Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

mikrofón TV JOJ na pulte

Pitie kávy podporuje zdraviu prospešné mikróby v črevách (reportáž)

V sobotu 5. februára 2022 odvyslielala TV JOJ v relácii Noviny reportáž o káve a jej priaznivých účinkoch na naše zdravie, najmä na náš tráviaci trakt.

Káva je zdravá!

Dlhé roky sa diskutovalo o tom, či je káva zdravá a koľko jej vypiť. Vedci povedali: „Koniec diskusie, máme definitívnu odpoveď.“ Odborná obec ostro sledovala najväčšiu výživovú štúdiu v histórii ľudstva. Tá na výskume a porovnaní tisíc dvojičiek zistila, že celkové zdravie je úzko spojené s črevným zdravím.

Čím väčší počet rozmanitých mikróbov v črevách, tým lepšie črevné a celkové zdravie. A tá dobrá správa je, že pitie kávičky vie podporiť presne tie zdraviu prospešné mikróby. – doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., gastroenterológ

Marek dáva rozhovor pre TV JOJ
Marek Fajčík poskytuje rozhovor pre TV JOJ o káve a jej priaznivých účinkoch na naše zdravie

Pitie kávy priaznivo vplýva na naše zdravie

Vedci dokonca našli jeden konkrétny mikrób. Mal príliš zložitý názov, a tak ho pomenovali jednoducho: Fredy. „Tým, že v čreve spolupracuje s dobrými baktériami, dokáže v lepšom zmysle metabolizovať, čiže spracovávať tuky, cukry aj inzulín.“ vysvetľuje gastroenterológ, Ladislav Kužela.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Unikátna káva na slovenskom trhu: nízkokofeínová káva Siesta

Tí, čo Fredyho majú v čreve, majú menšie výkyvy v hladinách tuku, cukru aj inzulínu. Vďaka týmto zisteniam sa rozšírilo aj akceptované množstvo kávy, ktorú si možno bez obáv denne dopriať. „Hovoríme o troch až piatich šálkach denne.“ dodáva doc. Kužela.

Marek sa rozpráva s reportérom TV JOJ
V našej pražiarni si štáb TV JOJ mohol pozrieť ako vyzerá zelená káva a ako sa u nás praží

Toto je Marek z Modry. Podľahol praženiu kávy a zaradil sa medzi európsku špičku. Výskumu sa potešil, lebo sa len potvrdilo to, o čom hovorí už roky – káva je zdravá nielen pre oblasť gastra, ale aj neuro či kardio systém.

V káve sú zastúpené nielen zdraviu prospešné antioxidanty, ale aj veľa vitamínov a stopových prvkov.– Marek Fajčík, majiteľ priažiarne EBENICA COFFEE

Veľmi záleží od kvality zŕn, praženia a aj samotnej prípravy, ale hlavne 5 šálok denne nie je pre každého. „Keď si zoberieme zdravého dospelého človeka, tak zhruba tých 3 až 5 šálok kávy denne priaznivo pôsobí na jeho zdravie.“ dopĺňa Marek.

Po dnešku už teda pre mnohých z nás platí, že už nikdy nebudeme piť kávu sami, vždy minimálne s Fredym.

Tieto kávy by mohli Fredymu chutiť…

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie