Košík

Váš košík je prázdny.

Teín vs. kofeín: Ako účinkujú látky v čaji a káve na organizmus?

čaj a káva s mliekom

Káva nie je ani zďaleka jediným zdrojom kofeínu. Obsahujú ho aj čaje, sladkosti či sladené nápoje, ktoré majú za úlohu rýchlo povzbudiť organizmus. V zložení látok teín vs. kofeín však márne budete hľadať rozdiely.

Prezradíme vám tajomstvo. Teín je len o pár rokov novší názov pre látku, ktorú dnes vo svete voláme kofeín. Je dôležité poznamenať, že teín a kofeín sú v podstate identické molekuly, teda skupina atómov spojených dohromady. Existujú však určité odlišnosti v tom, ako pôsobia na organizmus.

Čo je teín?

Teín je kofeín, ktorý sa nachádza v čajových lístkoch a ďalších rastlinách. Ak ste doteraz netušili, prečo sa vám po dvoch-troch šálkach čaju večer nedalo zaspať, teín môže byť odpoveďou na túto záhadu

čajové lístky teín v čaji

Jeho chemické zloženie je identické s kofeínom, pre lepšie odlíšenie jedného stimulantu od druhého však odborníci často označujú tú istú látku dvoma slovami. Spoločne s teínom sa však v čaji nachádza aj iný, veľmi pestrý mix látok, ktoré menia jeho chemické reakcie v našom tele. Teín stimuluje mozgovú aktivitu, zlepšuje pozornosť a koncentráciu a môže mierne zvyšovať náš pocit energie. 

Vedeli ste, že…? Teín a L-theanín sú dve úplne odlišné molekuly, ktoré by ste si nemali zameniť. Theanín je aminokyselina, ktorá znižuje stres a uvoľňuje telo. Môžete si ho kúpiť ako samostatný výživový doplnok a nachádza aj v spomínaných čajoch. Teín, naopak, pôsobí ako stimulant.

Teín vs. kofeín: Ktorý je väčší stimulant?

Prečo aj keď majú teín a kofeín rovnaké zloženie, ovplyvňujú v konečnom dôsledku ľudské telo odlišným spôsobom?

Odpoveď na túto otázku je komplexná a zahŕňa 3 faktory: množstvo stimulantov obsiahnutých v nápoji, rýchlosť absorpcie a našu individuálna toleranciu kofeínu. Kto je teda víťaz v súboji teín vs. kofeín?

1. Množstvo stimulujúcich látok v šálke

Koncentrácia molekúl kofeínu v zrnkovej káve je tri až štyrikrát vyššia ako v čaji. Nechápte nás zle, samotný čajový lístok obsahuje vysoký podiel kofeínu (teínu), dokonca viac než kávovníkové zrno. V pripravenom nápoji je to však opačne a káva má násobne vyššiu koncentráciu tejto látky.

Pre lepšiu predstavu môžeme pridať aj čísla. Odborníci tvrdia, že na zvýšenie bdelosti a úrovne pozornosti nám stačí len 75 mg kofeínu. To je približne množstvo nachádzajúce sa v jednej šálke espressa. Klasická šálka (cca 250 ml) čierneho čaju obsahuje 47 mg kofeínu, pri zelenom čaji je to približne 30 mg kofeínu

espresso Ebenica Coffee

2. Rýchlosť absorpcie

Pri káve nie sú molekuly kofeínu viazané na iné látky. Znamená to, že sa po vypití v našom organizme rýchlejšie uvoľnia a účinky kofeínu nastupujú už po pár minútach. Molekuly teínu sú často naviazané na množstvo iných látok, preto trvá dlhšie, kým ich telo „rozloží na drobné“ a postupne absorbuje. To je dôvod, prečo čaj na nás pôsobí dlhšie a menej výrazne.

3. Individuálna tolerancia tela

Každé ľudské telo je jedinečné, preto môže rozlične reagovať na teín vs. kofeín. Súvisieť to bude predovšetkým s viazaním tejto látky na iné komponenty vo výslednom nápoji. Niektorí ľudia sú citlivejší na kávu a iní na čaj, aj keď teínu trvá dlhšie, kým sa uvoľní do tela. 

Nie je na škodu vedieť, koľko kofeínu obsahujú káva, čaj, kakao či sladené nápoje. Pozrite si náš veľký prehľad v tomto článku »

Objavte Cascaru – nápoj z kávovníkových čerešní

Samozrejme, nie je to pravý čaj z čajových lístkov, no Cascara nie je ani káva. Pri tejto téme nám nedalo nespomenúť tento lahodný nápoj z kávovníkových čerešní. Podľa nás pripomína voňavý ibištekový či šípkový čaj, s jemnými tónmi bobuľového ovocia a medu. 

cascara costa rica

Kávovníkové čerešne sú opomínaná superpotravina plná antioxidantov, ktorá (podobne ako čaj) obsahuje menej kofeínu než káva, no stále má stimulujúce účinky. Správne pripravený nápoj z Cascary obsahuje asi 100 mg kofeínu na 1 liter. 

Jej pravidelná konzumácia môže podporiť váš imunitný systém, zlepšiť trávenie a poskytnúť mierne povzbudenie bez prudších výkyvov, ktoré sú typické pre kávu. 

Šupky z kávovníkových plodov jednoducho zalejete horúcou vodou pred dosiahnutím bodu varu (asi 1 g Cascary na 1 dcl vody) a necháte nápoj lúhovať. V lete je Cascara osviežujúca chladená – po precedení ju nechajte vychladnúť, pridajte ľad a ozvláštnite plátkom pomaranča či citróna. V sychravých dňoch ju podávajte teplú, príjemne vás zahreje a rozprúdi energiu.

V našej ponuke nájdete vynikajúcu Cascaru z farmy Costa Rica Hacienda Sonora »

Čierny čaj vs. káva – súboj trvajúci storočia

V nadväznosti na otázku o stimulantoch teín a kofeín nám nedá nespomenúť aj odveký súboj medzi čiernym čajom a kávou. Oba nápoje sú veľmi populárne stimulanty a majú silné tradície, ktoré sú hlboko zakorenené v rôznych regiónoch sveta.

Káva je globálne populárnejšia ako čaj, najmä v západných krajinách. Je spojená s kultúrou kaviarní, rovnako je neodmysliteľnou súčasťou pracovného rytmu a často (najmä v USA) podlieha sezónnym trendom. Čaj, naopak, má hlboké korene v Ázii. Napríklad v Číne, Indii či Japonsku je silnou kultúrnou záležitosťou, miestni si ho stále pripravujú tradične a obľubujú ho práve pre nižší obsah kofeínu.

Odpoveď na to, ktorý čaj má najviac kofeínu je tiež nejednoznačná. Konečné množstvo kofeínu (teínu) vo vašej šálke určujú faktory ako doba lúhovania, veľkosť čajových lístkov či teplota vody, ktorou si čaj zalievate. Zaručiť však môžeme to, že čaj lúhovaný po dobu 5 minút bude mať viac teínu ako čaj, ktorý ste precedili po minúte. 

Všeobecne však platí, že:

  • pravý čaj obsahuje viac teínu ako čajové zmesi (napríklad so sušeným ovocím)
  • najviac teínu obsahuje čierny čaj
  • nasleduje ho zelený čaj, najmenej povzbudzujúcich látok má pravý biely čaj
  • čím dlhšie čaj lúhujete, tým viac teínu bude obsahovať
  • čím teplejšou vodou čaj zalejete, tým vyšší obsah teínu v konečnom nápoji bude

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie