Káva z Thajska je vo svete čoraz populárnejšia, no u nás si k nej kávičkári ešte len hľadajú svoju cestu. Objavili ste už aj vy čaro thajskej kávy?
Obsah článku
Na rozdiel od Etiópie či Kolumbie si Thajsko s kávou ľudia veľmi nespájajú. Hlavným dôvodom je najmä krátka história pestovania kávovníka v tejto oblasti.
Ešte v 80. rokoch minulého storočia boli totiž na svahoch, kde sa dnes pestuje káva, ópiové polia. Tie pre tamojšie rodiny predstavovali dlhé roky jediný zdroj príjmu. Až pod vplyvom thajskej vlády a programu OSN sa postupne začali makovice vymieňať za kávovníky.

Keď sa z makovíc stanú kávovníky
Celý proces tejto premeny nebol vôbec jednoduchý. Spoločenstvá žijúce v oblasti Doi Chang boli chudobné a silne marginalizované, bez prístupu k základným hospodárskym, sociálnym či politickým právam.
Napriek tomu, že v tejto horskej oblasti žili veľmi dlho, väčšina z nich nemala ani len štátnu identitu, ktorá je nevyhnutná pre získanie zamestnania, primeranej zdravotnej starostlivosti či vzdelania.

Netradičné partnerstvo
Dlhoročné pestovanie maku a produkcie ópia spôsobili značné škody aj na životnom prostredí. Z tohto dôvodu bolo pestovanie kávy v tejto oblasti spočiatku neúspešné.
Pretvorenie krajiny do dnešnej podoby si vyžadovalo množstvo času a práce. Okrem vládnych zásahov a vplyvu domácich vizionárov bolo potrebné získať aj finančnú podporu. A tak vstúpil do hry Kanaďan John M. Darch.
Ľudia z kmeňa Akha vzišli z 200 rokov trvajúceho otroctva a ja ich nemám v pláne do neho vrátiť späť.
John M. Darch
Keď sa dozvedel o tamojšom kmeni Akha, z ktorého sa časom svojpomocne stal nezávislý výrobca kávy, rozhodol sa, že svojimi prostriedkami podporí rozšírenie tohto združenia.
A tak v Kanade založil súkromný rodinný podnik Doi Chaang Coffee Company, ktorý funguje na báze udržateľného a spravodlivého modelu nazývaného Beyond Fair Trade.

Podstatou modelu Beyond Fair Trade (z angl. „nad rámec férového obchodu“) je, že thajskí poľnohospodári nielen že vlastnia 50 % spoločnosti, ale je im pridelená vždy aj polovica zo ziskov kanadskej strany.
„Okrem toho, že sme aktívni v komunite spravodlivého obchodu a sme certifikovaní v rámci Fairtrade International, vyvinuli sme aj vlastné dohody a vzťahy so samotnými farmármi,“ hovorí Rogerson, koordinátor marketingu a médií spoločnosti Doi Chaang Coffee Company.
Jedinečná káva Thailand Doi Chaang
Dnes je aj vďaka medzinárodnému zásahu Thajsko krajinou, v ktorej sa vyrába jedna z najkomplexnejších odrôd kávy na svete. Káva Doi Chaang je výberová single origin arabica, ktorá je certifikovaná ako organická. Kávovníkové čerešne sú ručne zberané, premývané čerstvou vodou a následne sušené na slnku.

Vďaka špecifickým prírodným podmienkam a organickému spracovaniu majú kávové zrná jedinečnú arómu, vyváženú aciditu a pomerne nízky obsah kofeínu.
Naviac ide o akreditovanú kávu, ktorá má viacero certifikátov vrátane USDA Organic či EU Organic Farming. Tie spolu s členstvom v Specialty Coffee Association garantujú jej prémiovú kvalitu.

Doi Chaang zlákala nášho pražiara Andreja natoľko, že sa rozhodol ju ísť pozrieť a ochutnať priamo do Thajska.
Ak táto káva a jej príbeh zaujali aj vás, môžete si o nej prečítať viac napríklad v knižke Beyond Fair Trade: How One Small Coffee Company Helped Transform a Hillside Village in Thailand alebo ju ideálne rovno aj ochutnať. Výborná je nielen v espresse, ale skvelo sa hodí aj na alternatívne prípravy.