Na kávu sa spoliehame vždy, keď potrebujeme pocítiť príval energie. Vedeli ste však, že existuje lepší čas na prípravu šálky kávy ako je skoré ráno?
Aj keď milujete horúcu kávu ráno hneď po tom, ako vyskočíte z postele, ukazuje sa, že to nemusí byť nutne najlepší čas pre naše telo. Vedci zistili, že existuje vhodnejší čas na prvú rannú dávku kofeínu. Prečo nepiť kávu hneď po prebudení?
Vyskúšajte svetlo až stredne pražené kávy z našej pražiarne »
El Salvador La Joya
Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.
Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Kenya Tekangu Tegu
Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.
Kedy piť kávu?
Ukázalo sa, že najlepší čas na pitie kávy nemusí byť hneď ráno po prebudení, ale približne hodinu po ňom. Napríklad my v EBENICA COFFEE pijeme svoju prvú rannú šálku po príchode do práce.
Podľa vedcov, ktorí uverejnili malú, ale zaujímavú klinickú štúdiu je totiž v čase bezprostredne po prebudení produkcia kortizolu v tele na jednom z troch denných vrcholov.
Káva po jedle či pred jedlom? Toto vraví odborníčka
V našej pražiarni máme ku káve odborný prístup, a preto sme sa na najlepší čas na kávu opýtali nutričnej poradkyne a odborníčky na zdravý životný štýl a ajurvédu Kataríny Ludvikovej:
„Neodporúčam pitie kávy nalačno a určite nie ihneď po prebudení. Je lepšie začať deň malými výživnými raňajkami a kávu si dať najskôr pol hodinu až hodinu po prebudení sa.“
Kofeín na prázdny žalúdok má tendenciu zvyšovať produkciu žalúdočnej kyseliny a žlče, čo môže zhoršiť príznaky refluxu. Môže zvyšovať aj motolitu hrubého čreva – čo je dôvod, prečo krátko po prvej šálke kávy často nasleduje cesta na toaletu. Tento logistický faktor treba tiež zvážiť pri načasovaní prvej šálky.
Podľa chronofarmakológov, ktorí študujú spôsob, akým lieky a látky (ako napríklad kofeín) pôsobia na prirodzené biologické rytmy nášho tela, konzumácia kofeínu v čase, keď je naše telo na vrchole produkcie kortizolu učí telo produkovať ho menej.
Pre doplnenie informácie – vrchol kortizolu väčšina z nás dosahuje ihneď po prebudení, okolo druhej poobede a okolo šiestej večer. Nielenže pitie kávy v tomto čase oslabuje účinok kofeínu, ale nedostaví sa ani očakávaný efekt bdelosti. Môže to prispieť k vytvoreniu tolerancie na kávu.
Ideálny čas kedy piť kávu je tento…
„Úplne najlepšie je dať si kávu po obede, najneskôr do štrnástej hodiny,“ hovorí Ludviková. „Nastáva tak efekt pozvoľného uvoľňovania kofeínu a jeho účinku do krvi. Účinok je u každého individuálny v závislosti od rýchlosti odbúravania kofeínu, ale je to spravidla 4 až 6 hodín.“
U citlivých ľudí by sa neskoršia šálka kávy mohla prejaviť problémami so spánkom, prípadne jeho nedostatočnou kvalitou. Je to však individuálne a niekto zásadne nepocíti ani účinky espressa, ktoré vypije po večeri.
Ako správne piť kávu
Povedali sme si, prečo nepiť kávu ráno hneď po prebudení. V ďalšej časti sa pozrieme na to, čo hovorí odborníčka na spôsob prípravy kávy. Piť ju čistú či s prídavkami? A ak s prídavkami, čo dokáže vylepšiť jej chuť?
„Niektoré kultúry si do kávy pridávajú aj trošku korenia – najpozitívnejší vplyv má kardamóm,“ vysvetľuje výživová poradkyňa. „Ďalej je vhodné čierne korenie, škorica aj zázvor. Veľmi dobré je pridať do kávy aj trošku tuku pre lepšiu chuť.“
Pre ľudí zo strednej Európy nie je predstava ghí masla alebo kokosového tuku v káve príliš lákavá. Preto v našich pomeroch dopĺňame kávu skôr plnotučným mliekom alebo smotanou.
„Na záver ako výživárka pripomínam, že je lepšie uprednostňovať kávy, ktoré sú svetlo alebo stredne pražené. Obsahujú najviac antioxidantov a zdraviu prospešných látok. Úplne najlepšie pre naše zdravie je, ak za hlavný zdroj antioxidantov vo svojej strave budeme aj naďalej považovať zeleninu a ovocie,“ dodáva Katka Ludviková a my musíme uznať, že hoci by sme kávu najradšej raňajkovali, obedovali aj večerali, aj v tomto bode má Katka pravdu.
Pitie kávy ako rituál
Rituál pitia kávy je veľmi rozšírený a obľúbený na celom svete, Slovensko nevynímajúc. Preto si zopakujme základné zásady, ako a kedy piť kávu:
- vychutnajte si šálku kvalitnej výberovej kávy ráno, približne polhodinku až hodinku po raňajkách a ešte lepšie po obede
- zvážte pridanie kvalitného tuku či plnotučného mlieka a dajte šancu aj koreniu, napríklad štipke kardamómu