So začiatkom leta stúpa dopyt po studených kávových nápojoch. Preto sme si povedali, že vám predstavíme naše najobľúbenejšie z nich, ktoré si aj my v pražiarni zvykneme pripravovať.
Miešané nápoje s kávou, ktoré musíte vyskúšať
Je horúci letný deň, prídete domov z práce, máte konečne pohodičku a jediné, čo vám k úplnej spokojnosti chýba je nejaký ten osviežujúci kávový drink.
Práve z tohto dôvodu sme si pre vás pripravili 5 skvelých receptov na letné kávové nápoje, ktoré si viete hravo pripraviť aj doma. Okrem príjemného osvieženia vás aj riadne nakopnú. Poďme si ich predstaviť:
1. Cold brew – zastudena lúhovaná káva
Na cold brew budete potrebovať:
- kávu – my sme si zvolili našu Kenyu Tekangu Tegu
- filtrovanú vodu – studenú alebo izbovej teploty
- nádobu s viečkom, prípadne takú, ktorá sa dá prikryť
- papierový filter
Cold brew – postup prípravy:
- Kávu si čerstvo pomeliete cca na hrúbku strúhanky. Podľa toho, koľko výslednej cold brew si chcete pripraviť si vypočítajte potrebnú gramáž kávy. Cold brew sa pripravuje v pomere 1:10, teda na 1 gram kávy sa dáva 10 mililitrov vody.
- Odváženú mletú kávu nasypte do nádoby, zalejte vodou a riadne premiešajte. Potom ju už len prikryte, umiestnite do chladničky a nechajte lúhovať od 12 do 18 hodín.
- Následne kávu z chladničky vytiahnite, preceďte cez papierový filter a podávajte- čistú, s ľadom, prípadne sa dá dochutiť aj cukrom či zjemniť studeným mliekom. Závisí už len na vašich chuťových preferenciách.
2. Espresso tonic – osviežujúci mix kávy a tonicu
Na espresso tonic budete potrebovať:
- espresso – odporúčame napríklad náš El Salvador La Joya
- tonic – ak sa dá, vsaďte na kvalitnú značku
- citrus – pomaranč alebo limetku
- ľad
Espresso tonic – postup prípravy:
- Do pohára si dajte ľad, aby sa dobre vychladil a následne doň nalejte tonic.
- Pripravte si čerstvú espresso kávu, ktorú opatrne nalejte po ploche kávovej lyžičky priamo do pohára s tonicom.
- Na záver pridajte pár kvapiek pomaranča alebo limetky, ak máte bio ovocie, môžete do nápoja pridať aj kúsok umytej šupky.
3. Affogato – kávový dezert, ktorý vás nakopne
Na prípravu affogato budete potrebovať:
- espresso – v tomto prípade sme zvolili Duetto
- vanilkovú zmrzlinu
Affogato – postup prípravy:
- Pohár, do ktorého si affogato chcete pripraviť, si dajte najskôr vychladiť do mrazničky.
- Následne si do pohára vložte 1-2 kopčeky zmrzliny, prípadne si množstvo zmrzliny upravte podľa aktuálnej potreby.
- Pripravte si čerstvé espresso alebo doppio – opäť podľa osobnej preferencie, a to nalejete do pohára priamo na zmrzlinu.
4. Ľadový Majo – ľadová káva s kardamónom
Nápoj ľadový Majo si pripravíte cez french press z týchto surovín:
- kávy Brasil Santos
- vychladeného plnotučného 3,5% mlieka
- trstinového cukru s kardamónom
- ľadu
Ľadový Majo – postup prípravy:
- Do pohára si pripravte ľad a nechajte ho vychladiť.
- Do french pressu dajte 1 až 2 lyžičky trstinového cukru zmiešaného s kardamónom, mlieko a kávu.
- French press zatvorte, pravidelným pohybom piestu všetky ingrediencie vyšľahajte a podávajte s ľadom.
5. Tropicalia – exotický drink s kávou a rumom
Na tropicaliu, ktorú si pripravíte cez shaker, potrebujete:
- espresso – odporúčame našu Cubu Serrano Superior
- kokosovú vodu
- rum
- ľad
Tropicalia – postup prípravy:
- Do pohára, v ktorom chcete drink podávať, vložte ľad, aby sa poriadne vychladil.
- Do shakeru dajte všetky ingrediencie a po dobu asi 20 sekúnd shakeujte, až kým sa poriadne nezmiešajú.
- Podávajte vo vychladenom pohári s extra ľadom, kovovou či sklenou slamkou, prípadne kúskom ovocia.