Pour Over: Ako si pripraviť prekvapkávanú kávu

Anglický termín pour over sa u nás používa ako označenie pre prekvapkávanú kávu. Metód ako si však takto filtrovanú kávu pripraviť je hneď niekoľko.

V čom je filtrovaná pour over káva špecifická?

Hoci v doslovnom preklade pour over znamená zaliať, v kávovom svete ide o veľmi precíznu metódu prípravy filtrovanej kávy. Ide o spôsob, pri ktorom sa cez čerstvo mletú kávu umiestnenú v papierovom filtri postupne prelieva horúca voda, a tak sa káva pomaličky extrahuje do hrnčeka umiestneného pod držiakom filtra.

číra filtrovaná káva

Na rozdiel od French pressu či klasickej zalievanej kávy, na Slovensku často nesprávne označovanej aj ako „Turek“, pri pour over metóde extrakcia kávy neprebieha v celom množstve vody súčasne. Na vrstvu mletej kávy prilievame novú a čerstvú vodu postupne, vďaka čomu dosiahneme skutočne komplexnú extrakciu danej dávky kávy.

Či už si prekvapkávanú kávu pripravujeme pomocou Chemexu alebo V60, výsledkom je vždy skvelá chuť kávy a za malé obstarávacie náklady.

Nemecko: rodisko filtrovanej kávy

Ako sa vraví, za všetkým hľadaj ženu. Inak tomu nebolo ani v prípade prekvapkávanej kávy. Amelie Auguste Mellitta Bentz, ktorá žila v Nemecku začiatkom 20. storočia, bola dlhodobo nespokojná s chuťou svojej kávy. Bola zhorknutá a plávali v nej zvyšky gruntu – vyextrahovanej kávy. Preto sa jej v jeden deň v hlave zrodil nápad, ako by jej káva mohla chutiť lepšie. Vzala mosadzný hrniec, do ktorého urobila klincom niekoľko dier a dovnútra umiestnila papierový list, ktorý vytrhla zo synovho zošita. Do tohto provizórneho zariadenia následne nasypala kávu a preliala ju vodou. S najväčšou pravdepodobnosťou bola s chuťou výslednej kávy spokojná, pretože si v júni roku 1908 nechala papierový kávový filter aj samotnú metódu prípravy patentovať. A tak vznikla firma Melitta, ktorá funguje do dnes.

čerstvá prekvapkávaná káva v pohári

Ako zistíte, či je táto metóda prípravy kávy pre vás vhodná?

Ak preferujete kávu jemnejšej chuti. Pri pour over metóde pôsobí na extrakciu kávy hlavne gravitácia a váha vody. Na rozdiel od espresso či moka kávy, kde sa pracuje najmä s tlakom, má filtrovaná káva v šálke jemnejšiu chuť s celkom inými tónmi a celkovo redšiu konzistenciu.

Radi s chuťou kávy experimentujete. Ako pri väčšine alternatívnych metódach prípravy kávy, aj pri prekvapkávanej káve by vám nemala chýbať chuť trošku experimentovať. Pri skúšaní jednotlivých káv a receptúr, o ktorých sa budeme ešte rozprávať nižšie, viete dostať presne takú šálku kávy, akú si prajete.

príprava kávy cez Hario V60 Pour Over Kit

Preferujete jednoduchú a rýchlu prípravu kávy. Pri pour over metóde nie je potrebný žiaden kávovar či iný stroj na elektrinu. Stačia vám papierové filtre, držiak na ne a šálka, prípadne iná nádoba, do ktorej si kávu pripravíte. Prekvapkávanú kávu si dokonca viete spraviť aj na cestách či dokonca v lese, ak si vodu zohrejete na ohni.

Nechcete investovať veľké peniaze do drahej techniky. Pre pohodlné a elegantné servírovanie poslúži set na prípravu V60, ktorý je cenovo dostupný a obsahuje všetko, čo na prípravu filtrovanej kávy treba. Ak ste detailista a chcete experimentovať so spomínanými receptúrami, určite budete potrebovať aj varnú kanvicu s ukazovateľom teploty vody a váhu, ktorá vám zasa pomôže ustrážiť si správny pomer medzi množstvom kávy a vody. Chutný filter si však pripravíte aj bez nich, takpovediac od oka a za zlomok ceny.

Zariadenia na prípravu prekvapkávanej kávy

Zariadení na prípravu filtrovanej kávy je dnes už naozaj mnoho. Okrem klasických „manuálnych“ hračiek sa bavíme aj o elektrických zariadeniach, ktoré regulujú teplotu a prelievanie horúcou vodou. Medzi najznámejšie ručné pour over prípravy na svete patria nesporne V60 a Chemex.

servírovanie kávy z Chemexu

Chemex – Tento designový skvost nevznikol s príchodom moderných kávových trendov v 21. storočí, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Chemex tento rok oslávil už 80 rokov od svojho skonštruovania nemeckým chemikom Petrom Schlumbohmom. Jeho telo je vyrobené z borosilikátového skla, pričom jeho hrdlo zdobí drevený „nákrčník“. Do vrchnej časti sa vkladá viacvrstvový filter, cez ktorý sa následne pripravuje filtrovaná káva. Chemex nájdete vo všetkých kútoch sveta a dôkazom jeho popularity je napríklad aj fakt, že si „zahral“ v seriáli Priatelia či tzv. bondovke.

detail na dripper od Hario

Hario V60 Japonská firma Hario vznikla už v roku 1921 a jej hlavnou činnosťou bola výroba skla pre priemyselné účely. Keď v roku 2005 uviedli na trh V60, spustili v kávovom svete mini revolúciu. Celý názov tohto zariadenia je Vektor 60 a označuje veľkosť uhla, ktorý dripper – držiak papierového filtra – zviera. Dripper, zvyčajne vyrobený z plastu, keramiky alebo skla, má na sebe špeciálne špirálovité výbežky, ktoré pomáhajú v úniku vzduchu pri extrakcii kávy. Vkladá sa do neho jemný, tenký filter, vďaka ktorému sa káva rýchlejšie extrahuje, a tým sa podčiarkuje jej svieža a sladká chuť.

pena pri príprave prekvapkávanej kávy

Pripravte si chutnú prekvapkávanú kávu cez V60ku

Pripravili sme si pre vás náš obľúbený recept na filtrovanú kávu cez V60, a to z našej singlovej kávy El Salvador La Joya.

Množstvo kávy: 16 g
Hrúbka mletia: hrubé mletie
Množstvo vody: 200 ml
Teplota vody: 94 °C
Čas prípravy: 2 minúty 40 sekúnd

1. Ako pri každom spôsobe prípravy kávy, aj pri prekvapkávanej káve je kvalita vody veľmi dôležitá. Na jej výber preto dbajte rovnako ako na voľbu kávových zŕn. Odporúčame vždy použiť filtrovanú vodu, ktorú si zohrejte na teplotu približne 94°C.

2.
Do drippera umiestnite filter a ten položte na sklenenú kanvičku alebo šálku. Cez celú sústavu následne prelejte horúcu vodu – jednak zariadenie predohrejete, no súčasne aj z filtru zmyjete papierovú chuť a zafixujete ho o steny dripperu.

3.
Kávu si tesne pred jej prípravou pomeľte, a to na hrúbku pripomínajúcu strúhanku.

4.
Do predohriateho dripperu s filtrom si nasypte mletú kávu, celé zariadenie postavte na vynulovanú váhu a pripravte si stopky. Váha spolu so stopkami vám pomôže so sledovaním a kontrolou celej extrakcie.

5.
Pustite stopky a začnite z kanvice liať do pripraveného filtra s kávou vodu – cca 30 ml tak, aby bol celý povrch mletej kávy zaliaty vodou. Táto fáza sa nazýva Blooming a počas nej dochádza k uvoľňovaniu oxidu uhličitého z kávy v podobe malých bubliniek.

6. Po 40 sekundách kávu zamiešajte a začnite dolievať zvyšok vody – 170 ml počas doby 2 minút. Samotné dolievanie vody by malo byť kontrolované, teda tenký prúd vody nalievame krúživými pohybmi, smerom od stredu von. Extrakcia musí byt rovnomerná, káva nesmie na jednej strane ani pomaly kvapkať (pravdepodobne príliš jemné mletie) ani rýchlo tiecť (príliš hrubé mletie, prípadne väčšie množstvo vody za krátky čas).

7.
Kávu vyextrahovanú do kanvičky či šálky odporúčame nechať po príprave aspoň 2-3 minútky vychladnúť a tzv. „dozrieť“ a následne môžete podávať.

servírovanie filtrovanej kávy

Nalejme si čistého … filtra!

Filtrovaná, prekvapkávaná či pour over káva – nech už ju nazveme akokoľvek, ide o naozaj skvelý a dostupný spôsob prípravy kávy. Odporúčame ju všetkými desiatimi, obzvlášť ak nie ste zarytými fanúšikmi espressa a radi aj trošku experimentujete. A hoci sa vám návod na prípravu filtrovanej kávy môže na prvý pohľad zdať komplikovaný, verte, že pripraviť si kávu cez v60 alebo chemex zvládnete naozaj za pár minút. Tak nazdravie!

Tak čo, pripravíte si svoj prvý filter?

Na prípravu prekvapkávanej kávy odporúčame zvoliť skôr svetlejšie praženia, ako majú napríklad tieto naše singlovky: