Košík

Váš košík je prázdny.

Barista: Kto to je a čo by mal ovládať?

barista pripravujúci filtrovanú kávu

Pred pár rokmi bolo u nás slovo barista pomerne neznáme a každý, kto pracoval za pultom kaviarne či reštaurácie bol jednoducho barman alebo čašník. S rozvojom kávovej kultúry sa však tento pohľad mení a povolanie baristu sa stáva čoraz známejším.

Kto je vlastne barista?

Slovo barista pochádza z taliančiny a používa sa na označenie človeka, ktorý sa profesionálne venuje príprave a podávaniu kávových nápojov.

Obvykle ho môžete sledovať za barovým pultom kaviarne, reštaurácie či baru, kde vám pripraví espresso alebo ladnými pohybmi nakreslí obrázok labute do šálky s jemne našľahanou mliečnou penou.

baristi Miška a Majo

Porozpráva vám niečo o novej káve v ponuke, odporučí vhodný dezert a potom sa vrhne na prípravu filtrovanej kávy pre ďalšieho hosťa.

Pôsobí to na vás ako práca snov? Nuž, táto práca je skutočne chutná, voňavá a kreatívna ale rovnako ako každé iné povolanie si vyžaduje určité vedomosti a praktické zručnosti.

Čo by mal ovládať dobrý barista

Hoci sa baristom môže teoreticky nazývať aj človek, ktorý iba stláča gombíky na automatickom kávovare, ovládať by toho mal podstatne viac.

Mal by predovšetkým vedieť pripraviť rôzne druhy kávových nápojov. Espresso káva, cappuccino, caffe latte a rôzne kávové špeciality pre neho nie sú žiaden problém.

Znakom dobrého baristu je i schopnosť správne vyšľahať mliečnu penu a kresliť pomocou nej do kávy obrázky – toto umenie sa nazýva latte art.

Cappuccino s obrázkom

Zákazníci určite ocenia i hravosť a kreativitu. Príprava kávy pre hostí by totiž nemala byť iba mechanickým opakovaním tej istej receptúry. Práve naopak. Skúšaním a tvorbou nových receptúr a spôsobov prípravy sa svet kávy a aj chute kávičkárov menia a posúvajú rôznymi smermi.

Okrem praktických zručností by baristovi nemali chýbať ani vedomosti z rôznych oblastí sveta kávy. Na výslednú chuť a arómu kávy v šálke má totiž vplyv množstvo faktorov, ktoré by mal rozhodne poznať.

Patrí medzi ne napríklad to, aké druhy a odrody kávovníkov existujú, ako a kde sa káva pestuje, ako prebieha jej zber, akými metódami sa zrná spracúvajú, aké metódy prípravy kávy existujú a aké sú medzi nimi rozdiely.

V neposlednom rade by mal vedieť posúdiť kvalitu zrnkovej kávy – a to vizuálne i chuťovo. Podobne ako kuchár či someliér, i barista by mal mať vytrénované chuťové bunky, ktoré dokážu v šálke kávy odhaliť aj jemné chuťové nuansy.

profesionálny cupping

Kompetencie baristu v skratke

  • Príprava rozličných kávových nápojov (napr. cappuccino, latte, espresso macchiato a pod.).
  • Správne používanie kávovaru a mlynčeka na kávu.
  • Vytváranie latte art.
  • Údržba a čistenie kávovaru.
  • Znalosť rôznych druhov kávy (arabica vs. robusta) a ich vlastností.
  • Znalosť pôvodu kávy a rozdielov v chutiach podľa regiónu.
  • Rozlišovanie stupňov praženia a ich vplyv na chuť.
  • Schopnosť efektívne komunikovať so zákazníkmi, odporúčať nápoje a zabezpečiť spokojnosť.
  • Rýchlosť a efektivita pri obsluhe zákazníkov, najmä v čase špičky.
  • Príjemné vystupovanie a profesionálny prístup.
  • Správne hospodárenie so zásobami (káva, mlieko, doplnky).
  • Prispôsobovanie ponuku sezónnym trendom.
  • Inovatívny prístup k prezentácii kávových nápojov a experimentovanie s chuťami.

Čo je náplňou práce baristu

Práca baristu môže znamenať veľa rôznych vecí. Rozsah zodpovedností záleží od potrieb konkrétnej prevádzky a tiež jeho skúseností a schopností.

Kým v jednej prevádzke môže jeho práca zahŕňať len prípravu základných kávových nápojov, v inej môže byť pozícia spojená aj s prácou čašníka. To znamená, že bude podávať a pripravovať aj iné nápoje a jedlá.

káva EBENICA Intensivo a kávové nápoje bez mlieka

S jeho prácou môžu súvisieť aj ďalšie činnosti, napríklad nastavovanie mlynčeka, čistenie a základná údržbu kávovaru i miesta práce – teda barového pultu a jeho okolia. Tí skúsenejší sa môžu venovať aj výberu káv do ponuky, zostavovaniu nápojového lístka či školeniu a riadeniu kolegov v tíme.

Budúci barista alebo baristka by mala rátať aj s tým, že jej práca bude vo veľkej miere aj o komunikácii so zákazníkmi. Komunikatívnosť, príjemné vystupovanie, schopnosť poradiť a podať o káve zaujímavé informácie alebo si len tak „pokecať“ majú totiž veľký vplyv na kvalitu zákazníckej skúsenosti.

Potvrdzujú to aj slová nášho baristu Maja, ktorého poznáte z Kávovlogu a možno aj z osobných stretnutí v našej pražiarni v Modre:

Barista zodpovedá za to, že v kaviarni nájde zákazník tú najdôležitejšiu vec, po ktorú prišiel – kávu. Je iba na ňom, či táto káva bude malým chuťovým zážitkom alebo iba „čiernym nápojom pre dušu“. Rovnako ako je na ňom, či zákazníkovi aj zlepší deň, odovzdá úsmev, povie pikošku o káve a možno sa s ním porozpráva aj o niečom inom, ako sa očakáva. Barista musí milovať kávu, ale aj ľudí, ktorým ju pripravuje.

Majo, EBENICA COFFEE

Kde začať, ak sa chcete stať baristom?

Ak vás láka táto profesia a chcete pretaviť svoju lásku ku káve do kariéry, začať môžete aj z pohodlia vášho domova – sledovaním videí o príprave kávy, čítaním kníh zo sveta kávy či testovaním svojich zručností pri domácej príprave kávy.

Skúšajte, ochutnávajte, rozširujte si obzory, rozprávajte sa o káve pri návšteve kaviarne, zájdite na prehliadku pražiarne. Všetko sa počíta a každá „kávová aktivita“ vás posunie vpred.

Majo a Michal pri príprave kávovlogu  v predajni EBENICA COFFEE

Baristika sa dá aj študovať. Venujú sa jej stredné školy zamerané na hotelierstvo a gastronómiu a vybrať sa dá aj z ponuky rôznych baristických kurzov. Niektoré sú určené úplným začiatočníkom, iné skôr pre skúsenejších baristov, ktorí si chcú doplniť vedomosti či zlepšiť konkrétne zručnosti.

Dôležitejšia ako kurzy a certifikáty je však vášeň pre prácu s kávou a chuť neustále objavovať tajomstvá tohto úžasného nápoja. Ak budete k povolaniu baristu pristupovať s kreativitou a nadšením, určite máte našliapnuté na krásnu kariéru, v ktorej bude vaším poslaním prinášať ľuďom úsmev na pery a kofeín do krvného obehu.

My z pražiarne EBENICA COFFEE vám pevne držíme palce, pretože sme presvedčení, že svet s množstvom dobrých baristov bude pre nás kávičkárov omnoho lahodnejší

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie