Občas aj u nás v pražiarni dostaneme chuť na niečo netradičné. Vtedy sa nebojíme experimentovať či skúšať nové recepty. Práve týmto spôsobom sme natrafili na 3 lahodné likéry, o ktoré sme sa s vami rozhodli podeliť. Ktorý kávový likér sa stane vašim favoritom?
Obsah článku
Rozvoňajte sviatočný stôl kávovými likérmi
Vianočné obdobie je ideálnym časom na objavovanie netradičných chutí, ktoré zahrejú a potešia. Práve kávové likéry spájajú intenzívnu chuť kávy s jemným nádychom alkoholu, čo z nich robí perfektný doplnok k sviatočným dezertom či darček pre vašich blízkych.
V článku vám predstavíme tri jedinečné recepty, ktoré sa hodia na vianočný stôl, novoročný prípitok alebo ako inšpirácia na domáce experimentovanie.

Základom každého z nich je espresso pripravené z našej výberovej zrnkovej kávy. Tam však podobnosť končí – chuťovo aj textúrou sú likéry odlišné, aby si každý mohol vybrať ten, ktorý mu najviac chutí.
Bude to slávnostný likér so štipkou alkoholu, čoraz viac populárna nealko verzia alebo vianočný likér z našej Limitky Peru Chanchamayo?
Objavte najočakávanejšiu Limitku roka
1. Kávový likér s whiskey
Prvý z receptov, ktorý sa nám osvedčil aj medzi priateľmi, je recept na kávový likér so salkom a whiskey. Dobre funguje aj rum, whiskey však má sladké náznaky karamelu, vanilky alebo medu, čo pochádza zo zrenia v dreve a v kombinácii s kávou to výborne funguje (pokiaľ uprednostňujete nealkoholické likéry, pozrite recept č. 2). Výhodou je, že nebudete potrebovať žiadne špeciálne kávové príslušenstvo.
Kávový likér by mal byť komplexný, vyvážený a príjemný na pitie. Hlavná chuťová línia sa točí okolo kávy, zároveň je doplnená o sladké a jemné tóny ostatných prísad ako sú čokoláda či korenie. V alkoholických verziách alkohol len zľahka dopĺňa chuť a poskytuje jemný hrejivý záver – s whiskey to teda naozaj nemusíte preháňať.
Pozrite sa, ako robí kávový likér náš barista Majo »
Na 0,5 l likéru budete potrebovať:
- 2 x espresso (60 ml)
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 150 g zahusteného kondenzovaného mlieka
- 100 g obľúbeného čokoládového krému
- 100 ml whiskey
Kávový likér – recept:
- Pripravte si 2 x espresso z vašej obľúbenej kávy. Rovnako si navážte a pripravte aj ostatné ingrediencie.
- V rajnici si na nízkej teplote zohrejte salko a čokoládový krém, pokiaľ sa dokonale nerozpustia a nespoja.
- Následne do hustejšej zmesi vlejte pripravené espresso a nechajte všetko spolu chvíľku prehriať.
- Zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a prelejte ju do väčšej misky.
- Za stáleho miešania do misky pridajte šľahačkovú smotanu a whiskey (podľa chuti).
- Výsledná zmes by sa mala ľahko liať a mala by konzistenciou pripomínať kávový likér, ktorý si kúpite aj v obchode.
- Prelejte likér do uzatvárateľnej fľašky a nechajte ho v chladničke aspoň zopár hodín. Najlepšie chutí na druhý deň.
Vyšperkujte likér ocenenými kávami
-
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
Na sklade4,49€ – 41,90€ -
Harmonelle
Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Colombia La Secreta
Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.
Na sklade4,49€ – 39,90€
2. Nealkoholický kávový likér – Espresso Martini
V našom blogu v žiadnom prípade nechceme propagovať nadmernú konzumáciu alkoholu. Plne podporujeme aktuálny trend, ktorý získava popularitu najmä medzi mladými. Generácia Z (ľudia narodení po roku 1996) uprednostňuje aj nápoje, v ktorých by ste za bežných okolností očakávali alkohol, skôr v ich nealkoholickej verzii.
Rozhodli sme sa nabehnúť na trend tzv. sober curiousity (voľne by sa dal preložiť ako zvedavosť či experimentovanie s triezvosťou) a vyskúšať aj recept na nealkoholický kávový likér, konkrétne na slávne Espresso Martini. A je fan-tas-tic-ké!

Na 1 nealko kávový likér budete potrebovať:
- 1 x espresso (30 ml)
- 70 ml šľahačkovej smotany
- simple sirup alebo kávový sirup podľa výberu
- ľad
- kakao
- celé kávové zrnká na ozdobu
- shaker
Nealko kávový likér – recept:
- Nachystajte a odmerajte si všetky ingrediencie, ktoré budete potrebovať na nealkoholický kávový likér.
- Do shakeru nasypte ľad a pridajte doň espresso, šľahačkovú smotanu a sirup, ktorý vám najviac chutí.
- Poriadne všetko spolu pretrepte po dobu asi 25-30 sekúnd.
- Pripravené nealko Espresso Martini prelejte do pohára na vysokej stopke.
- Vrch hustého likéru môžete jemne posypať kakaovým práškom a dozdobiť celými kávovými zrnkami.
Náš tip sú kávy z Latinskej Ameriky, napríklad obľúbená a chuťovo vyvážená EBENICA Brasil Santos alebo viac exotická EBENICA Guatemala Acatenango v organickej kvalite. Avšak aj etiópske kávy prinesú do nealkoholického likéru svieže ovocné až kvetinové tóny, ktoré vyústia do zaujímavého chuťového twistu v závere.
Objavte kávy ideálne na prípravu nealko likéru
-
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
Na sklade4,49€ – 35,90€ -
Guatemala Acatenango
Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.
Na sklade4,49€ – 23,80€ -
Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Na sklade4,49€ – 25,80€
3. Vianočný kávový likér
Ho-ho-ho! Vianoce sú za rohom, a to znamená len tri veci: sviatočnú náladu, nekonečne veľa svetielok a našu najobľúbenejšiu vianočnú Limitku EBENICA Peru Chanchamayo. V EBENICA COFFEE ju pre vás pražíme niekoľko rokov a zakaždým sa už na jeseň tešíme, kedy začne naša pražiareň opäť rozvoniavať tónmi čokolády, karamelu a škorice.
Máte radi vianočné chute? Toto ovsené latte s vianočným sirupom zahreje nielen telo, ale aj ducha nejedného kávičkára »
Základom vianočného kávového likéru je espresso pripravené práve z Limitky EBENICA Peru Chanchamayo. Ide o jednu z najkvalitnejších gurmánskych káv súčasnej latinskoamerickej produkcie, vrelo teda odporúčame si popri kávovom likéri pripraviť aj jedno čisté espresso a vychutnať si ju naplno. Možno sa z toho stane vaša nová vianočná tradícia, ktohovie? A teraz už poďme na to:
Na 0,5 l vianočného likéru budete potrebovať:
- 3 x espresso (90 ml) z vianočnej Limitky EBENICA Peru Chanchamayo
- 180 g karamelového kondenzovaného mlieka
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 50 g horkej čokolády
- 150 ml rumu
- mlieko na zriedenie
- mletá škorica
- nastrúhaná kôra z BIO pomaranča

Vianočný kávový likér – recept:
- Pripravte si 3x espresso z našej vianočnej Limitky Peru Chanchamayo s chuťou čokolády, karamelu a škorice.
- V rajnici zohrejte kondenzované mlieko s karamelou príchuťou. Ak je príliš husté, pridajte doň trochu mlieka.
- Do teplého kondenzovaného mlieka v rajnici pridajte na kocky nalámanú horkú čokoládu. Miešajte, kým sa neroztopí a zmes sa dokonale nespojí.
- Do rajnice prilejte aj espresso a opakujte postup s dôkladným miešaním.
- Zmes prelejte do väčšej misky a nechajte ju za občasného miešania vychladnúť na izbovú teplotu.
- Primiešajte k nej nachystanú šľahačkovú smotanu a rum. Ak sa vám likér zdá hustý, nebojte sa doň priliať ešte trochu mlieka.
- Na záver pridajte opatrne (napríklad cez sitko) do likéra v miske mletú škoricu podľa chuti. Pre zvýraznenie čokoládových a karamelových tónov môžete do zmesi nastrúhať kôru z jedného pomaranča v BIO kvalite.
- Likér prelejte do uzatvárateľnej fľašky a umiestnite do chladničky.
-
Darčeková kazeta s espresso šálkami
Kazeta s espresso šálkami, do ktorej môžete pridať kávu EBENICA podľa vlastného výberu.
Na sklade22,90€
Bonus: Poznáte kávový likér Kahlúa?
Pri hľadaní a skúšaní tých NAJ receptov na kávové likéry s našou kávou sme pomerne často narazili na slovné spojenie kávový likér Kahlúa. Upútalo to našu pozornosť – čo to je a odkiaľ tento likér pochádza?
Ide o obľúbený mexický kávový likér, ktorý sa vyrába zo 100 % arabica kávy, cukru, vanilky a rumu. Podľa všetkého má bohatú, sladkú chuť s intenzívnou arómou kávy. Používa sa v rôznych koktailoch a miestni ho často pijú aj samostatne s ľadom alebo pridávajú do sladkých dezertov. Kahlúa má tmavohnedú farbu a obsahuje približne 20 % alkoholu.
Prvýkrát bola Kahlúa vyrobená v roku 1936 v Mexiku, konkrétne v regióne Veracruz. Jej meno je odvodené z arabského slova kahwa, ktoré znamená káva a darovalo meno nášmu obľúbenému nápoju takmer všade na svete. Čo poviete, vyskúšate si tento kávový likér pripraviť doma z našej 100% arabicy EBENICA Mexico Esmeralda?