Košík

Váš košík je prázdny.

Jeseň je ideálny čas na kávu

káva ebenica v jesennej prírode

Všetci to dobre poznáme. S postupne pribúdajúcimi farbami na listoch a klesajúcou teplotou na vonkajšom teplomere túžime prirodzene po horúcich nápojoch, dekách, teplých ponožkách a celkovom pocite zahriatia.

V posledných rokoch sú obdobia trochu poposúvané, jar je upršaná a na jeseň svieti pomerne teplé slnko, sychravé počasie však predsa len príde a prinesie so sebou aj nutkavý pocit zaliezť dovnútra pod deku.

Aj keď samotná káva, špeciálne ristretto alebo espresso s malým množstvom vody nemajú zásadný vplyv na to, či sa naša telesná teplota zvýši, pitie kávy počas jesenných a zimných mesiacov preukázateľne vplýva na zvýšený pocit mentálnej pohody. Prečo je káva psychohygiena a o čo tom vedia severské národy?

podzimní zátiší se šálkem EBENICA

Objímte šálku a dôverujte dátam

Jediný preukázateľný vplyv na zohriatie tela má šálka kávy na naše dlane, respektíve prsty, ktorými sa horúcej šálky dotýkame. Marketingová platforma Trading Sim však urobila výskum, v ktorom sa sústredila práve na konzumáciu kávy počas 12 mesiacov v roku. Vyplynulo z neho, že zatiaľ čo počas horúcich mesiacov konzumácia kávy klesá, svoj vrchol skutočne dosahuje v poslednom kvartáli roka.

Obrovskú úlohu tu zohrávajú psychologické faktory. V jesenných a zimných mesiacoch naše chuťové bunky potrebujú silnejší vnem na to, aby zareagovali a vyslali signál do mozgu.

Máme chuť na ťažšie, kaloricky výraznejšie jedlá, ktoré nášmu telu v skutočnosti naozaj pomôžu zohriať sa vďaka uvoľnenej energii. Aj káva pôsobí na naše receptory výraznejšie ako iné nápoje, o dodávaní energie nehovoriac. To by mohlo byť jednou z odpovedí na to, prečo po nej túžime viac v chladných mesiacoch.

jesenná káva v plecháčiku

Túto teóriu podporujú napríklad dáta spoločnosti Technomic, ktorá označila sezónnosť ako určujúci faktor pri chuťových preferenciách väčšiny konzumentov. Horúca káva si berie svoju pozíciu od letných kávových drinkov naspäť približne v polovici septembra a žezlo v predajnosti drží až do mája.

Poznáte koncept hygge? V preklade znamená čas na kávu

Okrem prísnych dát a čísel, ktoré nepustia, tu je stále koncept hygge, ktorým mnohí kávičkári žijú, aj keď sa o to vyslovene nesnažia. Ide o pôvodne dánsky koncept životného štýlu.

Je to však viac než len slovo; je to kultúrna predstava, ktorá zahŕňa pocit tepla a pohody, často spojený s tým, že si užívate jednoduché radosti života, trávite kvalitný čas s milovanými osobami a vytvárate upokojujúcu atmosféru. Skrátka, psychohygiena.

V Dánsku a ďalších severských krajinách bola káva odjakživa spájaná s pocitom pohody, priateľstva a zastavenia sa v rušnom živote. Preto sa tento nápoj stal jedným z hlavných pilierov životného štýlu hygge.

Dnes je štýl rozšírený po celom svete, ľudia sa vďaka nemu učia návratu k sebe, k svojim koreňom a záľubám. Učia sa robiť veci poriadne a pomaly a vychutnávať si všetky radosti v živote. Tu máme ďalšiu, pomerne jasnú odpoveď na to, prečo je káva hygge a prečo nám chutí viac, keď sa ochladí a potrebujeme sa cítiť teplo a príjemne.

monika a danka si štrngajú s kávou v jesennej prírode

Aj keď na všetkých ilustráciách a vo všetkých knižkách o hygge koncepte nájdete šálku kávy, ideálne rozprávkovo napenené cappuccino, samotný nápoj hygge netvorí. Sú to práve všetky faktory okolo, čo z kávy robia tú najpríjemnejšiu časť dňa. Ešte viac počas chladných mesiacov.

Káva sa spája s rituálmi

Či už je to prvá vec, ktorú ráno urobíte alebo je to potrebné nakopnutie po obednej pauze s knižkou, káva = rituály. Predstavuje drobnosť, pár minút zo dňa, keď si vydýchneme, spomalíme a načerpáme silu pokračovať v tom, čo som začali.

Nevylučuje sezónnu prípravu

Počuli ste už o pumpkin spice latte, teda príprave kávy so sladkým tekvicovým sirupom? V rôznych variáciách ju podávajú kaviarne, no pripraviť si ju dokážete takto sezónne aj doma.

Je len na vás, či si na jej prípravu zvolíte sladšie kávy (ako odporúča náš barista Majo), alebo siahnete po ťažších, zimu pripomínajúcich chutiach. V tomto prípade by napríklad kubánska káva mohla byť skvelou voľbou.

„Na jeseň by som odporučil najmä „sladké“ kávy, ktoré sú špecifické stredne svetlým pražením. To v espresse nechá vyniknúť aj sladkým, ovocným tónom. Skvelo sa tak hodia aj v kombinácii s mliekom, rôznymi druhmi korenín (napríklad škorice alebo kardamónu), prípadne so sirupom – tekvicovým.🎃“

barista Majo

Káva ideálna na jesenné obdobie

Pri príprave kávy spomalíte

Najmä ak máte chuť sa tomu venovať a kávové remeslo máte v malíčku. Zvuk mletia kávy, váženie pri príprave dokonalého espressa, sledovanie zlatistých kvapiek padajúcich do šálky… Ach!

Je nositeľom arómy, plnej chuti a tepla

Máloktorý nápoj sa môže pochváliť takou obľúbenosťou ako práve káva. Vďačí za to svojej jedinečnosti navonok aj zvnútra. Vonia, je teplá, príjemná, krémová a chutná. Okrem toho nám dodáva energiu a dobrú náladu.

Káva = pokoj a priatelia

Je dokonalá pre svoju univerzálnosť. Môže znamenať, že si užijete chvíľku iba pre seba, zároveň však môže znamenať príjemné popoludnie s priateľmi vo vyhriatej kaviarni v obklopení svetielok a vankúšikov. Dokonalé hygge, čo poviete?

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Simona Mlyniská
Simona Mlyniská

Sima je kávová nadšenkyňa s vášňou pre písané slovo. Vyštudovaná novinárka, ktorá verí, že na každom detaile záleží, vám túži prinášať novinky z kávového sveta prostredníctvom našich blogov aj odbornejších článkov.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie