Košík

Váš košík je prázdny.

Latte art: Keď sa spája láska k umeniu a káve

latte art

Nádherné vzory a dokonalá symetria. Sýty kontrast farieb a jemná pena bez viditeľných bublín. Áno, reč je o latte art – profesionálnom umení, pri ktorom baristi kreslia mliekom.

Ako a kde sa zrodilo latte art

Nikto presne nevie, kde to celé začalo. Čo však možno povedať s istotou je, že vznik latte artu úzko súvisí s históriou espressa. Azda aj preto si Taliani jeho autorstvo radi privlastňujú. Od vzniku prvých espresso kávovarov a prvopočiatkov penenia mlieka tryskou to k nemu bolo už takpovediac na skok.

detail na prípravu latte artu

História však vie (alebo sa aspoň domnieva), kto vytvoril prvé latte art. Údajne to bol Lino Meiorin – taliansky profi barista a spoluvlastník kaviarne The Caffe Mediterraneum v kalifornskom Berkley.

Vo svojej kaviarni ponúkal tradičné cappuccino, no jeho zákazníci neboli zvyknutí na silnú chuť talianskej kávy a opakovane ho žiadali o viac mlieka. A tak vznikol nový nápoj, pravdepodobne ten, ktorému dnes hovoríme caffe latte. Traduje sa, že Lino kreslil do kávy obrázky už v 50. rokoch, odkiaľ sa táto technika začala neskôr ďalej šíriť do sveta.

Mlieko si dokážete napeniť aj bez kávovaru. Tu je zopár tipov, ako na to »

Americká kávová vetva však za otca tejto techniky považuje až Davida Schomera, ktorý vo svojej kaviarni Espresso Vivace v Seattli začal speňovať mlieko do tzv. mikropeny. Na konci 80. rokov začal Schomer experimentovať s rôznymi tvarmi a obrazcami, až napokon v roku 1989 prišiel so vzorom srdca a neskôr v roku 1992 zasa s rossetkou.

Po zdokonalení svojich techník Schomer otvoril kurz s názvom Caffe latte art a postupne sa toto kávové umenie rozšírilo zo Seattlu do zvyšku USA a neskôr aj sveta.

Prémiové kávy, ktoré krásne ladia s mliekom

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    Na sklade
    4,4935,90
  • Colombia Felice Medellin

    Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao
    Na sklade
    4,4935,90
  • Pečať Coffee Review, 90 bodov, rok 2013.
    Piano transparent

    Piano

    Jedinečný blend 100% Arabica káv s lahodnou chuťou ovocných a orieškovo-čokoládových tónov.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    ovocieovocie
    Na sklade
    4,4939,90

Čo sa skrýva za dokonalým latte art

Latte art je technika profesionálnych baristov, ktorí pomocou speneného mlieka vytvárajú na povrchu kávy rôzne obrazce. Vzory sa na povrchu nápoja tvoria vďaka kontrastu, ktorý prirodzene vzniká medzi sýtou červenohnedou farbou espresso cremybielou mliečnou penou. Latte art v preklade znamená mliečne umenie, ide teda o umelecký spôsob prípravy a servírovania kávy.

Pri latte art platí, že tréning robí majstra

Na to, aby barista dokázal vytvárať skutočne symetrické obrázky, musí mať takpovediac v ruke niekoľko stoviek cappuccín. Základom krásneho latte artu je nielen správne pripravené espresso s hustou a tmavou cremou, ale aj krásne našľahané mlieko bez väčších bublín.

Nemenej dôležitý je aj tvar a veľkosť šálky – do širokých šálok sa totiž maľuje ľahšie a je v nich aj priestor na väčšie a komplikovanejšie vzory.

barista Majo pri príprave latte artu

Prichystajte si správne mlieko

Asi najnáročnejšou časťou prípravy latte artu je našľahanie mlieka. Pri šľahaní mlieka je dôležitých hneď niekoľko faktorov: tryska kávovaru, jej koncovka, výkonnosť aj následný ponor a tiež správny uhol náklonu kanvičky a jej držanie. Výkonnosť trysky kávovaru ovplyvňuje teplotu a s ňou aj súvisiaci tlak – ideálnym tlakom pre šľahanie mlieka je 1,0 až 1,1 baru.

Nezabudnite na správnu teplotu

Pre toto umenie sa odporúča dobre vychladené – pokojne aj na 4 °C – plnotučné mlieko. Čím je mlieko studenšie, tým lepšie sa dá vyšľahať a tým krajšia a jemnejšia bude pena. Dnes sú na trhu dostupné už aj rôzne rastlinné alternatívy mlieka, ktoré sa vďaka vysokému podielu bielkovín dajú tiež krásne našľahať.

Správne pripravená mliečna mikropena by mala mať krémovú konzistenciu a teplotu okolo 60 °C. Čím jemnejšia a krémovejšia mikropena je, tým ľahšie sa s ňou bude dať maľovať.

Raz vidieť je lepšie ako stokrát čítať. V tomto kávovlogu sa Majo venoval práve latte artu »

Rôzne techniky latte artu

Free pour metóda

Technika nalievania speneného mliekamliečnej peny do espressa bez použitia iných nástrojov okrem kanvičky sa nazýva free pour. Ide o najpoužívanejšiu techniku, ktorá je založená na pohybe zápästia, ktorým sa formujú konkrétne vzory.

Majo - hlavný barista a manažér

„V rámci latte artu mám najradšej rossetku, lebo sa dá kresliť viacerými spôsobmi a zakaždým sa s ňou dá krásne vyhrať.“

barista Majo

Etching technika

Existuje však aj tzv. etching technika, pri ktorej sa používajú špeciálne špajdle. Ich namáčaním do tmavej cremy espressa či naopak mliečnej peny sa na povrchu cappuccina dokresľujú rôzne detaily aj celé vzory.

Dokresľovanie polevou a pomocou šablón

Medzi menej časté, za to však veľmi jednoduché techniky patria dokresľovanie polevou či kreslenie za pomoci šablón. Baristi najčastejšie používajú karamelovú alebo čokoládovú polevu, ktorou na povrchu mliečnej peny kreslia rôzne pavučiny, kvetinky či špirály. Ideálne sú polevy na mliečnej báze, ktoré nenarúšajú štruktúru mliečnej peny a dokážu zachovať obrázok pekne kompaktný.

Druhá spomínaná metóda je tiež veľmi jednoduchá – stačí nad mliečnou penou podržať vybranú šablónupoprášiť ju kakaom. V niektorých kaviarňach používajú aj škoricu, čo však neodporúčame, jej výrazná chuť prebije akúkoľvek chuť kávy.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie