Horúca NOVINKA: nízkokofeínová Ebenica Siesta

O účinkoch kávy sa popísali stovky kníh a odborných štúdií. Dnes sa však už jednoznačne vie, že káva ľudskému zdraviu prospieva.

Ako hovorí dietologička Ing. Jarmila Kabátová: „Káva sa dnes pokladá za všeobecne zdraviu bezpečnú až prospešnú, a to predovšetkým vďaka obsahu takmer 200 látok, ktoré majú na zdravie človeka a jeho organizmus pozitívne účinky.“ Medzi nami sú však aj ľudia, ktorí kávu z rôznych dôvodov piť nemôžu alebo si musia vo všeobecnosti dávať pozor na kofeín.

obal kávy Siesta v podvečernom svetle

Prečo sme vyrobili nízkokofeínovú kávu?

Jednou z hlavných motivácií bolo vyjsť v ústrety zákazníkom a ľuďom, ktorí zo zdravotných dôvodov – či už diagnostikovaných alebo subjektívnych – nemôžu piť klasickú kofeínovú kávu. Ide predovšetkým o širokú skupinu ľudí, ku ktorým patria pacienti trpiaci na kardiovaskulárne ochorenia, tehotné a dojčiace ženy či ľudia inak citliví na kofeín.

Pre bežne zdravého jedinca je kofeín úplne bezpečný. Sú medzi nami však aj ľudia, ktorí kávu milujú, no nemôžu jej piť toľko, koľko by chceli, alebo jej konzumáciu musia značne obmedzovať. – Marek Fajčík

Kávu so zníženým obsahom kofeínu však určite ocenia aj osoby, ktoré denne vypijú viac káv či si rady doprajú kávu aj večer. V neposlednom rade je Ebenica Siesta určená aj pre všetkých gurmánov a záujemcov o inovácie.

balenie nízkokofeínovej Siesty na kuchynskom pulte

Nízkokofeínová Siesta, jej zloženie a chuť

Ebenica Siesta je 100% Arabica zložená z kofeínovej a bezkofeínovej kolumbijskej kávy. Na prvý pohľad možno netradičná kombinácia, ktorá je však v chuti nerozoznateľná od klasickej kofeínovej kávy. Siesta predstavuje dokonalú súhru nielen v aróme, ale aj v chuti, ktorú charakterizujú výrazné tóny mandlí, doplnené jemnou ovocnosťou mandarínok a sladkosťou melasy.

štylizovaná fotografia kávy

Keď je káva lahodná i zdravá zároveň…

Všetko, čo robíme, sa snažíme robiť najlepšie ako vieme. Netýka sa to len konečného výsledku v podobe espressa či latté artu, ale aj všetkého, čo je za tým, teda výberu kávových zŕn a spôsobu ich praženia. Preto je bezkofeínová káva v Sieste, podobne ako v bezkofeínovej Ebenica Zero, spracovaná šetrným a zdraviu neškodným Švajčiarskym vodným procesom.

Dekofeinizácia Švajčiarskou mokrou metódou je tou najčistejšou technológiou výroby bezkofeínovej kávy, nakoľko sa realizuje bez použitia oxidu uhličitého alebo iných organických rozpúšťadiel a chemických látok, ako napríklad etylacetát či metylchlorid. – Jarmila Kabátová

Siestu sme poslali aj do akreditovaného skúšobného laboratória ALS SK, kde okrem rôznych mikrobiologických ukazovateľov merali aj obsah kofeínu. Ukázalo sa, že Ebenica Siesta má o polovicu menej kofeínu než bežná kofeínová Arabica a až o ¾ menej kofeínu ako Robusta. Pre porovnanie: káva odrody Arabica obsahuje 1 – 1,5 % kofeínu, Robusta 2,1 – 2,7 %, nízkokofeínová Siesta obsahuje len 0,58 % kofeínu.

šálka nízkokofeínovej kávy Siesta

Málo kofeínu, veľa antioxidantov

Pri testovaní sa tiež zistilo, že Ebenica Siesta obsahuje aj veľmi veľa polyfenolov – zdraviu prospešných antioxidantov, ktoré pomáhajú pri prevencii cukrovky, rakoviny, osteoporózy či kardiovaskulárnych ochorení. Ako objasňuje dietologička Jarmila Kabátová: „Polyfenoly v káve majú antiaterogénne a kardioprotektívne účinky, ako napr. zelený čaj alebo červené víno. Vysoký obsah polyfenolových antioxidantov, lignanov a horčíku pôsobí tiež preventívne pred vznikom cukrovky II. typu.

Piť či nepiť? To je otázka

Na prípravu klasického espressa sa používa priemerne 8 g kávy. V prípade nízkokofeínovej Siesty obsahuje takáto dávka kávy len 47,88 mg kofeínu. V praxi to znamená, že ak by ste pili celý deň len Siestu, mohli by ste si dopriať celkom až 8 espresso káv a stále by ste nepresiahli odporúčané denné množstvo kofeínu. Bomba, nie?

Ak preto milujete kávu a pijete ju naozaj často (ako my), Ebenica Siesta je pre vás skvelou alternatívou.