Košík

Váš košík je prázdny.

Káva a žlčník: Môže nám pitie kávy uľaviť po sviatočnom prejedaní?

káva a žlčník

Kvalitná káva a kofeín v nej majú na naše telo rôznorodé účinky. Jedným z pozitív je aj vzájomne obohacujúci vzťah káva a žlčník, respektíve trávenie ako také. Vedeli ste, že šálka kávy vám môže pomôcť pri pocite plného a ťažkého žalúdka alebo dokonca žlčníkových neduhoch?

V období na prelome rokov je zlepšenie trávenia veľmi aktuálna téma. Mnoho ľudí miluje vianočné jedlo tak veľmi, že to s jeho konzumáciou občas preženie. To môže viesť k nepríjemným pocitom ťažoby, plného žalúdku či pálenia záhy. Žlčník na tom nie je o nič lepšie – po ťažkom, mastnom jedle a kombinovaní rôznych delikates dostáva „poriadne zabrať“.

káva a bolesti žlčníka

Pozreli sme sa preto na vzťah kávy a trávenia a pokúsili sme sa zistiť, či môže šálka kvalitnej kávy po jedle pomôcť s nepríjemnými pocitmi, ako vplýva na funkciu žlčníka a ako dlho po jedle je najvhodnejšie zaradiť ju do svojho jedálnička.

Káva obsahuje vlákninu, poteší sa jej práve žlčník

Káva obsahuje aj vlákninu – je to len jeden z jej príjemných benefitov, o ktorých ste možno ani netušili. Vláknina z kávovníkových zŕn prechádza aj do pripraveného nápoja, pričom 100 ml veľká šálka obsahuje 0,46 až 0,75 g vlákniny. Aj keď to nemusí znieť ako veľa, zhruba 3,5 šálky denne vám môžu priniesť až 5 g vlákniny do vášho jedálnička.

Vedeli ste, že…? Práve vláknina je látka, ktorá pomáha nášmu tráviacemu traktu rýchlejšie stráviť potravu bez toho, aby sme mali pocit nafúknutia alebo bolesti brucha. Vláknina všeobecne spomaľuje trávenie živín, predovšetkým sacharidov.

Konzumácia kávy je veľmi úzko spojená aj so žalúdočnými, žlčovými a pankreatickými sekrétmi, ktoré sú všetky potrebné na trávenie potravy. Zistilo sa, že káva stimuluje produkciu tráviaceho hormónu gastrínu a kyseliny chlorovodíkovej, prítomnej v žalúdočnej šťave – obe pomáhajú efektívne rozkladať potravu v žalúdku.

benefity pitia kávy EBENICA

Zaujímavý je aj vzťah káva a žlčník. Ľudia, ktorí pijú dve až tri šálky kávy denne, majú o 4 % nižšie riziko vzniku žlčových kameňov ako tí, ktorí kávu nepijú pravidelne. Štúdia, ktorú vykonalo National Center of Biotechnology Information dokonca preukázala, že inak zdraví ľudia, ktorí pijú štyri alebo viac šálok denne, majú až o 45 % nižšie riziko vzniku žlčových kameňov. S týmito zisteniami však bola spojená iba kvalitná kofeínová káva, ktorá stimuluje funkciu žlčníka a znižuje koncentráciu cholesterolu v žlči. Kofeínový čaj či nápoje nedosiahli rovnaké výsledky.

Pozor však, hoci si káva a žlčník mimoriadne rozumejú a látky obsiahnuté v kvalitnej káve mu pomáhajú správne fungovať aj predchádzať rôznym ochoreniam, aj tu treba byť obozretný. Najmä v prípade, ak už nejakým ochorením žlčníka trpíte. Vtedy sa radšej o konzumácii kávy poraďte so svojím lekárom.

Zloženie našich káv sme si nechali laboratórne otestovať nad rámec zákona. Zistite, aké zdraviu prospešné látky EBENICA kávy obsahujú »

Káva má pozitívny vplyv na náš mikrobióm

Dúfame, že tento blog poteší všetkých kávičkárov. Podobne, ako potešili zistené informácie nás. V súčasnosti jeden z najaktívnejších slovenských gastroenterológov, Ladislav Kužela, sa téme vplyvu kávy na žalúdok a trávenie venuje dopodrobna.

Zaujíma vás kontroverzná téma káva na chudnutie? Venovali sme sa jej v jednom z našich blogov. Pozrite sa, čo sme zistili »

Svoje tvrdenie, že káva je veľmi prospešná pre náš mikrobióm (a celé trávenie) opiera o viaceré vedecké štúdie a výsledky expertov publikované v časopise New England Journal of Medicine. Tí okrem iného zistili, že:

Môžete si dopriať 3-5 šálok kávy denne

Denné pitie kávy v rozsahu 3-5 šálok je spojené s jej preventívnym účinkom na rôzne chronické ochorenia. Pozitívne vplýva na stav žalúdka, čriev, pečene aj pankreasu.

Káva má stimulačný účinok na niektoré tráviace procesy

Je spojená s pohyblivosťou hrubého čreva – procesom, pri ktorom potrava prechádza tráviacim traktom. Skúmané údaje naznačujú, že kofeínová káva môže stimulovať motolitu hrubého čreva rovnako ako obilniny, o 23 % viac ako káva bez kofeínu alebo o 60 % viac ako pohár vody a môže to súvisieť so zníženým rizikom chronickej zápchy.

Zlepšuje pestrosť nášho mikrobiómu

Kávičkári majú pravdepodobne v črevách baktériu so zložitým názvom, ktorú vedci pomenovali jednoduchým menom Freddy. Tá podľa všetkého pomáha znížiť prítomnosť škodlivých mikrobiómov, čo poskytuje priestor na prekvitanie pre tie mikrobiómy, ktoré nám pomáhajú zostať zdravými.

Zaujíma vás vzťah kávy a mikrobiómu podrobnejšie? Zistite viac v reportáži, ktorú natáčali u nás v pražiarni »

bolesti žlčníka a pitie kávy

Ako dlho po jedle si dopriať kávu?

Toto je jedna z hlavných otázok, ktorú si mnohí ľudia kladú pri konzumácii kávy po jedle. Chcú vedieť o jej zdravotných výhodách, ale aj o možných nepriaznivých účinkoch bezprostrednej konzumácie kávy po jedle.

Vedeli ste, že…? Mnoho ľudí má pocit, že im konzumácia kávy spôsobuje žalúdočné či iné tráviace ťažkosti. Problém však nie je v káve, ale v jej kvalite a spôsobe prípravy. Nekvalitné prepražené kávy neznámeho pôvodu, neoznačené zmesi či zalievaná studená káva môžu skutočne spôsobiť pálenie záhy a bolesti tráviaceho traktu.

Ak chceme nájsť správnu odpoveď na vyššie uvedenú otázku, je dôležité spoliehať sa na vedecké výskumy, ale aj na svoju vlastnú intuíciu a pocity (ne)pohody v tráviacom trakte. Niektorí ľudia uprednostňujú kávu pred jedlom, aby povzbudili chuť do jedla a rozprúdili tráviace šťavy. Iní uprednostňujú kávu po jedle ako prostriedok na podporu trávenia a ako príjemný spôsob ukončenia jedla.

Všeobecne uznáva rada však znie – ak chcete maximalizovať tráviace výhody kávy, odborníci odporúčajú dopriať si ju zhruba 30 minút po skončení konzumácie jedla. To dáva žalúdku čas začať tráviť skonzumované jedlo a kofeín potom začne stimulovať trávenie.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie