Turecká káva má bohatú chuť a výraznú arómu. Na Slovensku si pod názvom „turek“ však predstavíme skôr obyčajnú zalievanú kávu. Prečítajte si, ako naozaj turecká káva vznikla a aká je jej príprava krok za krokom.
Ako vznikla turecká káva?
Príbeh tureckej kávy sa začal písať už v 16. storočí, keď dvaja sýrski obchodníci po prvý raz priniesli kávové zrná do Istanbulu. Káva sa vďaka svojej lahodnej aróme a výraznej chuti veľmi rýchlo stala fundamentálnou súčasťou rozsiahlych obradov Osmanského dvora a neskôr aj každodenného života bežných ľudí.

Kahve, čo v preklade znamená omamný nápoj, sa v Turecku stala tak významnou, že v niektorých domoch boli špeciálne miestnosti určené na jej konzumáciu.
Popularita kávy medzi ľuďmi bola v istom období dokonca taká veľká, až sa sultánov dvor začal obávať, že oponenti budú pri šálke kávy kritizovať vládu a formovať opozíciu. Aj preto istý čas platil prísny zákaz jej konzumácie a navštevovania kaviarenských domov.
Ako pripraviť kávu v džezve?
Tradičná turecká káva sa pripravuje na horúcich uhlíkoch či piesku, prípadne priamo na ohni v špeciálnej kanvičke zvanej džezva (z orig. cezve).
Známe sú však aj označenia ibrik, briki, rakwa, finjan či kanaka. Ide o medenú kanvičku s cínovým povrchom, ktorá má špecifický tvar hrušky – široké dno a zúžené hrdlo – a dlhú rúčku.

Zrnká sa pred prípravou namelú celkom na jemno – hrúbkou mletia kávy pripomína zmes hladkú múku či kakaový prášok – a varí sa v kanvičke spolu s vodou. Prípadne aj cukrom či rôznymi koreninami ako sú kardamóm, masticha či ambra. Dôležité pritom je, aby sa varila pomaly a ešte pred zovretím odstavila z ohňa.
Potrebné ingrediencie a nástroje:
- jemne mletá výberová káva
- voda
- cukor
- koreniny (škorica, klinčeky, kardamóm)
- medená džezva na kávu
Turecká káva príprava a postup:
Do džezvy nalejete studenú vodu, približne 50–70 ml na jednu šálku kávy. Pridajte 1-2 čajové lyžičky jemne mletej kávy, koreniny a podľa chuti cukor. Suroviny dobre premiešajte tak, aby sa cukor rozpustil v studenej vode. Potom postavte džezvu na mierny oheň a pomaly zahrievajte.
Sledujte, ako sa na povrchu tvorí pena. Keď sa pena začne dvíhať a káva sa blíži k varu, zložte džezvu z ohňa. Tento proces môžete zopakovať ešte raz alebo dvakrát pre intenzívnejšiu chuť.
Príprava tureckej kávy je aj o servírovaní. Nakoniec tureckú kávu opatrne nalejte do malých šálok na espresso, pričom penu rovnomerne rozdeľte. Kávu podávajte bez miešania, aby sa usadenina nerozpustila.

Keď sa povie príprava tureckej kávy, mali by ste mať na pamäti, že tradičná turecká káva sa nefiltruje. Zvyšky jemne namletej kávy sa do šálky dostávajú počas servírovania a pred konzumáciou sa nechajú usadiť na jej dno.
Správne pripravená káva má výraznú, horko-sladkú chuť, hustú textúru a krásne vysokú penu. Takto pripravená sladká káva sa podáva v malých šálkach a pije čistá, teda bez mlieka či smotany. Bežné nie je ani následné pridávanie cukru – ten sa spolu s koreninami pridáva do vody ešte pred samotným varením kávy.
Chcete si skúsiť prípravu tureckej kávy? Tieto budú ideálne
-
Intensivo
Vynikajúca espresso káva so zemitejšou, no sladkou čokoládovo-orieškovou chuťou.
Na sklade4,49€ – 41,90€ -
Duetto
Príjemne sladká káva s chuťou ovocného sirupu, horkej čokolády a dokonale hustou crémou.
Na sklade4,49€ – 36,90€ -
Cuba Serrano Superior
Absolútne dokonalá, orieškovo-karamelová káva s hustou crémou a horkými tónmi tabaku.
Na sklade4,49€ – 44,90€
Zalievaná káva „turek“ ≠ turecká káva
Vedeli ste, že tradičná turecká káva nemá nič spoločné s „tradičným“ slovenským turkom? Hoci si dnes dokážeme v domácich podmienkach pripraviť aj skutočne chutnú a zdraviu prospešnú kávu, mnohí Slováci zostávajú aj naďalej verní klasickej zalievanej káve. A pritom je toľko dôvodov, prečo ju nepiť!
Klasický slovenský turek sa zvyčajne pripravuje zo zmesi arabiky a robusty, v ktorej však má káva arabica len veľmi slabé zastúpenie. Väčšinou pritom ide o zmesi podpriemernej kvality. Navyše, káva je často skladovaná v mletom stave, čo jej čerstvosti a chuti tiež veľmi neprospieva.
Náš barista Majo pripravil krátke video, ako si zalievanú kávu pripraviť správne »

Zalievaná káva sa zvyčajne pripravuje tak, že káva sa zaleje vriacou vodou, čím sa zničí všetka jej chuť a stratí sa väčšina jej zdraviu prospešných látok (ak ste na jej prípravu použili kvalitnú kávu a nejaké sa v nej nachádzali).
Ideálne je nechať vodu trochu vychladnúť na cca 96 °C a až následne ňou kávu zaliať. Veľkou chybou tiež je, že sa kávový grunt necháva na dne hrnčeka lúhovať príliš dlho – často aj niekoľko hodín. Káva by sa pritom mala lúhovať maximálne 3-4 minúty.
Práve nesprávna príprava a dlhé lúhovanie stoja za častými tráviacimi problémami, ktoré sa s turkom spájajú. Ak totiž necháme kávu lúhovať v horúcej vode príliš dlho, začnú sa z nej uvoľňovať nežiaduce látky a prebytočný kofeín, čo v konečnom dôsledku spôsobuje mnohým kávičkárom žalúdočné ťažkosti.
Pri tradičnej tureckej káve jemné zložky gruntu neprekážajú – pretože sa káva podáva v malých šálkach a hneď po servírovaní sa aj vypije.

Turecká vs. zalievaná káva: Hlavné rozdiely

Zdravá alternatíva k zalievanej káve
Zvyk je železná košeľa, najmä pri kávových rituáloch. Ak si aj naďalej chcete vychutnávať svoju obľúbenú šálku kávy bez výraznejších zmien a turecká káva vám pripadá príliš zložitá či časovo náročná, vyskúšajte namiesto zalievanej kávy french press.
Stačí, ak si kávu tesne pred prípravou nameliete, zalejete horúcou (nie vriacou) vodou a po pár minútach jednoduchým stlačením piesta precedíte. Odporúčame piest iba jemne zatlačiť na povrch kávy, aby ste usadeninu nanovo nerozvírili. A chutná a zároveň zdravá káva je na svete.