Aj keď je najväčší boom instantných jedál a nápojov za nami, instantná káva sa medzi ľuďmi stále teší obľube. Pozreli sme sa ňu zblízka. Ako sa instantná káva vyrába, odkiaľ sa tu vzala a prečo by ste ju mali nahradiť zrnkovou kávou?
V 21. storočí ľudia opäť hľadajú cestu ku kvalitným potravinám a týka sa to aj kávy. Takzvaná neska, teda instantná alebo rozpustná káva sa však napriek tomuto trendu stále teší obľube.
My v EBENICA COFFEE vôbec nie sme jej fanúšikmi. Nemôžeme však ignorovať fakt, že tento nápoj má aj dnes na kávovom trhu pomerne významný podiel. Chcete vedieť, prečo by ste mali vymeniť túto kávu za kvalitnú zrnkovú?
Tejto téme sa venoval aj náš barista Majo. Pozrite si jeho kávovlog na tému instantná káva:
Kde sa vzala instantná káva?
Prvá zmienka o rozpustnej kávovej zmesi pochádza z Veľkej Británie z roku 1771, keď John Dring získal pre svoj vynález prvý patent. Prvá úspešná metóda výroby stabilného, vo vode rozpustného kávového prášku však vzišla až z rúk japonsko-amerického chemika Satoriho Kata v roku 1901. Satori Kato najskôr vyvinul techniku výroby instantného čaju a až následne ju aplikoval na rozpustnú kávu.

Masová produkcia instantnej kávy sa začala až o niekoľko rokov neskôr, konkrétne v roku 1910, keď na jej výrobu belgický imigrant menom George Constant Louis Washington založil prvú továreň.
Vyskúšajte namiesto instantnej kávy niektoré z našich výberoviek
-
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
Na sklade4,49€ – 35,90€ -
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
Na sklade4,49€ – 41,90€ -
Duetto
Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.
Na sklade4,49€ – 36,90€
Popularita tohto nápoja postupne rástla, no markantne sa zvýšila až počas 1. a najmä 2. svetovej vojny. Keď v roku 1938 vznikla vo Švajčiarsku spoločnosť Nestlé a predstavila svoju vylepšenú receptúru instantnej kávy Nescafé, všetka produkcia americkej pobočky Nestlé bola rezervovaná výlučne pre účely americkej armády.
Výroba instantnej kávy vyzerá takto
Instantná alebo vo vode rozpustná káva sa vyrába dvoma spôsobmi. Pri prvej, staršej metóde sa používa teplo, pri druhej zasa chlad.
Pri oboch sa však vyrába z praženej mletej kávy. Upražené kávové zrná sa pomelú, zalejú horúcou vodou a značná časť vody sa následne odparí, čím vznikne koncentrovaný kávový výluh.

Dajte pozor na kávové plagiáty
Väčšina svetovej produkcie instantnej kávy sa vyrába z odrody robusta, ktorá je menej náročná na pestovanie, odolnejšia voči chorobám, a preto vo všeobecnosti aj lacnejšia.

Obe metódy výroby sú fyzikálneho charakteru, takže pri nich nedochádza k žiadnym neželaným chemickým úpravám a procesom. Kvalita výsledného nápoja však vždy závisí od konkrétneho výrobcu, dovozcu či firmy, ktorá zabezpečuje balenie a dodávanie do obchodných sietí.
Pomerne často sa totiž k pravému extraktu z pražených zŕn primiešavajú tzv. kávoviny – pražené obilniny, cigorka či napríklad prášok z pomletých fíg. Podľa kontrolných orgánov je falšovanie natoľko rozšírené, že falzifikáty tvoria až 30 % z trhu instantných káv.
Instantná verzus zrnková káva
Instantná káva má nepochybne aj svoje výhody, inak by nebola stále na trhu. Jej príprava je časovo nenáročná, nepotrebujete na ňu špeciálne vybavenie a vďaka spôsobu, akým sú kávovníkové zrná do nej spracovávané, má dlhšiu životnosť.
Tu sa ale jej výhody končia. Porovnanie instantnej a zrnkovej kávy z dlhodobého hľadiska vždy vyhrá kvalitná zrnková káva, ktorá má mnoho benefitov, lepšie chutí a ovplyvňuje aj vaše zdravie.
Toto sú naše hlavné argumenty, prečo by ste instantnú kávu mali prestať piť:
- nižšia kvalita kávy
- minimálny obsah antioxidantov
- prídavné látky
- často neznámy pôvod
- nižší chuťový zážitok z kávy




Instantná káva a kofeín
Vo všeobecnosti platí, že instantná káva má o niečo menej kofeínu na porciu v porovnaní s čerstvo praženou kávou. Kým priemerná šálka instantnej kávy obsahuje približne 30 až 90 mg kofeínu, čerstvo pražená káva môže obsahovať od 70 do 140 mg kofeínu na šálku.
Existujú aj bezkofeínové verzie rozpustnej kávy, ktoré prechádzajú procesom odstraňovania kofeínu, podobne ako pri zrnkovej káve. Pre tých, ktorí chcú znížiť príjem kofeínu, odporúčame kvalitné bezkofeínové kávy, ktoré majú navyše mnoho zdravotných benefitov.
Vymeňte instantnú kávu za bezkofeínovú
-
Mammie
Výnimočne lahodná bezkofeínová káva, vytvorená špeciálne pre tehotné a dojčiace ženy.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Zero
Certifikovaná bezkofeínová káva vhodná pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Siesta
Káva so zníženým obsahom kofeínu, ktorá prekvapí plnou chuťou mandľových tónov.
Na sklade4,49€ – 39,90€
Piť či nepiť instantnú kávu?
Náš názor je jednoznačný: NEPIŤ. Hoci sčasti rozumieme dôvodom, pre ktoré ľudia naďalej instantnú kávu pijú, sme presvedčení, že by to milovníci kávy mali zmeniť. Najlepšia investícia, akú človek môže spraviť, je konzumácia kvalitných, celistvých a čo najmenej spracovaných potravín.
A čerstvo pražená zrnková káva k nim jednoznačne patrí. Navyše milujeme rituály, ktoré sa s ňou spájajú a nevymenili by sme ich za nič na svete. Sme skrátka klasici a pri klasike aj zostaneme.