Anglický termín pour over sa u nás používa ako označenie preprekvapkávanú kávu. Pripravuje sa totiž prelievaním horúcou vodou. Filtrovaná káva a jej príprava však nie je žiadna veda a metód existuje dokonca hneď niekoľko.
Hoci v doslovnom preklade pour over znamená zaliať, v kávovom svete ide o veľmi precíznu metódu prípravy filtrovanej kávy. Je to spôsob, pri ktorom sa cez čerstvú mletú kávu umiestnenú v papierovom filtri postupne prelieva horúca voda, a tak sa káva pomaličky extrahuje do hrnčeka umiestneného pod držiakom filtra.
Narozdiel odfrench pressu či klasickej zalievanej kávy, pri pour over metóde extrakcia kávy neprebieha v celom množstve vody súčasne. Na vrstvu mletej kávy prilievame novú a čerstvú vodu postupne, vďaka čomu dosiahneme skutočne komplexnú extrakciu danej dávky kávy.
Pour over káva sa zrodila v Nemecku
Ako sa vraví, za všetkým hľadaj ženu. Inak tomu nebolo ani v prípade prekvapkávanej kávy. Amelie Auguste Melitta Bentz, ktorá žila v Nemecku začiatkom 20. storočia, bola dlhodobo nespokojná s chuťou svojej kávy.
Bola zhorknutá a plávali v nej zvyšky gruntu – vyextrahovanej kávy. Preto sa jej v jeden deň v hlave zrodil nápad, ako by jej káva mohla chutiť lepšie. Vzala mosadzný hrniec, do ktorého urobila klincom niekoľko dier a dovnútra umiestnila papierový list, ktorý vytrhla zo synovho zošita.
Do tohto provizórneho zariadenia následne nasypala kávu a preliala ju vodou. S najväčšou pravdepodobnosťou bola s chuťou výslednej kávy spokojná, pretože si v júni v roku 1908 nechala papierový kávový filter aj samotnú metódu prípravy patentovať. A tak vznikla firma Melitta, ktorá funguje do dnes.
Pre koho je príprava filtrovanej kávy vhodná?
Ak preferujete kávu jemnejšej chuti
Pri pour over metóde pôsobí na extrakciu kávy hlavne gravitácia a váha vody. Na rozdiel od espresso či moka kávy, kde sa pracuje najmä s tlakom, má filtrovaná káva v šálke jemnejšiu chuť s celkom inými tónmi a celkovo redšiu konzistenciu.
Radi s chuťou kávy experimentujete
Ako pri väčšine alternatívnych metód prípravy kávy, aj pri prekvapkávanej káve by vám nemala chýbať chuť trošku experimentovať. Pri skúšaní jednotlivých káv a receptúr, o ktorých sa budeme ešte rozprávať nižšie, viete dostať presne takú šálku kávy, akú si prajete.
Preferujete jednoduchú a rýchlu prípravu kávy
Najväčšou výhodou tejto metódy je, že nepotrebujete žiaden kávovar či iný stroj na elektrinu. Stačia vám papierové filtre, držiak na ne a šálka, prípadne iná nádoba, do ktorej si kávu pripravíte. Prekvapkávanú kávu si dokonca viete spraviť aj na cestách či dokonca v lese, ak si vodu zohrejete na ohni.
Nechcete investovať veľké peniaze do drahej techniky
Pre pohodlné a elegantné servírovanie poslúži set na prípravu V60, ktorý je cenovo dostupný a obsahuje všetko, čo na prípravu filtrovanej kávy treba. Ak ste detailista a chcete experimentovať so spomínanými receptúrami, určite budete potrebovať aj varnú kanvicu s ukazovateľom teploty vody a váhu, ktorá vám zasa pomôže ustrážiť si správny pomer medzi množstvom kávy a vody.
Na prípravu prekvapkávanej kávy zvoľte svetlejšie praženie
Ak si chcete pripraviť prekvapkávanú kávu, máte na výber zo širokého spektra zariadení. Okrem klasických manuálnych hračiek sa bavíme aj o elektrických zariadeniach, ktoré regulujú teplotu a prelievanie horúcou vodou. Medzi najznámejšie ručné pour over prípravy na svete patria nesporne HarioV60 a Chemex.
Filtrovaná káva v Chemexe
Tento designový skvost nevznikol s príchodom moderných kávových trendov v 21. storočí, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Chemex tento rok oslávil už 80 rokov od svojho skonštruovania nemeckým chemikom Petrom Schlumbohmom.
Jeho telo je vyrobené z borosilikátového skla, pričom hrdlo mu zdobí akýsi drevený nákrčník. Do vrchnej časti sa vkladá viacvrstvový filter, cez ktorý sa následne pripravuje filtrovaná káva. Chemex nájdete vo všetkých kútoch sveta a dôkazom jeho popularity je napríklad aj fakt, že si zahral v seriáli Priatelia či v niektorej bondovke.
Prekvapkávaná káva Hario V60
Japonská firma Hario vznikla už v roku 1921 a jej hlavnou činnosťou bola výroba skla pre priemyselné účely. Keď v roku 2005 uviedli na trh kávovar V60, spustili v kávovom svete mini revolúciu.
Celý názov tohto zariadenia je Vektor 60 a označuje veľkosť uhla, ktorý dripper – držiak papierového filtra – zviera. Dripper, zvyčajne vyrobený z plastu, keramiky alebo skla, má na sebe špeciálne špirálovité výbežky, ktoré pomáhajú v úniku vzduchu pri extrakcii kávy.
Vkladá sa do neho jemný, tenký filter, vďaka ktorému sa káva rýchlejšie extrahuje, a tým sa podčiarkuje jej svieža a sladká chuť.
Príprava prekvapkávanej kávy cez Hario V60
Pripravili sme si pre vás náš obľúbený recept na filtrovanú kávu cez V60, konkrétne z našej singlovej kávy El Salvador La Joya.
Množstvo kávy: 16 g Hrúbka mletia: hrubé mletie Množstvo vody: 200 ml Teplota vody: 94 °C Čas prípravy: 2 minúty 40 sekúnd
Zohrejte si vodu
Ako pri každom spôsobe prípravy kávy, aj pri prekvapkávanej káve je kvalita vody veľmi dôležitá. Na jej výber preto dbajte rovnako ako na voľbu kávových zŕn. Odporúčame vždy použiť filtrovanú vodu, ktorú si zohrejte na teplotu približne 94°C.
Pomeľte si kávu a nachystajte príslušenstvo
Kávu si tesne pred jej prípravou pomeľte na hrúbku pripomínajúcu strúhanku. Do dripperaumiestnite filter, ten položte na sklenenú kanvičku alebo šálku. Cez celú sústavu následne prelejte horúcu vodu – jednak zariadenie predohrejete, no súčasne aj z filtru zmyjete papierovú chuť a zafixujete ho o steny dripperu.
Nasypte kávu a pripravte si stopky
Do predohriateho dripperu s filtrom si nasypte mletú kávu, celé zariadenie postavte na vynulovanú váhu a pripravte si stopky. Váha spolu so stopkami vám pomôže so sledovaním a kontrolou celej extrakcie.
Opatrne zalievajte
Pustite stopky a začnite z kanvice liať do pripraveného filtra s kávou vodu – cca 30 ml tak, aby bol celý povrch mletej kávy zaliaty vodou. Táto fáza sa nazýva blooming a počas nej dochádza k uvoľňovaniu oxidu uhličitého z kávy v podobe malých bubliniek.
Zamiešať a pokračovať
Po 40 sekundách kávu zamiešajte a začnite dolievať zvyšok vody – 170 ml počas doby 2 minút. Samotné dolievanie vody by malo byť kontrolované, teda tenký prúd vody nalievajte krúživými pohybmi, smerom od stredu von.
Extrakcia musí byt rovnomerná, káva nesmie na jednej strane ani pomaly kvapkať (pravdepodobne príliš jemné mletie) ani rýchlo tiecť (príliš hrubé mletie, prípadne väčšie množstvo vody za krátky čas).
Nechajte ju vychladiť a užívajte!
Kávu vyextrahovanú do kanvičky či šálky odporúčame nechať po príprave aspoň 2-3 minútky vychladnúť a tzv. dozrieť. Následne môžete svoj obľúbený, jemný a chuťovo vyvážený nápoj začať podávať.
Filtrovaná, prekvapkávaná či pour over káva – nech už ju nazveme akokoľvek, ide o naozaj skvelý a dostupný spôsob prípravy. Odporúčame ju všetkými desiatimi, obzvlášť ak nie ste zarytými fanúšikmi espressa a radi aj trošku experimentujete.
Hoci sa vám návod na prípravu filtrovanej kávy môže zdať komplikovaný, verte, že pripraviť si kávu cez V60 alebo Chemex zvládnete naozaj za pár minút. Základ je vybrať kávu tak, aby sa pri zvolenej príprave mohol naplno rozvinúť jej chuťový profil. Ideálne je zvoliť kávu s nízkou aciditou. Tak na zdravie!
Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.