Košík

Váš košík je prázdny.

Kávový zákusok nielen na Veľkú noc? Vyskúšajte recept na nadýchané veterníky

kávové veterníky s kávou EBENICA Siesta

Hľadáte recept na kávový zákusok, ktorý vynikne na vašom sviatočnom stole? Práve ste ho našli. Tieto kávové veterníky si vďaka nášmu postupu, ktorý dokumentuje každý krok procesu, ľahko zvládnete pripraviť aj doma.

Hodia sa nielen na Veľkú noc, ale aj na lenivé nedeľné popoludnie či len tak – k šálke výberovej kávy, keď dostanete chuť na sladké. Kávový zákusok nikdy neomrzí, najmä ak patríte k milovníkom sýtych kávových chutí

Kávový zákusok – recept na veterníky

V EBENICA COFFEE sme si pre vás pripravili recept na veterníky s kávovým krémom. Recept aj fotografie sú výsledkom šikovných rúk cukrárky a maminy na materskej dovolenke – Dominiky Noskovičovej

kávový zákusok

Pri ich príprave siahla po nízkokofeínovej káve EBENICA Siesta s tónmi mandlí, mandarínok a cukrovej melasy, aby si ich mohli bez obáv vychutnať aj jej dvaja malí synovia. Výsledok? Dezert, ktorý poteší nielen dospelých kávičkárov, ale aj malých maškrtníkov.

Z cesta by vám malo vyjsť približne 10-15 kusov veterníkov (podľa vašej preferovanej veľkosti). Na tento kávový recept si vyhraďte trochu viac času. Aby boli veterníky dokonalé a nadýchané, musia pred ďalšími krokmi procesu poriadne vychladnúť – krémy ideálne cez noc v chladničke.

Pripravte si najprv cesto a kávový aj karamelový krém, s čokoládovou ganache budeme pracovať v teplom stave. Poďme sa na to pozrieť – krok za krokom:

Cesto (suroviny + postup):

  • 100 g vody
  • 100 g mlieka
  • 3 g soli
  • 15 g kryštálového cukru
  • 80 g masla
  • 160 g hladkej múky
  • 250 g vajec

Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu (zmes musí vrieť). Potom pridáme preosiatu múku a na nižšej teplote stále miešame, kým sa cesto nezačne odpaľovať (teda odliepať od stien hrnca). Po približne 2 až 3 minútach je cesto hotové.

miska s krémom a EBENICA Siesta

Cesto ihneď preložíme z hrnca do misy a na stupni 1 na kuchynskom robote miešame približne minútu, čím docielime, že cesto nám mierne vychladne. Následne zapracujeme po jednom všetky vajíčka. Cesto poriadne premiešame a necháme vychladnúť. 

Po vychladnutí ho preložíme do vrecúška na zdobenie a vytvoríme na plechu veterníky. Pečieme v rúre, program horný a dolný ohrev, predhriatej na 200 °C. Po približne 10 minútach teplotu znížime na 170 °C a pečieme ďalej. 

Čas záleží od veľkosti, my sme základ na tento kávový zákusok piekli približne 35 minút. Prvých 20 minút určite neotvárame dvierka rúry. Upečené veterníky musia byť zlatisté, pevné a vo vnútri suché. Ak otvoríme rúru počas pečenia alebo ich vytiahneme skôr, môžu nám spľasnúť.

Vedeli ste, že…? Kávové zákusky sa začali objavovať v Európe už v 18. storočí, keď sa káva stala obľúbeným nápojom vyšších vrstiev. Francúzske a talianske cukrárky postupne začali experimentovať s jej horkou arómou v krémoch, piškótach či zmrzline. Dnes populárne talianske tiramisu, najikonickejší kávový zákusok, sa objavilo až v 60. rokoch 20. storočia a stále naberá na popularite a variáciách

Kávový krém:

  • 350 g mlieka
  • 90 ml epressa (my sme si ho pripravili z kávy EBENICA Siesta)
  • 50 g masla
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 80 g žĺtkov
  • štipka soli
  • mletá káva
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 4 PL mascarpone

Do hrnca dáme postupne mlieko, espresso, maslo, cukor, žĺtky, kukuričný škrob a trochu mletej kávy na zvýraznenie chuti. Privedieme k varu a za stáleho miešania, približne 2 minúty, uvaríme hustý a hladký krém

kávový zákusok príprava krému

Krém necháme vychladnúť. Najprv ho premiešavame ručne, potom ho zakryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na povrchu nevytvorila tzv. koža. Necháme ho poriadne schladiť. Potom krátko prešľaháme dohladka, iba pár sekúnd, inak bude riedky. 

Dotuha vyšľaháme šľahačku s mascarpone a opatrne vmiešame do vychladnutého kávového krému. Ak sa nám zdá krém málo tuhý, môžeme pridať trochu želatínového stužovaču. Dostatočne hustý krém z kávy a správne vyšľahaná šľahačka s mascarpone by mali mať ideálnu krémovú konzistenciu pre náš recept na výborný kávový zákusok.

Kávy ideálne na prípravu kávového krému

  • Červené pozadie s bielym textom "Limitka".Biely nápis "organic" na tmavozelenom pozadí.
    mexico finca cruxtitla

    Mexico Finca Cruxtitla

    Získa si vás hravými tónmi vanilky, plnou chuťou čokolády a príjemnou ovocnosťou v závere.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    egrešegreš
    Na sklade
    12,9025,80
  • Ocenenie Great Taste 2023 s dvoma hviezdamiLogo ocenenia Great Taste 2022.
    Colombia La Secreta transparent

    Colombia La Secreta

    Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
    Na sklade
    4,4939,90
  • Logo s nápisom "Nový zber" na zelenom pozadí.
    Balenie kávy Mexico Esmeralda

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    bylinkybylinky
    tabaktabak
    Na sklade
    4,4937,90

Karamelový krém:

  • 500 g smotany na šľahanie
  • 40 g masla
  • 120 g kryštálového cukru
  • štipka soli

Tento krém je vhodné si pripraviť deň vopred. Do hrnca dáme maslo, cukor a soľ a za stáleho miešania spravíme karamel. 

Polovicu z pripravenej smotany na šľahanie (250 gramov) dáme do malého hrnca a privedieme k varu. Karamel odstavíme a prevarenú smotanu na trikrát pomaly prilejeme ku karamelu, pričom neprestávame miešať

kávový zákusok krém a plnenie

Karamelovú zmes opäť privedieme k varu a minútku povaríme. Potom znova odstavíme a pridáme zvyšok, čiže 250 gramov smotany na šľahanie. 

Túto karamelovú zmes dáme do chladničky poriadne vychladiť, ideálne cez noc. Po schladení karamelovú zmes vyšľaháme dotuha, aby sme získali pevnú karamelovú šľahačku. Pozor však na to, aby ste ju neprešľahali

Čokoládová ganache:

  • 200 g čokolády
  • 120 g smotany na šľahanie

Čokoládu nalámeme na kocky do misky a zalejeme smotanou na šľahanie, ktorú sme si nechali zovrieť v malom hrnci. Miešame, až kým nám nevznikne hladký krém.

čokoládová ganache

Kávové veterníky – zdobenie & plnenie:

Veterníky rozkrojíme – dajte si pozor, aby bola spodná časť väčšia ako vrchná. Vrchy veterníkov si môžeme namočiť v pripravenej čokoládovej ganache a nechať stuhnúť, lepšie sa nám s nimi bude pracovať, keď sa ganache už nebude lepiť.  

čokoládová ganache na kávový zákusok

Zvyšnú ganache môžeme, no nemusíme, použiť do vnútra veterníkov. Krémy aj ganache si dáme do zdobiacich vreciek. Najprv nanesieme v špirálach kávový krém, následne karamelový. V strede si môžeme nechať miesto na čokoládovú ganache, ktorá chuť veterníkov pekne ozvláštni

čokoládová ganache plnenie
kávové veterníky naplnené
kávové veterníky

Prikryjeme vrchnou časťou veterníka a ozdobíme podľa želania, napríklad kávovými zrnkami. Hotové veterníky tiež necháme pred podávaním stuhnúť v chladničke. Prajeme dobrú chuť! 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Simona Mlyniská
Simona Mlyniská

Sima je kávová nadšenkyňa s vášňou pre písané slovo. Vyštudovaná novinárka, ktorá verí, že na každom detaile záleží, vám túži prinášať novinky z kávového sveta prostredníctvom našich blogov aj odbornejších článkov.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie