Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

Odrody kávy

Poznáte aj menej známe odrody kávy?

Pri príprave kávy ste sa už určite neraz stretli s pojmami arabica a robusta. Tieto dve odrody kávy sú alfou a omegou každého kávičkára, ktorý sa vyzná v pojmoch kávového sveta. Pri nich to ani zďaleka nekončí.

O tom, aké sú základné rozdiely medzi dvoma najčastejšími odrodami sme na našom kávoblogu už písali pomerne detailný článok. Ten dokáže odpovedať na mnohé otázky. Odrody kávy však pri arabicerobuste ani zďaleka nekončia a v súčasnosti ich evidujeme už viac ako 120 (ďalej sa delia na stovky poddruhov). Je to hotová alchýmia, ktorá nás neprestáva fascinovať a veríme, že bude rovnako magicky pôsobiť aj na vás.

Dostali ste chuť na výbornú arabicu? Neváhajte si vybrať z ponuky EBENICA»

  • Colombia La Secreta

    Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
  • kava ebenica blend XIV

    Blend XIV

    Toto je ozaj silná káva! Zmes výberových zŕn Arabica s výraznými kakaovými tónmi.

    kakaokakao
    trstinový cukortrstinový cukor
    červený grepčervený grep
  • víťazná káva Intensivo

    Intensivo

    Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.

    tabaktabak
    čokoládačokoláda
    orechyorechy

Za všetkým stojí veda

Za pomenovanie kávovníka vďačíme švédskemu prírodovedcovi Carlovi von Linné. Ako zakladateľ binomickej nomenklatúry, teda pomenovania rastlín a živočíchov rodovým a druhovým menom, stojí aj za názvom kávaCoffea. K nej už postupne pridával on a botanici skúmajúci odrody kávy ďalšie druhové názvy.

Dalo by sa povedať, že zo všetkých druhov Coffea to najďalej dotiahli práve Coffea arabica (arabica) a Coffea canephora (robusta). Oba tieto druhy boli dlhé roky šľachtené pre zvýšenie úrodnosti a pre dosiahnutie čo najlepšej chuti či arómy. Práve Coffea arabica je dlhodobo favorizovaná pre svoje vysoké kvality, vynikajúcu jemnú chuť a arómu.

Arabica a robusta, najznámejšie odrody kávy

Vedeli ste však, že práve arabica sa ďalej delí na asi 600 poddruhov odrôd? Na trhu sa vyskytujú jej dva najznámejšie varianty, a to Coffea arabica varieta typicaCoffea arabica varieta bourbon. Tieto dva typy káv a ich ďalšie vyšľachtené mutácie stoja za asi 65 % produkcie všetkých kávových zŕn na svete. Pozrime sa na to, aké sú medzi nimi základné rozdiely.

Coffea typica

Je jednou z najstarších a najtradičnejších odrôd kávy. Pochádza z oblasti Afriky a bola zároveň jednou z prvých rastlín kávy, ktoré boli pestované v Južnej a Strednej Amerike. Rastlina typu Coffea typica dosahuje vyššiu výšku a má na pohľad väčšie lesklé listy, zároveň je však veľmi náchylná na choroby kávového sveta. Má oblé zrná s nižším obsahom cukru. Jej chuť je jemne kvetinová, s náznakmi ovocia a kyseliny.

Coffea bourbon

Jej pôvod siaha na ostrov Bourbon v Indickom oceáne (dnes známy ako Réunion). Rastlina pôsobí kompaktnejšie, je odolná voči niektorým chorobám, čo ohrozujú iné odrody kávy a znesie aj nepriaznivejšie poveternostné podmienky. Menšie oválne zrná odrody bourbon sú sladšie, čo zvyšuje sladkosť a plnosť chuti v šálke.

Dámy a páni, spoznajte slonové zrno

Keď sme vyššie napísali, že Coffea typicaCoffea bourbon (v skrátených verziách) sú dve najznámejšie odrody arabicy, neklamali sme. Spomenuli sme však aj to, že ich existuje viac ako 600 druhov, čo je rozhodne omračujúce číslo a nájdu sa medzi nimi aj ďalšie skvosty, ktoré by milovník kávy mal poznať.

Zber zrelých kávových zŕn

Jedným z nich je napríklad ojedinelý hybrid arabicy s oficiálnym názvom Coffea maragogipe. Vo svete kávičkárov je však známa skôr ako slonové či obrie zrno. Pýši sa takmer o tretinu väčšou veľkosťou zrna oproti iným odrodám typu arabica. Pochádza síce zo štátu Bahia v Brazílii, koncom 19. storočia však bola pre svoju výnimočnosť dovezená do Európy, kde si našla svoje stále miesto ako najobľúbenejšia káva na cisárskom dvore Nemecka.

Nápoj pripravený z odrody kávy slonové zrno je typický svojou vyváženou chuťou s nádychom ovocia, pričom nemá nadmernú horkosť ani kyslosť. Aj vďaka tomu si získala táto káva v predvojnovej Európe tak veľa priaznivcov, ktorých si v menšom množstve drží dodnes.

Odrody kávy tu ani zďaleka nekončia

Kávový svet nie je ani zďaleka len o arabicerobuste, aj keď ich produkcia predstavuje dokopy takmer 100 % celej svetovej produkcie káv. Iné druhy sú menej ekonomicky významné a nedisponujú takými kvalitami, aby boli zaujímavé pre kávový trh.

Coffea liberica

Za zmienku stojí napríklad Coffea liberica, jediná odroda kávy s nepravidelnými zrnami. Sú nielen asymetrické, ale často aj oveľa väčšie ako väčšina odrôd typu arabicarobusta. Liberica neprešla dlhými rokmi šľachtenia, preto nepatrí k veľmi odolným druhom a jej silná drevitá chuť tiež nie je pre každého. Spolu s kvetinovo-ovocnou arómou, plným telom a jemným dymovým podtónom ide skôr o kávu určenú pre milovníkov ťažkých chutí.

Odrody kávy na kávovníku

Coffea excelsa

Podobne mocnou drevinou ako Coffea liberica je aj Coffea excelsa. Oba kávovníkové stromy dorastajú až do výšky 18 metrov. Excelsa, dnes pestovaná v oblastiach juhovýchodnej Ázie, pochádza pôvodne zo strednej Afriky. Vyznačuje sa výraznými prvkami acidity a nesie v sebe aj tóny typické pre tmavšie praženie, preto je výzvou pre mnohých pražiarov a jej popularita na trhu je pomerne nízka. Vďaka svojej jedinečnej chuti je vhodná na vytváranie výrazných kávových blendov.

Káva excelsa by mohla byť navyše trvalo udržateľnou voľbou pre kávový priemysel, pretože rastlina znesie drsné poveternostné podmienky a vyžaduje minimálne používanie chemických hnojív.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie