Aké vlastnosti by mala mať najlepšia káva do kávovaru? Od momentu, keď rastlina kávovníka vyrastie, cez zber kávovníkových zŕn až po proces praženia treba dbať na každý krok. Týchto 5 atribútov vám napovie, či ste sa pri výbere rozhodli správne.
Všetci v EBENICA COFFEE sa neustále vzdelávame a posúvame vpred. Dávame si záležať aj na výbere dodávateľov zelenej kávy, inovujeme pražiace stroje aj samotný proces praženia.
Za roky praxe sme si uvedomili, že na každom detaile záleží. Preto sme vyladili každý krok tak, aby sme vám priniesli čo najlepší výsledok v podobe výberovej kávy do kávovaru. Pre lepšiu orientáciu vám prinášame sumár 5 atribútov, ktoré by takáto káva mala spĺňať.

Postupne sa aj vy naučíte vnímať jemné rozdiely v chuti, odtienky v štruktúre espressa či odhadnúť kvalitu cremy. Poďme na to – toto sú vlastnosti, ktoré by mala mať každá kvalitná zrnková káva:
1. Pestovanie, zber a spracovanie s ohľadom na finálny produkt
To, ako bude vaša káva pripravená v kávovare chutiť, do veľkej miery závisí už od pestovania samotného kávovníka. Príbeh kávy vo vašej šálke začína niekde ďaleko – v jednej z približne 30 krajín tzv. kávového opasku (Coffee Belt), v ktorých majú kávovníky vhodné podmienky na pestovanie.
Aby zo zeme vyrástol zdravý kávovník, musí byť pri jeho pestovaní splnených niekoľko základných podmienok:
- dostatočná nadmorská výška (čím vyššie kávovníky rastú, tým zaujímavejšia a komplexnejšia je výsledná chuť kávy)
- teplé tropické podnebie s teplotami od 18 °C do 24 °C
- vlhkosť a tieň (najmä počas obeda)
- dobre priepustná pôda bohatá na organické látky
- ochrana pred silným vetrom a nepriaznivými poveternostnými podmienkami

Ďalším z logických krokov, ktoré tiež ovplyvňujú kvalitu zrnkovej kávy, je samotný zber kávovníkových čerešní. Čerešne, ktoré pracovníci na kávovníkových plantážach zbierajú ručne, sú vyberané precíznejšie.
Preto v následnom spracovaní skončia iba zrelé čerešne, z ktorých môže byť so správnym prístupom hoci aj tá najlepšia káva na svete. Táto metóda je oproti strojovému zbieraniu čerešní časovo aj kapacitne náročnejšia, v konečnom výsledku však stojí za to.
Aj metódy spracovania kávovníkových čerešní výrazne ovplyvňujú chuť, telo a arómu kávy, pričom každá metóda prináša odlišné výsledky. Kvalitná zrnková káva môže byť spracovaná jednou z týchto metód:

V EBENICA COFFEE sa už 15 rokov snažíme prinášať priamo k vám domov výberové kávy v tej najvyššej kvalite. Záleží nám na detailoch, a preto si poctivo vyberáme, s kým budeme spolupracovať. S našimi dodávateľmi máme často priateľské, až nadštandardné vzťahy, vďaka čomu vieme pokryť aj výpadok niektorých zrnkových káv na trhu.
Najlepšia zrnková káva je taká, pri ktorej pestovaní, zbere a spracovaní neutrpela príroda, boli dodržané ľudské práva a každý v reťazci dostal férovo zaplatené. Všetky tieto podmienky sú pre nás mimoriadne dôležité.
2. Šetrný spôsob praženia kávovníkových zŕn
Predstavte si, že si domov kupujete kávu. Ako vyzerá a vonia najlepšia káva do automatického kávovaru? Skúsime vám napovedať jedným z našich 5 základných atribútov – je šetrne pražená tak, aby boli všetky zrná v balíčku upražené rovnomerne, na ten istý žiadúci stupeň praženia.
U nás v pražiarni si mimoriadne ctíme kvalitu prvotného produktu, ktorý sa k nám dostane – kvalitu zelenej kávy. Preto dbáme na to, aby bolo každé jedno zrnko, ktoré pošleme našim zákazníkom upražené šetrne, odborne a s láskou.
Dôležitými faktorom pri pražení sú hlavne stupne a čas. Čím dlhšie je zrnko v pražiacom stroji, tým viac unikátnych chutí sa z neho vytratí. Výsledným produktom je tzv. prepražená káva, ktorú v EBENICA COFFEE nikdy nekúpite.

Za pražiacim strojom u nás už od začiatku nájdete Andreja. Práca je zároveň jeho hobby, preto stojí za vznikom našich unikátnych singlových káv, blendov aj Limitiek vyladených do absolútnych detailov.
„Káva je jedinečná a nesmierne fascinujúca surovina. Najviac ma baví práve tá bádateľská stránka môjho povolania, keďže mojou hlavou úlohou ako pražiara je spoznávať nové kávy a objavovať ich skryté chute, ktoré sa odkrývajú práve v procese praženia,“ hovorí Andrej.
Dôležité sú podľa neho správny čas, teplota a cit k samotnej surovine, k zelenému kávovníkovému zrnu. Len tak môže vzniknúť vynikajúca slovenská káva.

3. Najlepšia káva do kávovaru je tá čerstvá
Čerstvosť, čerstvosť, čerstvosť – to je alfa a omega pri pražení, kupovaní a následnom skladovaní kávy. Či už je to zrnková alebo mletá káva, najlepšia je vtedy, ak je čerstvá. Povedzme si, čo s kávou robí čas a ako by ste ju mali u seba doma správne skladovať. Tu sú odpovede na niektoré otázky, ktoré ohľadom praženia a skladovania kávy často dostávame:
Koľko času ubehne medzi pražením a balením zrnkovej kávy?
Najlepšia zrnková káva – a najvoňavejšia – je tá, ktorá si po pražení odpočinie 24-72 hodín. Tento čas je dôležitý na to, aby káva uvoľnila prebytočný oxid uhličitý, ktorý vzniká počas procesu praženia. Takzvaná degazácia prebieha u nás v špeciálnych, na to určených nádobách a je nevyhnutná pre dosiahnutie čo najlepšej a najvyváženejšej chuti kávy.
Ak by bola káva zabalená príliš skoro, oxid uhličitý by mohol narušiť chuťový profil a spôsobiť, že káva by mala horké až nepríjemné tóny. Mohlo by sa teda stať, že by bola nepitná.
Po uplynutí tohto časového rozmedzia, ktoré sa líši od kávy ku káve, ju balíme do našich vzduchotesných a znovuuzatváreľných zip-lockových obalov. Vďaka špeciálnej technológii umožňujú unikaniu zvyšného plynu, no zabraňujú spätnému vnikaniu vzduchu.

Ako často pražíme čerstvú kávu?
Aby sa kávy, ktoré vyjdú z našej modranskej pražiarne, mohli hrdo zaradiť medzi najlepšie slovenské kávy, pražíme ich načerstvo každý deň. Každé zrnko prejde Andrejovými rukami, následne si odpočinie v procese degazácie a potom je pripravené putovať k vám domov v špeciálnych kávových obaloch.
Preto je možné kúpiť naše jednodruhové kávy zvyčajne už tri či štyri dni po ich upražení. Na druhej strane blendy – kávové zmesi, pražíme menej často, zato však vo väčších množstvách.
Blendy nechávame aj oveľa dlhšie odležať, kým sa zabalia, a preto zvyknú mať starší dátum praženia, napríklad pár týždňov. Tento proces im výrazne prospieva v dosiahnutí komplexného chuťového profilu.
Aké procesy prebiehajú v káve následne?
Po pražení prebieha v kávových zrnkách viacero fascinujúcich procesov, ktoré priamo ovplyvňujú chuť výslednej kávy. Až po tom, ako si zrnková káva odpočinie, sa v nej začínajú stabilizovať komplexné arómy a chute, ktoré sa v zrnkách vytvorili.
Počas tohto obdobia sú zrná náchylné na oxidáciu, takže je kľúčové ich v správnom čase zabaliť do vzduchotesných obalov. Prírodné oleje na povrchu zŕn tiež začínajú oxidovať, čo môže ovplyvniť čerstvosť kávy, preto je ideálne vypiť ju v čo najkratšom čase po pražení – ideálne do 6-8 týždňov.

4. Toto vám pomôže s výberom kávy do kávovaru
Akokoľvek sa budeme snažiť vysvetliť vám, ktoré atribúty by mala spĺňať najlepšia káva, rozhodujúce budú aj tak vaše chuťové preferencie. Automatický kávovar dokáže fantastickú kávu pripraviť skôr zo stredne až tmavšie pražených kávovníkových zŕn, to však neznamená, že nemôže ulahodiť aj milovníkom ovocnejších chutí.
Je lepšia arabica alebo robusta?
100% arabica je známa pre svoju jemnejšiu a komplexnejšiu chuť. Vyznačuje sa sladkými, ovocnými a kvetinovými tónmi s vyššou aciditou. Pri príprave v automatických kávovaroch dokáže arabica vytvoriť lahodné espresso s vyváženou chuťou a len veľmi jemnou horkosťou.
Robusta má, naopak, výraznejšiu horkú chuť, často s nádychom zeminy alebo orechov. Zároveň má celkovo nižšiu aciditu. Káva z robusty (alebo blendu s arabicou) je skutočne viac chuťovo robustná, preto nemusí vyhovovať každému.
Identifikujte správne chuťové tóny
Pre niektorých kávičkárov, najmä pre tých, ktorí sa v kávovom svete začali pohybovať len nedávno, môžu byť niektoré chuťové tóny uvedené pri kávach mätúce. Identifikovanie chuťových tónov v káve môže byť náročné, ale s praxou a správnym prístupom sa z toho môže stať fascinujúca a zábavná aktivita.

Zážitok z degustácie začína už pred prvým dúškom – prostredníctvom arómy kávy. Predtým, než začnete piť, nadýchnite sa vône čerstvej kávy. Skúste identifikovať, či cítite ovocné, čokoládové, orechové, kvetinové alebo zemité tóny.
Pri prvom dúšku nechajte kávu chvíľu v ústach, aby ste ju lepšie precítili. Vnímajte rôzne chute na jazyku – sladkosť, horkosť, kyslosť a ich kombinácie. Postupne si budete všímať rozdiely, ako napríklad ovocné tóny, ktoré môžu pripomínať citrusy, jablká či bobuľové ovocie alebo náznaky kakaa, orechov a karamelu.
Skúste kávu rozdeliť do troch fáz – úvodná chuť, stredná chuť a dozvuk. Úvodná chuť je to, čo pocítite hneď po prvom dúšku, stredná chuť prichádza o niečo neskôr a dozvuk je zvyšková chuť, ktorá zostáva po prehltnutí.
Spýtajte sa nás na najlepšiu zrnkovú kávu
S výberom kávy v našom e-shope vám pomôže aj prehľadný filter, v ktorom si viete zvoliť, aký druh kávy hľadáte, aké mletie preferujete (zrnková alebo mletá, prípadne hrúbka mletia), akú má mať káva chuť či na akú prípravu ju chcete. Následne sa vám zobrazia všetky kávy, ktoré spĺňajú tieto podmienky.
Ak sa predsalen neviete rozhodnúť, čo z našej ponuky výberových zrnkových káv by vám chutilo najviac, neváhajte sa na nás obrátiť s prosbou o pomocou.
Pokúsime sa vám čo najlepšie poradiť a vysvetliť chuťové profily, ktoré máme vypísané a znázornené pri každej z našich káv pre vašu lepšiu orientáciu. Spoločne určite dospejeme k výsledku a zistíme, ktorá káva by mohla byť vaším favoritom.
Vyskúšajte naše degustačné balíčky
-
Degustačný balíček Ocenené kávy – Tradičné
Šestica medzinárodne ocenených espresso blendov s vynikajúcou chuťou.
Na sklade27,90€ -
Degustačný balíček Ocenené kávy – Moderné
Výber šiestich ovocných káv ocenených v súťaži Great Taste.
Na sklade27,90€ -
Degustačný balíček Klasické kávy
Trio klasických kávových blendov pre milovníkov poctivého espressa.
Na sklade14,90€
5. Káva vám jednoducho musí chutiť
Pravdou je, že najlepšia zrnková káva neexistuje v univerzálnej podobe. Každý z nás má svoje vlastné chute a preferencie, a to, čo jedného nadchne, inému nemusí vôbec sadnúť.
Skutočne najlepšia káva je taká, ktorá vám osobne chutí a prináša radosť s každou ďalšou šálkou. Ak spĺňa všetky 4 vyššie rozpísané atribúty, potom existuje veľká šanca, že vám bude aj chutiť. Správne pestované, zberané, spracované, upražené a skladované kávy sú väčšinou tie, ktoré voláme specialty coffees, teda výberové kávy.
Na záver vám prinášame zopár tipov, ktoré pre vás môžu byť mapou k objavovaniu nových kávových chutí. Či už si radšej pripravujete čisté, silné espresso, mliečne kávy s nadýchanou penou alebo experimentujete s alternatívnymi kávovarmi, v našej pražiarni na vás myslíme a sme pripravení vypočuť si vaše požiadavky.

