Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

najlepšia káva na svete titulná fotografia

Najlepšia káva na svete: Poznáte TOP kávy sveta?

Dobre, dobre – hneď na začiatku musíme priznať, že neexistuje jedna najlepšia káva na svete, ktorá by svojou chuťou či arómou vyhovovala všetkým. Existujú však odrody a kávy, ktoré môžeme smelo zaradiť medzi TOP kávy sveta. Ste zvedaví, ktoré to sú?

V súčasnosti sa káva pestuje vo viac ako 50 krajinách sveta. To je celkom slušné číslo a znamená jediné – že medzi tisíckami odrôd si každý milovník kávy nájde svoju obľúbenú.

Napriek tomu kávoví znalci z celého sveta dlhodobo zdôrazňujú vlastnosti niektorých odrôd. Kávu z Havaja, Jamajky či ostrova Papua – Nová Guinea hodnotia ako najkvalitnejšie kávy na svete, hlavne pre ich výnimočné chuťové vlastnosti.

kávovníkové čerešne

Aká by mala byť najlepšia káva na svete?

Najlepšia káva na svete by mala spĺňať niekoľko kľúčových kritérií, ktoré ju odlišujú od bežných káv a zaručujú výnimočný zážitok z pitia. Komplexná, s lahodným a vyváženým chuťovým profilom, ktorý v sebe zahŕňa rôzne chuťové tóny.

Či už sú to skôr tóny ovocné, čokoládové, korenisté či tabakové, dôležitá je najmä perfektná rovnováha medzi jednotlivými chuťovými zložkami. Takáto káva by mala na vaše zmysly pôsobiť jemnou aciditou, plným telom a dlhotrvajúcou, príjemnou dochuťou.

Bohatá aróma je rovnako jedným z hlavných ukazovateľov kvality kávy. TOP kávy sveta často ponúkajú milovníkom intenzívnu arómu, ktorá prispieva k celkovému zážitku z vychutnávania si kávy.

jutové vrecia s kávou zo sveta

Je jedna z nich najkvalitnejšia káva na svete…?

U nás v pražiarni EBENICA sme zostavili rebríček 4 káv, ktoré by podľa nás mali patriť k TOP kávam sveta. Radi vás vyzbrojíme informáciami o ich pôvode, chuti či zvláštnostiach, na základe ktorých si môžete vytvoriť svoj vlastný názor.

Vopred vás však upozorňujeme, že si na vrecko takejto kávy musíte vyhradiť určitý budget. Nejde o lacnú záležitosť – kvalita kávy a náročnosť jej pestovania sa odráža aj na výslednej cene.

Káva z Jamajky – Jamaica Blue Mountain

Táto káva je jedným z najuznávanejších a najvyhľadávanejších druhov kávy na svete. Pestuje sa v modrých horách Jamajky, ktoré sa vyznačujú svojou vysokou nadmorskou výškou (1000-1700 metrov nad morom), bohatou vulkanickou pôdou a špecifickými klimatickými podmienkami.

Najlepšia káva z Karibiku, aj tak ju znalci niekedy označujú, je charakteristická výnimočnou jemnosťou, bohatou arómou, nízkou kyslosťou a vyváženou sladkosťou. Má v podstate všetko, čo by mohol človek od najlepšej kávy na svete očakávať.

Medzi TOP kávy sveta sa Jamaica Blue Mountain radí aj pre svoj spôsob spracovania. Je mimoriadne náročný a kladie veľký dôraz na kvalitu každého zrna. Kávovníkové zrná Jamaica Blue Mountain zbierajú, triedia aj spracovávajú ručne.

Jamaica Blue Mountain najlepšia káva na svete

Následne prechádzajú prísnou kontrolou kvality. Krajina zriadila na tento účel špeciálnu radu, ktorá zabezpečí, že len tie najkrajšie a tvarovo podobné zrná požadovanej kvality dostanú označenie Blue Mountain.

Okrem svojej vynikajúcej chuti symbolizuje bohatú kultúru a dedičstvo Jamajky, pričom je dôležitým exportným artiklom a výrazne prispieva k ekonomike krajiny.

Cena Jamaica Blue Mountain:

Je pomerne vysoká, no pohybuje sa v širokom rozmedzí. V USA a na území Vietnamu, kde je exportovaná vo veľkom množstve, ju kúpite za 60 – 120 €/kilogram, zatiaľ čo v Európe sa cena začína zhruba na 150 €/kilogram.

Chuťový profil Jamaica Blue Mountain:

  • mimoriadna jemnosť a nízka kyslosť
  • bohaté čokoládové tóny s náznakom ovocia (citrusy a bobuľové ovocie)
  • stredné až plné telo
  • kvetinová aróma s jemnými stopami sladkého karamelu

Káva z Havaja – Hawaii Kona

Pestovaná na svahoch aktívneho vulkánu Mauna Loa na Havajských ostrovoch. Káva Hawaii Kona patrí medzi najuznávanejšie a najvyhľadávanejšie kávové špeciality na svete. Zaujímavosťou, ktorú sa oplatí zapamätať a niekoho ňou ohúriť je, že ide o jedinú kávovú odrodu pestovanú na území USA, ku ktorým ostrovy Havaja patria.

Pestovanie kávovníkov na Havaji (konkrétne na ostrovoch Havaj a Oahu) sa datuje od roku 1813. Hawaii Kona je 100% arabica. Tí, ktorých táto téma zaujíma, si môžu o týchto kávovníkových zrnách vyhľadať viac pod oficiálne uznaným názvom Coffea arabica var. Kona typica.

Mauna Loa Havaj

Oblasť, kde sa jedna z najlepších káv sveta pestuje, je unikátna svojou špecifickou mikroklímou, mimochodom, veľmi podobnou tej na Jamajke v pohorí Blue Mountain. Zahŕňa dlhé slnečné dni, chladné noci a časté dažde. Spolu s pôdou bohatou na vulkanické minerály je Havaj ideálnym miestom na pestovanie kávy, ktorá môže byť smelo označená ako jedna z najlepších káv na svete.

Jej kvalitu prezrádzajú zrná už na prvý pohľad. Sú dokonale lesklé, s vyrovnanou, pravidelnou veľkosťou a modrozelenou farbou, ktorá skladovaním naberá žltkastý nádych.

Cena Hawaii Kona:

Možno sa vám z nej zatočí hlava, Hawaii Kona je skutočne drahá káva. Môžu za to náročné podmienky pestovania, ručný zber a špeciálne skladovanie, aj tak vás však môže prekvapiť. Na kilogram takejto kávy si odložte 300-400 €, v niektorých prípadoch aj viac.

Chuťový profil Hawaii Kona:

  • plná chuť s orieškovým nádychom a tónmi čokolády
  • niektorí znalci v nej pozorujú škoricu
  • harmonická, neagresívna kyslosť
  • korenistá aróma

Káva z Panamy – Gesha Coffee

Táto vzácna odroda kávy, pôvodne pochádzajúca z Etiópie, našla svoj nový domov v panamských vysočinách. Darí sa jej tu vďaka ideálnym podmienkam ako sú vysoká nadmorská výška, bohatá vulkanická pôda a vhodné klimatické podmienky. Všimli ste si správne, aj Gesha je pestovaná v podobnej oblasti ako Jamaica Blue Mountain a Hawaii Kona.

Gesha Coffee tiež môže byť najlepšia káva na svete. Často totiž získava najvyššie ocenenia na medzinárodných súťažiach a jej exkluzivita a výnimočná chuť z nej robia vyhľadávaný produkt medzi znalcami kávy po celom svete.

ručné triedenie kávovníkových zŕn

Pôvod tejto odrody je v oblasti Gesha v juhozápadnej Etiópii, a preto je pôvodný názov odrody bez písmena I. Keď bola táto odroda neskôr pestovaná v iných krajinách, ako napríklad v Paname, došlo k určitému zmätku v názve a niektorí pestovatelia a obchodníci začali používať názov Geisha.

Pôvodne to označuje japonskú spoločníčku, a preto toto slovo nemá žiadny súvis s kávou. Ak však niekde natrafíte na názov Geisha Coffee, s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o túto vzácnu odrodu, ktorá patrí medzi TOP kávy sveta.

Cena Gesha Coffee:

V tomto bode môžeme smelo tvrdiť, že Gesha Coffee, respektíve jej odroda s názvom Elida Geisha 1029 láme rekordy v cene. Je to najdrahšia káva na svete, ktorá v cuppingovom skóre dosiahla priemerné hodnotenie 95,12 bodu, čo je naozaj veľa. Vďaka tomu sa jej cena vyšplhala na neuveriteľných 1 029 amerických dolárov za libru (cca 0,45 kg).

Priemerná kávy Gesha sa môžu líšiť v závislosti od viacerých faktorov, vrátane jej pôvodu, kvality, ročníka, spôsobu spracovania a miesta predaja. Väčšinou sa však pohybuje v rozmedzí 100-150 €/kilogram.

Chuťový profil Gesha Coffee:

  • silná kvetinová aróma jazmínu a bergamotu
  • tóny tropického ovocia (mango, papája)
  • vyvážená kyslosť a plné telo kávy

Papua – Nová Guinea – Goroka Coffee

Papua – Nová Guinea ja ostrovný štát, kam sa v roku 1512 dostali španielski a portugalskí moreplavci. Na hlavnom ostrove, ale aj na tých priľahlých, sa nachádza množstvo vulkánov.

Kávovníkové bobule sa tu zbierajú ručne, pestujú sa v nadmorských výškach 1300-1900 metrov nad morom a spracovávajú sa predovšetkým mokrou cestou. Pre vysokú vlhkosť ovzdušia (oblasť obklopujú pralesy) trvá dozrievanie kávovníkových čerešní dlhšie. Vysoké stromy neprepúšťajú priame slnečné svetlo, čo kávovníky chráni a ešte viac predlžuje čas dozrievania čerešní.

ručný zber kávovníkových čerešní

Okrem vynikajúcej chuti a arómy je miestna odroda Goroka Coffee tiež považovaná za dôležitú súčasť miestnej kultúry a ekonomiky Papuy – Novej Guiney. Pestovanie a spracovanie tejto kávy poskytuje príležitosť pre miestnych farmárov a prispeje k hospodárskemu rozvoju regiónu. Traduje sa, že farmári z tejto oblasti sú najlepšie platení farmári na kávovníkových plantážach vôbec.

Cena Goroka Coffee:

Pre mnohých milovníkov kávy je Goroka cenovo dostupnou alternatívou, ktorá ponúka vynikajúcu kvalitu a jedinečný chuťový zážitok. Všeobecne platí, že Goroka je cenovo dostupnejšia v porovnaní s niektorými luxusnými alebo exkluzívnymi odrodami kávy, ako napríklad Gesha alebo Jamaica Blue Mountain.

Ceny sa môžu líšiť v závislosti od miesta predaja, distribútora, regionálnej dostupnosti a ďalších faktorov, no priemerne za ňu zaplatíte 30-40 €/kilogram.

Chuťový profil Goroka Coffee:

  • bohatá chuť s plným telom
  • jemná, svieža kyslosť
  • chuť s tónmi čokolády a orechov
  • silná korenistá aróma

Čo radí tieto odrody medzi TOP kávy sveta?

