Košík

Váš košík je prázdny.

Ristretto vs. espresso: Aký je v nich rozdiel?

káva intensivo, ristretto, espresso, americano a lungo

Dva rôzne názvy, dva rôzne nápoje. Ristretto vs. espresso zvádzajú večný boj o to, kto bude vo svete kávičkárov najobľúbenejší. Majú mnoho spoločného, no dnes sa pozrieme skôr na to, aký je v nich rozdiel.

Hneď na začiatku si definujme ich správne názvy. Rozdiel medzi výrazmi „presso“ a „espresso“ je jednoduchý – espresso je správny názov pre malú, silnú kávu pripravenú pod tlakom, zatiaľ čo „presso“ je nesprávne používaný výraz. Podobne je to aj s ristretom a piccolo kávou. Ristretto je ešte kratšie a intenzívnejšie espresso, zatiaľ čo „piccolo káva“ v skutočnosti neexistuje – často sa tým nesprávne označuje malé cappuccino alebo ristretto s mliekom.

miška drží kávu ristretto

Čo by ste mali vedieť o ristretto káve

V kaviarňach pomerne obľúbené ristretto je akýmsi menším bratom espressa. Pripravuje sa z toho istého množstva mletej kávy do espresso kávovaru, v tej istej páke, pri tej istej teplote aj tlaku ako espresso. Jediný rozdiel je v dĺžke extrakcie, ktorá sa môže skrátiť rôznymi spôsobmi.

V závislosti od kaviarne či baristu môže byť objem ristretto kávy od 15 do 25 ml. Objemovo je teda ristretto najmenšou možnou kávou, akú si viete pripraviť na espresso kávovare. Keďže je objemovo malé, mnohé kaviarne ponúkajú len dvojité ristretto, prípadne ho používajú ako základ pre mliečne kávy typu cappuccino, café latte či flat white.

Vyberte si z našej ponuky ideálnych káv na ristretto

  • Ocenenie Great Taste 2023 s dvoma hviezdamiLogo ocenenia Great Taste 2022.
    Colombia La Secreta transparent

    Colombia La Secreta

    Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
    Na sklade
    4,4939,90
  • Logo ocenenia Great Taste 2020.Biely nápis "organic" na tmavozelenom pozadí.
    Guatemala Acatenango transparent

    Guatemala Acatenango

    Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.

    karamelkaramel
    mandarínkymandarínky
    čokoládačokoláda
    Na sklade
    4,4923,80
  • Logo s nápisom "Nový zber" na zelenom pozadí.
    Balenie kávy Mexico Esmeralda

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.

    čokoládačokoláda
    bylinkybylinky
    tabaktabak
    Na sklade
    4,4937,90

Ristretto vs. espresso

Najväčší a najdôležitejší rozdiel medzi espressom a ristrettom je v chuti. Keďže sa v jednotlivých fázach extrakcie kávy vylučujú rôzne chuťové a aromatické zlúčeniny, najskôr sa do kávového nápoja dostane jemná sladkosť.

Po nej nasleduje ovocnosťacidita. Až ako posledná, úplne nakoniec, sa uvoľňuje aj prirodzená horkosť. Už určite viete, kam tým mierime.

tri druhy kávy ristretto espresso lungo

Pri najčastejšom spôsobe prípravy ristretto kávy sa jednoducho skráti čas extrakcie, takže v chuti je potom ristretto veľmi výrazné, s vystupujúcimi sladkými tónmi a výraznejšou aciditou. Pri tmavo pražených zmesiach môže byť v chuti oveľa viac výrazná aj horkosť.

Rozdiel ristretto vs espresso môžete spozorovať aj vo farbe výsledného nápoja. Ristretto je výrazné svojou farbou, ktorá je sýta a pripomína tmavé oriešky či nugát. Ak je pripravené správne, vyniká ristretto aj svojou vysokou, takmer krémovou hustotou.

Vedeli ste, že…? Existujú ďalšie dve kávy, ktorých názvy si ľudia často pletú. Je to pomerne nekomplikovaný vzťah medzi kávami americano vs lungo. Lungo je známe aj ako predĺžené espresso. Po správnosti by ste mali dostať na stôl espresso a kanvičku s horúcou vodou na doriedenie podľa chuti. Do kávy americano sa pridáva ešte viac vody, a to až v pomere 1:5.

Množstvo kofeínu v ristrette a espresse

V chuti a výraznosti jednotlivých tónov je ristretto silnejšie ako espresso, to určite áno. Ristretto je v podstate koncentrované espresso. Čo sa však týka množstva kofeínu, ristretto je vzhľadom na kratšiu extrakciu slabšie, teda obsahuje menej kofeínu ako espresso.

ristretto káva v pohári

Ristretto a jeho vlastnosti

  • 7 až 9 gramov kávy
  • doba extrakcie: 15 až 20 sekúnd
  • objem: 15 až 20 ml
  • koncentrovanejšia chuť, nádych sladkosti
  • konzumuje sa samostatne
  • nižší obsah kofeínu

Espresso a jeho vlastnosti

  • 7 až 9 gramov kávy
  • doba extrakcie: 25 až 30 sekúnd
  • objem: 30 až 40 ml
  • bohatá chuť, mierna horkosť
  • hustá crema na povrchu
  • základ pre väčšinu kávových nápojov
  • vyšší obsah kofeínu
ako pripraviť ristretto

Ako pripraviť dokonalé ristretto?

V praxi sa môžeme stretnúť hneď s niekoľkými spôsobmi prípravy. Ak chcete vyskúšať pripraviť ristretto, ktoré budú lahodné, s plnou chuťou a bohatou cremou na vrchu, riaďte sa týmito pravidlami:

Ristretto s kratšou extraciou

Pri najbežnejšom a pravdepodobne aj najlepšom spôsobe prípravy ristretto kávy sa pracuje s kratšou extrakciou. Mletie aj dávka kávy v páke kávovaru sú rovnaké ako pri espresse, no extrakcia sa ukončí oveľa skôr.

Ristretto sa vypína približne medzi 15. až 20. sekundou, čím sa v chuti kávy prejavia najmä plná a výrazná sladkosť a acidita. Keďže sa takáto káva pripravuje kratšiu dobu, do výsledného nápoja sa už nedostanú látky, ktoré sú nositeľmi rôznych orieškových či čokoládových tónov.

Ebenica espresso kávy na stole

Ristretto s jemnejším mletím

Základom druhého spôsobu prípravy je jemnejšie mletie zrnkovej kávy. Káva sa v tomto prípade namelie ešte jemnejšie ako na espresso, čím sa celá extrakcia spomalí, respektíve skráti. Takže počas bežných 30 sekúnd do šálky nenatečie plný objem espressa (cca 25 – 30 ml), ale len niečo okolo 20 ml.

Nevýhodou tejto metódy je prácnosť. Aby všetko fungovalo správne, je potrebné časté nastavovanie mlynčeka. Preto sa niekedy zvykne nahrádzať jemnejšie mletie aj väčším množstvom kávy v páke, pričom výsledok aj extrakcia sú podobné.

Ristretto – silnejšie utlačená káva

Tretí spôsob prípravy ristretto kávy spočíva v silnejšom utlačení mletej kávy v páke kávovaru, vďaka ktorému ostáva puk kávy oveľa viac nepriepustný. Tým kladie vode väčší odpor. V dôsledku toho sa celá extrakcia mierne, ale naozaj iba mierne spomalí.

V súčasnosti je trendom v príprave ristretto kávy experimentovanie, teda hľadanie ideálnej kombinácie hrúbky mletia, pomeru a teploty vody a dĺžky extrakcie. Tým sa zabezpečí najlepšia možná chuť a aróma výsledného nápoja.

Do veľkej miery výslednú chuť kávy ovplyvní jej chuťový profil. Ak obľubujete kyslejšie, ovocnejšie kávy, siahnite po afrických kávach. Na druhej strane kávy z Latinskej Ameriky alebo Ázie majú často výraznejší a plnší chuťový profil. Výrazná je medzi nimi napríklad kubánska káva, ktorá sa vynikajúco hodí práve na prípravu kávových nápojov bez mlieka.

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie