U nás v EBENICA COFFEE sa leto nekončí – pokračujeme v sérii Kávovlogov, ktoré Majko s Michalom natočili počas najteplejších dní v roku. V tomto diele sa preniesli na začiatok 20. storočia do Mexika a pripravili si takzvanú cafe de olla.
Obsah článku
Ide o sladkú kávu, ktorú mexické ženy pripravovali mužom v zákopoch počas povstaleckých bojov. Tradične kávu, cukor a koreniny varili v hlinenej nádobe priamo na ohni. Nám musela postačiť indukcia a klasická rajnica, výsledok však príjemne prekvapil:
Mexická káva s koreninami (cafe de olla)
Po príprave vietnamskej kávy s vajíčkom sa Majo presunul do Mexika. V pražiarni nám pripravil cafe de olla, jednoduchý kávový nápoj s bohatou kultúrnou históriou.
„Vojaci a revolucionári potrebovali niečo teplé a povzbudzujúce. Preto ženy, ktoré im varili a pripravovali jedlo, vymysleli tento špeciálny nápoj. Je kombináciou kávy, korenín a cukru,“ vysvetlil Majko na začiatku najnovšieho Kávovlogu.
Recept na mexickú kávu s koreninami:
Olla sú tradičné hlinené hrnce, ktoré Mexičanky pokladali priamo na oheň. Odtiaľ pochádza aj názov kávy, ktorú sme skúsili pripraviť v podmienkach pražiarne. Zvolili sme jednoduchšiu cestu a kávu sme uvarili na indukčnej doske.
Na prípravu cafe de olla nám výborne poslúžila – ako inak – káva z Mexika. EBENICA Mexico Esmeralda v sebe skrýva aj tóny tabaku a čokolády, ktoré pri sladkej príprave s koreninami krásne vynikli.
Vyberte si kávy s chuťou Strednej Ameriky »
-

Mexico Esmeralda
Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.
Na skladePrice range: 4,49€ through 21,80€ -



Guatemala Acatenango
Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.
Na skladePrice range: 4,49€ through 23,80€ -


Cuba Serrano Superior
Absolútne dokonalá, orieškovo-karamelová káva s hustou crémou a horkými tónmi tabaku.
Na skladePrice range: 4,49€ through 44,90€
V receptoch sa striktne neuvádza, aké koreniny treba na cafe de olla použiť. Pokojne s ich pridaním experimentuje podľa chuti a toho, čo máte aktuálne doma.
My sme do zmesi pridali:
- 25 g trstinového cukru
- celú aj mletú škoricu
- celé klinčeky
- badián/aníz
Celý recept aj s jednoduchým postupom nájdete vo videu vyššie. Majo si v závere kávu aspoň vychutnal z hlineného hrnčeka, aby sa lokálnej príprave priblížil čo najviac. Skúsite mexickú kávu aj doma? Napíšte nám!