Kávy ideálne na espresso a lungo
-
Duetto
Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.
Na sklade4,49€ – 36,90€ -
Gurmano
Kávový blend, ktorý si vás získa čokoládovo-hrozienkovou chuťou a jemnými kvetinovými tónmi.
Na sklade4,49€ – 33,90€ -
Colombia Felice Medellin
Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.
Na sklade4,49€ – 35,90€
Ovocné kávy ideálne na filter
-
Guatemala Acatenango
Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.
Na sklade4,49€ – 23,80€ -
Mexico Esmeralda
Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.
Na sklade4,49€ – 37,90€ -
Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Na sklade4,49€ – 25,80€
Väčšina našich káv v e-shope je zrnkových, a to z jednoduchého dôvodu: chceme, aby ste z chuti našej kávy mali čo najväčší pôžitok. A to je možné len vtedy, keď si kávu pomeliete tesne pred jej prípravou. Mletá káva totiž rýchlo oxiduje a tým stráca svoje aromatické a chuťové vlastnosti.
Niektoré kávy (predovšetkým však naše blendy arabica – robusta) máme v ponuke už aj namleté a viete si ich priamo objednať. Avšak bez ohľadu na to, ktorú kávu si do košíka vložíte, vám ju vieme na požiadanie pomlieť. Stačí, keď do poznámky k objednávke napíšete, ktorú kávu a na akú prípravu si prajete pomlieť (napr. Guatemala 500 g – prosím, pomlieť na prípravu v mokka kanvičke a pod.)
V tomto prípade opäť platí, že pre zjednodušené vyhľadávanie mletých káv v našom e-shope stačí využiť filter, ktorý pomôže aj s výberom kávy podľa chuti či metódy prípravy.
Najlepšia káva na svete je jednoducho tá, ktorá vám chutí. Ak si dáte záležať na výbere kvalitnej zrnkovej kávy od overeného dodávateľa, citlivom pražení, správnom skladovaní a príprave, vaša káva bude vždy výnimočná. Káva je totiž o objavovaní a pôžitku – takže experimentujte, skúšajte nové chute a spôsoby prípravy a nájdite tie, ktoré vám prinesú najlepší kávový zážitok. Enjoy great taste!