Košík

Váš košík je prázdny.

Najlepšia káva do kávovaru: 5 atribútov, ktoré spĺňa kvalitná káva

najlepšia káva do kávovaru EBENICA COFFEE

Aké vlastnosti by mala mať najlepšia káva do kávovaru? Od momentu, keď rastlina kávovníka vyrastie, cez zber kávovníkových zŕn až po proces praženia treba dbať na každý krok. Týchto 5 atribútov vám napovie, či ste sa pri výbere rozhodli správne.

Všetci v EBENICA COFFEE sa neustále vzdelávame a posúvame vpred. Dávame si záležať aj na výbere dodávateľov zelenej kávy, inovujeme pražiace stroje aj samotný proces praženia.

Za roky praxe sme si uvedomili, že na každom detaile záleží. Preto sme vyladili každý krok tak, aby sme vám priniesli čo najlepší výsledok v podobe výberovej kávy do kávovaru. Pre lepšiu orientáciu vám prinášame sumár 5 atribútov, ktoré by takáto káva mala spĺňať.

káva s chuťovým profilom

Postupne sa aj vy naučíte vnímať jemné rozdiely v chuti, odtienky v štruktúre espressa či odhadnúť kvalitu cremy. Poďme na to – toto sú vlastnosti, ktoré by mala mať každá kvalitná zrnková káva:

1. Pestovanie, zber a spracovanie s ohľadom na finálny produkt

To, ako bude vaša káva pripravená v kávovare chutiť, do veľkej miery závisí už od pestovania samotného kávovníka. Príbeh kávy vo vašej šálke začína niekde ďaleko – v jednej z približne 30 krajín tzv. kávového opasku (Coffee Belt), v ktorých majú kávovníky vhodné podmienky na pestovanie.

Aby zo zeme vyrástol zdravý kávovník, musí byť pri jeho pestovaní splnených niekoľko základných podmienok

  • dostatočná nadmorská výška (čím vyššie kávovníky rastú, tým zaujímavejšia a komplexnejšia je výsledná chuť kávy)
  • teplé tropické podnebie s teplotami od 18 °C do 24 °C
  • vlhkosť a tieň (najmä počas obeda)
  • dobre priepustná pôda bohatá na organické látky
  • ochrana pred silným vetrom a nepriaznivými poveternostnými podmienkami
kávovníková plantáž

Ďalším z logických krokov, ktoré tiež ovplyvňujú kvalitu zrnkovej kávy, je samotný zber kávovníkových čerešní. Čerešne, ktoré pracovníci na kávovníkových plantážach zbierajú ručne, sú vyberané precíznejšie.

Preto v následnom spracovaní skončia iba zrelé čerešne, z ktorých môže byť so správnym prístupom hoci aj tá najlepšia káva na svete. Táto metóda je oproti strojovému zbieraniu čerešní časovo aj kapacitne náročnejšia, v konečnom výsledku však stojí za to

Aj metódy spracovania kávovníkových čerešní výrazne ovplyvňujú chuť, telo a arómu kávy, pričom každá metóda prináša odlišné výsledky. Kvalitná zrnková káva môže byť spracovaná jednou z týchto metód

Mokré (washed) spracovanie

Pri mokrom spracovaní sa kávovníkové čerešne najskôr zbavia šupky a dužiny, po čom nasleduje fermentácia vo vode. Počas fermentácie sa zo zŕn odstránia zvyšky dužiny. Po ukončení fermentácie sa kávovníkové zrná opláchnu a sušia na slnku alebo v sušiarňach.

Suché (natural) spracovanie

Využíva sa najmä v oblastiach a krajinách s dostatkom slnečného svitu. Kávovníkové čerešne sa sušia celé, bez odstránenia šupky alebo dužiny, priamo na slnku. Tento proces je náročnejší a prácnejší, trvá niekoľko týždňov a čerešne sa musia pravidelne obracať, aby sa zabránilo plesniam. Po vysušení sa z nich ešte mechanicky odstraňuje šupka.

Honey metóda

Pri polomokrom spracovaní, známom ako Honey metóda, často vznikajú tie najlepšie zrnkové kávy. Kávovníkové čerešne sa lúpu, ale časť dužiny zostáva na zrne aj počas sušenia. Zrná neprechádzajú fermentáciou vo vode, ako je to pri mokrom spracovaní. Tento proces vytvára kávu so sladkosťou a miernou aciditou, ich výsledná chuť je komplexná a často výrazne ovocná. 

mokrá metóda spracovania

V EBENICA COFFEE sa už 15 rokov snažíme prinášať priamo k vám domov výberové kávy v tej najvyššej kvalite. Záleží nám na detailoch, a preto si poctivo vyberáme, s kým budeme spolupracovať. S našimi dodávateľmi máme často priateľské, až nadštandardné vzťahy, vďaka čomu vieme pokryť aj výpadok niektorých zrnkových káv na trhu. 

Najlepšia zrnková káva je taká, pri ktorej pestovaní, zbere a spracovaní neutrpela príroda, boli dodržané ľudské práva a každý v reťazci dostal férovo zaplatené. Všetky tieto podmienky sú pre nás mimoriadne dôležité. 

Pridanou hodnotou kávy je často príbeh plantážnika, celej farmy alebo nadšených kávových jednotlivcov »

Vedeli ste, že…? Pre tých, ktorí nemôžu alebo nechcú (z rozličných dôvodov) prijímať kofeín, máme v ponuke dve bezkofeínové a jednu nízkokofeínovú kávu. Kofeínu sú zbavené šetrnou Švajčiarskou vodnou metódou bez použitia chemických rozpúšťadiel a pridávania aditív. Sú dôkazom, že aj bezkofeínová káva môže byť chuťou a arómou tá najlepšia káva do automatického kávovaru. Ochutnajte ich všetky »

2. Šetrný spôsob praženia kávovníkových zŕn

Predstavte si, že si domov kupujete kávu. Ako vyzerá a vonia najlepšia káva do automatického kávovaru? Skúsime vám napovedať jedným z našich 5 základných atribútov – je šetrne pražená tak, aby boli všetky zrná v balíčku upražené rovnomerne, na ten istý žiadúci stupeň praženia.

U nás v pražiarni si mimoriadne ctíme kvalitu prvotného produktu, ktorý sa k nám dostane – kvalitu zelenej kávy. Preto dbáme na to, aby bolo každé jedno zrnko, ktoré pošleme našim zákazníkom upražené šetrne, odborne a s láskou.

Dôležitými faktorom pri pražení sú hlavne stupne a čas. Čím dlhšie je zrnko v pražiacom stroji, tým viac unikátnych chutí sa z neho vytratí. Výsledným produktom je tzv. prepražená káva, ktorú v EBENICA COFFEE nikdy nekúpite.

proces praženia kávy

Najlepšia káva do automatického kávovaru – stupeň praženia

Aký stupeň praženia zvoliť pre prípravu najlepšej kávy v automatickom kávovare? Na espresso je najvhodnejšie stredné až tmavé praženie. Pri takomto pražení sa kávové zrná dostatočne rozvinú, aby vynikla ich plná chuť, jemná horkosť a nízka acidita – presne to, čo skvelé espresso potrebuje.

Stredné praženie ešte zachováva jemné ovocné a čokoládové tóny, zatiaľ čo tmavšie praženie prináša viac sladkosti a intenzívnejší chuťový zážitok. Ak by bola káva pražená príliš nasvetlo, mohla by mať výraznú kyslosť, čo sa do espressa nehodí. Naopak, príliš tmavé praženie by uvoľnilo oleje a s nimi aj ťažké, horké chute. Úplne by teda prekrylo prirodzené tóny v káve.

Najlepšia káva do pákového kávovaru – stupeň praženia

Aby ste dosiahli najlepší možný výsledok, pre prípravu kávy v pákovom kávovare si zvoľte stredný stupeň praženia. Pri ňom zostáva v káve dostatok prirodzenej sladkosti a ovocných tónov, no zároveň nie je espresso príliš kyslé

Pákové kávovary umožňujú väčšiu kontrolu nad extrakciou, dosiahnuť najlepší výsledok je ale možné práve so stredne praženými zrnami. Ak patríte ku kávovým fajnšmekromradi experimentujete s chuťami, môžete skúsiť aj svetlo pražené singlové kávy. Len neustálym skúšaním a vychutnávaním si nových vrstiev a tónov zistíte, ktorá káva je pre vás tá najlepšia káva do kávovaru. 

Za pražiacim strojom u nás už od začiatku nájdete Andreja. Práca je zároveň jeho hobby, preto stojí za vznikom našich unikátnych singlových káv, blendov aj Limitiek vyladených do absolútnych detailov.

„Káva je jedinečná a nesmierne fascinujúca surovina. Najviac ma baví práve tá bádateľská stránka môjho povolania, keďže mojou hlavou úlohou ako pražiara je spoznávať nové kávy a objavovať ich skryté chute, ktoré sa odkrývajú práve v procese praženia,“ hovorí Andrej.

Dôležité sú podľa neho správny čas, teplotacit k samotnej surovine, k zelenému kávovníkovému zrnu. Len tak môže vzniknúť vynikajúca slovenská káva

pražiar Andrej EBENICA COFFEE

Vedeli ste, že…? To, či z pražiarne k vám domov skutočne poputuje tá najlepšia zrnková káva do veľkej miery závisí aj od pražiacich strojov. V našej pražiarni nájdete stroje od špičkovej holandskej značky Giesen, ktorá vyrába tie najlepšie a podľa nás aj najkrajšie pražiace stroje v kategórii malej a stredne veľkej pražiarenskej techniky na svete. 

3. Najlepšia káva do kávovaru je tá čerstvá

Čerstvosť, čerstvosť, čerstvosť – to je alfa a omega pri pražení, kupovaní a následnom skladovaní kávy. Či už je to zrnková alebo mletá káva, najlepšia je vtedy, ak je čerstvá. Povedzme si, čo s kávou robí čas a ako by ste ju mali u seba doma správne skladovať. Tu sú odpovede na niektoré otázky, ktoré ohľadom praženia a skladovania kávy často dostávame: 

Koľko času ubehne medzi pražením a balením zrnkovej kávy?

Najlepšia zrnková káva – a najvoňavejšia – je tá, ktorá si po pražení odpočinie 24-72 hodín. Tento čas je dôležitý na to, aby káva uvoľnila prebytočný oxid uhličitý, ktorý vzniká počas procesu praženia. Takzvaná degazácia prebieha u nás v špeciálnych, na to určených nádobách a je nevyhnutná pre dosiahnutie čo najlepšej a najvyváženejšej chuti kávy.

Ak by bola káva zabalená príliš skoro, oxid uhličitý by mohol narušiť chuťový profil a spôsobiť, že káva by mala horké až nepríjemné tóny. Mohlo by sa teda stať, že by bola nepitná.

Po uplynutí tohto časového rozmedzia, ktoré sa líši od kávy ku káve, ju balíme do našich vzduchotesných a znovuuzatváreľných zip-lockových obalov. Vďaka špeciálnej technológii umožňujú unikaniu zvyšného plynu, no zabraňujú spätnému vnikaniu vzduchu. 

zip-lockový systém balenia

Ako často pražíme čerstvú kávu?

Aby sa kávy, ktoré vyjdú z našej modranskej pražiarne, mohli hrdo zaradiť medzi najlepšie slovenské kávy, pražíme ich načerstvo každý deň. Každé zrnko prejde Andrejovými rukami, následne si odpočinie v procese degazácie a potom je pripravené putovať k vám domov v špeciálnych kávových obaloch.

Preto je možné kúpiť naše jednodruhové kávy zvyčajne už tri či štyri dni po ich upražení. Na druhej strane blendy – kávové zmesi, pražíme menej často, zato však vo väčších množstvách

Blendy nechávame aj oveľa dlhšie odležať, kým sa zabalia, a preto zvyknú mať starší dátum praženia, napríklad pár týždňov. Tento proces im výrazne prospieva v dosiahnutí komplexného chuťového profilu.

Aké procesy prebiehajú v káve následne?

Po pražení prebieha v kávových zrnkách viacero fascinujúcich procesov, ktoré priamo ovplyvňujú chuť výslednej kávy. Až po tom, ako si zrnková káva odpočinie, sa v nej začínajú stabilizovať komplexné arómy a chute, ktoré sa v zrnkách vytvorili. 

Počas tohto obdobia sú zrná náchylné na oxidáciu, takže je kľúčové ich v správnom čase zabaliť do vzduchotesných obalov. Prírodné oleje na povrchu zŕn tiež začínajú oxidovať, čo môže ovplyvniť čerstvosť kávy, preto je ideálne vypiť ju v čo najkratšom čase po pražení – ideálne do 6-8 týždňov.

pražiaci stroj značky Giesen

Vedeli ste, že…? Ak kávu skladujete príliš dlho, dochádza k niekoľkým zaujímavým zmenám, ktoré negatívne ovplyvňujú jej chuť a kvalitu. Hlavným problémom je oxidácia – kávové zrná postupne prichádzajú do kontaktu s kyslíkom, čo spôsobuje stratu aróm, čerstvosti a vznik stuchnutej alebo zvetranej chuti. Káva začne uvoľňovať svoje prírodné oleje na povrch, čo môže spôsobiť žltkavý povlak na zrnkách.

4. Toto vám pomôže s výberom kávy do kávovaru

Akokoľvek sa budeme snažiť vysvetliť vám, ktoré atribúty by mala spĺňať najlepšia káva, rozhodujúce budú aj tak vaše chuťové preferencie. Automatický kávovar dokáže fantastickú kávu pripraviť skôr zo stredne až tmavšie pražených kávovníkových zŕn, to však neznamená, že nemôže ulahodiť aj milovníkom ovocnejších chutí. 

Je lepšia arabica alebo robusta?

100% arabica je známa pre svoju jemnejšiu a komplexnejšiu chuť. Vyznačuje sa sladkými, ovocnými a kvetinovými tónmi s vyššou aciditou. Pri príprave v automatických kávovaroch dokáže arabica vytvoriť lahodné espresso s vyváženou chuťou a len veľmi jemnou horkosťou. 

Robusta má, naopak, výraznejšiu horkú chuť, často s nádychom zeminy alebo orechov. Zároveň má celkovo nižšiu aciditu. Káva z robusty (alebo blendu s arabicou) je skutočne viac chuťovo robustná, preto nemusí vyhovovať každému

Identifikujte správne chuťové tóny

Pre niektorých kávičkárov, najmä pre tých, ktorí sa v kávovom svete začali pohybovať len nedávno, môžu byť niektoré chuťové tóny uvedené pri kávach mätúce. Identifikovanie chuťových tónov v káve môže byť náročné, ale s praxou a správnym prístupom sa z toho môže stať fascinujúca a zábavná aktivita

Marek Fajčík cupping kávy

Zážitok z degustácie začína už pred prvým dúškom – prostredníctvom arómy kávy. Predtým, než začnete piť, nadýchnite sa vône čerstvej kávy. Skúste identifikovať, či cítite ovocné, čokoládové, orechové, kvetinové alebo zemité tóny.

Pri prvom dúšku nechajte kávu chvíľu v ústach, aby ste ju lepšie precítili. Vnímajte rôzne chute na jazyku – sladkosť, horkosť, kyslosť a ich kombinácie. Postupne si budete všímať rozdiely, ako napríklad ovocné tóny, ktoré môžu pripomínať citrusy, jablká či bobuľové ovocie alebo náznaky kakaa, orechov a karamelu.

Skúste kávu rozdeliť do troch fáz – úvodná chuť, stredná chuť a dozvuk. Úvodná chuť je to, čo pocítite hneď po prvom dúšku, stredná chuť prichádza o niečo neskôr a dozvuk je zvyšková chuť, ktorá zostáva po prehltnutí.

Spýtajte sa nás na najlepšiu zrnkovú kávu

S výberom kávy v našom e-shope vám pomôže aj prehľadný filter, v ktorom si viete zvoliť, aký druh kávy hľadáte, aké mletie preferujete (zrnková alebo mletá, prípadne hrúbka mletia), akú má mať káva chuť či na akú prípravu ju chcete. Následne sa vám zobrazia všetky kávy, ktoré spĺňajú tieto podmienky.

Ak sa predsalen neviete rozhodnúť, čo z našej ponuky výberových zrnkových káv by vám chutilo najviac, neváhajte sa na nás obrátiť s prosbou o pomocou.

Pokúsime sa vám čo najlepšie poradiť a vysvetliť chuťové profily, ktoré máme vypísané a znázornené pri každej z našich káv pre vašu lepšiu orientáciu. Spoločne určite dospejeme k výsledku a zistíme, ktorá káva by mohla byť vaším favoritom. 

Vyskúšajte naše degustačné balíčky

5. Káva vám jednoducho musí chutiť

Pravdou je, že najlepšia zrnková káva neexistuje v univerzálnej podobe. Každý z nás má svoje vlastné chute a preferencie, a to, čo jedného nadchne, inému nemusí vôbec sadnúť. 

Skutočne najlepšia káva je taká, ktorá vám osobne chutí a prináša radosť s každou ďalšou šálkou. Ak spĺňa všetky 4 vyššie rozpísané atribúty, potom existuje veľká šanca, že vám bude aj chutiť. Správne pestované, zberané, spracované, upražené a skladované kávy sú väčšinou tie, ktoré voláme specialty coffees, teda výberové kávy

Vedeli ste, že…? Všetky kávy z našej pražiarne dodávame vám, našim zákazníkom, v specialty kvalite. Dávame si záležať na tom, aby cesta každého zrnka bola férová a všetky naše procesy správne nastavené. Pojem specialty coffee prvýkrát použila v roku 1974 odborníčka na kávu Erna Knutsen, ktorá ním označila kávu z unikátnych regiónov s mimoriadnymi podmienkami na pestovanie.

Na záver vám prinášame zopár tipov, ktoré pre vás môžu byť mapou k objavovaniu nových kávových chutí. Či už si radšej pripravujete čisté, silné espresso, mliečne kávy s nadýchanou penou alebo experimentujete s alternatívnymi kávovarmi, v našej pražiarni na vás myslíme a sme pripravení vypočuť si vaše požiadavky. 

mapa Slovenska z kávových zrniek

Najlepšia káva do kávovaru (espresso, lungo)

Na espresso je najlepšia zrnková káva so silnou a plnou chuťou, nízkou aciditou a bohatou cremou. Najlepšie funguje zmes arabicy a robusty. Arabica dodáva espressu sladšie a jemnejšie tóny, zatiaľ čo robusta zvyšuje horkosť a zabezpečuje hustú penu. Praženie by malo byť stredné až tmavé, aby sa zvýraznila intenzívna chuť espressa.

Na lungo (inak aj predĺžené espresso) je vhodnejšia káva s jemnejšími, ovocnými tónmi. Odporúčame 100% arabicu z našej ponuky – pri dlhšej extrakcii sa v nej krásne rozvinú všetky vrstvy jej chuťových tónov.

Kávy ideálne na espresso a lungo

  • Logo ocenenia Great Taste 2020.
    220g balenie kávy Duetto

    Duetto

    Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.

    lieskovcelieskovce
    čokoládačokoláda
    medmed
    Na sklade
    4,4936,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2019
    Gurmano transparent

    Gurmano

    Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    hrozienkahrozienka
    Na sklade
    4,4933,90
  • Colombia Felice Medellin

    Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao
    Na sklade
    4,4935,90

Najlepšia káva do kávovaru (kávy s mliekom a mliečnou penou)

Milovníci a milovníčky mliečnych kávových nápojov ako sú cappuccino, latte či flat white určite ocenia, keď sa chuť kávy dokonale spojí so sladkosťou a jemnosťou mlieka. V tomto prípade je 100% arabica najlepšou voľbou. Tóny, ktoré arabica v chuti postupne uvoľňuje sa s mliekom skvele dopĺňajú a vytvárajú harmonický chuťový zážitok.

Pre mliečne kávy je ideálne zvoliť kávové zrnká so stredným pražením. V tomto prípade platí, že zlatá stredná cesta vám pomôže doma pripraviť ideálne mliečne kávy. Na prípravu takýchto nápojov zvoľte kávy z našej ponuky, v ktorých chuti dominujú tóny čokolády, orieškov, karamelu či sladkého ovocia.

Vedeli ste, že…? V ponuke pražiarne EBENICA COFFEE nájdete aj bezkofeínovú kávu vyvinutú špeciálne pre tehotné a dojčiace mamičky. Niekoľko rokov sme pracovali na jej vývoji, a tak naša EBENICA Mammie dokonale odráža chuťové preferencie tehotných žien a dojčiacich mamičiek. Vďaka tónom čokolády, karamelu a orieškov sa tiež výborne hodí na prípravu mliečnych káv. Vyskúšajte ju aj vy »

Mletá káva do alternatívnych kávovarov (mokka, french press, aeropress, Hario V60)

Filtrované metódy najlepšie fungujú s kávami, ktoré majú jemnejšie, svetlejšie chuťové profily. Tieto techniky zachytávajú jemné nuansy, ktoré sa pri klasickom espresse nemusia naplno prejaviť. Preto by sme pre alternatívne kávovary odporúčali skôr svetlo pražené kávy s vyššou aciditou. 

Skúste zvoliť najmä niektorú z našich 100% arabíc, ktoré ponúkajú širšie spektrum jemných a ovocných chutí. Pri alternatívnych metódach prípravy kávy sa lepšie prejavia. Pri dlhšej extrakcii dokážete z kávy vytiahnuť jej komplexné chute. Ovocné a kyslejšie tóny sa pri týchto metódach rozvinú do plnej hĺbky a prinášajú osviežujúcu chuťovú komplexnosť, ktorá by pri príliš tmavo pražených kávach alebo robuste zanikla.

Ovocné kávy ideálne na filter

  • Logo ocenenia Great Taste 2020.Biely nápis "organic" na tmavozelenom pozadí.
    Guatemala Acatenango transparent

    Guatemala Acatenango

    Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.

    karamelkaramel
    mandarínkymandarínky
    čokoládačokoláda
    Na sklade
    4,4923,80
  • Logo s nápisom "Nový zber" na zelenom pozadí.
    Balenie kávy Mexico Esmeralda

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    bylinkybylinky
    tabaktabak
    Na sklade
    4,4937,90
  • Logo Great Taste s dvoma hviezdami za rok 2022.
    Ethiopia Dimtu Tero transparent

    Ethiopia Dimtu Tero

    Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.

    čučoriedkyčučoriedky
    jahodyjahody
    kvetinykvetiny
    Na sklade
    4,4925,80

Väčšina našich káv v e-shope je zrnkových, a to z jednoduchého dôvodu: chceme, aby ste z chuti našej kávy mali čo najväčší pôžitok. A to je možné len vtedy, keď si kávu pomeliete tesne pred jej prípravou. Mletá káva totiž rýchlo oxiduje a tým stráca svoje aromatické a chuťové vlastnosti.

Niektoré kávy (predovšetkým však naše blendy arabica – robusta) máme v ponuke už aj namleté a viete si ich priamo objednať. Avšak bez ohľadu na to, ktorú kávu si do košíka vložíte, vám ju vieme na požiadanie pomlieť. Stačí, keď do poznámky k objednávke napíšete, ktorú kávu a na akú prípravu si prajete pomlieť (napr. Guatemala 500 g – prosím, pomlieť na prípravu v mokka kanvičke a pod.)

V tomto prípade opäť platí, že pre zjednodušené vyhľadávanie mletých káv v našom e-shope stačí využiť filter, ktorý pomôže aj s výberom kávy podľa chuti či metódy prípravy.

Najlepšia káva na svete je jednoducho tá, ktorá vám chutí. Ak si dáte záležať na výbere kvalitnej zrnkovej kávy od overeného dodávateľa, citlivom pražení, správnom skladovaní a príprave, vaša káva bude vždy výnimočná. Káva je totiž o objavovaní a pôžitku – takže experimentujte, skúšajte nové chute a spôsoby prípravy a nájdite tie, ktoré vám prinesú najlepší kávový zážitokEnjoy great taste!

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2 / zdroj 3

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie