Recept na tiramisu s našou specialty kávou (VIDEO)

Kto by už len nepoznal známy taliansky dezert tiramisu? My sme si pre vás pripravili recept, do ktorého ide naša specialty coffee Ethiopia Dimtu Tero.

Video recept na specialty coffee Tiramisu

150 ml kávy – použili sme Ethiopiu Dimtu Tero
dlhé piškóty
250 g Mascarpone
250 ml smotany na šľahanie – použili sme 30 %-nú
3 ČL trstinového cukru
kakao na posypanie

1. Zo všetkého si najskôr pripravíme kávu, ktorú si prelejeme do misky a necháme ju vychladnúť. (Jednu si môžeme urobiť aj navyše k práci, určite padne vhod :-)) .

2. Medzitým sa pustíme do krému. Do misky vložíme Mascarpone, ktoré stierkou rozmiešame do hladka. Do vyššej nádoby vylejeme smotanu, pridáme 3 lyžičky cukru a vyšľaháme ju. Následne ju na niekoľkokrát zašľaháme do Mascarpone, čím vykúzlime lahodný, hustý krém.

3. Na rade je tá najdôležitejšia časť – namáčanie piškót do kávy a prekladanie s krémom. Piškótu jednu po druhej namáčame do kávy, ukladáme do misiek, v ktorých chceme dezert servírovať, a prekladáme krémom. Poslednú vrstvu „kávových piškót“ zakryjeme zvyškom krému a posypeme kakaom.

4. Následne necháme Tiramisu niekoľko hodín v chladničke stuhnúť – najlepšie cez noc, aby sa chuť krému a kávy lahodne prepojili a piškóty zmäkli.

5. Podávame ideálne aj so šálkou čerstvej kávy. Dobrú chuť.

Vedeli ste, že…? Podľa americkej Asociácie pre výberovú kávu (SCAA), sa výberovou môže nazývať káva, ktorá získa minimálne 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Výberová káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačuje sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Unikátna chuť je výsledkom mnohých faktorov, ako je dlhá doba zrenia, dôkladný zber zrelých plodov a starostlivosť pri spracovávaní zŕn.

Kávový recept, ktorý nás povzbudí

Ako prezrádza už samotný názov tohto dezertu, ktorý sa dá voľne preložiť ako „pozdvihnutie“, jeho hlavnou úlohou je povzbudiť nás nielen na nálade, ale aj energii. Táto pochúťka je svetoznáma vďaka dokonalému spojeniu dvoch chutí – sladkého krému a horkej kávy. A pre druhú spomínanú chuť je podľa nás nesmierne dôležitá kvalita použitej kávy.

Preto sme si do tohto dezertu vybrali našu milovanú specialty coffee Ethiopiu Dimtu Tero. Jej svetlé praženie a chuť plná jahôd, čučoriedok a kvetín osvieži každé sladké sústo tohto dezertu. Či už si ju pripravíte tzv. alternatívnou metódou – napríklad cez French press či koťogo, alebo formou klasického espressa, je už čisto na vás.

Pražíme slovenskú kávu svetovej kvality

Naša pražiareň vznikla v roku 2009 a od tej doby si získala srdcia mnohých kávových nadšencov nielen doma, ale aj v zahraničí. Vďaka oceneniam v medzinárodných súťažiach Coffee Review (USA, 2013) a Great Taste (UK, 2019) sa naša káva zaradila medzi najlepšie európske espresso kávy, čím si získala pozornosť odbornej verejnosti aj koncových spotrebiteľov. Kávu skrátka pražíme s láskou.