Káva ako surovina si vyžaduje starostlivé zaobchádzanie tak pred pražením, ako aj po ňom. Hoci sa správne skladovanie kávy môže na prvý pohľad javiť ako hotová veda, na zachovanie jej čerstvosti stačí dodržiavať zopár jednoduchých zásad.
Skladovanie kávy: Ako na to?
Správne skladovanie kávy je jednou zo základných podmienok pre zachovanie jej nezameniteľnej čerstvosti a lahodnej chuti. Pomáha chrániť jej delikátny charakter a umožňuje vám vychutnať si každú šálku do poslednej kvapky. Ak chcete, aby váš ranný rituál alebo popoludňajší oddych s ňou bol vždy dokonalým zážitkom, osvojte si správne zásady jej skladovania.
Pri dodržiavaní nasledujúcich tipov sa vám to určite podarí.
Tip #1: Skladujte kávu v kvalitnom obale
Ak si kupujete čerstvú kávu v uzatvárateľných obaloch so zip-lock systémom a jednosmerným ventilom, máme pre vás dobrú správu: kávu v nich môžete pokojne skladovať. Tento druh obalov nielenže efektívne chráni kávu pred svetlom, ale aj vzduchom. Jednosmerný ventil totiž umožňuje unikanie oxidu uhličitého z obalu a zároveň zabraňuje prístupu kyslíku dnu. Káva si tak dokáže svoju čerstvosť udržať po dobu šiestich až deviatich mesiacov.
Otváranie a zatváranie coffevacu je navyše veľmi jednoduché. Stačí na viečku stlačiť tlačidlo “Press” a uvoľniť. U nás ho nájdete dokonca v 3 dostupných veľkostiach.
Dokonca aj vrecká, ktoré sú vyrobené z menej kvalitných materiálov, no majú jednosmerný ventil, dokážu udržať kávu v dobrej kondícii po dobu asi 3 mesiacov.
Ručný šľahač mlieka Bialetti
S ručným šľahačom mlieka Bialetti vytvoríte zamatovú a hustú mliečnu penu.
KeepCup Original Clear S
Priehľadný pohár KeepCup Clear vo veľkosti S, v dvoch farebných verziách.
Vákuová dóza na kávu Coffeevac
Extra ľahká, vákuová a vodeodolná dóza na bezpečné skladovanie kávy.
Tip #2: Všímajte si dátum praženia
Ak si kúpite starú kávu, je úplne jedno, ako ju budete skladovať. Skutočného pôžitku z chuti sa nedočkáte. Väčšina Slovákov ešte stále dáva prednosť lacnej káve, o ktorej nevedia takmer nič – ani odkiaľ pochádza, kto ju vyrába či kedy bola pražená. Preto, keď sa rozprávame o čerstvosti kávy, nemožno opomenúť prvú, základnú zásadu: kávu kupujte vždy od pražiara, ktorý jasne uvádza dátum praženia. Pri káve, tak ako pri akejkoľvek inej potravine, je dátum výroby nesmierne dôležitý, nakoľko určuje jej chuťové vlastnosti.
Tip #3: Dajte prednosť zrnkovej káve
Ďalšou, pomerne častou dilemou kávičkárov je, či kupovať kávu zrnkovú alebo mletú. Tu jednoznačne odporúčame: kupujte vždy zrnkovú kávu. Prečo? Všetka chuť kávy je skrytá v olejoch, ktoré sa nachádzajú v kávovom zrnku. Po zomletí sa začnú z kávy veľmi rýchlo uvoľňovať, a tým káva stráca na svojich aromatických a chuťových kvalitách.
Po otvorení si zrnková káva dokáže udržať svoju stálu chuť po dobu 10 až 14 dní. Mletá káva naopak zvetrá oveľa rýchlejšie, a to už v priebehu 24 hodín. Preto sa odporúča kupovať a aj skladovať kávu v nemletej forme.
Tip #4: Menej (kávy) je niekedy viac
Rada, ktorá sa môže zdať prehnaná, no myslíme to vážne: kupujte iba toľko kávy, koľko potrebujete maximálne na mesiac. Určite si nerobte zásoby na polroka dopredu. Káve totiž dlhé státie nesvedčí. Myslite na to, že krátko po tom ako je káva upražená, začína proces, počas ktorého sa zo zŕn uvoľňujú rôzne plyny, vrátane CO2. Oxid uhličitý, ktorý je vedľajším produktom praženia, nafúkne kávové zrno asi o 20 percent a následne sa spolu s ním začínajú zo zŕn uvoľňovať aj ďalšie zlúčeniny, ktoré stoja za skvelou arómou a chuťou čerstvej kávy.
Rovnaké pravidlo sa dá aplikovať aj pri mlynčekoch či násypníkoch automatických kávovarov. Ideálne je v nich mať iba toľko kávy, koľko spotrebujete za jeden deň a v prípade potreby dosypať. Ak totiž budete v násypníku držať kávu dlhšie, môže vám veľmi rýchlo zvetrať, čo sa následne odrazí na jej aróme a chuti.
Tip #5: Chráňte kávu pred vzduchom
Najväčším nepriateľom čerstvo upraženej kávy je kyslík. Aj preto je po otvorení balíčka potrebné maximálne eliminovať styk kávy so vzduchom. Pokiaľ sa z čerstvo upraženej kávy uvoľňuje oxid uhličitý, čo je obdobie zhruba prvých 10 dní, káva nemôže absorbovať kyslík. Akonáhle však všetok CO2 z kávy vyprchá, začína proces zvetrávania, kedy dochádza k vytrácaniu vonných a aromatických látok a tiež značnej časti chuťových vlastností.
Tip #6: Nájdite káve tmavé miesto
Priame slnečné žiarenie káve tiež veľmi neprospieva. Ak preto kávu vystavujete na okennej parapete či na poličke, na ktorú počas dňa svieti slnko, určite ju odporúčame presunúť na iné miesto. Ideálne je kávu uschovávať v nepriehľadnej nádobe na tmavom mieste. Priame slnečné žiarenie totiž spôsobuje tzv. fotodegradáciu. Ide o proces rozkladu tukov, vitamínov a proteínov prirodzene sa vyskytujúcich v káve, čím sa urýchľuje jej starnutie a narúšajú sa tým aj jej chuťové vlastnosti.
Tip #7: Izbová teplota káve stačí
Káva nemá rada ani extrémne teploty, či už vysoké alebo nízke. Ak pijete kávu každý deň, izbová teplota jej dokonale stačí. Určite sa vyhýbajte skladovaniu kávy pri radiátore, digestore či inom výhrevnom telese. Rovnako tak zabudnite aj na chladničku či mrazničku. Pri dlhodobom skladovaní kávy síce môžu nízke teploty zachovaniu jej čerstvosti pomôcť, no hrozí tam aj pomerne veľké riziko, že sa káva skazí. Pri neustálom vyberaní a vkladaní kávy do chladničky či mrazničky totiž dochádza k teplotným výkyvom, čo vedie ku kondenzácii, vytváraniu nadmernej vlhkosti a následne ku vzniku plesní.
Tip #8: Dávajte pozor na vlhkosť
Na spomínanú vlhkosť treba dávať pozor vždy, nielen pri občasnom skladovaní kávy v mrazničke. Všetky druhy kávovín majú totiž hygroskopický charakter, čo znamená, že pohlcujú vlhkosť a pachy zo vzduchu. Preto je potrebné zvoliť na skladovanie kávy nielen suché a tmavé miesto, ale aj vhodný obal, ktorý ju spoľahlivo ochráni pred neželanou stratou arómy a chuti.
Brasil Santos
Najznámejšia brazílska káva charakteristická vôňou lieskovcov a lahodnou chuťou čokolády.
El Salvador La Joya
Jednoodrodová 100% Arabica s plnými tónmi kakaa, vanilky a sladkého citrusového ovocia.
Siesta
Káva so zníženým obsahom kofeínu, ktorá prekvapí plnou chuťou mandľových tónov.