Na letné mesiace sa vždy tešíme, a to nielen z dôvodu pekného počasia a dovoleniek, ale aj preto, že do našej ponuky vždy pribudne nová osviežujúca letná Limitka.
Obsah článku
Ovocné africké arabicy sú priam ideálne na leto
Keď sme v júli spustili predaj našej v poradí už tretej Limitky v tomto roku, vyvstala otázka, kto z nášho tímu ju zdegustuje. A keďže po chalanoch má africké kávy najradšej kolegyňa Baška, bolo viac menej rozhodnuté. Veď ako sama povedala, vďaka africkým kávam sa „naučila oceniť ovocné espresso“.

Kým v office zvyčajne Baška pije aj niekoľko káv denne, doma si pripravuje kávu zriedkavejšie, a to buď cez pákový kávovar alebo French press. Podľa jej slov ráno zvyčajne vyhrá ovocné espresso a poobede si dopraje skôr „konzervatívnejší“ french press s mliekom.
Kedysi som čisté espresso nedokázala vypiť. Až práca v pražiarni kávy ma to naučila. Dnes, obzvlášť ak je to káva so sladkasto-ovocnými tónmi, si dokážem espresso vyslovene užiť. A naša nová Uganda je presne tento typ kávy…

„Niekedy treba dať káve priestor trošku dozrieť…“
Keď je Baška doma, pripravuje si espresso na pákovom kávovare značky Lelit PL41TEM, ktorý je pre začínajúcich domácich baristov a kávových nadšencov ideálnym riešením. Hoci mala k dispozícii čerstvo upraženú Ugandu, rozhodla sa, že ju skúsi nechať chvíľku odpočinúť a dozrieť. Prvé espresso si z nej teda pripravila cca tri týždne po pražení.

Na profi kávovare má táto africká 100% Arabica krásne komplexné ovocné telo a sladkú chuť čaju, bobulí a datlí. Veľmi podobné tóny objavila v našej limitovanej Ugande aj Baška, no podľa jej slov na domácom kávovare trošku viac vystúpila do popredia jej ovocnosť.
Úvodná svieža ovocnosť dala po chvíľke priestor príjemným tónom sladkých bobulí a kvetov, ktoré sa následne rozplynuli do ľahučkej a príjemnej zemitosti. V dochuti bolo cítiť veľmi pekné, skôr sladké tóny horkej čokolády. Ej veru, je to skutočne výborná káva!

Naturálne spracovaný microlot sa nezaprie
Hoci je Uganda ešte pomerne mladá pestovateľská krajina, úroda tamojších kávovníkov sa už stihla zaradiť medzi kávové klenoty afrického kontinentu. Farmári v Ugande sa doteraz primárne špecializovali na pestovanie Robusty, no dnes už bez akýchkoľvek pochybností patria aj medzi producentov vysokokvalitných výberových Arabica káv.
Uganda Mukoto so svojím SCA skóre 88 bodov pochádza z oblasti Mt. Elgon, kde sa kávovníky pestujú vo výške 1 950 až 2 000 m.n.m. Úrodné úbočia vyhasnutej sopky, ideálna klíma, tradičné hospodárenie a naturálne spracovanie na stanici farmára Picassa Nduwayho dávajú tejto káve jej jedinečné chuťové vlastnosti, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť!