Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

servírovanie moka kávy do šálky

KÁVOVLOG #5: Koťogó – ako s ním pracovať a ako ho čistiť

Piaty diel kávovlogu je venovaný už dobre známej téme, a to príprave kávy cez moka kanvičku, tiež nazývanú koťogó. Že neviete o čo ide? Pozrite si video!

Ako na to: Pripravte si silnú moka kávu

O koťogu, ako sa ľudovo označuje domáci kávovar na mocca kávu, sme už písali. Hoci ide o prístroj s takmer 100-ročnou tradíciou, jeho popularita sa opätovne vracia a moka kanvičku začínajú okrem domácností používať aj mnohé kaviarne doma či v zahraničí.

Nezabudnite koťogó aj pravidelne čistiť

Histórii a príprave kávy cez koťogó sme venovali celý jeden blog. Čo sa v ňom však nedočítate je, ako sa správne starať o tento domáci kávovar.

Hoci je moka kávovar oveľa jednoduchší ako napríklad pákový, netreba jeho čistenie podceňovať. Kávová usadenina totiž zanecháva na povrchu moka kanvičky povlak, ktorý nielen farbí, ale časom jej zostatky aj zasychajú. Ak kanvičku pravidelne nečistíte, môže sa to negatívne prejaviť nielen na jej technickom stave, ale aj chuti výsledného nápoja.

Okrem samotnej nádobky na vodu, spodného syta na mletú kávu a vrchnej časti, do ktorej sa extrahuje káva, je dobré pravidelne čistiť aj filtračnú dosku s tesnením, cez ktoré sa pri extrakcii káva filtruje. Stačí tesnenie príborovým nožíkom jemne podvihnúť, vybrať a umyť bežným saponátom na riad.

V prípade, že koťogó používať dlhodobo či pravidelne, je dobré sledovať aj stav tohto tesnenia. Ak už je jeho opotrebenie značne viditeľné, stačí jednoducho kúpiť nové a vymeniť ho. Keď sa budete o svoje koťogo pravidelne starať, bude slúžiť nielen vám, ale ešte aj vašim deťom a vnúčatám. 😉

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie