Nákupný košík
Pri nákupe nad 29 doprava zdarma

Váš košík je prázdny.

Káva tečúca z pákového kávovaru

KÁVOVLOG #22: Príprava kávy na domácom pákovom kávovare

Máte doma pákový kávovar a neviete, ako na ňom pripraviť dobrú kávu s bohatou cremou? Poradíme vám, ako si niekoľkými jednoduchými krokmi ustrážite kvalitu doma pripraveného espressa.

Domáci pákový kávovar – na čo si dať pozor pred prípravou kávy

Pravdou je, že pri pákových kávovaroch je príprava a samotné nastavenie stroja a mlynčeka podstatne komplikovanejšie, ako je tomu pri automatických kávovaroch. No ak si dáte pozor na niekoľko podstatných vecí, môže vás kvalita pripravenej kávy veľmi milo prekvapiť.  A to aj pri príprave na lacnejšom kávovare za niekoľko desiatok Eur.

Investujte do mlynčeka

Pákový kávovar a mlynček sú nerozlučná dvojka. Mletá káva totiž veľmi rýchlo zvetráva, preto odporúčame namlieť si potrebné množstvo kávy až tesne pred jej prípravou. Kvalitný mlynček zabezpečí, že mletie bude konzistentné a dostatočne jemné a káva nebude tiecť prirýchlo ani príliš pomaly. Zabudnite najmä na mlynčeky na mak či oriešky – tieto sa na kávu naozaj nehodia, pretože zrnká nepomelú, ale skôr posekajú.

Do mlynčeka odporúčame investovať minimálne toľko, koľko do kávovaru, ideálne aj o čosi viac.

Správny výber kávy

Na „domáce páky“ odporúčame v začiatkoch zvoliť tmavšie pražené kávy – ako napríklad Harmonelle alebo Intensivo. Bohatšiu cremu a výraznejšiu chuť dosiahnete s kávami, ktoré obsahujú aspoň malý podiel robusty – napr. Duetto alebo Gurmano. Neskôr sa môžete pustiť aj do single origin káv, na espresso sa skvelo hodí napríklad Cuba Serrano alebo Brasil Santos.

Okrem toho si nezabudnite kúpiť vždy čerstvé zrnká – najlepšie pár týždňov od praženia a správne ich skladovať. Zvetraná káva totiž obsahuje málo plynov a aromatických látok a vo výsledku vás v šálke bude čakať riedka a nie príliš chutná káva.

Nastavenie domáceho kávovaru

Pred prípravou kávy si necháme nahriať kávovar, páku i šálky. Najlepšie urobíte, ak cez páku prepustíte dávku horúcej vody do šálky, všetko si tak dostatočne pripravíte. Na prípravu kávy odporúčame používať výhradne filtrovanú vodu – stačí z domácich filtračných kanvíc.

Ako zvoliť hrúbku mletia?

Každá príprava kávy má iný predpoklad na hrúbku mletia. Na prípravu espressa volíme skoro najjemnejšie mletie, ktoré nám mlynček ponúka. Namletá káva by mala vytvárať hrudky, ak si trošku kávy vložíte medzi prsty mala by pripomínať práškový cukor. Či sa vám podarilo trafiť  správnu hrúbku mletia zistíte pri extrakcii espressa.

Aké množstvo kávy namlieť?

K domácemu pákovému kávovaru väčšinou dostanete 2 druhy „misiek“, ktoré sa vkladajú do páky. Jedna je menšia – určená na prípravu 1 espressa a druhá o čosi hlbšia, určená na prípravu 2 káv naraz. My odporúčame použiť túto dvojitú misku aj pri príprave jednej kávy. Zväčša sa do nej zmestí 10-13g kávy, čo je síce trošku viac, ako sa štandardne odporúča na espresso, ale chuť bude stáť za to.

Požadované množstvo čerstvo namletej kávy si môžete odvážiť napríklad do papierového pohárika na baristickej alebo bežnej kuchynskej váhe a následne presypať do misky v páke.

Káva v páke
Pred založením páky do stroja utlačte kávu tamperom.

Kým stlačíme tlačidlo spustenia vody

Keď máte kávu v páke, utlačte ju primeranou silou tamperom. Otrite vonkajšie okraje páky, aby tam neostali zvyšky mletej kávy. Následne naprázdno prepláchnite kávovar pustením horúcej vody, založte páku a spustite extrakciu.  

Káva sa ma pri domácich pákových kávovaroch extrahovať 15-25 sekúnd. Keďže sme v našom recepte použili misku na 2 kávy, výsledný objem kávy bude cca 50-60 ml – takže niečo ako dvojité espresso. Káva ma mať vo výsledku peknú lieskovo orieškovú farbu, bohaté cremu a najmä má dobre chutiť.

Káva tečúca z espresso stroja
Ak vám káva z páky tečie príliš rýchlo, skúste nastaviť jemnejšie mletie.

Najčastejšie problémy pri príprave kávy cez domáci pákový kávovar

  • Káva tečie príliš rýchlo, káva je mdlá a riedka

Problémom je zrejme nesprávna hrúbka mletia. Skúste na mlynčeku nastaviť jemnejšie mletie, ktorú spomalí prietok vody. Nezabudnite si však zastabilizovať množstvo kávy pomocou váhy.

  • Káva tečie príliš pomaly alebo netečie vôbec

Aj v tomto prípade bude problém v hrúbke mletia. Skúste si nastaviť na mlynčeku hrubšie mletie. 

  • Espresso nemá cremu

Ak vaša káva nemá cremu, aj napriek tomu, že ste pri jej príprave postupovali podľa vyššie uvedených rád,  môže byť problém v samotných zrnkách. Kvalita cremy je totiž aj indikátorom čerstvosti. Ak bola káva, ktorú používate pražená dlhé mesiace pred prípravou, prípadne bola po otvorení zle skladovaná, hustou cremou vás určite nepoteší. Bohatú cremu tiež nečakajte pri svetlo pražených odrodových kávach, určených predovšetkým na prípravu cez filter.

Experimentujte, príprava kávy je hra 🙂

Nebojte sa pri príprave kávy na domácom pákovom kávovare experimentovať  – či už s hrúbkou mletia, gramážou alebo rôznymi druhmi káv. Po čase skúšania určite objavíte ten „váš“ recept, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať. A váhu neodkladajte do zásuvky – je to pri príprave kávy veľký pomocník.

A ak by ste neskôr chceli predsa len úroveň kávových zážitkov pozdvihnúť, siahnite po poloprofesionálnych strojoch na domáce použitie. Pri nich sa zase posuniete o krok bližšie k vašej „dokonalej“ šálke espressa.   

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie