Košík

Váš košík je prázdny.

Žlčník a káva: Pomáha nám káva po jedle?

marek so šálkou espressa

Vedeli ste, že káva a žlčník spolu úzko súvisia, pretože kofeín ovplyvňuje trávenie? Môže dokonca zmierniť pocit plného žalúdka a podporiť tráviace procesy. Niektoré štúdie naznačujú, že káva môže pomáhať aj pri prevencii žlčníkových kameňov.

Ak milujete jedlo tak veľmi ako my v EBENICA COFFEE, určite sa vám občas stane, že to s jeho konzumáciou preženiete. Tento článok sme napísali počas Vianoc, keď bola téma kávy, žlčníkových neduhovtrávenia aktuálna. Môže vám však pomôcť aj počas roka, napríklad po oslavách, svadbách či Veľkej noci.

Prečítajte si viac o zdravotných témach súvisiacich s kávou »

sladké raňajky s kávou ebenica

Prejedanie sa môže viesť k nepríjemným pocitom ťažoby, plného žalúdku či pálenia záhy. Žlčník po ťažkom, mastnom jedle a kombinovaní rôznych delikates dostáva poriadne zabrať.

Preskúmali sme, ako káva ovplyvňuje trávenie a či šálka kvalitnej zrnkovej kávy po jedle zmierňuje nepríjemné pocity. Zistili sme, ako pôsobí na žlčník a kedy ju po jedle najlepšie piť.

Žlčník potrebuje vlákninu, káva ju obsahuje

Možno ani netušíte, že káva obsahuje aj vlákninu. Pri príprave nápoja sa z kávovníkových zŕn uvoľňuje, pričom 100 ml šálka obsahuje 0,46 až 0,75 g vlákniny. Tri až štyri šálky denne vám môžu pridať približne 5 g vlákniny do jedálnička.

ocenené kávy Ebenica Coffee a croissant

Ako káva podporuje tráviace procesy?

Konzumácia kávy je veľmi úzko spojená aj so žalúdočnými, žlčovými a pankreatickými sekrétmi, ktoré sú všetky potrebné na trávenie potravy. Zistilo sa, že káva stimuluje produkciu tráviaceho hormónu gastrínu a kyseliny chlorovodíkovej, prítomnej v žalúdočnej šťave – obe pomáhajú efektívne rozkladať potravu v žalúdku.

Vzťah medzi kávou a žlčníkom je tiež zaujímavý. Pravidelná konzumácia dvoch až troch šálok kávy denne znižuje riziko vzniku žlčových kameňov o 4 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepijú.

Štúdia od National Center of Biotechnology Information zistila, že zdraví ľudia, ktorí vypijú štyri alebo viac šálok denne, majú až o 45 % nižšie riziko vzniku žlčových kameňov. A je úplne jedno, či ide o svetlejšie praženú kávu pre alternatívne kávovary alebo tmavšie pražené singlové či blendové kávy na espresso.

  • Káva stimuluje tvorbu žalúdočných a žlčových štiav.
  • Kofeín zvyšuje produkciu tráviaceho hormónu gastrínu, ktorý podporuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny.
  • Žalúdočná kyselina pomáha efektívnejšie rozkladať potravu.
  • Káva zvyšuje pohyblivosť čriev, čo urýchľuje trávenie.

Tieto zistenia sa týkajú iba kvalitnej kofeínovej kávy, ktorá podporuje funkciu žlčníka a znižuje koncentráciu cholesterolu v žlči. Kofeínový čaj a iné nápoje nemali rovnaký účinok.

Marek so šálkou espressa

Hoci káva a žlčník majú pozitívny vzťah a látky v kvalitnej káve podporujú jeho správne fungovanie a prevenciu ochorení, treba byť opatrný. Ak už trpíte ochorením žlčníka, konzultujte konzumáciu kávy so svojím lekárom.

Vyskúšajte niektorý z našich degustačných balíčkov

Káva má pozitívny vplyv aj na náš mikrobióm

Dúfame, že tento blog poteší všetkých kávičkárov. Podobne, ako potešili zistené informácie nás. V súčasnosti jeden z najaktívnejších slovenských gastroenterológov, Ladislav Kužela, sa téme vplyvu kávy na žalúdok a trávenie venuje dopodrobna.

Svoje tvrdenie, že káva je veľmi prospešná pre náš mikrobióm (a celé trávenie) opiera o viaceré vedecké štúdie a výsledky expertov publikované v časopise New England Journal of Medicine. Tí okrem iného zistili, že:

Môžete si dopriať 3-5 šálok kávy denne

Denné pitie kávy v rozsahu 3-5 šálok je spojené s jej preventívnym účinkom na rôzne chronické ochorenia. Pozitívne vplýva na stav žalúdka, čriev, pečene aj pankreasu. Uhádli ste, žlčník tiež rád počuje, keď zapínate kávovar a ide sa pripravovať káva.

Káva má stimulačný účinok na tráviace procesy

Je spojená s pohyblivosťou hrubého čreva – procesom, pri ktorom potrava prechádza tráviacim traktom. Skúmané údaje naznačujú, že kofeínová káva môže stimulovať motolitu hrubého čreva rovnako ako obilniny, o 23 % viac ako káva bez kofeínu alebo o 60 % viac ako pohár vody. To môže súvisieť so zníženým rizikom chronickej zápchy.

Zlepšuje pestrosť nášho mikrobiómu

Kávičkári majú pravdepodobne v črevách baktériu so zložitým názvom, ktorú vedci pomenovali jednoduchým menom Freddy. Tá podľa všetkého pomáha znížiť prítomnosť škodlivých mikrobiómov, čo poskytuje priestor na prekvitanie pre tie dobré mikrobiómy (pomáhajú nám udržať si zdravie).

Ebenica kávy a šálka Modranska

Kedy po jedle piť kávu?

Toto je jedna z hlavných otázok, ktorú si mnohí ľudia kladú pri konzumácii kávy po jedle. Chcú vedieť o jej zdravotných výhodách, ale aj o možných nepriaznivých účinkoch bezprostrednej konzumácie kávy po jedle.

Vedeli ste, že…? Mnoho ľudí má pocit, že im konzumácia kávy spôsobuje žalúdočné či iné tráviace ťažkosti. Problém však nie je v káve, ale v jej kvalite a spôsobe prípravy. Nekvalitné prepražené kávy neznámeho pôvodu, neoznačené zmesi či zalievaná studená káva môžu skutočne spôsobiť pálenie záhy a bolesti tráviaceho traktu.

Ak chceme nájsť správnu odpoveď na vyššie uvedenú otázku, je dôležité spoliehať sa na vedecké výskumy, ale aj na svoju vlastnú intuíciu a pocity (ne)pohody v tráviacom trakte.

Niektorí ľudia uprednostňujú kávu pred jedlom, aby povzbudili chuť do jedla a rozprúdili tráviace šťavy. Iní uprednostňujú kávu po jedle ako prostriedok na podporu trávenia a ako príjemný spôsob ukončenia jedla.

Všeobecne uznávaná rada však znie – ak chcete maximalizovať tráviace výhody kávy, odborníci odporúčajú dopriať si ju zhruba 30 minút po skončení konzumácie jedla. To dáva žalúdku čas začať tráviť skonzumované jedlo a kofeín potom začne stimulovať trávenie.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie