Cukor, mlieko a med sú prísady, ktoré si do kávy bežne pridávame. Ale skúšali ste si už kávu osoliť? Nie, nie je to žiadna novinka. Soľ v káve má dlhú tradíciu a nie je to len náhodný experiment. Vietnamskí, tureckí aj škandinávski kávičkári siahajú po soli v káve už dlho.
Tak ako cukor dokáže zmierniť kyslú chuť kávy, tak vie soľ odstrániť jej nepríjemnú horkosť. Niektoré kávy ale majú prirodzené a žiaduce horkasté tóny. Ako napríklad káva Ebenica Cuba Serrano alebo EBENICA Mexico Esmeralda.
Mexico Esmeralda
Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.
Cuba Serrano Superior
Absolútne dokonalá, orieškovo-karamelová káva s hustou crémou a horkými tónmi tabaku.
Prirodzená vs. nežiaduca horkosť kávy
Pri posudzovaní horkosti je tiež dôležitá tmavosť jej praženia. Čím dlhšie sa káva praží, tým viac obsahuje fenylindánov, látok, ktoré sú známe svojimi preventívnymi účinkami proti Alzheimerovej chorobe. Sú ale tiež zodpovedné za jej horkosť. Kofeín sám o sebe má tiež mierne horkú chuť.
Mali by ste si posoliť vašu šálku aj vy?
Nie, ak si vyberiete kvalitnú kávu ako je naša EBENICA. Nájdete v nej len príjemnú horkosť, ktorá je úplne prirodzená a soľ určite nebudete potrebovať. Tá sťahuje nepríjemnú spálenú horkosť menej kvalitnej kávy. Náš Majko vám o tom povie v najnovšom diele kávovlogu viac:
Na záver
Soľ zázračne neodstráni horkosť. Jej účinok spočíva v tom, že sodíkové ióny v nej blokujú receptory zodpovedné za vnímanie horkosti. Týmto spôsobom soľ nielenže môže zmierňovať výrazné prejavy horkosti, ale aj pomáha vytvoriť vyváženú a chuťovú skladbu kávy.