Košík

Váš košík je prázdny.

Flat white recept: Aký je rozdiel medzi flat white a cappuccinom?

flat white ebenica coffee

Káva, ktorej základom je espresso pripravené z dvojitej dávky (iným názvom doppio) a krémová mliečna mikropena. Dámy a páni, spoznajte kávu, ktorá sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. Toto je náš overený recept na flat white. 

Pôvod má pravdepodobne v Austrálii alebo na Novom Zélande. Obe krajiny si nárokujú patent na flat white recept a vedú neoficiálny kávový spor o to, kto tento mliečny kávový nápoj pripravil po prvý raz. 

Podľa najskloňovanejšej verzie príbehu vznikol v 80. rokoch 20. storočia, keď ostrovania hľadali alternatívu ku cappuccinu alebo latte, ale s menším množstvom mliečnej peny. A tak vznikol tak trochu hipsterský nápoj, ktorého popularita za posledných 40 rokov výrazne stúpla a stále rastie.  

vlievanie mlieka do kavy

Flat white – recept a postup

Na prípravu flat white nebudete potrebovať žiadne špeciálne vybavenie. Ak si doma dokážete pripraviť espresso z dvojitej dávky kávy a správne napeniť mlieko, potom bude pre vás recept na flat white hračka. Vyskúšate ho? 

Ingrediencie:

  • mletá káva do kávovaru (14-18 gramov)
  • plnotučné/rastlinné mlieko (120 ml)
  • šálka s objemom cca 150-180 ml
  • sladidlo/sirup podľa chuti

Postup:

  1. Z čerstvo pomletej kávy si pripravte doppio – z dvojitej dávky kávy s objemom cca 50 ml. 
  2. Pomocou parnej trysky napeňte plnotučné alebo rastlinné mlieko. Dávajte dobrý pozor na tvorbu jemnej mikropeny. Udržujte parnú trysku tesne pod povrchom mlieka, aby sa vytvorila krémová, hladká textúra s čo najmenšími bublinkami.
  3. Teplota mlieka by mala dosiahnuť asi 60-65 °C. Dajte pozor, aby ste ho neprehriali, pretože by sa negatívne zmenila jeho chuť. 
  4. Krúžte jemne nádobkou s napeneným mliekom tak, aby sa mikropena na povrchu rovnomerne rozložila
  5. Na záver vlejte mlieko do doppia pomalým, kontrolovaným pohybom. Mikropena by mala prejsť cez espresso a vytvoriť krémový, jemný povrch.

Ešte stále si nie ste istý, ktorý nápoj sa ako pripravuje a ako si kávu správne objednať? Barista Majo vám v krátkom videu predstaví 10 najznámejších kávových nápojov z celého sveta »

Akú kávu si vybrať na flat white?

Na prípravu dokonalého flat white odporúčame zvoliť zrnkovú kávu, ktorá má plné telo a vyváženú chuť – s jemnou sladkosťou a nízkou aciditou. Takýto chuťový profil vytvorí príjemnú harmóniu s mliekom, zároveň však vynikne dostatočne na to, aby ste si stále užili chuť samotnej kávy. 

Ideálna je napríklad káva s tónmi čokolády, orechov alebo jemného ovocia, ktoré sa s mliekom krásne zladia. Brazílska kávakolumbijska káva s príjemnou sladkosťou dodajú nápoju plnosť a krémovosť, vďaka čomu káva vynikne aj v tenkej vrstve mliečnej peny. Tí, čo obľubujú exotickejšie a výrazné chute však môžu siahnuť aj po niektorej z našich 100% arabíc s výraznou ovocnosťou.

Výberové kávy EBENICA vhodné na flat white

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
  • Ocenenie Great Taste 2023 s dvoma hviezdamiLogo ocenenia Great Taste 2022.
    Colombia La Secreta transparent

    Colombia La Secreta

    Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
  • Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao

Flat white vs. cappuccino

Na prvý pohľad by ste ich síce nerozoznali. Rozdiel medzi cappuccinom a flat white je predovšetkým v množstve kofeínu. Flat white ho obsahuje presne raz toľko ako sladké cappuccino

Espresso vs. doppio ako základ

Zatiaľ čo ako základ cappuccina používame espresso (7-10 gramov kávy), pri flat white stavíme na doppio – z dvojitej dávky namletej kávy. To predstavuje 14-18 gramov (podľa toho, z koľkých gramov a aké silné máte radi espresso). 

Mliečna mikropena

Flat white má len jemnú mikropenu, ktorá sa vo výslednej chuti perfektne spája s espressom. Mliečna vrstva je tenká (na rozdiel od cappuccina), bez hustej peny na povrchu. To umožňuje lepšie vyniknúť samotnej chuti kávy.

A to je v podstate všetko – flat white je vlastne takmer to isté ako cappuccino, len pripravené zo silnejšej kávy. Preto má aj raz taký objem kofeínu a výraznejšie stimulačné účinky. Ak máte chuť na jemnú mliečnu kávu, no zároveň potrebujete jej povestné povzbudivé účinky, odporúčame vám siahnuť práve po flat white alebo aj kávových nápojoch bez mlieka. 

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2 

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie