V čom sa skrýva čaro thajskej kávy?

Káva z Thajska je vo svete čoraz populárnejšia, no u nás si k nej kávičkári ešte len hľadajú svoju cestu.

Na rozdiel od Etiópie či Kolumbie, si Thajsko s kávou ľudia veľmi nespájajú. Hlavným dôvodom je najmä krátka história pestovania kávovníka v tejto oblasti. Ešte v 80. rokoch minulého storočia boli totiž na svahoch, kde sa dnes pestuje káva, ópiové polia. Tie pre tamojšie rodiny predstavovali dlhé roky jediný zdroj príjmu. Až pod vplyvom thajskej vlády a programu OSN sa postupne začali makovice vymieňať za kávovníky.

svahy v Doi Chang s kávovníkmi
Kávovníky na svahoch v Doi Chang

Keď sa z makovíc stanú kávovníky…

Celý proces tejto premeny nebol vôbec jednoduchý. Spoločenstvá žijúce v oblasti Doi Chang boli chudobné a silne marginalizované, bez prístupu k základným hospodárskym, sociálnym či politickým právam. Napriek tomu, že v tejto horskej oblasti žili veľmi dlho, väčšina z nich nemala ani len štátnu identitu, ktorá je nevyhnutná pre získanie zamestnania, primeranej zdravotnej starostlivosti či vzdelania.

zber kávových čerešní
Obyvatelia oblasti Doi Chang pri zbere kávových čerešní

Netradičné partnerstvo

Dlhoročné pestovanie maku a produkcie ópia spôsobili značné škody aj na životnom prostredí. Z tohto dôvodu bolo pestovanie kávy v tejto oblasti spočiatku neúspešné. Pretvorenie krajiny do dnešnej podoby si vyžadovalo množstvo času a práce. Okrem vládnych zásahov a vplyvu domácich vizionárov bolo potrebné získať aj finančnú podporu. A tak vstúpil do hry Kanaďan John M. Darch.

Ľudia z kmeňa Akha vzišli z 200 rokov trvajúceho otroctva a ja ich nemám v pláne do neho vrátiť späť. – John M. Darch

Keď sa dozvedel o tamojšom kmeni Akha, z ktorého sa časom svojpomocne stal nezávislý výrobca kávy, rozhodol sa, že svojimi prostriedkami podporí rozšírenie tohto združenia. A tak v Kanade založil súkromný, rodinný podnik Doi Chaang Coffee Company, ktorý funguje na báze udržateľného a spravodlivého modelu nazývaného „Beyond Fair Trade“.

dvaja muži stojaci za kávou Doi Chaang
Wicha Promyong a John M. Darch - dve významné osobnosti stojace za kávou Doi Chaang

Podstatou modelu „Beyond Fair Trade“ (nad rámec férového obchodu, pozn.) je, že thajskí poľnohospodári nielen že vlastnia 50% spoločnosti, ale je im pridelená vždy aj polovica zo ziskov kanadskej strany. „Okrem toho, že sme aktívni v komunite spravodlivého obchodu a sme certifikovaní v rámci Fairtrade International, vyvinuli sme aj vlastné dohody a vzťahy so samotnými farmármi.“ hovorí Rogerson, koordinátor marketingu a médií spoločnosti Doi Chaang Coffee Company.

Jedinečná káva Thailand Doi Chaang

Dnes je aj vďaka medzinárodnému zásahu Thajsko krajinou, v ktorej sa vyrába jedna z najkomplexnejších odrôd kávy na svete. Káva Doi Chaang je výberová single origin Arabica, ktorá je certifikovaná ako organická. Kávové čerešne sú ručne zberané, premývané čerstvou vodou a následne sušené na slnku.

ručne triedenie zelenej kávy pracovníkom plantáže
Ručné triedenie zelených kávových zŕn

Vďaka špecifickým prírodným podmienkam a organickému spracovaniu, majú kávové zrná jedinečnú arómu, vyváženú aciditu a pomerne nízky obsah kofeínu. Navyše sa jedná o akreditovanú kávu, ktorá má viacero certifikátov vrátane USDA Organic či EU Organic Farming. Tie spolu s členstvom v Specialty Coffee Association garantujú jej prémiovú kvalitu.

pražiar Andrej stojaci pri kávovníku
Andrej počas jeho návštevy v Thajsku

Doi Chaang zlákala nášho pražiara Andreja natoľko, že sa rozhodol ju ísť pozrieť a ochutnať priamo do Thajska. Ak táto káva a jej príbeh zaujali aj vás, môžete si o nej prečítať viac napríklad v knižke Beyond Fair Trade: How One Small Coffee Company Helped Transform a Hillside Village in Thailand alebo ju ideálne rovno aj ochutnať. Výborná je nielen v espresse, ale skvelo sa hodí aj na alternatívne prípravy.