Recept od nášho Maja na tiramisu bez vajec so svetlo praženou kávou z Etiópie sa zaradí k vašim obľúbeným. Keď budete najbližšie premýšľať nad ľahkým nedeľným dezertom, stavíme sa, že to naše bude vaša prvá voľba!
Tiramisu – talianske afrodiziakum
So vznikom kávového dezertu tiramisu je spojených množstvo historiek a legiend. Jedna z nich uvádza, že tento dezert pochádza z mesta Treviso približne z roku 1800. Hovorí sa, že ho vymyslela šikovná majiteľka domu lásky, ktorá chcela zákazníkom ponúkať dezert s afrodiziakálnym a povzbudzujúcim účinkom.
O tom, či je legenda pravdivá existuje mnoho špekulácii, jedno je však isté – tento dezert sa v Trevise skutočne tešil veľkej obľube. Postupne sa recept rozšíril nielen do celého Talianska, ale aj do ďalších krajín po celom svete.
Vyskúšajte svetlo pražené kávy vhodné na Tiramisu
-
Ethiopia Dimtu Tero
Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.
Na sklade4,49€ – 25,80€ -
Kenya Tekangu Tegu
Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.
Na sklade4,49€ – 25,80€
Tiramisu bez vajec – recept
U nás v pražiarni sa tiramisu bez vajec teší veľkej popularite. A nielen preto, že obsahuje kávu. Milujeme jeho lahodnú krémovú chuť, páči sa nám luxusný vzhľad a oceňujeme, že jeho príprava nie je časovo náročná.
Zrejme práve preto si ho do Kávovlogu vybral aj náš barista Majo, ktorý obľubuje rýchle a nenáročné recepty. Poďte si túto lahôdku pripraviť spolu s ním:
Ingrediencie na tiramisu
Recept podľa baristu Maja je veľmi jednoduchý. Budete naň potrebovať tieto prísady:
- káva
- balíček piškót Savoiardi
- 250 g mascarpone
- jedna šľahačka
- kakao
- škorica
- kardamóm
Ako urobiť tiramisu:
Najprv si pripravte dvojité espresso z kávy Ethiopia Dimtu Tero, ktoré môžete trošku zriediť vodou. V mise si metličkou vymiešajte 250 g mascarpone. Nepoužívajte mixér, tiramisu vám potom nesadne a bude sa roztekať. V druhej miske vyšľahajte šľahačku s trochou trstinového cukru.
Opatrne zmiešajte mascarpone so šľahačkou – vznikne z toho jemný krém. Piškóty postupne namáčajte do kávy a vkladajte do pohára. Dno formy pokryte vrstvou piškót, pridajte vrstvu krému a takto pokračujte ďalšími vrstvami, až kým nie je pohár plný. Dezert nechajte minimálne dve hodinky (ak to vydržíte) stuhnúť v chladničke a následne poslednú vrstvu krému bohato poprášte zmesou kakaa, škorice a kardamómu.

Tiramisu bez vajec – recept pre deti
Keďže sme v recepte nepoužili surové vajíčka, nemusíte sa báť tento dezert ponúknuť ani deťom či ľuďom s citlivejším trávením. Stačí nahradiť klasickú kofeínovú kávu bezkofeínovou, napríklad našou kávou Mammie alebo Zero. Medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať napríklad čerstvé maliny alebo jahody a cukor môžete nahradiť medom či javorovým sirupom.