Vedeli ste, že káva a žlčník spolu úzko súvisia, pretože kofeín ovplyvňuje trávenie? Môže dokonca zmierniť pocit plného žalúdka a podporiť tráviace procesy. Niektoré štúdie naznačujú, že káva môže pomáhať aj pri prevencii žlčníkových kameňov.
Ak milujete jedlo tak veľmi ako my v EBENICA COFFEE, určite sa vám občas stane, že to s jeho konzumáciou preženiete. Tento článok sme napísali počas Vianoc, keď bola téma kávy, žlčníkových neduhov a trávenia aktuálna. Môže vám však pomôcť aj počas roka, napríklad po oslavách, svadbách či Veľkej noci.
Prečítajte si viac o zdravotných témach súvisiacich s kávou »

Prejedanie sa môže viesť k nepríjemným pocitom ťažoby, plného žalúdku či pálenia záhy. Žlčník po ťažkom, mastnom jedle a kombinovaní rôznych delikates dostáva poriadne zabrať.
Preskúmali sme, ako káva ovplyvňuje trávenie a či šálka kvalitnej zrnkovej kávy po jedle zmierňuje nepríjemné pocity. Zistili sme, ako pôsobí na žlčník a kedy ju po jedle najlepšie piť.
Žlčník potrebuje vlákninu, káva ju obsahuje
Možno ani netušíte, že káva obsahuje aj vlákninu. Pri príprave nápoja sa z kávovníkových zŕn uvoľňuje, pričom 100 ml šálka obsahuje 0,46 až 0,75 g vlákniny. Tri až štyri šálky denne vám môžu pridať približne 5 g vlákniny do jedálnička.

Ako káva podporuje tráviace procesy?
Konzumácia kávy je veľmi úzko spojená aj so žalúdočnými, žlčovými a pankreatickými sekrétmi, ktoré sú všetky potrebné na trávenie potravy. Zistilo sa, že káva stimuluje produkciu tráviaceho hormónu gastrínu a kyseliny chlorovodíkovej, prítomnej v žalúdočnej šťave – obe pomáhajú efektívne rozkladať potravu v žalúdku.
Vzťah medzi kávou a žlčníkom je tiež zaujímavý. Pravidelná konzumácia dvoch až troch šálok kávy denne znižuje riziko vzniku žlčových kameňov o 4 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepijú.
Štúdia od National Center of Biotechnology Information zistila, že zdraví ľudia, ktorí vypijú štyri alebo viac šálok denne, majú až o 45 % nižšie riziko vzniku žlčových kameňov. A je úplne jedno, či ide o svetlejšie praženú kávu pre alternatívne kávovary alebo tmavšie pražené singlové či blendové kávy na espresso.
- Káva stimuluje tvorbu žalúdočných a žlčových štiav.
- Kofeín zvyšuje produkciu tráviaceho hormónu gastrínu, ktorý podporuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny.
- Žalúdočná kyselina pomáha efektívnejšie rozkladať potravu.
- Káva zvyšuje pohyblivosť čriev, čo urýchľuje trávenie.
Tieto zistenia sa týkajú iba kvalitnej kofeínovej kávy, ktorá podporuje funkciu žlčníka a znižuje koncentráciu cholesterolu v žlči. Kofeínový čaj a iné nápoje nemali rovnaký účinok.

Hoci káva a žlčník majú pozitívny vzťah a látky v kvalitnej káve podporujú jeho správne fungovanie a prevenciu ochorení, treba byť opatrný. Ak už trpíte ochorením žlčníka, konzultujte konzumáciu kávy so svojím lekárom.
Vyskúšajte niektorý z našich degustačných balíčkov
-
Degustačný balíček Obľúbené kávy
Spoznajte tri najobľúbenejšie single origin kávy z našej ponuky.
Na sklade14,90€ -
Degustačný balíček Ocenené kávy – Tradičné
Šestica medzinárodne ocenených espresso blendov s vynikajúcou chuťou.
Na sklade27,90€ -
Degustačný balíček Ocenené kávy – Moderné
Výber šiestich ovocných káv ocenených v súťaži Great Taste.
Na sklade27,90€
Káva má pozitívny vplyv aj na náš mikrobióm
Dúfame, že tento blog poteší všetkých kávičkárov. Podobne, ako potešili zistené informácie nás. V súčasnosti jeden z najaktívnejších slovenských gastroenterológov, Ladislav Kužela, sa téme vplyvu kávy na žalúdok a trávenie venuje dopodrobna.
Zaujíma vás kontroverzná téma káva na chudnutie? Venovali sme sa jej v jednom z našich blogov. Pozrite sa, čo sme zistili »
Svoje tvrdenie, že káva je veľmi prospešná pre náš mikrobióm (a celé trávenie) opiera o viaceré vedecké štúdie a výsledky expertov publikované v časopise New England Journal of Medicine. Tí okrem iného zistili, že:

Kedy po jedle piť kávu?
Toto je jedna z hlavných otázok, ktorú si mnohí ľudia kladú pri konzumácii kávy po jedle. Chcú vedieť o jej zdravotných výhodách, ale aj o možných nepriaznivých účinkoch bezprostrednej konzumácie kávy po jedle.
Ak chceme nájsť správnu odpoveď na vyššie uvedenú otázku, je dôležité spoliehať sa na vedecké výskumy, ale aj na svoju vlastnú intuíciu a pocity (ne)pohody v tráviacom trakte.
Niektorí ľudia uprednostňujú kávu pred jedlom, aby povzbudili chuť do jedla a rozprúdili tráviace šťavy. Iní uprednostňujú kávu po jedle ako prostriedok na podporu trávenia a ako príjemný spôsob ukončenia jedla.
Všeobecne uznávaná rada však znie – ak chcete maximalizovať tráviace výhody kávy, odborníci odporúčajú dopriať si ju zhruba 30 minút po skončení konzumácie jedla. To dáva žalúdku čas začať tráviť skonzumované jedlo a kofeín potom začne stimulovať trávenie.