Viedenská káva: Klasika, ktorá mnohým chutí dodnes

viedenská káva

Viedenská káva so šľahačkou je jeden z najikonickejších spôsobov, ako si vychutnať kávu. V modernom recepte, ktorý si dnes prezradíme, spája silu espressa a jemnosť vyšľahanej smotany. Ak máte radi nostalgiu, tento postup by ste určite mali skúsiť. 

Čo je vlastne viedenská káva?

Viedenská káva je zjednodušene teplý kávový nápoj, ktorý pozostáva z čiernej kávy a šľahačky navrchu. Najčastejšie sa pripravuje z dvojitého espressa alebo z espressa lungo. 

viedenská káva ilustračný

Namiesto mlieka či našľahanej peny navrch pridávame vyšľahanú smotanu v podobe šľahačky. Tá kávu jemne ochladí a zároveň jej dodá krémovú, mliečnu chuť a efektný vzhľad. 

Viedenská káva – postup prípravy

Zvládne to naozaj každý. Možno si na to ani nespomínate, no viedenská káva bola ešte donedávna stálicou na mnohých rodinných oslavách či v reštauráciách. Bol to kávový nápoj, ktorý nesmel chýbať na stole pri žiadnej špeciálnej príležitosti a s jej prípravou ste sa v minulosti určite stretli

Budete potrebovať:

  • doppio káva / espresso lungo
  • 40 až 50 ml smotany na šľahanie (ideálne aspoň 30%)
  • trochu cukru, kakao, čokoládové hobliny či škoricu na ozdobenie

Z týchto arabíc pripravíte lahodnú viedenskú kávu

  • Brasil Santos transparent

    Brasil Santos

    Lahodne čokoládová káva s vôňou lieskovcov, ocenená zlatou hviezdou v Great Taste 2025.

    čokoládačokoláda
    lieskovcelieskovce
    medmed
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 35,90€
  • World Trade Award 2025 - Striebro
    Colombia Felice Medellin

    Colombia Felice Medellin

    Získa si vás svojou podmanivou vôňou orieškov a lahodnými tónmi mliečnej čokolády.

    orechyorechy
    čokoládačokoláda
    kakaokakao
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 35,90€
  • World Trade Award 2025 - ZlatoOcenenie Great Taste 2023 s dvoma hviezdami
    Colombia La Secreta transparent

    Colombia La Secreta

    Táto 100% Arabica z organickej farmy, ktorú vedú prevažne ženy, vám odhalí tajomstvo skvelej kávy.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznohrozno
    Na sklade
    Price range: 4,49€ through 39,90€

Recept na viedenskú kávu:

  1. Pripravte si espresso doppio z vašej obľúbenej kávy. Ak máte radi jemnejší základ, pridajte trochu horúcej vody. Získate tak espresso lungo s jemnejšou chuťou a nižším obsahom kofeínu.
  2. Smotanu vyšľahajte ručne alebo mixérom tak, aby si zachovala jemnú a nadýchanú štruktúru
  3. Kávu prelejte do väčšieho skleného pohára a oslaďte ju, ak máte radi sladké kávové nápoje (teraz je ten správny čas na tento krok). 
  4. Šľahačku opatrne navrstvite navrch. Môžete použiť lyžičku alebo zdobiacu trysku, ak chcete vytvoriť pekný tvar.
  5. Na záver môžete viedenskú kávu ozdobiť. Pridať môžete napríklad štipku kakaa alebo pár hobliniek tmavej čokolády.

Vedeli ste, že…? Moderná viedenská káva sa pripravuje z doppia alebo lunga. Výborný výsledok však dosiahnete aj s filtrovanou kávou pripravenou cez chemex, Hario V60 alebo french press. Vyskúšať môžete aj úplne jednoduchú zalievanú kávu, ktorú poznáme z domácností našich starých rodičov. Práve takto sa káva vo Viedni pripravovala pred érou espressa.

viedenská káva pohľad zhora

História viedenskej kávy

Dnes sa síce viedenská káva podáva ako dezertný nápoj, jej korene sú však oveľa praktickejšie. V Rakúsku ju poznali pod názvom Einspänner, čo bol typ koča ťahaného jedným koňom. Tento názov sa preniesol aj na kávu, ktorú si obľúbili najmä kočiši.

Držali ju v jednej ruke, zatiaľ čo druhou viedli opraty. Šľahačka navrchu zatiaľ pomáhala udržať stabilnú teplotu nápoja. Navyše chránila kávu pred rozliatím, keď voz nadskočil na dlažobných kockách.

Vedeli ste, že…? Viedenské kaviarne slúžili ako priestor na čítanie, rozhovory aj tiché pozorovanie života. Hostia si často objednali jednu kávu a mohli pri nej stráviť celé hodiny. Viedeň si to zachovala dodnes a ich kaviarenská kultúra bola v roku 2011 zapísaná do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pripraviť si viedenskú kávu nie je žiadna veda a výsledok stojí vždy za to. Stačí vám dobrá káva, smotana a chuť na niečo tradičné a nostalgické. Skúsite ju doma aj vy?

zdroje: zdroj 1 / zdroj 2 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho a šírte inšpiráciu ďalej.

Simona Mlyniská
Simona Mlyniská

Sima je kávová nadšenkyňa s vášňou pre písané slovo. Vyštudovaná novinárka, ktorá verí, že na každom detaile záleží, vám túži prinášať novinky z kávového sveta prostredníctvom našich blogov aj odbornejších článkov.