Prémiové kávy sú výnimočné z viacerých dôvodov, ktoré sa týkajú ich pôvodu, pestovania, spracovania a chuťového profilu. Často pochádzajú z konkrétnych geografických oblastí s ideálnymi podmienkami pre pestovanie kávy. Tieto oblasti, známe ako terroir, majú špecifické klimatické podmienky, pôdu a nadmorskú výšku, ktoré prispievajú k jedinečnému chuťovému profilu kávy.

kávovníková plantáž Kolumbia

Aké ďalšie vlastnosti vám napovedia, či je vo vašej šálke najlepšia káva na svete? Určujú to napríklad:

Klimatické podmienky

Mikroklimatické podmienky v každom jednom regióne, kde sa pestujú TOP kávy sveta (slnečný svit, zrážky a teplotné výkyvy) môžu výrazne ovplyvniť chuť a kvalitu kávových zŕn. Určite ste si všimli, že najkvalitnejšie kávy sveta pestujeme na vulkanickej pôde, ktorá je bohatá na rôzne látky, minerály a poskytuje kávovníkom všetky potrebné živiny.

Tieň

Pri klimatických podmienkach si zaslúži samostatný odstavec. Pre pestovanie kávy je tieň veľmi dôležitý, najmä pravidelná popoludňajšia oblačnosť. Napríklad v oblasti Mauna Loa na Havaji zachádza slnko takmer každý deň o 14:00 hod., čo chráni kávovníky pred najprudším slnečným žiarením a vysušením.

Šľachtenie

Prémiové kávy často pochádzajú zo špeciálnych odrôd kávovníkov, ktoré sú známe svojou jedinečnou chuťou a arómou.

Spôsob zberu kávovníkových zŕn

Pestovatelia prémiových káv sa často zameriavajú na udržateľné a ekologické pestovateľské metódy. Napríklad také ručné zberanie kávovníkových čerešní zabezpečuje výber len tých najkvalitnejších plodov. Rovnako zabezpečí, že rastliny kávovníka nebudú otrasené zo zásahov strojov a bude sa im lepšie dariť aj v ďalšej sezóne.

Spracovanie kávy

Spôsob, akým sú kávovníkové čerešne spracované môže výrazne ovplyvniť výslednú chuť kávy. Medzi tri najbežnejšie využívané metódy spracovania kávy patria: natural alebo suchá metóda, washed alebo mokrá metóda a pulped natural známa aj ako Honey metóda. Mokré spracovanie často vedie k čistejším a jasnejším chuťovým profilom, zatiaľ čo suché spracovanie môže pridať komplexné a ovocné tóny.

Praženie

Pražiari prémiových káv používajú presné techniky praženia a najkvalitnejšie stroje, ktoré vo výsledku zdôrazňujú jedinečné chuťové vlastnosti každého zrna. Praženie je často prispôsobené špecifickým odrodám a terroir, z ktorého kávovníkové zrná pochádzajú.

Praženie v menších šaržiach so strojmi, ktoré patria k technologickým novinkám, umožňuje lepšiu kontrolu nad procesom a zabezpečuje vyššiu kvalitu výsledného produktu.

Vedeli ste, že…? V EBENICA COFFEE praží pre vás náš Andrej kávu na kvalitných strojoch značky Giesen Coffee Roasters. Pred pár rokmi sme pri výbere prvého pražiaceho stroja stáli pred neľahkým rozhodnutím – vybrať si jedného z etablovaných výrobcov pražiarenskej techniky v Európe. Po dlhom zvažovaní napokon rozhodnutie padlo na Giesen a sme s nimi natoľko spokojní, že pri výbere ďalších pražiacich strojov už bolo naše rozhodnutie jasné.

pražiaci stroj Giesen v Ebenica Coffee

Ďalšie krajiny, kde pestujú najlepšiu kávu sveta

Ak sa v kávovom svete ešte len hľadáte alebo jednoducho radi experimentujete, odporúčame vám vyskúšať chute káv z týchto krajín:

Etiópska káva

Etiópia je pravdepodobne pravlasťou pestovania kávovníkov. Kávovníky tu kedysi dávno rástli v prírodných podmienkach, a tak sa netreba čudovať, že etiópska káva dodnes patrí k najlepším kávam sveta.

Vedeli ste, že…? Slovo káva je pravdepodobne odvodené od etiópskeho slova Kaffa. Je to názov provincie, kde dodnes rastú kávovníky vo voľnej prírode. Rastú na nich kávovníkové zrná s ojedinelou vínnou arómou a bohatou výraznou chuťou. To je zároveň dôvod, prečo sa káve dlhé storočia hovorilo arabské víno.

Etiópiu pokladáme za jedného z lídrov v produkcii arabicy v celej produkčnej oblasti afrického kontinentu. Káva z Etiópie sa pestuje v rôznych regiónoch, pričom najznámejšie sú Sidamo, Yirgacheffe a Harrar. Každý z týchto regiónov produkuje kávu s odlišnými charakteristikami.

V ponuke našej pražiarne nájdete etiópske kávy v 2 podobách. Ako singlovú kávu Ethiopia Dimtu Tero a ako súčasť blendov – najobľúbenejšie sú HarmonelleIntensivo. Ethiopia Dimtu Tero je sladká káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov. Je perfektná na prípravu moderného espressa a rovnako na osviežujúci filter.

Vyskúšajte singlovú kávu aj naše obľúbené blendy »

  • Ocenenie Great Taste 2023 s jednou hviezdouPečať Coffee Review, 90 bodov, rok 2013.
    Intensivo transparent

    Intensivo

    Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.

    tabaktabak
    čokoládačokoláda
    orechyorechy
  • Logo ocenenia Great Taste 2019Pečať Coffee Review, 90 bodov, rok 2013.
    Harmonelle transparent

    Harmonelle

    Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.

    čokoládačokoláda
    orechyorechy
    vínovíno
  • Logo Great Taste s dvoma hviezdami za rok 2022.
    Ethiopia Dimtu Tero transparent

    Ethiopia Dimtu Tero

    Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.

    čučoriedkyčučoriedky
    jahodyjahody
    kvetinykvetiny

Kolumbijská káva

Patrí medzi najväčších producentov kávy, najmä odrody arabica, ktorá je kvalitnejšia, menej horká a má silnejšiu arómu ako robusta. Kolumbijské kávovníkové zrná poskytujú hodvábnu, aromatickú, silnú a neporovnateľnú výslednú chuť v šálke. Preto patria k obľúbeným odrodám milovníkov kávy z celého sveta.

Oblasť, v ktorej sa v Kolumbii kávovníky pestujú, sa rozprestiera medzi výbežkami Ánd. Je tam mierne vlhké podnebie, ideálne hornatý terén a rozmanitá mikroklíma, čo znamená, že zber čerešní môže prebiehať prakticky počas celého roka.

Káva z Kolumbie je často opisovaná ako veľmi vyvážená a komplexná, s plnou a bohatou chuťou. Typické chuťové tóny zahŕňajú čokoládu, karamel, oriešky a jemné ovocné náznaky citrusov a tropického ovocia.

kávovníková plantáž v Kolumbiii

Tento nápoj je pre Kolumbiu nesmierne dôležitý, nielen ako hlavný exportný artikel, ale aj ako súčasť národnej identity. Kolumbijská kávová federácia (FNC) hrá významnú úlohu pri podpore a zlepšovaní kvality kolumbijskej kávy, ako aj pri podpore farmárov a zabezpečovaní udržateľného rozvoja.

V ponuke EBENICA COFFEE nájdete 2 kávy z Kolumbie. Colombia La Secreta vás očarí krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna. Jej nevlastná sestra Colombia Felice Medellin si vás získa svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

Ochutnajte Kolumbiu na vlastných chuťových pohárikoch »

Brazílska káva

V Brazílii je kávovník hlavnou poľnohospodárskou plodinou a kávovníkové zrná hlavným exportným produktom krajiny. Právom sa označuje ako „kávový gigant“ alebo „kráľovná trhu“. Sú tu totiž mimoriadne priaznivé podmienky na pestovanie kávovníkov, z ktorých pražiari po celom svete vyberajú TOP kávy sveta.

V tejto najľudnatejšej krajine Južnej Ameriky sa vypestuje až tretina produkcie svetovej kávy. Ich kávové plantáže majú rozlohu približne ako polovica Slovenska. Sú roztiahnuté cez tri klimatické pásma a kávovníky pestujú v 17 z 26 štátov brazílskej federácie.

Medzi najobľúbenejšie kávy na svete sa radí Brasil Santos, ktorú nájdete aj v našej ponuke. Pochádza z brazílskeho štátu São Paulo, konkrétne z oblasti Santos, ktorá je známa ako jeden z najvýznamnejších a najväčších exportných prístavov v Brazílii. Hoci kávovníkové zrná označené ako Santos môžu pochádzať z rôznych oblastí Brazílie, názov sa vzťahuje na prístav, cez ktorý sú tieto zrná exportované.

plnenie Brasil Santos

Naša Brasil Santos svojou vôňou pripomína zrelé lieskové oriešky. V chuti je zas charakteristická sladkými medovými tónmi s nízkou aciditou, ktoré postupne prechádzajú do výraznej, no lahodnej čokoládovej dochuti. Táto brazílska 100% arabica vo svojom závere poteší príjemne sladkou, dlhotrvajúcou horkosťou.

Z Brazílie môžete v podaní pražiarne EBENICA COFFEE vyskúšať aj Brasil Frankenstein, espresso kávu s s tónmi brusníc, ananásu a mandľovou horkosťou v závere »

Mexická káva

Mexiko patrí tiež k jedným z hlavných producentov kávy na svete. Najkvalitnejšia káva z tejto krajiny je obľúbená pre svoju jemnú chuť a širokú škálu aróm. Hlavné pestovateľské oblasti zahŕňajú Chiapas, Veracruz a Oaxaca.

Kávovník bol do Mexika dovezený koncom 18. storočia z Antíl. Dnes (a niekoľko desaťročí späť) sa na mexickej vysočine úspešne zaoberajú zavádzaním pestovania kávovníkových zŕn biologickým a organickým spôsobom.

Svojou produkciou sa Mexiko zaraďuje celkovo na 4. miesto medzi producentmi Strednej a Južnej Ameriky. Väčšina mexických druhov kávovníkov zŕn je veľkých, na území tejto krajiny pestujú aj slonie alebo obrie zrno (ojedinelý hybrid arabicy s oficiálnym názvom Coffea maragogipe).

Mexico Esmeralda

Aktuálny zber našej kávy Mexico Esmeralda poteší všetkých, ktorým vyhovujú kávy so sladkými čokoládovými tónmi a minimálnou kyslosťou. Chuť tejto kávy je výrazne čokoládová, cítiť v nej stopy arašidov i kakaa, ktoré v závere zaujímavo dopĺňajú sladké pomarančové tóny.

Káva je veľmi dobre vyvážená, má stredne plné telo a rezonujúci záver, ktorý budete cítiť ešte dlho po jej dopití »

  • Logo s nápisom "Nový zber" na zelenom pozadí.
    Mexico Esmeralda transparent

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    pomarančpomaranč
    arašidyarašidy

Guatemalská káva

Kávy z tohto regiónu sú známe svojím bohatým a vyváženým chuťovým profilom. Majú plné telo a komplexnú kyslosť s náznakmi čokolády, karamelu a citrusových plodov. V minulosti kolovala povesť, že práve guatemalská káva je tá najlepšia káva na svete.

Hoci po prečítaní týchto riadkov už viete, že je veľmi ťažké to objektívne posúdiť, kávy z Guatemaly naozaj vynikajú špičkovou kvalitou. Kávovníky sem v roku 1750 priviezli jezuiti, o následný rozmach tejto oblasti sa postarali nemeckí podnikaví prisťahovalci.

Dnes sa kávovníky v Guatemale pestujú najmä v južných častiach krajiny, kde svahy vulkanických vrchov Sierra Madre poskytujú vyšľachteným arabicám ideálne podmienky na rast. Znalci často uprednostňujú ich korenistú, plnú chuť pred inými druhmi káv z blízkych oblastí.

Z ponuky EBENICA COFFEE si môžete tiež vychutnať odrodu kávy z Guatemaly. Zláka vás organická Guatemala Acatenango, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach?

Cibetková káva

Cibetková káva, tiež známa ako Kopi Luwak, je jedinečný druh kávy. Vyrába sa z trusu zvieraťa známeho ako cibetka. Patrí medzi najdrahšie a najraritnejšie kávy na svete a hneď vám povieme prečo

Táto káva vyvoláva senzácie, kávovníkové zrná totiž prechádzajú pred spracovaním najprv tráviacim traktom zvierat. Počas roka sa tieto malé mäsožravce živia predovšetkými mäsom (hlodavcami či hmyzom), no rady si pochutia aj na zrelých kávovníkových čerešniach

cibetková káva kopi luwak

Farmári ich účelovo pustia ku kávovníkom so zrelými kávovníkovými čerešňami, z ktorých si cibetky vyberajú len tie najlepšie a najsladšie. Zrná po nejakom čase prejdú v žalúdku cibetiek fermentáciou a tie ich následne vylúčia. Výsledná káva je považovaná za delikatesu s výraznou a bohatou chuťou, často opisovanou ako menej kyslá a horká v porovnaní s bežnou kávou.

Zber kávových zŕn z trusu cibetiek je časovo náročný a vyžaduje veľa ručnej práce. Množstvo cibetkovej kávy, ktoré možno vyprodukovať, je zároveň pomerne obmedzené, pretože závisí od množstva kávovníkových čerešní, ktoré cibetky skonzumujú a vylúčia. To sa odráža aj na cene a cibetková káva patrí k najdrahším kávam sveta.

Cibetková káva nie je najlepšia káva na svete

Cibetková káva má v 21. storočí, bohužiaľ, aj iný rozmer. Ochrancovia prírody sa na ňu pozerajú cez prsty a nie je to preto, že by cibetkám kávovníkové čerešne nechutili alebo by im škodili.

Práve veľký dopyt prevyšujúci ponuku otvoril v prípade Kopi Luwak dvere podnikavcom, ktorí sa rozhodli túto kávu komerčne vyrábať. To však zásadne zmenilo nielen samotnú cibetkovú kávu. Zmenilo to aj spôsob, akým ju vnímajú ľudia, ktorým cibetky a zvieratá nie sú ľahostajné.

cibetka v klietke pri výrobe kopi luwak

Cibetky sa totiž za účelom produkcie kávy chovajú v klietkach, kde sú kávovníkovými čerešňami umelo kŕmené. Často dokonca prekrmované, len aby ich tráviacim traktom prešlo čo najväčšie množstvo kávovníkových čerešní.

My v EBENICA COFFEE nie sme fanúšikmi cibetkovej kávy a postupov pri jej spracovaní, preto ju v našej ponuke nenájdete.

Najlepšia káva je tá, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári

Všetci kolegovia v našej pražiarni sa zhodneme na tom, že najlepšia káva je tá, ktorá vám chutí a vyčaruje vám úsmev na tvári. Je úplne jedno, či si ju najviac užijete s mliekom alebo bez, osladenú či horkú, či si ju pripravujete v moka kanvičke alebo ako klasické espresso. Dôležité je, že je pre vás káva momentom odpočinku a dokážete si s ňou ešte viac vychutnať tie najkrajšie okamihy v živote.

Keď sa budete najbližšie rozhodovať, ktorú kávu si hodiť do košíka, skúste sa riadiť intuíciou a popisom, ktoré pre vás v EBENICA COFFEE pri každej káve starostlivo pripravujeme. Je veľká šanca, že budete nadšení a svojou objednávkou potešíte nielen svoje chuťové poháriky, ale každého jedného člena našej rodinnej pražiarne. Ďakujeme!

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie