Moka káva: návod na jej jednoduchú prípravu

Pre mnohých z nás je súčasťou detských spomienok. Používal sa doma, na chalupe či u starých rodičov. Ani zďaleka však nepatrí do starého železa! Koťogó.

Moka kanvička: obľúbená doma aj v kaviarňach

Príprava kávy doma má veľa podôb. V závese za obľúbeným French pressom sa drží svetoznáme koťogó, tiež nazývané moka kanvička či Caffettiera. Ide o malý mechanický kávovar, ktorý sa používa primárne v domácnostiach. Dnešná doba však praje tzv. retro vychytávkam, vďaka čomu sa aj moka káve opäť dostáva pozornosti, ktorú si zaslúži, a to nielen v kuchyniach, ale aj mnohých kaviarňach.

Ako vlastne vznikol moka kávovar?

Odborníci sa zhodujú, že za vynálezom tohto šikovného kávovaru stál Talian Alfonso Bialetti, ktorého meno dnes nesie aj najpredávanejšia značka moka kávovarov na svete. Pravda je však taká, že s nápadom vytvoriť koťogó prišiel v roku 1933 Luigi di Ponti, ktorý svoj patent predal Bialettimu.

Vedeli ste, že…? Dnes už svetoznáme logo značky Bialetti – roztomilá karikatúra fúzatého pána, ktorý si so zdvihnutým ukazovákom pýta espresso – vzniklo v roku 1958 údajne podľa vzhľadu Alfonsovho syna Renata.

Po tom ako sa Alfonso vrátil z Francúzska na taliansky vidiek, otvoril si malý obchodík s kovovýrobou. Keďže sa techniku odlievaného hliníka naučil vo Francúzsku, v práci s ním pokračoval aj doma. Začal vyvíjať kávovar, ktorý využíval tlak horúcej vody na extrahovanie kofeínu.

historická fotografia Alfonsa Bialettiho

Kým ostatní výrobcovia vyvíjali podobné, no veľké a nákladné kávovary z mosadze, medi či ocele, Bialetti sa snažil použiť jednoduchšiu konštrukciou a lacnejšiu zliatinu hliníka. Jeho hlavným cieľom teda bolo, aby si aj obyčajní ľudia mohli doma plnohodnotne pripraviť a vychutnať espresso. Azda aj vďaka tomu sa mu podarilo tento domáci kávovar presláviť po celom svete.

Vedeli ste, že…? Keď v roku 2016 zomrel syn Alfonsa Bialettino, Renato Bialetti, pochovali ho v špeciálnej urne, ktorá mala tvar moka kanvičky.

Hoci Bialettiho rozhodnutie používať hliník vychádzalo čisto z jeho znalostí a skúseností so zliatinou, spoločensko-politický kontext, v ktorom sa zrodil jeho vynález, napokon spôsobil, že hliník nebol len obyčajným kovom pre chudobných. Keďže bol vo vtedajšom Taliansku pri moci diktátor Benito Mussolini, hliník sa stal zo dňa na deň národným kovom.

červené koťogó na indukčnej varnej doske

Pre Mussoliniho, ktorý presadzoval ekonomickú sebestačnosť, boli bohaté talianske ložiská bauxitu a leucitu – rúd využívaných pri spracovaní hliníka – národným pokladom. Preto vydal zákaz dovozu akýchkoľvek iných kovov zo zahraničia, čím chtiac-nechtiac ovplyvnil aj vzhľad prvých koťogó kávovarov.

Dnes si však môžeme moka kávu pripraviť v kanvičkách rôznych veľkostí, dizajnov, tvarov, farieb a samozrejme aj materiálov. Okrem tzv. potravinárskeho hliníka (ktorý je na rozdiel od toho pôvodného absolútne nezávadný) sú dostupné aj moka kanvičky vyrobené z keramiky či nerezovej ocele. Práve vďaka oceľovým spodkom je možné koťogó používať aj na indukčných doskách.

mletá káva v moka kanvičke

Koťogo: návod na prípravu kávy

Tento šikovný domáci kávovar pozostáva z troch častí: spodnej nádoby s ventilom, sitka a vrchnej nádoby s piestikom.

1. Príprava kávy doma cez moka kanvičku sa začína tým, že do spodnej nádoby nalejeme vodu, ideálne pod úroveň tlakového ventilu. Ak chceme urýchliť celý proces prípravy kávy, môžeme do zásobníka naliať teplú alebo horúcu vodu.

2. Následne do spodnej nádoby vložíme sitko s čerstvo namletou kávou. Hoci si príprava moka kávy nevyžaduje presné mletie, odporúča sa, aby káva mala mletie o stupeň hrubšie ako pri espresse. Kávy by malo byť toľko, aby po zarovnaní bola v jednej úrovni s horným okrajom sitka, pričom kávu netreba utláčať.

3. Nádobu so sitom potom zaskrutkujeme vrchnou časťou kanvičky a takto pripravené koťogo umiestnime na varič so stredným stupňom ohrevu. V prípade plynového sporáka sa treba uistiť, že plameň neprekračuje hrany kanvičky, v opačnom prípade môže dôjsť k rýchlej extrakcii a prepáleniu kávy.

4. Po chvíľke sa vodná para začne pretláčať cez namletú kávu a piestik až do vrchnej nádoby, kde začne vytekať vyextrahovaná káva. Kávu varíme cca 1,5 minúty a kanvicu odstavujeme zo sporáku tesne pred dokončením extrakcie, teda v momente keď počujeme výrazné bublanie. Nikdy teda nečakáme, kým vytečie všetka káva zo spodnej časti kanvičky. Po dovarení kanvičku zložíme z variča a môžeme podávať čerstvú moka kávu.

servírovanie čerstvo pripravenej moka kávy

Ako skutočne chutí moka káva?

Aj napriek tomu, že moka kanvička bola vytvorená na to, aby káva v nej spravená bola svojou chuťou totožná s espressom, nie je tomu celkom tak. V koťogó sa síce podobne ako pri espresse pripravuje káva pod tlakom, avšak na totožnú výslednú chuť to nestačí. Napriek tomu sa pri výbere vhodnej kávy a dodržaní správneho pomeru a postupu vieme dopracovať k výbornej chuti.

  • Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed
  • Gurmano

    Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    hrozienkahrozienka

Pre dosiahnutie krásne hustej a príjemne horkej kávy, ktorá je ideálna na ranné či poobedné popíjanie, je dobré siahnuť po tmavšie pražených kávových zmesiach. Naše blendy Gurmano a Duetto sú priam ideálne pre prípravu silnej a horkej kávy bez stôp acidity. Na prípravu veľmi chutnej moka kávy sa však hodí aj naša brazílska káva Brasil Santos, ktorá vďaka svojmu svetlému praženiu zanechá výslednú chuť jemnejšiu a pestrejšiu.

V porovnaní s espressom je moka káva aj menej olejovitá a nemá takú bohatú cremu. Na druhej strane získame výraznú chuť, ktorá sa ideálne hodí na každodenné kávičkovanie, ktoré si vďaka jednoduchej, rýchlej a finančne nenáročnej príprave môže dovoliť skutočne každý.

Pražíme slovenskú kávu svetovej kvality

Naša pražiareň vznikla v roku 2009 a od tej doby si získala srdcia mnohých kávových nadšencov nielen doma, ale aj v zahraničí. Vďaka oceneniam v medzinárodných súťažiach Coffee Review (USA, 2013) a Great Taste (UK, 2019) sa naša káva zaradila medzi najlepšie európske espresso kávy, čím si získala pozornosť odbornej verejnosti aj koncových spotrebiteľov. Kávu skrátka pražíme s láskou.