Pri príprave kávy ste sa už určite neraz stretli s pojmami arabica a robusta. Tieto dve odrody kávy sú alfou a omegou každého kávičkára, ktorý sa vyzná v pojmoch kávového sveta. Pri nich to ani zďaleka nekončí.
O tom, aké sú základné rozdiely medzi dvoma najčastejšími odrodami sme na našom kávoblogu už písali pomerne detailný článok. Ten dokáže odpovedať na mnohé otázky. Odrody kávy však pri arabice a robuste ani zďaleka nekončia a v súčasnosti ich evidujeme už viac ako 120 (ďalej sa delia na stovky poddruhov). Je to hotová alchýmia, ktorá nás neprestáva fascinovať a veríme, že bude rovnako magicky pôsobiť aj na vás.
Dostali ste chuť na výbornú arabicu? Neváhajte si vybrať z ponuky EBENICA»
Colombia La Secreta
Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.
Blend XIV
Toto je ozaj silná káva! Zmes výberových zŕn Arabica s výraznými kakaovými tónmi.
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
Za všetkým stojí veda
Za pomenovanie kávovníka vďačíme švédskemu prírodovedcovi Carlovi von Linné. Ako zakladateľ binomickej nomenklatúry, teda pomenovania rastlín a živočíchov rodovým a druhovým menom, stojí aj za názvom káva – Coffea. K nej už postupne pridával on a botanici skúmajúci odrody kávy ďalšie druhové názvy.
Dalo by sa povedať, že zo všetkých druhov Coffea to najďalej dotiahli práve Coffea arabica (arabica) a Coffea canephora (robusta). Oba tieto druhy boli dlhé roky šľachtené pre zvýšenie úrodnosti a pre dosiahnutie čo najlepšej chuti či arómy. Práve Coffea arabica je dlhodobo favorizovaná pre svoje vysoké kvality, vynikajúcu jemnú chuť a arómu.

Vedeli ste však, že práve arabica sa ďalej delí na asi 600 poddruhov odrôd? Na trhu sa vyskytujú jej dva najznámejšie varianty, a to Coffea arabica varieta typica a Coffea arabica varieta bourbon. Tieto dva typy káv a ich ďalšie vyšľachtené mutácie stoja za asi 65 % produkcie všetkých kávových zŕn na svete. Pozrime sa na to, aké sú medzi nimi základné rozdiely.
Coffea typica
Je jednou z najstarších a najtradičnejších odrôd kávy. Pochádza z oblasti Afriky a bola zároveň jednou z prvých rastlín kávy, ktoré boli pestované v Južnej a Strednej Amerike. Rastlina typu Coffea typica dosahuje vyššiu výšku a má na pohľad väčšie lesklé listy, zároveň je však veľmi náchylná na choroby kávového sveta. Má oblé zrná s nižším obsahom cukru. Jej chuť je jemne kvetinová, s náznakmi ovocia a kyseliny.
Coffea bourbon
Jej pôvod siaha na ostrov Bourbon v Indickom oceáne (dnes známy ako Réunion). Rastlina pôsobí kompaktnejšie, je odolná voči niektorým chorobám, čo ohrozujú iné odrody kávy a znesie aj nepriaznivejšie poveternostné podmienky. Menšie oválne zrná odrody bourbon sú sladšie, čo zvyšuje sladkosť a plnosť chuti v šálke.
Dámy a páni, spoznajte slonové zrno
Keď sme vyššie napísali, že Coffea typica a Coffea bourbon (v skrátených verziách) sú dve najznámejšie odrody arabicy, neklamali sme. Spomenuli sme však aj to, že ich existuje viac ako 600 druhov, čo je rozhodne omračujúce číslo a nájdu sa medzi nimi aj ďalšie skvosty, ktoré by milovník kávy mal poznať.

Jedným z nich je napríklad ojedinelý hybrid arabicy s oficiálnym názvom Coffea maragogipe. Vo svete kávičkárov je však známa skôr ako slonové či obrie zrno. Pýši sa takmer o tretinu väčšou veľkosťou zrna oproti iným odrodám typu arabica. Pochádza síce zo štátu Bahia v Brazílii, koncom 19. storočia však bola pre svoju výnimočnosť dovezená do Európy, kde si našla svoje stále miesto ako najobľúbenejšia káva na cisárskom dvore Nemecka.
Nápoj pripravený z odrody kávy slonové zrno je typický svojou vyváženou chuťou s nádychom ovocia, pričom nemá nadmernú horkosť ani kyslosť. Aj vďaka tomu si získala táto káva v predvojnovej Európe tak veľa priaznivcov, ktorých si v menšom množstve drží dodnes.
Odrody kávy tu ani zďaleka nekončia
Kávový svet nie je ani zďaleka len o arabice a robuste, aj keď ich produkcia predstavuje dokopy takmer 100 % celej svetovej produkcie káv. Iné druhy sú menej ekonomicky významné a nedisponujú takými kvalitami, aby boli zaujímavé pre kávový trh.
Coffea liberica
Za zmienku stojí napríklad Coffea liberica, jediná odroda kávy s nepravidelnými zrnami. Sú nielen asymetrické, ale často aj oveľa väčšie ako väčšina odrôd typu arabica a robusta. Liberica neprešla dlhými rokmi šľachtenia, preto nepatrí k veľmi odolným druhom a jej silná drevitá chuť tiež nie je pre každého. Spolu s kvetinovo-ovocnou arómou, plným telom a jemným dymovým podtónom ide skôr o kávu určenú pre milovníkov ťažkých chutí.

Coffea excelsa
Podobne mocnou drevinou ako Coffea liberica je aj Coffea excelsa. Oba kávovníkové stromy dorastajú až do výšky 18 metrov. Excelsa, dnes pestovaná v oblastiach juhovýchodnej Ázie, pochádza pôvodne zo strednej Afriky. Vyznačuje sa výraznými prvkami acidity a nesie v sebe aj tóny typické pre tmavšie praženie, preto je výzvou pre mnohých pražiarov a jej popularita na trhu je pomerne nízka. Vďaka svojej jedinečnej chuti je vhodná na vytváranie výrazných kávových blendov.
Káva excelsa by mohla byť navyše trvalo udržateľnou voľbou pre kávový priemysel, pretože rastlina znesie drsné poveternostné podmienky a vyžaduje minimálne používanie chemických hnojív.