Pri príprave kávy ste sa už určite neraz stretli s pojmami arabica a robusta. Tieto dve odrody kávy sú alfou a omegou každého kávičkára, ktorý sa vyzná v pojmoch kávového sveta. Pri nich to však ani zďaleka nekončí.
O tom, aké sú dve základné odrody kávy sme na našom kávoblogu už písali pomerne detailný článok. Ten dokáže odpovedať na mnohé otázky.
Odrody kávy však pri arabice a robuste ani zďaleka nekončia a v súčasnosti ich evidujeme už viac ako 120 (ďalej sa delia na stovky poddruhov). Je to hotová alchýmia, ktorá nás neprestáva fascinovať a veríme, že bude rovnako magicky pôsobiť aj na vás.
Dostali ste chuť na výbornú arabicu? Neváhajte si vybrať z ponuky EBENICA »
Harmonelle
Harmonicky vyvážená espresso káva sviežich kvetinových tónov a podmanivej chuti čokolády.
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
El Salvador La Joya
Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.
Odrody kávovníka sú hotová veda
Za pomenovanie kávovníka vďačíme švédskemu prírodovedcovi Carlovi von Linné. Ako zakladateľ binomickej nomenklatúry, teda pomenovania rastlín a živočíchov rodovým a druhovým menom, stojí aj za názvom káva – Coffea. K nej už postupne pridával on a botanici skúmajúci odrody kávy ďalšie druhové názvy.
Dalo by sa povedať, že zo všetkých druhov Coffea to najďalej dotiahli práve Coffea arabica (arabica) a Coffea canephora (robusta). Oba tieto druhy boli dlhé roky šľachtené pre zvýšenie úrodnosti a pre dosiahnutie čo najlepšej chuti či arómy. Práve Coffea arabica je dlhodobo favorizovaná pre svoje vysoké kvality, vynikajúcu jemnú chuť a arómu.
Slonové zrno a iné vzácne odrody kávy
Keď sme vyššie napísali, že Coffea typica a Coffea bourbon (v skrátených verziách) sú dve najznámejšie odrody arabicy, neklamali sme. Spomenuli sme však aj to, že ich existuje viac ako 600 druhov, čo je rozhodne omračujúce číslo a nájdu sa medzi nimi aj ďalšie skvosty, ktoré by milovník kávy mal poznať.
Jedným z nich je napríklad ojedinelý hybrid arabicy s oficiálnym názvom Coffea maragogipe. Vo svete kávičkárov je však známa skôr ako slonové či obrie zrno. Pýši sa takmer o tretinu väčšou veľkosťou zrna oproti iným odrodám typu arabica.
Pochádza síce zo štátu Bahia v Brazílii, koncom 19. storočia však bola pre svoju výnimočnosť dovezená do Európy, kde si našla svoje stále miesto ako najobľúbenejšia káva na cisárskom dvore Nemecka.
Nápoj pripravený z odrody kávy slonové zrno je typický svojou vyváženou chuťou s nádychom ovocia, pričom nemá nadmernú horkosť ani kyslosť. Aj vďaka tomu si získala táto káva v predvojnovej Európe tak veľa priaznivcov, ktorých si v menšom množstve drží dodnes.
Odrody kávy tu ani zďaleka nekončia
Kávový svet nie je ani zďaleka len o arabice a robuste, aj keď ich produkcia predstavuje dokopy takmer 100 % celej svetovej produkcie káv. Iné druhy kávy sú menej ekonomicky významné a nedisponujú takými kvalitami, aby boli zaujímavé pre kávový trh.