Dva rôzne názvy, dva rôzne nápoje. Ristretto vs. espresso zvádzajú večný boj o to, kto bude vo svete kávičkárov najobľúbenejší. Majú mnoho spoločného, no dnes sa pozrieme skôr na to, aký je v nich rozdiel.
Hneď na začiatku si definujme ich správne názvy. Rozdiel medzi výrazmi „presso“ a „espresso“ je jednoduchý – espresso je správny názov pre malú, silnú kávu pripravenú pod tlakom, zatiaľ čo „presso“ je nesprávne používaný výraz. Podobne je to aj s ristretom a piccolo kávou. Ristretto je ešte kratšie a intenzívnejšie espresso, zatiaľ čo „piccolo káva“ v skutočnosti neexistuje – často sa tým nesprávne označuje malé cappuccino alebo ristretto s mliekom.

Čo by ste mali vedieť o ristretto káve
V kaviarňach pomerne obľúbené ristretto je akýmsi menším bratom espressa. Pripravuje sa z toho istého množstva mletej kávy do espresso kávovaru, v tej istej páke, pri tej istej teplote aj tlaku ako espresso. Jediný rozdiel je v dĺžke extrakcie, ktorá sa môže skrátiť rôznymi spôsobmi.
V závislosti od kaviarne či baristu môže byť objem ristretto kávy od 15 do 25 ml. Objemovo je teda ristretto najmenšou možnou kávou, akú si viete pripraviť na espresso kávovare. Keďže je objemovo malé, mnohé kaviarne ponúkajú len dvojité ristretto, prípadne ho používajú ako základ pre mliečne kávy typu cappuccino, café latte či flat white.
Vyberte si z našej ponuky ideálnych káv na ristretto
-
Colombia La Secreta
Očarí vás krémovou kakaovou chuťou, doplnenou sladkými tónmi mirabeliek a hrozna.
Na sklade4,49€ – 39,90€ -
Guatemala Acatenango
Organická káva, čo vonia ako bonboniéra a chutí po karamele, čokoláde a mandarínkach.
Na sklade4,49€ – 23,80€ -
Mexico Esmeralda
Zaujme vás orieškovou vôňou, plnou chuťou čokolády a sladkými tónmi pomaranča.
Na sklade4,49€ – 37,90€
Ristretto vs. espresso
Najväčší a najdôležitejší rozdiel medzi espressom a ristrettom je v chuti. Keďže sa v jednotlivých fázach extrakcie kávy vylučujú rôzne chuťové a aromatické zlúčeniny, najskôr sa do kávového nápoja dostane jemná sladkosť.
Po nej nasleduje ovocnosť a acidita. Až ako posledná, úplne nakoniec, sa uvoľňuje aj prirodzená horkosť. Už určite viete, kam tým mierime.

Pri najčastejšom spôsobe prípravy ristretto kávy sa jednoducho skráti čas extrakcie, takže v chuti je potom ristretto veľmi výrazné, s vystupujúcimi sladkými tónmi a výraznejšou aciditou. Pri tmavo pražených zmesiach môže byť v chuti oveľa viac výrazná aj horkosť.
Rozdiel ristretto vs espresso môžete spozorovať aj vo farbe výsledného nápoja. Ristretto je výrazné svojou farbou, ktorá je sýta a pripomína tmavé oriešky či nugát. Ak je pripravené správne, vyniká ristretto aj svojou vysokou, takmer krémovou hustotou.
Množstvo kofeínu v ristrette a espresse
V chuti a výraznosti jednotlivých tónov je ristretto silnejšie ako espresso, to určite áno. Ristretto je v podstate koncentrované espresso. Čo sa však týka množstva kofeínu, ristretto je vzhľadom na kratšiu extrakciu slabšie, teda obsahuje menej kofeínu ako espresso.

Ristretto a jeho vlastnosti
- 7 až 9 gramov kávy
- doba extrakcie: 15 až 20 sekúnd
- objem: 15 až 20 ml
- koncentrovanejšia chuť, nádych sladkosti
- konzumuje sa samostatne
- nižší obsah kofeínu
Espresso a jeho vlastnosti
- 7 až 9 gramov kávy
- doba extrakcie: 25 až 30 sekúnd
- objem: 30 až 40 ml
- bohatá chuť, mierna horkosť
- hustá crema na povrchu
- základ pre väčšinu kávových nápojov
- vyšší obsah kofeínu
Viac na tému kofeín v káve si môžete prečítať v samostatnom článku »

Ako pripraviť dokonalé ristretto?
V praxi sa môžeme stretnúť hneď s niekoľkými spôsobmi prípravy. Ak chcete vyskúšať pripraviť ristretto, ktoré budú lahodné, s plnou chuťou a bohatou cremou na vrchu, riaďte sa týmito pravidlami:

V súčasnosti je trendom v príprave ristretto kávy experimentovanie, teda hľadanie ideálnej kombinácie hrúbky mletia, pomeru a teploty vody a dĺžky extrakcie. Tým sa zabezpečí najlepšia možná chuť a aróma výsledného nápoja.
Do veľkej miery výslednú chuť kávy ovplyvní jej chuťový profil. Ak obľubujete kyslejšie, ovocnejšie kávy, siahnite po afrických kávach. Na druhej strane kávy z Latinskej Ameriky alebo Ázie majú často výraznejší a plnší chuťový profil. Výrazná je medzi nimi napríklad kubánska káva, ktorá sa vynikajúco hodí práve na prípravu kávových nápojov bez mlieka.