mletá káva, približne ako strúhanka (odporúča sa svetlo až stredne pražená)
- filtrovaná voda (studená alebo izbovej teploty)
- nádoba na lúhovanie s viečkom
- papierový filter
V kávovlogu s Majom objavíte okrem cold brew aj ďalšie letné kávové nápoje, ktoré stoja za vyskúšanie »
Cold brew recept:
- Vypočítajte si gramáž mletej kávy podľa toho, koľko nápoja chcete pripraviť. Cold brew káva sa pripravuje v pomere 1:10, teda na 10 gramov kávy treba použiť 100 mililitrov vody.
- Odváženú kávu presypte do uzatvárateľnej nádoby, zalejte ju potrebným množstvom studenej vody a poriadne zmes premiešajte.
- Cold brew recept nie je pre nedočkavých. Keď nádobu umiestnite do chladničky, nechajte nápoj lúhovať nasledujúcich 12-18 hodín.
Po tomto čase ju vytiahnite z chladničky a dôkladne pred podávaním preceďte cez papierový filter. Výborne chutí čistá, s ľadom, no niektorí ju preferujú aj s cukrom či zjemnenú mliekom.