Káva, ktorej základom je espresso pripravené z dvojitej dávky (iným názvom doppio) a krémová mliečna mikropena. Dámy a páni, spoznajte kávu, ktorá sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. Toto je náš overený recept na flat white.
Pôvod má pravdepodobne v Austrálii alebo na Novom Zélande. Obe krajiny si nárokujú patent na flat white recept a vedú neoficiálny kávový spor o to, kto tento mliečny kávový nápoj pripravil po prvý raz.
Podľa najskloňovanejšej verzie príbehu vznikol v 80. rokoch 20. storočia, keď ostrovania hľadali alternatívu ku cappuccinu alebo latte, ale s menším množstvom mliečnej peny. A tak vznikol tak trochu hipsterský nápoj, ktorého popularita za posledných 40 rokov výrazne stúpla a stále rastie.

Flat white – recept a postup
Na prípravu flat white nebudete potrebovať žiadne špeciálne vybavenie. Ak si doma dokážete pripraviť espresso z dvojitej dávky kávy a správne napeniť mlieko, potom bude pre vás recept na flat white hračka. Vyskúšate ho?
Ingrediencie:
- mletá káva do kávovaru (14-18 gramov)
- plnotučné/rastlinné mlieko (120 ml)
- šálka s objemom cca 150-180 ml
- sladidlo/sirup podľa chuti
Postup:
- Z čerstvo pomletej kávy si pripravte doppio – z dvojitej dávky kávy s objemom cca 50 ml.
- Pomocou parnej trysky napeňte plnotučné alebo rastlinné mlieko. Dávajte dobrý pozor na tvorbu jemnej mikropeny. Udržujte parnú trysku tesne pod povrchom mlieka, aby sa vytvorila krémová, hladká textúra s čo najmenšími bublinkami.
- Teplota mlieka by mala dosiahnuť asi 60-65 °C. Dajte pozor, aby ste ho neprehriali, pretože by sa negatívne zmenila jeho chuť.
- Krúžte jemne nádobkou s napeneným mliekom tak, aby sa mikropena na povrchu rovnomerne rozložila.
- Na záver vlejte mlieko do doppia pomalým, kontrolovaným pohybom. Mikropena by mala prejsť cez espresso a vytvoriť krémový, jemný povrch.
Ešte stále si nie ste istý, ktorý nápoj sa ako pripravuje a ako si kávu správne objednať? Barista Majo vám v krátkom videu predstaví 10 najznámejších kávových nápojov z celého sveta »
Akú kávu si vybrať na flat white?
Na prípravu dokonalého flat white odporúčame zvoliť zrnkovú kávu, ktorá má plné telo a vyváženú chuť – s jemnou sladkosťou a nízkou aciditou. Takýto chuťový profil vytvorí príjemnú harmóniu s mliekom, zároveň však vynikne dostatočne na to, aby ste si stále užili chuť samotnej kávy.
Ideálna je napríklad káva s tónmi čokolády, orechov alebo jemného ovocia, ktoré sa s mliekom krásne zladia. Brazílska káva a kolumbijska káva s príjemnou sladkosťou dodajú nápoju plnosť a krémovosť, vďaka čomu káva vynikne aj v tenkej vrstve mliečnej peny. Tí, čo obľubujú exotickejšie a výrazné chute však môžu siahnuť aj po niektorej z našich 100% arabíc s výraznou ovocnosťou.
Výberové kávy EBENICA vhodné na flat white
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
Colombia La Secreta
Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.
Colombia Felice Medellin
Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.
Flat white vs. cappuccino
Na prvý pohľad by ste ich síce nerozoznali. Rozdiel medzi cappuccinom a flat white je predovšetkým v množstve kofeínu. Flat white ho obsahuje presne raz toľko ako sladké cappuccino.
A to je v podstate všetko – flat white je vlastne takmer to isté ako cappuccino, len pripravené zo silnejšej kávy. Preto má aj raz taký objem kofeínu a výraznejšie stimulačné účinky. Ak máte chuť na jemnú mliečnu kávu, no zároveň potrebujete jej povestné povzbudivé účinky, odporúčame vám siahnuť práve po flat white alebo aj kávových nápojoch bez mlieka.