Nákupný košík

Váš košík je prázdny.

príprava tradičnej tureckej kávy na uhlíkoch

Slovenský „turek“ verzus tradičná turecká káva

„Turek“ – kávová klasika generácie našich rodičov a starých rodičov. V čom sa však líši od tradičnej tureckej kávy a ako si ju správne pripraviť?

Ako Turci káve podľahli…

Príbeh tureckej kávy sa začal písať už v 16. storočí, kedy dvaja sýrski obchodníci po prvý raz priniesli kávové zrná do Istanbulu. Káva sa vďaka svojej lahodnej aróme a výraznej chuti veľmi rýchlo stala fundamentálnou súčasťou rozsiahlych obradov Osmanského dvora a neskôr aj každodenného života bežných ľudí.

muži pijú tureckú kávu

Kahve, čo v preklade znamená „omamný nápoj“, sa v Turecku stala tak významnou, že v niektorých domoch boli špeciálne miestnosti určené na jej konzumáciu. Popularita kávy medzi ľuďmi bola v istom období dokonca taká veľká, až sa sultánov dvor začal obávať, že oponenti budú pri šálke kávy kritizovať vládu a formovať opozíciu. Aj preto istý čas platil prísny zákaz jej konzumácie a navštevovania kaviarenských domov.

Vedeli ste, že…? Káva zohrávala v tureckej kultúre významnú úlohu aj pri zásnubách. Prostredníctvom nej totiž ženy vyjadrovali svoj názor na budúceho ženícha. Ak bola káva sladká, znamenala súhlas, no ak jej chuť bola mierne slaná, znamenalo to, že žena s návrhom na sobáš nesúhlasí.

Ako sa pripravuje pravá turecká káva?

Tradičná turecká káva sa pripravuje na horúcich uhlíkoch či piesku, prípadne priamo na ohni v špeciálnej kanvičke zvanej džezva (z orig. cezve). Známe sú však aj označenia ibrik, briki, rakwa, finjan či kanaka. Ide o medenú kanvičku s cínovým povrchom, ktorá má špecifický tvar hrušky – široké dno a zúžené hrdlo – a dlhú rúčku.

ukážka tradičnej prípravy tureckej kávy

Káva sa pred prípravou namelie celkom na jemno – hrúbkou pripomína hladkú múku či kakaový prášok – a varí sa v kanvičke spolu s vodou, prípadne aj cukrom či rôznymi koreninami, ako sú kardamón, masticha či ambra. Dôležité pritom je, aby sa varila pomaly a ešte pred zovretím odstavila z ohňa.

Vedeli ste, že…? Turecká káva sa vždy podáva s penou a nikdy sa po naliatí do šálky už nemieša, inak pena spadne. Je tiež bežné, že sa raz pripravená káva položí opäť na oheň, aby sa pena znovu vytvorila.

Keďže sa tradičná turecká káva nefiltruje, zvyšky jemne namletej kávy sa do šálky dostávajú počas servírovania a pred konzumáciou sa nechajú usadiť na jej dno. Správne pripravená káva má výraznú, horko-sladkú chuť, hustú textúru a krásne vysokú penu. Takto pripravená káva sa podáva v malých šálkach a pije čistá, teda bez mlieka či smotany. Bežné nie je ani následné pridávanie cukru – ten sa spolu s koreninami pridáva do vody ešte pred samotným varením kávy.

čerstvá turecká káva v šálkach

Chutnú tureckú kávu si viete pripraviť aj doma

Hoci je tradičná turecká káva populárna predovšetkým vo východnej Európe a na Strednom východe, pripraviť si ju môžete aj doma, a to aj vtedy, keď nemáte originálnu džezvu. Na jej prípravu vám poslúži aj menší hrnček či kastrólik s dlhou rúčkou. Poďme teda na to:

1. Do džezvy či kastrólika si nalejte vodu – jej množstvo určíte podľa vami žiadaného objemu nápoja a preferovanej chuti. Na prípravu kávy pre 1 osobu, môžeme do džezvy naliať 50 až 100 mililitrov vody.

2. Kávu – cca 6 – 7 gramov si pomeľte na veľmi jemno a pridajte ju do vody spolu s cukrom, prípadne obľúbenými koreninami. Všetko spolu riadne premiešajte, aby sa cukor rozpustil a jednotlivé chute prepojili. Neskôr už kávu nemiešajte.

3. Takto pripravenú kávu dajte na oheň, prípadne platničku a pomaly varte. Kávu nikdy nenechávajte bez dohľadu, mohla by vám vykypieť.

TIP! Hoci sa tradičná turecká káva podáva spolu s kávovým gruntom, nič sa nestane ak si ju prefiltrujete cez papierový filter či klasické sitko.

4. Po pár minútach sa hladina kávy v džezve začne dvíhať a spolu s ňou aj vytvárať jemná pena – ide o signál, že káva je hotová. Veľmi dôležité je kávu včas odstaviť z ohňa – musí to byť tesne pred jej zovretím.

5. Časť kávy odlejte do šálky a ak chcete ešte krajšiu penu, celý proces varenia znovu zopakujte. Zvyšok kávy následne pomaličky vlejte do šálky a nechajte penu vystúpiť na povrch.

6. Takto pripravenú kávu už nemiešajte a rovno podávajte, pred konzumáciou však ešte chvíľku počkajte, aby sa čiastočky mletej kávy stihli usadiť na dno šálky. Nazdravie!

slovenský "turek" v šálke

Turek ≠ turecká káva

Možno to bude znieť kruto, no tradičná turecká káva nemá nič spoločné s „tradičným“ slovenským turkom. Hoci si dnes dokážeme v domácich podmienkach pripraviť skutočne chutnú a zdraviu prospešnú kávu či už cez automatický kávovar, French press, Aeropress alebo V60ku, mnohí Slováci zostávajú aj naďalej verní klasickému turkovi. A pritom je toľko dôvodov, prečo ho nepiť!

Klasický slovenský turek sa zvyčajne pripravuje zo zmesi Arabicy a Robusty, v ktorej však má káva Arabica len veľmi slabé zastúpenie. Väčšinou sa pritom jedná o zmesi podpriemernej kvality. Navyše, káva je často skladovaná v mletom stave, čo jej čerstvosti a chuti tiež veľmi neprospieva.

servírovanie tureckej kávy

Ďalšou, azda najväčšou chybou je samotná príprava a konzumácia. Turek sa zvyčajne pripravuje tak, že káva sa zaleje vriacou vodou, čím sa zničí všetka jej chuť. Ideálne je nechať vodu trochu vychladnúť na cca 96 °C a až následne ňou kávu zaliať. Veľkou chybou tiež je, že sa kávový grunt necháva na dne hrnčeka lúhovať príliš dlho – často aj niekoľko hodín. Káva by sa pritom mala lúhovať maximálne 3-4 minúty.

Vedeli ste, že…? Pri slovenskom „turkovi“ si treba dávať pozor na vysoký obsah kofeínu – ten dvíha krvný tlak a citlivejším ľuďom môže spôsobovať aj stavy úzkosti či nespavosť.

Práve nesprávna príprava a dlhé lúhovanie stoja za častými zažívacími problémami, ktoré sa s turkom spájajú. Ak totiž necháme kávu lúhovať v horúcej vode príliš dlho, začnú sa z nej uvoľňovať nežiaduce látky a prebytočný kofeín, čo v konečnom dôsledku spôsobuje mnohým kávičkárom žalúdočné ťažkosti. Pri tradičnej tureckej káve jemné zložky gruntu neprekážajú – pretože sa káva podáva v malých šálkach a hneď po servírovaní sa aj vypije.

Zdravá alternatíva k slovenskému turkovi

Zvyk je železná košeľa, no ak si chcete i naďalej vychutnávať svoju obľúbenú šálku kávy bez výraznejších zmien, odporúčame z klasickej zalievanej prejsť na French press. Stačí, ak si kávu tesne pred prípravou nameliete, zalejete horúcou (nie vriacou!) vodou a po pár minútach jednoduchým stlačením piesta precedíte. Chutná a zároveň i zdravá káva je na svete.

Odporúčame na tureckú kávu

Výberové
zrná

Čerstvé
praženie

Svetové
ocenenia

Expresné
doručenie