French press: ako vznikol a ako si ho správne pripraviť?

French press – jedna z najznámejších a najdostupnejších druhov alternatívnych metód, ktorú si zamilujú predovšetkým fanúšikovia zalievanej kávy. Poďme sa pozrieť ako na ňu.

Legenda o počiatkoch French pressu

Káva ako taká býva často spájaná s rôznymi legendami a príbehmi, no nie je tomu inak ani pri tejto alternatívnej metóde jej prípravy. Ako už prezrádza názov, French press vznikol vo Francúzsku, keď si muž pripravoval kávu na otvorenom ohni. Pôvodne si ju chcel pripraviť tradičným spôsobom, teda mletú kávu zaliať horúcou vodou (obdoba tunajšej zalievanej kávy, nesprávne označovanej aj ako „turek“). Muž však nalial do šálky najskôr vriacu vodu a až potom si uvedomil, že na jej dno zabudol dať kávu. Preto ju do vody nasypal až dodatočne.

kovová kanvica na ohni

Podľa legendy si od okoloidúceho talianskeho kupca zakúpil sito, ktorým vyextrahovanú kávu jednoducho „prefiltroval“ stlačením na dno šálky. Na jeho prekvapenie káva chutila úžasne, a tak si kávu od tej doby pripravoval už len týmto spôsobom. Ako to už pri legendách býva zvykom, je veľmi ťažké overiť ich pravdivosť či získať aspoň orientačnú časovú os. Preto nám musí postačiť informácia, že k patentovaniu French pressu ako metódy prípravy došlo až v rokoch 1929 – 1933, a to nie Francúzom, ale Talianom Attiliom Calimanim.

French press káva: pre koho je určená?

Túžite si doma pripraviť dobrú kávu, no nemáte doma kávovar? Chcete si vychutnať kávu v prírode, na chate alebo len radi experimentujete? Potom je príprava kávy cez french press pre vás priam ideálnou voľbou. French press si zamilujú aj fanúšikovia tzv. zalievanej kávy, keďže má táto príprava s ňou veľa spoločného.

čerstvo pripravená káva cez french press

French press je v podstate jednoduchý prístroj, ktorý sa skladá zo sklenenej alebo kovovej valcovitej nádoby, veka a sita, prechádzajúcim jej stredom. Kúpiť ho dnes môžete rovnako ako mokka konvičku takmer všade – v supermarketoch, obchodoch s nábytkoch či domácich potrebách. V našom e-shope nájdete dizajnový French press Bialetti s objemom 350 ml.

Ako si pripraviť dobrý French press?

Pri príprave kávy akoukoľvek metódou určite nemôžeme hovoriť len o jednom správnom a ideálnom recepte. Alternatívne prípravy priam nabádajú k tomu, aby sme experimentovali, riskovali a objavovali nové chute.

Ak však máme hovoriť o nejakých všeobecných podmienkach, dá sa povedať, že na French press sa hodia skôr svetlejšie pražené kávy bez zemitej chuti. Ideálne sú napríklad kávy s jemnými čokoládovými tónmi ako má Brasil Santos alebo aj orieškovými tónmi ako má Colombia Medellin. Oveľa zaujímavejšie a čoraz žiadanejšie však je, ak má káva aj nejaké ovocné tóny, ktoré výslednému nápoju dodajú úplne iný chuťový rozmer. My napríklad odporúčame našu Kenyu Tekangu Tegu, ktorej tóny grepu, kvetov a malín ozvláštnia každú french press kávu.

Chuť kávy sa v prípade French pressu dá ovplyvniť aj zmenou niekoľkých atribútov: teplotou vody – od 85 do 95 °C, hrúbkou mletia – jemnejšia alebo hrubšia, prípadne dlhšou alebo kratšou extrakciou.

nalievanie kávy z french pressu

Univerzálny recept na prípravu French pressu:

1. Namelieme si čerstvo praženú kávu, hrúbka mletia by sa mala štruktúrou podobať na kryštálový cukor.

2. Na 25 g kávy použijeme približne 300 ml vody – pomer vody a kávy môžeme meniť na základe toho, či chceme kávu silnejšiu alebo jemnejšiu. Voda by mala mať teplotu približne 93 – 95 °C.

3. Namletú kávu vložíme do predhriatej nádoby French pressu a pomalými krúživými pohybmi nalejeme 150 ml vody. Približne 30 sekúnd nápoj miešame a potom dolejeme zvyšné množstvo vody.

4. Na vrch nádoby umiestnime veko a počkáme približne 3 minúty. Následne stlačením piestu takto pripravený nápoj prefiltrujeme.

5. Kávu hneď prelejeme do šálky, prípadne inej nádoby, z ktorej sa bude podávať. Na dne French pressu totiž stále dochádza ku kontaktu kávy s vodou, a teda jej extrakcii.