Košík

Váš košík je prázdny.

KÁVOVLOG #28: Tiramisu bez vajec – recept, čo si zamilujete

tiramisu a sáčok ethiopie

Recept od nášho Maja na tiramisu bez vajec so svetlo praženou kávou z Etiópie sa zaradí k vašim obľúbeným. Keď budete najbližšie premýšľať nad ľahkým nedeľným dezertom, stavíme sa, že to naše bude vaša prvá voľba!

Tiramisu – talianske afrodiziakum

So vznikom kávového dezertu tiramisu je spojených množstvo historiek a legiend. Jedna z nich uvádza, že tento dezert pochádza z mesta Treviso približne z roku 1800. Hovorí sa, že ho vymyslela šikovná majiteľka domu lásky, ktorá chcela zákazníkom ponúkať dezert s afrodiziakálnym a povzbudzujúcim účinkom.

O tom, či je legenda pravdivá existuje mnoho špekulácii, jedno je však isté – tento dezert sa v Trevise skutočne tešil veľkej obľube. Postupne sa recept rozšíril nielen do celého Talianska, ale aj do ďalších krajín po celom svete. 

  • Logo Great Taste s dvoma hviezdami za rok 2022.
    Ethiopia Dimtu Tero transparent

    Ethiopia Dimtu Tero

    Sladká singlová káva charakteristická ovocnými tónmi čučoriedok, lesných jahôd a kvetov.

    čučoriedkyčučoriedky
    jahodyjahody
    kvetinykvetiny
    Na sklade
    4,4925,80
  • Logo ocenenia Great Taste 2022.
    Kenya Tekangu Tegu transparent

    Kenya Tekangu Tegu

    Svetlo pražená výberová káva, ktorá vás osloví sviežimi tónmi grepu, kvetov a malín.

    grepgrep
    kvetinykvetiny
    malinymaliny
    Na sklade
    4,4925,80

Tiramisu bez vajec – recept

U nás v pražiarni sa tiramisu bez vajec teší veľkej popularite. A nielen preto, že obsahuje kávu. Milujeme jeho lahodnú krémovú chuť, páči sa nám luxusný vzhľad a oceňujeme, že jeho príprava nie je časovo náročná.

Zrejme práve preto si ho do Kávovlogu vybral aj náš barista Majo, ktorý obľubuje rýchle a nenáročné recepty. Poďte si túto lahôdku pripraviť spolu s ním:

Ingrediencie na tiramisu

Recept podľa baristu Maja je veľmi jednoduchý. Budete naň potrebovať tieto prísady:

  • káva
  • balíček piškót Savoiardi
  • 250 g mascarpone
  • jedna šľahačka
  • kakao
  • škorica
  • kardamóm

Ako urobiť tiramisu:

Najprv si pripravte dvojité espresso z kávy Ethiopia Dimtu Tero, ktoré môžete trošku zriediť vodou. V mise si metličkou vymiešajte 250 g mascarpone. Nepoužívajte mixér, tiramisu vám potom nesadne a bude sa roztekať. V druhej miske vyšľahajte šľahačku s trochou trstinového cukru.

Opatrne zmiešajte mascarpone so šľahačkou – vznikne z toho jemný krém. Piškóty postupne namáčajte do kávy a vkladajte do pohára. Dno formy pokryte vrstvou piškót, pridajte vrstvu krému a takto pokračujte ďalšími vrstvami, až kým nie je pohár plný. Dezert nechajte minimálne dve hodinky (ak to vydržíte) stuhnúť v chladničke a následne poslednú vrstvu krému bohato poprášte zmesou kakaa, škorice a kardamómu.

Vedeli ste, že…? Ak práve nemáte poruke elektrický šľahač, šľahačku môžete pekne vyšľahať aj pomocou nášho french pressu. Uvidíte, že výsledok vás príjemne prekvapí!

Tiramisu bez vajec – recept pre deti

Keďže sme v recepte nepoužili surové vajíčka, nemusíte sa báť tento dezert ponúknuť ani deťom či ľuďom s citlivejším trávením. Stačí nahradiť klasickú kofeínovú kávu bezkofeínovou, napríklad našou kávou Mammie alebo Zero. Medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať napríklad čerstvé maliny alebo jahody a cukor môžete nahradiť medom či javorovým sirupom.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie