Košík

Váš košík je prázdny.

Instantná káva: Prečo by ste ju mali prestať piť?

instantná káva Ebenica blog

Aj keď je najväčší boom instantných jedál a nápojov za nami, instantná káva sa medzi ľuďmi stále teší obľube. Pozreli sme sa jej bližšie na zúbok. Ako sa instantná káva vyrába, odkiaľ sa tu vzala a prečo by ste ju mali nahradiť kvalitnou zrnkovou kávou?

V 21. storočí ľudia opäť hľadajú cestu ku kvalitným potravinám a týka sa to aj kávy. Takzvaná neska, teda instantná káva, sa však napriek tomuto trendu stále teší obľube. My v EBENICA COFFEE vôbec nie sme fanúšikmi instantnej kávy. Nemôžeme však ignorovať fakt, že tento nápoj má aj dnes na kávovom trhu pomerne významný podiel. Chcete vedieť, prečo by ste mali vymeniť instantnú kávu za kvalitnú zrnkovú?

  • Ocenenie Great Taste 2023 s jednou hviezdouPečať Coffee Review, 90 bodov, rok 2013.
    Intensivo transparent

    Intensivo

    Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.

    tabaktabak
    čokoládačokoláda
    orechyorechy
  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    220g balenie kávy Duetto

    Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed

Kde sa vzala instantná káva?

Prvá zmienka o kávovej zmesi pochádza z Veľkej Británie z roku 1771, keď John Dring získal pre svoj vynález prvý patent. Prvá úspešná metóda výroby stabilného, vo vode rozpustného kávového prášku však vzišla až z rúk japonsko-amerického chemika Satoriho Kata v roku 1901. Satori Kato najskôr vyvinul techniku výroby instantného čaju a až následne ju aplikoval na kávu.

instantná káva výroba

Masová produkcia instantnej kávy sa začala až o niekoľko rokov neskôr, konkrétne v roku 1910, keď na jej výrobu belgický imigrant menom George Constant Louis Washington založil prvú továreň.

Popularita tohto nápoja postupne rástla, no markantne sa zvýšila až počas 1. a najmä 2. svetovej vojny. Keď v roku 1938 vznikla vo Švajčiarsku spoločnosť Nestlé a predstavila svoju vylepšenú receptúru instantnej kávy Nescafé, všetka produkcia americkej pobočky Nestlé bola rezervovaná výlučne pre účely americkej armády.

Vedeli ste, že…? Práve podľa ikonickej kávy od spoločnosti Nestlé dnes v slovenčine používame hovorený názov neska (z originálneho názvu ochrannej zn. Nescafé). Ak sa vás niekto nabudúce spýta, či si dáte nesku, budete vedieť, že história tohto nápoja siaha do medzivojnového obdobia. A radšej ju slušne odmietnite.😊

Výroba instantnej kávy vyzerá takto

Instantná alebo vo vode rozpustná káva sa vyrába dvoma spôsobmi. Pri prvej, staršej metóde sa používa teplo, pri druhej zasa chlad. Pri oboch sa však instantná káva vyrába z praženej mletej kávy. Upražené kávové zrná sa pomelú, zalejú horúcou vodou a značná časť vody sa následne odparí, čím vznikne koncentrovaný kávový výluh.

instantná káva

Výroba instantnej kávy rozprašovaním

V špeciálnom prístroji sa koncentrovaný kávový výluh spolu s horúcim vzduchom vháňa do vysokej veže, kde sa voda odparí a zostane len sušený kávový prášok. Keďže ide o rýchlu a jednoduchú technológiu, pri ktorej vyrobená káva dobre vyzerá a je aj ľahšie rozpustná, ide aj o najčastejšie využívanú metódu.

Výroba instantnej kávy mrazom

V tomto prípade sa kávový koncentrát zmrazí na teplotu okolo -40 °C, potom sa rozomelie a ľad sa následne pomocou sublimácie odparí, čím sa získajú kryštáliky instantnej kávy. Hoci je táto metóda podstatne nákladnejšia aj náročnejšia, niektoré spoločnosti ju využívajú preto, že dokáže v káve sčasti zachovať jej toľko oceňovanú arómu.

Dajte pozor na kávové plagiáty

Väčšina svetovej produkcie instantnej kávy sa vyrába z odrody Robusta, ktorá je menej náročná na pestovanie, odolnejšia voči chorobám, a preto vo všeobecnosti aj lacnejšia.

instantná káva v obchode

Obe metódy výroby instantnej kávy sú fyzikálneho charakteru, takže pri nich nedochádza k žiadnym neželaným chemickým úpravám a procesom. Kvalita výsledného nápoja však vždy závisí od konkrétneho výrobcu, dovozcu či firmy, ktorá zabezpečuje balenie a dodávanie do obchodných sietí.

Pomerne často sa totiž k pravému extraktu z pražených zŕn primiešavajú tzv. kávoviny – pražené obilniny, cigorka či napríklad prášok z pomletých fíg. Podľa kontrolných orgánov je falšovanie natoľko rozšírené, že falzifikáty tvoria až 30 % z trhu instantných káv.

Instantná verzus zrnková káva

Instantná káva má nepochybne aj svoje výhody, inak by nebola stále na trhu. Jej príprava je časovo nenáročná, nepotrebujete na ňu špeciálne vybavenie a vďaka spôsobu, akým sú kávovníkové zrná do instantnej kávy spracovávané, má dlhšiu životnosť.

Tu sa ale jej výhody končia. Porovnanie instantná verzus zrnková káva z dlhodobého hľadiska vždy vyhrá kvalitná zrnková káva, ktorá má mnoho benefitov, lepšie chutí a ovplyvňuje aj vaše zdravie.

zrnková a instantná káva

Pôvod a kvalita kávy

Výroba instantnej kávy je netransparentná. Spotrebiteľ nikdy presne nevie, akú kávu pije, aká je krajina pôvodu, farma, odroda či spôsob spracovania kávovníkových zŕn. Problematika súvisiaca s pôvodom kávy je však oveľa širšia – dotýka sa aj sociálnych či ekologických aspektov ako sú detská práca, používanie pesticídov, znečisťovanie životného prostredia a podobne.

pôvod a kvalita instantnej kávy

Praženie kávy

Pri instantnej káve tiež nie je známe kde, ako a kedy bola pražená. Za praženie kávy vo veľkých množstvách je väčšinou zodpovedný technik, ktorý málokedy vie meniť receptúru či teplotu praženia podľa aktuálnej potreby. Pri takomto necitlivom pražení často dochádza k spáleniu kávy a premnoženiu zdraviu škodlivých látok v nej.

zrnková káva Ebenica

Chuťové vlastnosti kávy

V neposlednom rade je tu pôžitok z arómy a chuti. Kým instantná káva má monotónnu, ničím nevynikajúcu arómu i chuť, kvalitná zrnková káva dokáže ponúknuť skutočne gurmánsky zážitok. V šálke instantnej kávy budete len ťažko hľadať telo či chuťové tóny, zato v espresse objavíte doslova celý svet.

Cena

Pomerne častým argumentom v prospech instantnej kávy je cena. Napríklad 200g balenie instantnej kávy Nescafé Gold stojí v súčasnosti okolo 8 eur. Na prípravu kávy stačia asi 4 gramy instantnej kávy, takže cena jednej šálky vychádza na 0,16 €. Malé 220g balenie nášho blendu Gurmano stojí 9,90 €. Na prípravu espressa je potrebných asi 8 gramov kávy, čo cenovo vychádza na 0,36 € za šálku, pri kilovom balení len 0,27 €. Reálny cenový rozdiel medzi šálkou instantnej kávy a kvalitným espressom je teda zhruba 11 centov.

Náročnosť prípravy

Na prípravu chutnej kávy v domácich podmienkach nepotrebujete profesionálny stroj. Dobrú kávu si spravíte buď cez klasické koťogó, French press či V60 – všetko položky v desiatkach eur. Ak by ste však predsa len chceli kávovar, na trhu je už množstvo šikovných automatov či pákových kávovarov, ktorých cena sa vďaka dopytu kávičkárov pohybuje v príjemných medziach.

zrnková káva filter

Piť či nepiť instantnú kávu?

Náš názor je jednoznačný: NEPIŤ. Hoci sčasti rozumieme dôvodom, pre ktoré ľudia naďalej instantnú kávu pijú, sme presvedčení, že by to milovníci kávy mali zmeniť. Najlepšia investícia, akú človek môže spraviť, je konzumácia kvalitných, celistvých a čo najmenej spracovaných potravín.

A čerstvo pražená zrnková káva k nim jednoznačne patrí. Navyše milujeme rituály, ktoré sa s ňou spájajú a nevymenili by sme ich za nič na svete. Sme skrátka klasici a pri klasike aj zostaneme.😊

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie