Aj keď je najväčší boom instantných jedál a nápojov za nami, instantná káva sa medzi ľuďmi stále teší obľube. Pozreli sme sa jej bližšie na zúbok. Ako sa instantná káva vyrába, odkiaľ sa tu vzala a prečo by ste ju mali nahradiť kvalitnou zrnkovou kávou?
V 21. storočí ľudia opäť hľadajú cestu ku kvalitným potravinám a týka sa to aj kávy. Takzvaná neska, teda instantná káva, sa však napriek tomuto trendu stále teší obľube. My v EBENICA COFFEE vôbec nie sme fanúšikmi instantnej kávy. Nemôžeme však ignorovať fakt, že tento nápoj má aj dnes na kávovom trhu pomerne významný podiel. Chcete vedieť, prečo by ste mali vymeniť instantnú kávu za kvalitnú zrnkovú?
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
Duetto
Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.
Kde sa vzala instantná káva?
Prvá zmienka o kávovej zmesi pochádza z Veľkej Británie z roku 1771, keď John Dring získal pre svoj vynález prvý patent. Prvá úspešná metóda výroby stabilného, vo vode rozpustného kávového prášku však vzišla až z rúk japonsko-amerického chemika Satoriho Kata v roku 1901. Satori Kato najskôr vyvinul techniku výroby instantného čaju a až následne ju aplikoval na kávu.
Masová produkcia instantnej kávy sa začala až o niekoľko rokov neskôr, konkrétne v roku 1910, keď na jej výrobu belgický imigrant menom George Constant Louis Washington založil prvú továreň.
Popularita tohto nápoja postupne rástla, no markantne sa zvýšila až počas 1. a najmä 2. svetovej vojny. Keď v roku 1938 vznikla vo Švajčiarsku spoločnosť Nestlé a predstavila svoju vylepšenú receptúru instantnej kávy Nescafé, všetka produkcia americkej pobočky Nestlé bola rezervovaná výlučne pre účely americkej armády.
Výroba instantnej kávy vyzerá takto
Instantná alebo vo vode rozpustná káva sa vyrába dvoma spôsobmi. Pri prvej, staršej metóde sa používa teplo, pri druhej zasa chlad. Pri oboch sa však instantná káva vyrába z praženej mletej kávy. Upražené kávové zrná sa pomelú, zalejú horúcou vodou a značná časť vody sa následne odparí, čím vznikne koncentrovaný kávový výluh.
Dajte pozor na kávové plagiáty
Väčšina svetovej produkcie instantnej kávy sa vyrába z odrody Robusta, ktorá je menej náročná na pestovanie, odolnejšia voči chorobám, a preto vo všeobecnosti aj lacnejšia.
Obe metódy výroby instantnej kávy sú fyzikálneho charakteru, takže pri nich nedochádza k žiadnym neželaným chemickým úpravám a procesom. Kvalita výsledného nápoja však vždy závisí od konkrétneho výrobcu, dovozcu či firmy, ktorá zabezpečuje balenie a dodávanie do obchodných sietí.
Pomerne často sa totiž k pravému extraktu z pražených zŕn primiešavajú tzv. kávoviny – pražené obilniny, cigorka či napríklad prášok z pomletých fíg. Podľa kontrolných orgánov je falšovanie natoľko rozšírené, že falzifikáty tvoria až 30 % z trhu instantných káv.
Instantná verzus zrnková káva
Instantná káva má nepochybne aj svoje výhody, inak by nebola stále na trhu. Jej príprava je časovo nenáročná, nepotrebujete na ňu špeciálne vybavenie a vďaka spôsobu, akým sú kávovníkové zrná do instantnej kávy spracovávané, má dlhšiu životnosť.
Tu sa ale jej výhody končia. Porovnanie instantná verzus zrnková káva z dlhodobého hľadiska vždy vyhrá kvalitná zrnková káva, ktorá má mnoho benefitov, lepšie chutí a ovplyvňuje aj vaše zdravie.
Piť či nepiť instantnú kávu?
Náš názor je jednoznačný: NEPIŤ. Hoci sčasti rozumieme dôvodom, pre ktoré ľudia naďalej instantnú kávu pijú, sme presvedčení, že by to milovníci kávy mali zmeniť. Najlepšia investícia, akú človek môže spraviť, je konzumácia kvalitných, celistvých a čo najmenej spracovaných potravín.
A čerstvo pražená zrnková káva k nim jednoznačne patrí. Navyše milujeme rituály, ktoré sa s ňou spájajú a nevymenili by sme ich za nič na svete. Sme skrátka klasici a pri klasike aj zostaneme.😊