Skutočne dobrú kávu spoznáte nielen podľa jej arómy a chuti, ale aj príbehu, ktorý za ňou stojí.
Káva z top regiónu Brazílie
Káva Brasil Santo Antônio, ktorú sme vám tento mesiac predstavili v rámci našej edície Limitka, je unikátna nielen svojou chuťou, ale aj príbehom. Pestuje sa na plantáži v regióne Mantiqueira, ktorý sa rozprestiera na úbočiach Plačúcich hôr. Ide o región so storočnými skúsenosťami v pestovaní kvalitných káv, vďaka čomu patrí k jedným z najoceňovanejších oblastí Brazílie.
Kávy z tohto regiónu rok čo rok získavajú vysoké hodnotenia v Cup of Excellence. Výnimkou nie je ani Limitka Santo Antônio, ktorá získala hodnotenie 90+. Vďaka relatívne vysokej nadmorskej výške (1150 – 1200 m.n.m.) a na živiny bohatej pôde majú kávy pestované v tejto oblasti typicky zložitejšie profily a komplexnejšiu chuť.
Keď každé zrnko prejde cez ruky farmára
V regióne Mantiqueira je registrovaných zhruba 7 800 producentov kávy, z ktorých väčšina pestuje kávovníky na malých farmách. Jedným z nich je aj „náš“ farmár Antônio Márcio da Silva, ktorý žije v dedinke Bairro Sertãozinho.
Na svojej plantáži pestuje odrodu kávy známu ako Yellow Catuai. Ide o spojenie odrôd Mundo Novo a Caturra, ktoré sa vyznačuje vysokou odolnosťou, výrazne žltými čerešňami a rafinovanou, čistou ovocnou chuťou. Ročne na svojej farme Antônio vyprodukuje len okolo 80 vriec kávy, čo z celosvetového hľadiska znamená, že si na nej môže pochutnať len zopár šťastlivcov. Na Slovensku si ju môžete napríklad dať iba u nás.
Farmárom už od 15-tich
Antônio Márcio da Silva pestuje kávu už viac ako 30 rokov, no jeho život nebol ani zďaleka idylický. Keď mu ako 8-ročnému zomreli obaja rodičia, museli sa o jeho výchovu postarať starí rodičia. Ťažký život na vidieku a kávovej plantáži ho však veľa naučil, a tak už ako 15-ročný dokázal plne prevziať vedenie rodinnej farmy.
Dlho bol na prácu odkázaný celkom sám. Neskôr sa však oženil a dnes mu s prácou na plantáži pomáha jeho žena a dospelý syn. To výrazne pomohlo ich produkcii, čo im v roku 2016 umožnilo kúpiť nové hospodárstvo Sitio Santa Terezinha. Zväčšením plantážnej plochy sa môže ich produkcia do roka 2020 zvýšiť až na 120 vriec, čo je pri výberovej káve tejto kvality skvelá správa.
Poctivá práca = poctivá káva
Zber úrody prebieha selektívne, a to až keď sú plody celkom zrelé. Kávové čerešne zbierajú ručne, pričom sa všetky plody kladú na plátno, aby sa zabránilo ich styku s pôdou. Ešte v ten istý deň sa zozbierané čerešne prenesú na miesto ďalšieho spracovania.
Tam sa následne umývajú, oddeľujú od šupiek a sušia na betónových terasách terreiros. Ak je to potrebné, vo finálnom štádiu sa kávové zrná dosušujú v sušičke, aby dosiahli ideálnu vlhkosť. Po vysušení sa káva naskladá do drevených zásobníkov, kde minimálne 40 dní oddychuje.
Takto pripravená zelená káva sa následne posiela k nám, kde ju pre vás pražíme a podávame v lahodnom espresse, cappuccine či filtri. Tak čo, dostali ste chuť?