Košík

Váš košík je prázdny.

KÁVOVLOG #13: French press príprava kávy

french press príprava

Najlepší návod na french press kávu je ten, ktorý vám vo výsledku bude najviac chutiť. Ten náš pozostáva z 5 jednoduchých krokov. Poďte sa pozrieť, ako vyzerá french press príprava v podaní nášho baristu Maja.

French press káva je opradená legendou

Káva ako taká býva často spájaná s rôznymi legendami a príbehmi. Inak tomu nie je ani pri káve, ktorú si ľudia už viac ako 100 rokov pripravujú pomocou kávovaru french press.

Ako už názov naznačuje, french press vznikol vo Francúzsku. Legenda hovorí o mužovi, ktorý si pripravoval kávu na otvorenom ohni. Pôvodne si ju chcel pripraviť tradičným, vtedy najrozšírenejším spôsobom – teda mletú kávu zaliať horúcou vodou.

alternatívna príprava kávy na ohni

Išlo o obdobu tunajšej zalievanej kávy, nesprávne označovanú aj ako turek. Muž však nalial do šálky najskôr vriacu vodu a až potom si uvedomil, že na jej dno zabudol dať kávu. Preto ju do vody nasypal až dodatočne.

Nie je to dokonalý french press návod, no podľa legendy si tento muž od okoloidúceho talianskeho kupca zaobstaral za pár drobných husté sitko. Ním vyextrahovanú kávu jednoducho prefiltroval stlačením na dno šálky. Na jeho prekvapenie káva chutila úžasne, a tak si ju od tej doby pripravoval už len týmto spôsobom.

Ako to už pri legendách býva zvykom, je veľmi ťažké overiť ich pravdivosť či získať aspoň orientačnú časovú os. Preto vám musí postačiť informácia, že french press ako metóda prípravy bol patentovaný až v rokoch 1929 – 1933. A to nie Francúzom, ale Talianom Attiliom Calimanim, ktorý prípravu kávy cez french press priviedol do dnešnej podoby.

Ochutnajte z našich káv vhodných na prípravu french press »

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
  • Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.
    Kenya Tekangu Tegu transparent

    Kenya Tekangu Tegu

    Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.

    grepgrep
    kvetinykvetiny
    malinymaliny

Príprava kávy cez french press: Komu bude chutiť?

Túžite si doma pripraviť dobrú kávu, no nemáte k dispozícii kávovar? Chcete si vychutnať kávu v prírode, na chate alebo len radi experimentujete s rôznymi chuťami?

Potom je french press príprava kávy pre vás priam ideálnou voľbou. Zamilujú si ho aj fanúšikovia zalievanej kávy. French press káva má s ňou veľa spoločného, predovšetkým v chuťovej oblasti.

príprava kávy cez french press

Vedeli ste, že…? Nevýhodou zalievanej kávy, ktorá v podstate neprechádza žiadnym filtrom je, že je vystavená extrakcii dlhú dobu. Po pár minútach sa z nej okrem zdraviu prospešných látok a kofeínu začnú uvoľňovať aj nežiaduce látky, ktoré môžu mať potenciálne škodlivé účinky na vaše zdravie.

Kvalitný french press vyzerá takto

Vo svojej podstate je french press jednoduchý prístroj, ktorý sa skladá zo sklenenej alebo kovovej valcovitej nádoby, veka a sita. To prechádzajúca jej stredom.

Vďaka hustému sitku je vo french press kanvici možné pripraviť aj čaj či bylinkový nálev. Kanvica je vhodná aj do umývačky riadu. Kúpiť ho dnes môžete – rovnako ako moka kanvičku – takmer všade. V supermarketoch, obchodoch s nábytkoch či domácich potrebách.

French press Bialleti patrí k najkvalitnejším výrobkom svojho druhu. Je vyrobený z kvalitného borosilikátového skla. Elegantný a dizajnový plášť z nehrdzavejúcej ocele chráni kanvicu pred poškodením. Ergonomicky tvarované plastové uško zabezpečuje pohodlné servírovanie kávy aj pri väčšom objeme.

French press v našej ponuke má kvalitné materiály – iba nerez, borosilikátové sklo a tvrdený potravinársky plast. Jeho objem je 350 ml »

French press: Návod na prípravu

Pri príprave kávy akoukoľvek metódou určite nemôžeme hovoriť len o jednom správnom a ideálnom recepte. Alternatívne prípravy kávy priam nabádajú k tomu, aby sme experimentovali, riskovali a objavovali nové chute.

Majo si pre vás v kávovlogu pripravil univerzálny návod na french press kávu. Takto pripravená výberová káva bude lahodná, príjemne aromatická a plná zdraviu prospešných látok:

Aké kávy sa hodia na prípravu french press?

Na prípravu french press kávy sa hodia skôr svetlejšie pražené kávy bez zemitej chuti. Ideálne sú napríklad kávy s jemnými čokoládovými tónmi ako má Brasil Santos alebo aj orieškovými tónmi ako má Colombia Medellin.

Oveľa zaujímavejšie a čoraz žiadanejšie však je, ak má káva aj nejaké ovocné tóny, ktoré výslednému nápoju dodajú úplne iný chuťový rozmer. My napríklad odporúčame našu Kenyu Tekangu Tegu, ktorej tóny grepu, kvetov a malín ozvláštnia vo výsledku každú french press kávu.

Ako ovplyvniť chuť kávy vo french press?

Chuť kávy sa v prípade french pressu dá ovplyvniť aj zmenou niekoľkých atribútov: teplotou vody – od 85 do 95 °C, hrúbkou mletia – jemnejšia alebo hrubšia, prípadne dlhšou alebo kratšou extrakciou.

french press káva servírovanie

French press káva má mnohé benefity

Nízke vstupné náklady

Je to cenovo dostupný kávovar, čím je atraktívnou voľbou pre mnohých kávičkárov.

Jednoduchá príprava

Uvariť kávu v ňom zvládne prakticky každý. Má jednoduchý dizajn a umožňuje rýchlu prípravu výbornej kávy bez zložitých postupov.

Rýchla údržba

French press neobsahuje veľa častí, čo zjednodušuje jeho údržbu. Po použití ho ľahko rozoberiete na jednotlivé časti a jednoducho očistíte v dreze či v umývačke riadu.

Žiadne ďalšie príslušenstvo

Na rozdiel od iných kávovarov nemusíte kupovať žiadne ďalšie príslušenstvo. Napríklad ani papierové filtre, čo šetrí nielen peniaze, ale aj životné prostredie.

nalievanie french press kávy

Univerzálny návod na french press v bodoch

Krok 1

Nameľte si čerstvo praženú kávu, hrúbka mletia by sa mala štruktúrou podobať na kryštálový cukor. Ak doma nemáte kvalitný mlynček na kávu, pri objednávke z nášho e-shopu nám do poznámky napíšte, že si prajete kávu namlieť na french press prípravu. My sa už o zvyšok postaráme.

Krok 2

Na 25 g kávy použite približne 300 ml vody – pomer vody a kávy môžete meniť na základe toho, či chcete kávu silnejšiu alebo jemnejšiu. Voda by mala mať teplotu približne 93 – 95 °C.

Krok 3

Namletú kávu vložte do predhriatej nádoby french press a pomalými krúživými pohybmi nalejte asi polovicu (150 ml) vody. Približne 30 sekúnd kávu takto miešajte a potom dolejte zvyšné množstvo vody.

Krok 4

Na vrch nádoby umiestnite veko a počkajte približne 3 minúty. Presne toľko by mala trvať aj extrakcia zalievanej kávy. Počas prvých 3 minút sa z namletých zrniek uvoľňujú zdraviu prospešné látky, minerály a antioxidanty. Následne stlačením piestu takto pripravený nápoj prefiltrujte.

Krok 5

Kávu hneď prelejte do šálky, prípadne inej nádoby, z ktorej sa bude podávať. Na dne french pressu totiž stále dochádza ku kontaktu kávy s vodou, a teda jej extrakcii. Nie je žiaduce (pre chuť ani pre ľudské zdravie), aby takáto extrakcia trvala dlhšie.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie