Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

pražená káva v obale

Ako skladovať kávu, aby bola dlho čerstvá?

Káva ako surovina si vyžaduje starostlivé zaobchádzanie tak pred pražením, ako aj po ňom. Hoci sa správne skladovanie kávy môže na prvý pohľad javiť ako hotová veda, na zachovanie jej čerstvosti stačí dodržiavať zopár jednoduchých zásad.

Tip #1: Všímajte si dátum praženia

Väčšina Slovákov ešte stále dáva prednosť lacnej káve, o ktorej nevedia takmer nič – ani odkiaľ pochádza, kto ju vyrába či kedy bola pražená. Preto, keď sa rozprávame o čerstvosti kávy, nemožno opomenúť prvú, základnú zásadu: kávu kupujte vždy od pražiara, ktorý jasne uvádza dátum praženia. Pri káve, tak ako pri akejkoľvek inej potravine, je dátum výroby nesmierne dôležitý, nakoľko určuje jej chuťové vlastnosti. Ak si kúpite starú kávu, je úplne jedno, ako ju budete skladovať. Skutočného pôžitku z chuti sa nedočkáte.

pražiaci stroj počas praženia kávy

Tip #2: Dajte prednosť zrnkovej káve

Ďalšou, pomerne častou dilemou kávičkárov je, či kupovať kávu zrnkovú alebo mletú. Tu jednoznačne odporúčame: kupujte vždy zrnkovú kávu. Prečo? Všetka chuť kávy je skrytá v olejoch, ktoré sa nachádzajú v kávovom zrnku. Po zomletí sa začnú z kávy veľmi rýchlo uvoľňovať, a tým káva stráca na svojich aromatických a chuťových kvalitách. Po otvorení si zrnková káva dokáže udržať svoju stálu chuť po dobu 10 až 14 dní. Mletá káva naopak zvetrá oveľa rýchlejšie, a to už v priebehu 24 hodín. Preto sa odporúča kupovať a aj skladovať kávu v nemletej forme.

mletá káva na striebornej lyžičke

Tip #3: Menej (kávy) je niekedy viac

Rada, ktorá sa môže zdať prehnaná, no myslíme to vážne: kupujte iba toľko kávy, koľko potrebujete maximálne na mesiac. Určite si nerobte zásoby na polroka dopredu. Káve totiž dlhé státie nesvedčí. Myslite na to, že krátko po tom ako je káva upražená, začína proces, počas ktorého sa zo zŕn uvoľňujú rôzne plyny, vrátane CO2. Oxid uhličitý, ktorý je vedľajším produktom praženia, nafúkne kávové zrno asi o 20 percent a následne sa spolu s ním začínajú zo zŕn uvoľňovať aj ďalšie zlúčeniny, ktoré stoja za skvelou arómou a chuťou čerstvej kávy.

kávové zrná v násypníku mlynčeka

Rovnaké pravidlo sa dá aplikovať aj pri mlynčekoch či násypníkoch automatických kávovarov. Ideálne je v nich mať iba toľko kávy, koľko spotrebujete za jeden deň a v prípade potreby dosypať. Ak totiž budete v násypníku držať kávu dlhšie, môže vám veľmi rýchlo zvetrať, čo sa následne odrazí na jej aróme a chuti.

Tip #4: Chráňte kávu pred vzduchom

Najväčším nepriateľom čerstvo upraženej kávy je kyslík. Aj preto je po otvorení balíčka potrebné maximálne eliminovať styk kávy so vzduchom. Pokiaľ sa z čerstvo upraženej kávy uvoľňuje oxid uhličitý, čo je obdobie zhruba prvých 10 dní, káva nemôže absorbovať kyslík. Akonáhle však všetok CO2 z kávy vyprchá, začína proces zvetrávania, kedy dochádza k vytrácaniu vonných a aromatických látok a tiež značnej časti chuťových vlastností.

pražená káva v obale

Tip #5: Nájdite káve tmavé miesto

Priame slnečné žiarenie káve tiež veľmi neprospieva. Ak preto kávu vystavujete na okennej parapete či na poličke, na ktorú počas dňa svieti slnko, určite ju odporúčame presunúť na iné miesto. Ideálne je kávu uschovávať v nepriehľadnej nádobe na tmavom mieste. Priame slnečné žiarenie totiž spôsobuje tzv. fotodegradáciu. Ide o proces rozkladu tukov, vitamínov a proteínov prirodzene sa vyskytujúcich v káve, čím sa urýchľuje jej starnutie a narúšajú sa tým aj jej chuťové vlastnosti.

cappuccino s bohatou cremou

Tip #6: Izbová teplota káve stačí

Káva nemá rada ani extrémne teploty, či už vysoké alebo nízke. Ak pijete kávu každý deň, izbová teplota jej dokonale stačí. Určite sa vyhýbajte skladovaniu kávy pri radiátore, digestore či inom výhrevnom telese. Rovnako tak zabudnite aj na chladničku či mrazničku. Pri dlhodobom skladovaní kávy síce môžu nízke teploty zachovaniu jej čerstvosti pomôcť, no hrozí tam aj pomerne veľké riziko, že sa káva skazí. Pri neustálom vyberaní a vkladaní kávy do chladničky či mrazničky totiž dochádza k teplotným výkyvom, čo vedie ku kondenzácii, vytváraniu nadmernej vlhkosti a následne ku vzniku plesní.

Tip #7: Dávajte pozor na vlhkosť

Na spomínanú vlhkosť treba dávať pozor vždy, nielen pri občasnom skladovaní kávy v mrazničke. Všetky druhy kávovín majú totiž hygroskopický charakter, čo znamená, že pohlcujú vlhkosť a pachy zo vzduchu. Preto je potrebné zvoliť na skladovanie kávy nielen suché a tmavé miesto, ale aj vhodný obal, ktorý ju spoľahlivo ochráni pred neželanou stratou arómy a chuti.

detail na zarosené sklo

Tip #8: Skladujte kávu v kvalitnom obale

Ak si kupujete čerstvú kávu v uzatvárateľných obaloch so zip-lock systémom a jednosmerným ventilom, máme pre vás dobrú správu: kávu v nich môžete pokojne skladovať. Tento druh obalov nielenže efektívne chráni kávu pred svetlom, ale aj vzduchom. Jednosmerný ventil totiž umožňuje unikanie oxidu uhličitého z obalu a zároveň zabraňuje prístupu kyslíku dnu. Káva si tak dokáže svoju čerstvosť udržať po dobu šiestich až deviatich mesiacov.

ručné balenie kávy

Dokonca aj vrecká, ktoré sú vyrobené z menej kvalitných materiálov, no majú jednosmerný ventil, dokážu udržať kávu v dobrej kondícii po dobu asi 3 mesiacov. To sa však nedá povedať o papierových či vákuových obaloch – papierový obal nie je vzduchotesný a vákuový zasa neumožňuje oxidu uhličitému unikať z obalu von, čím hrozí jeho prasknutie.

TIP! Na dlhšie udržanie čerstvosti kávy odporúčame špeciálnu vákuovú dózu Coffeevac.

V prípade, že si kupujete kávu v zero waste obchode, je dobré ju uskladňovať v nepriehľadnej a dobre tesniacej nádobe. Ideálne sú nádoby so silikónovým tesnením. Medzi najlepšie materiály patrí sklo, keramika či nereaktívny kov. Bez ohľadu na typ materiálu je potrebné nádobu udržiavať vždy čistú. Káva totiž spolu s oxidom vylučuje aj rôzne druhy tukov a olejov, ktoré zvyknú veľmi rýchlo tuchnúť, čo môže kávu znehodnotiť.

Dostali ste chuť na čerstvú kávičku?

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie