Košík

Váš košík je prázdny.

Káva ako hnojivo: Funguje kávová usadenina ako hnojivo?

kávová usadenina využitie v záhrade

Vedeli ste, že zdanlivo nevyužiteľný odpad z kávy obsahuje množstvo cenných látok? Kávová usadenina obsahuje živiny, ktoré môžu pomôcť rastlinám prosperovať. Káva ako hnojivo výborne poslúži v domácnosti a záhrade pri izbových aj vonkajších rastlinách.

Ak milujete kávu tak ako my v EBENICA COFFE, určite sa vám doma hromadí množstvo kávového odpadu. Je škoda ho len tak vyhodiť, má totiž mnohostranné využitie.

Kávová usadenina obsahuje vzácne látky

Z jednej tony zelených kávovníkových zŕn zostane po vypití káv kávový odpad s hmotnosťou približne 650 kilogramov. Pre toto obrovské množstvo zvyškovej kávovej usadeniny (podľa dostupných údajov je to približne 15 miliónov ton ročne) dokážeme dnes nájsť efektívny spôsob využitia.

kávové puky v šálke

Zloženie kávovej usadeniny hovorí v jej prospech – obsahuje veľké množstvo látok, ktoré si v prírode nájdu miesto. Kávová usadenina ako hnojivo je výborná pre izbové kvety, exteriérové rastliny či dokonca zeleninu. 

Zloženie kávovej usadeniny:

  • cukry (cca 20 % z hmotnosti)
  • bielkoviny (cca 20 % hmotnosti)
  • ligníny – druhá najčastejšia organická zlúčenina na zemskom povrchu po celulóze (opäť cca 20 % hmotnosti)
  • draslík (11,7 g/kg), dusík (2,8 g/kg), horčík (1,9 g/kg) či fosfor (1,8 g/kg)

Ak sa rozhodnete vo svojej domácnosti používať kávové zvyšky, nezabudnite na jednu dôležitú vec. Kávová usadenina musí byť najprv dôkladne vysušená, aby nedošlo k jej splesneniu. Až potom s ňou môžete ďalej pracovať, pridávať ju do substrátu v kvetináčoch alebo do záhrady.

Naše kávy si nechávame pravidelne laboratórne testovať. Majú vysoký obsah prospešných látok, preto by bola škoda ich len tak vyhodiť »

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
  • Logo s nápisom "Nový zber" na zelenom pozadí.
    Balenie kávy Mexico Esmeralda

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    bylinkybylinky
    tabaktabak
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.
    Kenya Tekangu Tegu transparent

    Kenya Tekangu Tegu

    Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.

    grepgrep
    kvetinykvetiny
    malinymaliny

1. Rastliny, ktoré znášajú kávové usadeniny

Vďaka svojmu zloženiu vám poslúži kávová usadenina ako hnojivo pri izbových aj pri vonkajších rastlinách. Ako na to? Jednoducho pridajte kávu do kvetináča

Všetko však má svoje pravidlá. Zvyšky kávy uvoľňujú do pôdy dusík, preto je vhodné nimi hnojiť najmä rastliny, ktoré ho potrebujú veľa. Najviac ich teda obľubujú kyslomilné rastliny. Tým, ktoré majú rady zásaditú pôdu, by takéto hnojivo mohlo uškodiť. Sós z kávy ako hnojivo je vhodné použiť v týchto prípadoch: 

kávová usadenina pridávaná lyžičkou do kvetináča

Káva do kvetináča na izbové rastliny

Najviac ľudí využíva kávu ako hnojivo na izbové kvety. Vďaka svojmu pH zabíja prípadnú burinu, baktérie či huby a pomáha prosperite izbových rastlín. 

Vhodná je na africké fialky, malé kaktusy, vianočnú ružu a kvitnúci kaktus, na ťahavé kvety, azalky, kamélie, hortenzie či dracény. Tieto rastliny sa vám poďakujú a vy budete mať dobrý pocit, že kávová usadenina neputovala do koša.

Kávová usadenina na orchidey

Špeciálnou skupinou izbových rastlín, ktoré milujú kávu, sú orchidey. Kávová usadenina na orchidey pôsobí pozitívne, potrebujú totiž veľa draslíka v pôde. Usadenina dokonca stimuluje kvitnutie, a to aj u rastlín, ktoré z nejakého dôvodu dlhšie nemali kvety. 

Vyrobte si kávový extrakt pre orchideu:

  • 100 gramov kávovej usadeniny rozmiešajte v 3 litroch odstátej vody
  • extrakt nechajte stáť 5 hodín a občas ho premiešajte
  • dôkladne tekutinu sceďte cez husté sitko
  • nalejte extrakt do hlbšej a širokej nádoby
  • ponorte doň orchideu a nechajte pôsobiť približne 15 minút
kávová usadenina pridávaná lyžičkou do kvetináča s orchideou

Kávová usadenina a jej využitie v záhrade

Všetky druhy listovej a koreňovej zeleniny a paradajky majú rady kyslejšiu pôdu a potrebujú dusík a horčík pre svoj optimálny rast. Káva ako hnojivo funguje výborne aj pri mrkve, zemiakoch, cukete, baklažáne, petržlene či reďkovke.

Pri ovocí sú to tiež rastliny, ktoré majú rady kyslú pôdu. Funguje na jahody, čučoriedky či doma pestované citrusy.

Káva ako hnojivo na paradajky

Jednou z rastlín, pre ktoré je káva ako hnojivo najvhodnejšia, sú rastliny paradajok. Malým paradajkovým stromčekom, ktoré nás v lete obdaria voňavými červenými plodmi, sa výborne darí v mierne kyslej pôde. Dusík, fosfordraslík sú tiež veľmi dôležité pre ich rast a správnu chuť plodín.

Efekt však nie je okamžitý. Niekedy potrebujete pridávať kávovú usadeninu do pôdy dlhodobo (v primeraných množstvách), aby pôsobila ako účinné hnojivo na paradajky. Primeraným množstvom myslíme jednu menšiu šálku, ktorú primiešame do pôdy okolo koreňa.

Kávová usadenina na jahody

Rastliny jahôd tiež preferujú mierne kyslú pôdu, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 5,3 až 6,5 pH. Môžete ich preto smelo pohnojiť kávovými zvyškami, napríklad tak, že ich nasypete okolo spodnej časti pod listy. Po zaliatí sa živiny vsiaknu do pôdy a obohatia chuť a arómu jahodových plodov. 

Ďalším spôsobom, ako použiť kávovú usadeninu na hnojenie rastlín jahôd je primiešať ju do pôdy ešte pred výsadbou. Zmiešajte kávovú usadeninu s pôdou v pomere približne 1:4 (kávová usadenina:pôda). 

kávová usadenina ako hnojivo na jahody

2. Rastliny, ktoré neznášajú kávové usadeniny

Kávová usadenina nie je vhodné hnojivo pre všetky rastliny. Naštudujte si informácie o rastlinách, ich nárokoch na pôdu a podmienky pestovania. Ak si vopred neprečítate dôležité informácie o pestovaných rastlinách, môžete im viac ublížiť ako prospieť.

Kofeín (kávová usadenina ho stále obsahuje takmer polovicu) môže spomaliť ich rast, zastaviť kvitnutie alebo znížiť percento klíčivosti. V prípade, že sa vám ju nepodarí dokonale vysušiť, do pôdy prenesie kávová usadenina plesne a ďalšie toxické látky, ktoré rastlinám uškodia. 

Rastliny citlivé na kávu sú napríklad:

  • levanduľa
  • ľalia
  • bylinky (napr. rozmarín)
  • kapusta
  • plamienka
  • pakost
  • krušpán
  • klinček
  • muškát

Dajte si pozor aj na to, aby ste to s kávou neprehnali ani pri rastlinách, ktorým jej zloženie vyhovuje. Môže to vytvoriť nepreniknuteľnú bariéru na povrchu pôdy, čo zabráni rastlinke voľne dýchať.

Vedeli ste, že…? Použitá kávová usadenina nie je to isté ako čerstvo namletá káva. Ak pestujete rastliny, ktoré potrebujú veľmi kyslú pôdu, môžete do nich pridať aj čerstvé, najemno namleté kávové zrná. Dosiahnete tak oveľa vyššiu kyslosť pôdy či substrátu.

Použite kávovej usadeniny ako hnojiva predstavuje ekologickú a udržateľnú alternatívu k tomu, že by tento odpad jednoducho skončil v koši. Táto prírodná metóda nielenže pomáha znižovať množstvo odpadu, ale aj obohacuje pôdu životodarnými živinami pre rastliny.

Vyššie je mnoho skvelých príkladov toho, ako každodenné predmety môžeme znovu využiť a prispieť k udržateľnejšiemu spôsobu života. Takýmito jednoduchými zmenami môžeme vytvoriť zelenšie a zdravšie prostredie pre nás aj pre budúce generácie.

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2 / zdroj 3 / zdroj 4 / zdroj 5 / zdroj 6 / zdroj 7

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie