Košík

Váš košík je prázdny.

Káva a prostata: Ako vplývajú káva a kofeín na prostatu?

dvaja muži pijú kávu

K zdravotným témam, ktoré súvisia s kávou, patria aj problémy so zväčšením prostaty u mužov. Káva a prostata… Má jej pitie pozitívny dopad na zdravie vašej prostaty alebo by ste ju mali skôr vylúčiť?

Keď vám lekár oznámi, že máte zväčšenú prostatu, pravdepodobne dostanete aj niekoľko odporúčaní, vrátane určitých zmien v stravovaní. Jedným z týchto odporúčaní môže byť obmedzenie alebo úplné vyradenie kávy kvôli jej močopudným účinkom.

Káva totiž zvyšuje objem moču a môže zintenzívniť nutkanie na močenie, preto vám lekár môže odporučiť znížiť jej konzumáciu alebo sa jej úplne vyhnúť.

Môžem piť kávu pri problémoch s prostatou?

Ak patríte k dlhoročným milovníkom kávy, len ťažko sa jej budete vzdávať. Skvelá správa je, že možno nemusíte. Máme pre vás niekoľko tipov, ako neurobiť zo zväčšenej prostaty strašiaka. Naučte sa kávu konzumovať tak, aby neovplyvňovala zdravie vašej prostaty. 

muž s kávou

Zalievanej káve dajte stopku

Uprednostniť by ste mali espresso alebo lungo. Za diuretické účinky kávy môže do veľkej miery jeden vinník – kofeín. Ovplyvňuje rýchlosť tvorby moču, kontrakcie močového mechúra a pri diagnostikovaní BPH môže mať vplyv aj na frekvenciu močenia

Milovníci zalievanej kávy by mali v tomto bode zbystriť pozornosť. Možno sa nemusíte vzdať kávy, stačí len zmeniť spôsob jej prípravy. Povestný „turek do skla“ obsahuje totiž oveľa viac kofeínu ako espresso, lungo alebo americano pripravené z kvalitnej výberovej kávy

Mletá káva je počas lúhovania zalievanej kávy v kontakte s horúcou vodou násobne dlhšie, čo znamená, že kofeín má čas uvoľniť sa do nápoja. Pre porovnanie, espresso obsahuje asi 75 mg kofeínu, zatiaľ čo zalievaná káva ho má okolo 100 mg. Ak teda vymeníte spôsob prípravy kávy, môžete znížiť aj účinky kávy na prostatu. 

Pri problémoch s prostatou sa instantnej káve vyhnite

To isté platí aj pri instantnej káve. Asi 250ml šálka instantnej kávy obsahuje 95-100 mg kofeínu. Výroba instantnej kávy je však okrem toho netransparentná. Spotrebiteľ nikdy presne nevie, akú kávu pije, aká je krajina pôvodu, farma, odroda či spôsob spracovania kávovníkových zŕn. Nevie teda, čo všetko spolu s kávou vo svojej šálke prijíma do tela.

Na druhej strane kvalitná, citlivo upražená káva v specialty kvalite ponúka mnoho zdravotných benefitov. Má vysoký obsah bioaktívnych látok (vitamínov, minerálov či antioxidantov). Naša EBENICA COFFEE všetky tieto atribúty spĺňa, dôkazom jej vysokej kvality sú aj výsledky realizovaných laboratórnych testov

instantná káva na lyžičke

Vyskúšajte bezkofeínovú alebo nízkokofeínovú kávu

Šancu môžete dať aj bezkofeínovej káve. Ak po vyradení kofeínu pociťujete výrazné zlepšenie problémov s prostatou, no rannej šálky kávy sa nechcete vzdať, riešením pre vás môže byť káva bez kofeínu, prípadne len s jeho minimálnym obsahom. 

V našej pražiarni pre vás pražíme bezkofeínovú kávu EBENICA Zero z Kolumbie a nízkokofeínovú EBENICA Siestu s plnou chuťou mandlí a sviežosťou mandarínok. Obe kávy získali prestížne ocenenie Great Taste za výnimočnú chuť. Pražíme ich pre vás zo zrniek, ktoré boli kofeínu zbavené šetrnou Švajčiarskou vodnou metódou

Ochutnajte naše výberové kávy bez kofeínu

Káva má pozitívny vplyv na riziko vzniku rakoviny prostaty

Na záver máme pre vás ešte jednu dobrú správu. Štúdia z Harvardovej univerzity* naznačuje, že pitie kávy môže znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty. Vedcom sa podarilo objaviť v kvalitnej káve dve konkrétne látky, ktoré môžu pomáhať mužskému telu bojovať s týmto, bohužiaľ, veľmi rozšíreným typom rakoviny. 

Ide o látky s názvami kahweol acetátkafestol. Tieto zlúčeniny na základe pozorovania mnohých respondentov spomalili rast buniek rakoviny prostaty. Zníženie rizika bolo pozorované bez ohľadu na to, či muži pili kávu bez kofeínu alebo s kofeínom. 

Zaujímavé však je, že sa látky vo väčšej miere nachádzajú v kávach, ktoré boli pripravené bez filtra (v klasickom espresse alebo v káve pripravenej cez french press). Papierový filter má tendenciu kahweol acetát a kafestol zachytávať, preto je ich obsah vo filtrovanej káve oveľa nižší

EBENICA laboratórne testy

Káva a rakovina prostaty v číslach:

  • Muži, ktorí konzumovali 6 alebo viac šálok kávy denne mali takmer o 20 % nižšie riziko vzniku akejkoľvek formy rakoviny prostaty.
  • Asociácia s kávou bola ešte silnejšia pri agresívnej rakovine prostaty. Muži, ktorí pili najviac kávy, mali o 60 % nižšie riziko vzniku smrteľnej rakoviny prostaty.
  • Dokonca aj pitie 1-3 šálok kávy denne bolo spojené s nižším rizikom rakoviny prostaty.

*Štúdia skúmala súvislosť medzi konzumáciou kávy a rizikom rakoviny prostaty, najmä rizikom agresívnej rakoviny prostaty. Zaradených do nej bolo 47 911 mužov z USA, ktorí sledovali svoju spotrebu kávy od roku 1986 do roku 2008. 

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie