Košík

Váš košík je prázdny.

O tom, ako Starbucks vylepšil kávovú kultúru sveta

Starbucks Reserve

Zabudnite na Starbucks ako ho poznáte v našich končinách. Navštívili sme unikátnu pražiareň Starbucks Reserve v Miláne a utvrdili sa v tom, že táto svetoznáma značka kávy a sietí kaviarní robí veľa pre kávovú kultúru sveta už mnoho, mnoho rokov.

Dlhodobo sa na spoločnosti ako je Starbucks ľudia pozerajú „cez prsty“ a tvrdia, že nejakým spôsobom ničia kávovú kultúru. Hoci ani my pri cestovaní ich lokálne kaviarne neuprednostňujeme, pretože nám v ich štandardných kaviarňach káva nechutí (a vieme prečo), sme presvedčení, že svet by im mal uznať kredit, ktorý si zaslúžia.

Kam nás zaviedla výstava HOST 2023

V dňoch 13. – 17. októbra sa konal v talianskom Miláne veľtrh zameraný na gastro segment – HOST 2023. Zúčastnili sme sa na ňom (Marek s Dankou), aby sme načerpali čerstvú kávovú inšpiráciu od ľudí s podobným zápalom.

Keď sme už boli v Miláne, takmer povinnou zastávkou sa stala unikátna pražiareň Starbucks Reserve v historickej budove v centre mesta. Toto miesto, otvorené v septembri 2018, vzdáva hold vášni a kávovému remeslu, ktoré sa snúbia v zrnkách kávy.

Starbucks Reserve Miláno

Čím nás Starbucks Reserve očaril

Na začiatok treba podotknúť, že koncept Starbucks Reserve nie je klasická kaviareň, akú nájdete na rohoch námestí všetkých väčších európskych miest. Je to priestor pripomínajúci kávové majstrovské dielo, v ktorom sa snúbia talianska architektúra a moderná príprava kávy.

V tomto živom priestore nás na prvý pohľad očarili materiály ako mramor a tehla, urbanistický štýl plný medených rúrok a – najmä – veľký pražiak uprostred, ktorý perfekte dotváral celú atmosféru. O tom, že to naozaj stojí za to vidieť svedčil hneď pri dverách aj pán z bezpečnostnej služby, ktorý návštevníkov púšťal dovnútra postupne. Záujem bol obrovský a my sme rýchlo pochopili prečo.

Starbucks Reserve interiér

Milánska pražiareň je explózia farieb

Dozvedeli sme sa, že ostatné Starbucks Reserve používali v interiéroch skôr tmavé farby, Miláno stavilo na lesk mramoru a sviežu zelenú (napríklad na tabuli s ponukou a na pražiaku), ktorá celému konceptu dodala moderný nádych.

Epicentrom pražiarne je bronzový sud

Ide o prvý bronzový súd na praženie svojho druhu, vysoký bezmála 7 metrov. Periodicky sa otáča a otvára, aby zákazníkom poskytol vzácny pohľad na jednu z fáz praženia kávovníkových zŕn.

Zákazník vníma celý proces praženia kávy

V celom koncepte cítiť, že sa (úspešne) snažia priblížiť celý proces výroby kávy koncovému zákazníkovi. Nadšene sme sledovali proces putovania kávovníkových zŕn z jutového vreca cez pražiak uprostred miestnosti až po baliaci stroj, z ktorého vychádzali hotové balíčky.

Mramorové pulty sú príjemné na dotyk

V súlade s mramorovými doskami v espresso baroch po celom Miláne sú všetky pulty v pražiarni mramorové. Výnimočné sú tým, že sú vyhrievané, a teda príjemne teplé na dotyk.

Starbucks Reserve pražiareň

Zážitok, ktorý je (nielen) o káve

Tak sa zdá, že praženie kávovníkových zŕn v Starbucks Reserve je viac ako len forma prípravy kávy na konzumáciu. Odlišné chuťové profily sa tu získavajú komplexnými metódami praženia a aj kávové kokteily, ktoré tu podávajú, sú ručne vyrábané mixológmi. Pozadu nezostáva žiadny malý detail.

V celom priestore vládne čulý ruch, ľudia sa medzi sebou rozprávajú a sedia takpovediac shoulder to shoulder, teda blízko jeden pri druhom. Ak nechcú, nemusia sa navzájom rozprávať. Nás fascinovalo mnoho malých detailov, chceli sme sa dozvedieť čo najviac, a tak sme sa neustále pýtali, rozprávali sa priamo s pražiarmi a túžili si odniesť čo najviac kávových dojmov.

pražiareň v Miláne

Starbucks Reserve je veľkým lákadlom aj pre „nekávičkárov“. Prioritou je, samozrejme, káva a kávová kultúra uprostred nádherného historického mesta, v pražiarni však nájdete napríklad aj chutné pečivo od výmyslu sveta (pečené priamo na mieste). Pripadalo nám to, akoby sme klasický Starbucks, ako ho poznáme z cestovania po svete, vynásobili desiatimi.

Vedeli ste, že…? Zrná Starbucks Reserve pochádzajú z rôznych rodinných fariem s dlhou históriou. Pýšia sa tiež viacerými environmentálnymi certifikátmi. Keď sú kávovníkové zrná pripravené a očistené, pražia sa špeciálnym spôsobom, ktorý odomkne plný chuťový potenciál každej dávky. Spôsoby praženia určujú ich odborníci, takzvaní Master Roasters.

Ako sa koncept Starbucks Reserve zrodil?

Miláno otvorilo Starbucks Reserve ako tretie na svete (pražiareň v Seattli bola otvorená v roku 2014 a v Šanghaji v roku 2017). Bola však úplne prvá, kde sa zákazníci mohli pohybovať okolo žiarivo zeleného pražiaka Scolari (mimochodom, vyrobeného v Taliansku) a sledovať každý krok procesu praženia kávy od zrna až po šálku.

kávové Limitky

„Je to atmosféra, ktorú ako milovník kávy jednoducho chcete vidieť a zažiť. Obrovskou pridanou hodnotou Starbucks Reserve je, že je tu pre zákazníka všetko viditeľné a úplne ho to vtiahne ho do kávového sveta.“

Marek Fajčík

Podobných pražiarní je dnes na svete len 7 a najväčšiu z nich nájdete v americkom Chicagu. Kaviarní Starbucks, kde servírujú kávu Reserve, je niekoľko desiatok, to číslo je však stále pomerne nízke na to, aby sa návšteva takéhoto miesta považovala za samozrejmosť.

Zaujímavý je aj príbeh, ktorý stojí za priestorom v Miláne s neuveriteľnou rozlohou okolo 2,300 m2. Howard Schulz, bývalý hlavný výkonný riaditeľ Starbucksu, toto mesto navštívil v roku 1983.

Starbucks Reserve Roastery

Talianska kávová kultúra a najmä espresso, ktoré v Amerike nie je vôbec bežné, ho zaujali natoľko, že sa rozhodol rozvíjať svoj reťazec aj pro-európskym smerom a zaradiť espresso do svojej ponuky. A tak keď sa rozhodovalo o tom, v ktorom (jedinom) európskom meste bude Starbucks Reserve stáť, voľba padla jasne na Miláno.

Čím sa Starbucks Reserve odlišuje?

Odlišností je mnoho a vymenovať ich všetky v jednom blogovom článku je takmer nemožné. Rozdielny je tu celkový prístup k príprave kávy. Zatiaľ čo v klasických Starbucks kaviarňach nám pripravovaná káva veľmi nechutí (čo môže byť jeden z dôvodov, prečo má táto sieť toľko neprajníkov), tá v milánskom Reserve bola výborná.

S kávou experimentujú, spoliehajú sa skôr na modernejšie a svetlejšie metódy praženia, o káve vám vedia povedať veľa. Ak sa pýtate, poteší ich to a rozhovoria sa ešte viac. A tak sme sa dozvedeli, že návštevu milánskeho Starbucks Reserve si môžete ozvláštniť aj ďalšími spôsobmi. V ponuke sú aj:

Ochutnávky kávy

Počas ochutnávky kávy odborní baristi zapoja účastníkov do zmyslového zážitku, ktorý odhalí zvláštne vlastnosti špecifického pôvodu alebo zmesi kávy. Zážitok je spojený prehliadkou pražiarne so sprievodcom.

Kávové workshopy

Na začiatku kávového workshopu si hostia so sprievodcom detailne prehliadnu pražiareň. Potom si budú môcť pozrieť ukážku rôznych druhov praženia kávy Starbucks Reserve.

Kávová mixológia

Zážitok Coffee Mixology začína návštevou pražiarne so sprievodcom, potom vám odborní mixológovia pripravia tri koktaily inšpirované kávou, alkoholické aj nealkoholické.

Starbucks Reserve mixology

Starbucksu vďačíme za veľa

Podarilo sa nám aspoň trochu preniesť zážitok z milánskej pražiarne až k vám domov? To bolo naším cieľom, rovnako ako poukázať na to, že kávový svet vďačí spoločnosti Starbucks za mnoho.

Tento výrobca kávy a najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete, pôvodom z mesta Seattle, sa od svojho založenia v roku 1971 zásadne pričinil o zlepšenie kávovej kultúry vo svete. Ich je prínos je obrovský, pretože v podstate vytvorili kaviarenský svet, ako ho poznáme dnes.

Vedeli ste, že…? Starbucks stojí za vytvorením takzvaného Tretieho miesta. Zakladatelia spoločnosti Baldwin, Bowker a Siegl vymysleli hneď v začiatkoch koncept kaviarne ako miesta, kde trávite po domove a práci najviac času. Zdá sa, že sa im to dosť dobre podarilo.

Starbucks

Vďaka premysleným marketingovým ťahom, investíciám a princípu dobíjacej karty, na ktorú si zákazníci vopred vložili kredit a následne ho mohli míňať, mal Starbucks k dispozícii značný finančný obnos. Zákazníkom trvalo pomerne dlho, kým si kredit minuli, ak vôbec.

Existuje mnoho prvenstiev a detailov, z ktorých dnes kávový svet ťaží. Vďaka nadšeniu, prístupu a iniciatíve ľudí zo Starbucksu sa posunula kaviarenská kultúra novým smerom:

Káva vždy so sebou

Ako prví urobili obrovskú reklamu káve v pohárikoch to-go, ktorú si vezmete so sebou.

Personalizované pitie kávy

Personalizovali pitie kávy tým, že vám na pohárik napíšu vaše meno a keď je nápoj pripravený, zavolajú vás z davu menovite.

Dokonalý kávový merch

Svoj merch (produkty s logom, pozn. redakcie) priviedli k dokonalosti. Nielen jeho prevedenie, dizajn, sezónnosť (napr. vianočné hrnčeky, mikiny a pod.). Výskumami ho dokážu vo svojich predajniach umiestniť tak, aby si ho všimlo a kúpilo čo najviac zákazníkov.

Na mieste záleží

Naučili aj ostatné kaviarne výborne pracovať s miestom, čo je základný predpoklad pre dobrý kávový biznis. Miesto, miesto, miesto – Starbucks nájdete v každom meste (okrem iných prevádzok) aj v bezprostrednej blízkosti centra.

Detaily, ktoré zavážia

Všimli ste si niekedy v ich kaviarňach malinký, možno 10 centimetrov široký pult vo výške kolien? Ten slúži na odkladanie tašiek a kabeliek, aby si zákazníčky a zákazníci mohli pohodlne vybrať a schovať peňaženku. Dokazuje, že Starbucks myslí naozaj na všetko a povyšuje zážitok z pitia kávy na úplne inú úroveň.

Podobne ako Taliani formovali nevýslovným spôsobom to, ako si dnes miliardy ľudí po celom svete vychutnávajú svoj obľúbený nápoj, aj Starbucks sa zásadne pričinil o budovanie kávového biznisu.

Pre všetkých bez výnimky. Týka sa to aj nás, malých pražiarní, a preto sme vďační za to, že kaviarne a pitie kávy sú (aj vďaka Starbucksu) už neodmysliteľnou súčasťou života milovníkov kávy po celom svete.

zdroj foto: Marek Fajčík / Dana Fajčíková / Facebook Starbucks Reserve Roastery Milano / Unsplash

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie