Instantná káva: ako to s ňou vlastne je?

Boom instantných nápojov a jedál je zdá sa už za nami. Ľudia opäť hľadajú cestu ku kvalitným potravinám, no to sa akosi netýka kávy. Tzv. „neska“ sa stále teší značnej obľube. Aj keď sami nie sme fanúšikmi instantnej kávy, nemožno ignorovať, že tento nápoj má aj dnes na kávovom trhu pomerne významný podiel. Preto sme sa rozhodli napísať tento blog.

Kde sa vzala instantná káva?

Prvá zmienka o tzv. „kávovej zmesi“ pochádza z Veľkej Británie z roku 1771, kedy John Dring získal pre svoj vynález prvý patent. Prvá úspešná metóda výroby stabilného, vo vode rozpustného kávového prášku však vzišla až z rúk japonsko-amerického chemika Satoriho Kata v roku 1901. Masová produkcia instantnej kávy sa však začala až o niekoľko rokov neskôr v 1910, kedy belgický imigrant menom George Constant Louis Washington založil prvú výrobnú továreň.

Vedeli ste, že…? Satori Kato najskôr vyvinul techniku výroby instantného čaju a až následne ju aplikoval na kávu.

historická fotografia amerických vojakov pijúcich kávu
Vojaci na fronte si instantný kávový nápoj vďaka jednoduchej príprave obľúbili natoľko, že mu nehovorili inak ako „cup of George“ (šálka Georga).

Popularita tohto nápoja postupne rástla, no markantne sa zvýšila až počas 1. a najmä 2. svetovej vojny. Keď v roku 1938 vznikla vo Švajčiarsku spoločnosť Nestlé a predstavila svoju vylepšenú receptúru instantnej kávy Nescafé, všetka produkcia americkej pobočky Nestlé bola rezervovaná výlučne pre účely americkej armády.

Dve metódy výroby instantnej kávy

Instantná alebo vo vode rozpustná káva sa vyrába dvoma spôsobmi. Pri prvej, staršej metóde sa používa teplo, pri druhej zasa chlad. Pri oboch sa však instantná káva vyrába z praženej mletej kávy – upražené kávové zrná sa pomelú, zalejú horúcou vodou a značná časť vody sa následne odparí, čím vznikne koncentrovaný kávový výluh.

instantná káva v šálke položená na kávových zrnách
Existujú dve metódy výroby instantnej kávy - rozprašovaním a mrazením.

Metóda, pri ktorej sa používajú vysoké teploty sa označuje ako sušené rozprašovanie. V špeciálnom prístroji sa koncentrovaný kávový výluh spolu s horúcim vzduchom vháňa do vysokej veže, kde sa voda odparí a zostane len sušený kávový prášok. Keďže ide o rýchlu a jednoduchú technológiu, pri ktorej vyrobená káva dobre vyzerá a je aj ľahšie rozpustná, ide aj o najčastejšie využívanú metódu.

Vedeli ste, že…? Väčšina svetovej produkcie instantnej kávy sa vyrába z odrody Robusta, ktorá je menej náročná na pestovanie, odolnejšia voči chorobám, a preto vo všeobecnosti aj lacnejšia.

Technológia pracujúca s chladom sa nazýva sušenie mrazením. V tomto prípade sa kávový koncentrát zmrazí na teplotu okolo -40 °C, potom sa rozomelie a ľad sa následne pomocou sublimácie odparí, čím sa získajú kryštáliky instantnej kávy. Hoci je táto metóda podstatne nákladnejšia aj náročnejšia, niektoré spoločnosti ju využívajú preto, že dokáže v káve zachovať jej toľko oceňovanú arómu.

Až 30 % všetkej produkcie instantnej kávy tvoria falzifikáty, ktoré vznikajú primiešavaním tzv. kávovín.

Pozor na kávové plagiáty“

Obe metódy výroby instantnej kávy sú fyzikálneho charakteru, takže pri nich nedochádza k žiadnym neželaným chemickým úpravám a procesom. Kvalita výsledného nápoja však vždy závisí od konkrétneho výrobcu, dovozcu či firmy, ktorá zabezpečuje balenie a dodávanie do obchodných sietí. Pomerne často sa totiž k pravému extraktu z pražených zŕn primiešavajú tzv. kávoviny – pražené obilniny, cigorka či napríklad prášok z pomletých fíg. Podľa kontrolných orgánov je falšovanie natoľko rozšírené, že falzifikáty tvoria až 30 % z trhu instantných káv.

Instantná verzus zrnková káva

O výhodách instantnej kávy asi netreba veľa hovoriť. Okrem rýchlej a jednoduchej prípravy, na ktorú netreba žiadne extra vybavenie, má tento druh výrobku aj oveľa dlhšiu životnosť. Instantná káva má tiež celkovo nižšiu hmotnosť, takže aj jej preprava je o čosi jednoduchšia. Ako sa však hovorí, každá minca má dve strany.

detailný záber na čerstvo upražené kávové zrnká
Čerstvo upražené kávové zrná si vás získajú svojou lahodnou arómou

#1 Pôvod a kvalita kávy

Medzi najväčšiu nevýhodu instantnej kávy patrí to, že spotrebiteľ nikdy presne nevie akú kávu vlastne pije – aká je krajina pôvodu, farma, odroda, spracovanie a pod. Do instantných káv sa používajú najmä lacnejšie a menej kvalitné kávové zrná, ktoré bývajú často nesprávne skladované, čím dochádza ku vzniku plesní (mykotoxínov). Problematika súvisiaca s pôvodom kávy je však oveľa širšia – dotýka sa aj sociálnych či ekologických aspektov  ako sú detská práca, používanie pesticídov, znečisťovanie životného prostredia a pod. Pri zrnkovej káve z dobrej pražiarne sa tohto báť skutočne nemusíte.

záber na kávovníkové plantáže v Brazílii
Kávovníky, obrastené kávovými čerešňami, rastú v oblasti Plačúcich hôr v Brazílii

#2 Praženie kávy

Pri instantnej káve tiež nie je známe kde, ako a kedy bola pražená. Za praženie kávy vo veľkých množstvách je väčšinou zodpovedný technik, ktorý málokedy vie meniť receptúru či teplotu praženia podľa aktuálnej potreby. Pri takomto „necitlivom“ pražení často dochádza k spáleniu kávy, čo priamo súvisí s tvorbou akrylamidov – chemických látok, ktorých nadmerné množstvo môže poškodiť nervový systém či zvýšiť riziko rakoviny. Správne a odborné praženie nielenže dokáže udržať hodnotu akrylamidov v bezpečnej norme, ale aj zabezpečiť chuťovú kvalitu kávy.

pražiar sa skláňa nad čerstvo upraženou kávou
Na kvalitu praženia dohliada náš pražiar Andrej, ktorý zrná opticky kontroluje aj počas ich chladenia

#3 Chuťové vlastnosti kávy

V neposlednom rade je tu pôžitok z arómy a chuti. Kým instantná káva má monotónnu, ničím nevynikajúcu arómu i chuť, kvalitná zrnková káva dokáže ponúknuť skutočne gurmánsky zážitok. V šálke instantnej kávy budete len ťažko hľadať telo či chuťové tóny, zato v espresse objavíte doslova celý svet. Výberová zrnková káva v sebe skrýva obrovskú komplexnosť a variabilitu chuti, a keď je dobre upražená, môžete v šálke objaviť zaujímavé tóny čokolády, orechov, ovocia či korenín. A to vám žiadna instantná káva nedá. Nikdy.

graf chuťových škál
Výberová káva Arabica v sebe skrýva množstvo chuťových tónov

#4 Cena a časová náročnosť prípravy

Pomerne častým argumentom v prospech instantnej kávy je cena. Na jej prípravu navyše nie je potrebný žiadny kávovar či iné kávové príslušenstvo, takže okrem finančnej úspory, je tu aj tá časová, nakoľko jej príprava trvá pár sekúnd a zvládne ju skutočne každý. Poďme sa však na to pozrieť zblízka. Napríklad 200g balenie Nescafé Gold stojí okolo 6 eur. Na prípravu kávy stačia cca 4 gramy instantnej kávy, takže cena jednej šálky vychádza na 0,12 €. Malé 220g balenie nášho blendu Gurmano stojí 9,20 €. Na prípravu espressa je potrebných 7 gramov kávy, čo cenovo vychádza na 0,30 € za šálku, pri kilovom balení len 0,21 €. Reálny cenový rozdiel medzi šálkou instantnej kávy a kvalitným espressom je teda len 11 centov. 

káva pripravená cez filter V60
Dobrú a chuťovo výraznú kávu si viete jednoducho pripraviť aj cez filter

Na prípravu chutnej kávy v domácich podmienkach nepotrebujete profi stroj. Dobrú kávu si spravíte buď cez klasické koťogó, frenchpress či V60 – všetko položky v desiatkach eur. Ak by ste však predsa len chceli kávovar, na trhu je už množstvo šikovných automatov či pákových kávovarov do 200 až 300 eur, závisí od značky a prevedenia. Áno, ide už o menšiu investíciu, avšak nie je nevyhnutná a vždy sa vám vráti späť: v chuti a celkovom pôžitku z kávy.

Takže piť či nepiť instantnú kávu?

Náš názor je jednoznačný: nepiť. Hoci rozumieme dôvodom, kvôli ktorým ľudia naďalej instantnú kávu pijú, sme presvedčení, že najlepšia investícia, akú človek môže spraviť, je konzumácia kvalitných celistvých a čo najmenej spracovaných potravín. A čerstvo pražená zrnková káva k nim jednoznačne patrí. Navyše milujeme rituály, ktoré sa s ňou spájajú a nevymenili by sme ich za nič na svete. Sme skrátka klasici a pri klasike aj zostaneme. 😊

Najpopulárnejšie kávy v našom e-shope