Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

rôzne hrúbky mletia kávy

RISTRETTKO #3: Ako zvoliť správnu hrúbku mletia kávy?

Vedeli ste, že každá metóda prípravy si vyžaduje iné mletie kávy? Od hrúbky mletia kávy totiž závisí, ako bude vyzerať a najmä chutiť výsledný nápoj.

Správne mletie kávy zaručí správnu extrakciu

Pre niekoho známy fakt, pre niekoho možno novinka, no správny výber hrúbky mletia kávy je kľúčovým faktorom pre jej výslednú chuť v šálke.

Ak je totiž mletie kávy do kávovaru pre danú metódu prípravy nastavené správne, potom aj samotná extrakcia alebo lúhovanie jednotlivých zložiek z kávy prebieha ako má, a tým výsledný nápoj získa vzhľad, arómu, chuť aj množstvo kofeínu, ako má mať.

Hrúbky mletia kávy pre jednotlivé metódy prípravy

Veľmi hrubé mletie: mletá káva hrúbkou pripomína hrubozrnnú soľ alebo strúhanku a používa sa pri metódach French press alebo príprave cold brew. Vďaka hrubšiemu mletiu sa môže káva nechať dlhšie lúhovať a zároveň sa dá aj ľahko precediť.

Hrubé mletie: podobá sa na kryštáľový cukor a hodí sa napríklad na prekvapkávané kávy typu V60 či Chemex, pri ktorých sa používajú papierové filtre. Takže aj tu má hrubšie mletie svoje praktické využitie – jednoduchšie cedenie.

Stredne jemné mletie: svojim vzhľadom pripomína skôr krupicu alebo piesok a využíva sa najmä pri príprave moka kávy alebo filtrovanej kávy cez Aeropress.

Jemné mletie: na pohľad pripomína polohrubú múku, v ktorej sa môžu robiť občasne aj hrudky, a používa sa primárne na prípravu espresso kávy cez pákový kávovar.

Extra jemné mletie: ide o najjemnejší spôsob mletia kávy, ktorý svojou hrúbkou pripomína hladkú múku alebo práškový cukor a používa sa len pri príprave pravej tureckej kávy cez džezvu.

Kávu si vždy pomeľte bezprostredne pred jej prípravou!

Hoci sa kúpa mletej kávy môže javiť ako skvelý a praktický nápad, opak je pravdou. Najmä, ak si chcete zakaždým dopriať skutočne lahodnú šálku kávy. Mletá káva totiž extrémne rýchlo oxiduje, čím stráca svoje aromatické aj chuťové vlastnosti. Preto odporúčame kupovať vždy zrnkovú kávu a tú si pred prípravou čerstvo pomlieť pre vami preferovanú metódu. Na to vám dokážu poslúžiť aj takéto malé a spratné mlynčeky na kávu…

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie